Skip to main content

Test

HOKA Mach X 2 – Din hastighetspartner för alla dagar

Ta dig an utmaningen att bli snabbare med HOKA Mach X 2. Den här löparskon har superfoam och en PEBAX-platta som ger dig maximalt driv framåt. Tack vare de stabila egenskaperna passar skon också utmärkt för dina dagliga träningsrundor. Vilken träning eller tävling ska du använda den till?

Vad är nytt?

  • Ny ovandel i lättviktsmaterial
  • Mellansulan är mjukare tack vare mer PEBA-superfoam på ovansidan och supercritical EVA på undersidan
  • PEBAX (plastplatta) med vingkonstruktion

HOKA Mach X 2 kommer att finnas tillgänglig den 30:e augusti.

Se dammodellerSe herrmodeller

3skäl till att HOKA Mach X 2 passar dig

Opsomming 1

Du letar efter en stabil tävlingssko

HOKA Mach X 2 är en mycket stabil tävlingssko. Hur kommer det sig då att den är så stabil? Jo, mellansulan utgörs av två dämpande lager, nämligen supercritical EVA och PEBA-superfoam. Det undre EVA-lagret och plastplattan i mellansulan gör den här modellen stabilare än de flesta andra tävlingsskor med kolfiberplatta. Dessutom har PEBA-plattan nu fått en vingkonstruktion som ger ännu mer stabilitet under vartenda steg du tar.

Opsomming 2

Du landar naturligt på mellan- eller framfoten

Sulans rundade design har inspirerats från HOKA Cielo X 1, den ultimata tävlingsskon med kolfiberplatta. Modellen har en aggressiv rundning och ett lågt drop på 5 mm och lämpar sig därför bäst för mellan- och framfotslöpare. Hällandare kan i själva verket lättare få problem med vader och hälsenor just på grund av skons låga drop.

Opsomming 3

Du vill ha en löparsko för snabba träningspass

Mach X 2 är den perfekta skon för dina snabba träningspass. PEBA-superfoam ger massor av energiåtergivning och PEBAX-plattan driver dig framåt. Den här löparskon hjälper dig att hålla uppe tempot hela vägen fram till mållinjen.

"Med Mach X 2 kan du springa både intervaller och tävlingslopp. Men det nya supercritical EVA-skummet gör skon bekväm även för dina uthållighetsrundor."

Daan Glorie – Produktexpert

Är HOKA Mach X 2 en supertrainer?

Vi brukar kalla en löparsko för supertrainer om den bygger på samma teknik som tävlingsskor. Och vi kan bekräfta att HOKA Mach X 2 är en riktig supersko! Den känns lätt på foten, har superfoam och ger massor av framåtdriv tack vare den rundade sulan. Den stora skillnaden mot en riktig tävlingssko är att Mach X 2 inte har någon kolfiberplatta utan istället en PEBAX-platta (i plast). Därmed är skon lite mer flexibel och passar bra för vardagsträning. Att springa i kolfiberskor ger en helt annan belastning på vader och höfter.

HOKA Mach X 2 i detailj

Vävd ovandel

med smal hälkappa ger lätt ventilering och en säker passform

Fastsatt plös

som inte glider och ger en tight känsla runt foten

PEBAX-platta med vingkonstruktion

ger extra stöd och stadga vid vartenda steg

Mycket fjädrande PEBA-skum

ger maximal dämpning och energiåtergivning

Visste du att…

Mach X 2 hamnar i kategorin ”vardagshastighet” hos HOKA. Det innebär att skon är utformad som en äkta allroundsko. Med Mach X 2 får du massor av komfort under dina dagliga träningspass, men du får också en tempoboost under tävlingslopp.

3egenskaper hos HOKA Mach X 2

Opsomming 1

Vävd ovandel

Ovandelen på Mach X 2 har inspirerats av HOKA:s tävlingsskor. Den smala hälkappan och den vävda ovandelen gör skon lätt och luftig med en säker passform. Plösen är fäst på sidorna av skon så att den inte ska glida. Tack vare skosnörenas ribbade struktur går de inte upp under löpningen.

Opsomming 2

PEBA superfoam och supercritical EVA-mellansula

PEBA superfoam och supercritical EVA ger dig massor av energiåtergivning och komfort under både korta och långa distanser. EVA-skummet expanderas med hjälp av högt tryck och hög temperatur, och detta ger skummet en mjuk och unik känsla. Det undre lagret utgörs av EVA-skum som ger mer stabilitet än PEBA-skummet, som är mer fjädrande och ligger ovanpå PEBAX-plattan. Mach X 2 är alltså betydligt mjukare och bekvämare än sin föregångare.

Opsomming 3

PEBAX-platta

Mellan de två dämpande lagren finns en PEBAX-platta. Denna har nu fått en vingkonstruktion så att plattan även är synlig från utsidan. Denna konstruktion har gjort skon mer stabil, både i hälen och framfoten.

HOKA Mach X 2 eller Mach 6?

Vilken sko bör du välja: Mach X 2 eller Mach 6 från HOKA? Det beror på vad du vill uppnå med din träning. Mach 6 är en allroundsko med låg vikt och ingen platta medan Mach X 2 även har superfoam och en PEBAX-platta. Mach X 2 har alltså lite mer dämpning och ger dig mer fart. Mach 6 är dock aningen mer stabil och kan därför användas av löpare på alla nivåer. Båda skorna passar också utmärkt för tävlingslopp.

HOKA Fly-kollektionen

Vill du välja de bästa HOKA-löparskorna? Ta då först reda på om du är en neutral eller överpronerande löpare. Detta kan du enkelt göra med hjälp av vår Shoe advisor.

HOKA har olika typer av löparskor. Man kan i stort sett dela in dem i kategorierna Glide, Fly och Sky. I kategorin HOKA Fly hittar du de snabbaste löparskorna för intervallträning och tävling, till exempel HOKA Mach och Cielo X.

HOKA Mach är en lätt allroundlöparsko som också passar utmärkt för intervall- och tempoträning. Cielo X 1 har lite snabbare egenskaper tack vare mellansulan i PEBA-superfoam i kombination med en kolfiberplatta. För kortare tävlingslopp finns Cielo RD med superfoam, en tunnare mellansula och en kolfiberplatta. Modellen blir därmed lite stabilare på banor som många svängar.

Fundera över vilket mål du har med din löpning och välj lämpliga HOKA-löparskor för varje träning eller tävling.

Exempel på skorotation med HOKA

Skorotation innebär att man växlar mellan minst två olika löparskor för att belasta kroppen på olika sätt och därmed undvika skador. Dessutom fyller varje löparsko ett specifikt syfte, nämligen att springa långt eller att springa snabbt. Nedan följer våra råd om du vill skifta mellan olika löparskor från HOKA.

Allround – HOKA Mach X 2
Tempo/intervallHOKA Mach 6 / Cielo RD
Tävling – HOKA Cielo X 1

Test av HOKA Mach X 2

Alla löparskor testas av våra egna experter. Här kan du snart läsa vad Daan Glorie kommit fram till.

Daan Glorie 21Run

Daan Glorie

Produktexpert

Tekniska specifikationer HOKA Mach X 2

Typ av sko
Tävlingssko
Drop
5 mm (dam: 42 mm häl / 37 mm framfot, herr: 44 mm häl / 39 mm framfot)
Vikt
Ca. 221 gr. dam / ca. 260 gr. herr
Typ av löpare
Neutral
Typ av dämpning
PEBA Superfoam + Super-Critical EVA

Förväntningar

”Jag tyckte att HOKA Mach X var en otroligt bra löparsko för mina uthållighetsrundor och träning i pulszon 2/3. Den var stabilare än de flesta andra kolfiberskor men gav ändå samma energiåtergivning och stegavveckling som man får från en tävlingssko. Jag gillade också att använda den för mina långa uthållighetsrundor eftersom den här modellen känns så bekväm. Jag är nyfiken på att se om Mach X har gjorts lite mjukare och erbjuder ännu mer energiåtergivning.“

Slutspurt

HOKA Mach X 2 är en bekväm och mångsidig löparsko. Den här skon kan du använda både för dagliga träningsrundor och tävlingslopp. Tack vare de stabila egenskaperna och PEBA-superfoam i mellansulan returnerar skon massor av energi. Modellen har gjorts om rejält, och den känns nu lättare samtidigt som den ger mer dämpning.

Andra skor som påminner om Mach X 2 är ASICS Magic Speed och adidas Adizero Boston. Båda dessa är löparskor med hög energiåtergivning tack vare en mellansula som delvis består av superfoam. Den största skillnaden är att HOKA Mach X 2 har ett lågt drop på 5 mm tillsammans med en något tjockare mellansula på 44 mm för herr och 42 mm för dam.

Är du lika förväntansfull som vi är? Ta då en titt på HOKA Mach X 2 i vår webbshop. Har du fortfarande frågor? Då är du välkommen att kontakta våra produktexperter som du når via vår kundtjänst.