Skip to main content

Review

Altra Olympus 6 — Spring längre trailrundor med mer komfort

För löpare som springer långdistanstrails och ultramaraton är Altra Olympus 6 den perfekta skon. Med sin kombination av maximal dämpning, brett tåområde och en sula med noll drop är den en helt unik trailsko. Olympus främjar en naturlig löprörelse och ger tårna full rörelsefrihet. Har du också planer på att snart ge dig ut på en lång trailrunda i naturen?

Vad är nytt?

  • Mjukare hälkappa
  • fastsittande plös
  • Förbättrad Vibram Megagrip-yttersula
Se dammodellerSe herrmodeller

3skäl till att Altra Olympus 6 är rätt sko för dig

Opsomming 1

Du springer långa traildistanser

Älskar du att ge dig ut på långdistanstrails? Då är Altra Olympus 6 den perfekta trailskon för dig. Den tjocka dämpande CMEVA-mellansulan är inte bara mjuk utan ser också till att du får en behaglig energiåtergivning. Oavsett om du ger dig ut på en trailrunda på 50 km eller 100 miles får du massor av komfort med Altra Olympus 6.

Opsomming 2

Du landar naturligt på mellan- och framfoten

Du kan inte byta till en Zero Drop-löparsko från en dag till en annan. Övergången måste göras långsamt. Det gör att Altra Olympus 6 lämpar sig bäst för löpare som landar på mellan- och framfoten. Om du snarare landar på hälen rekommenderar vi att du bygger upp sträckan från 5 km till den tävlingsdistans som du ska springa. En lägre drop innebär högre belastning på vaden och hälsenan. Fördelen med Zero Drop-tekniken är att du helt naturligt får mer dämpning från kroppen än från lederna.

Opsomming 3

Du är en lite tyngre löpare och/eller har en bred fot

Denna trailsko kommer med Altras mest rymliga Original Footshape-passform. Det innebär att din fot får full frihet att röra sig naturligt. För löpare med lite bredare fötter är Olympus 6 en perfekt sko. Vibram Megagrip-yttersulan är bredare än de flesta av Altras andra trailskor och detta bidrar till att öka stabiliteten. På så sätt är Olympus också lämplig för löpare med lite tyngre kroppsbyggnad eller för den som har en tyngre löpstil.

"Altra Olympus 6 är en riktigt bekväm trailsko. Nybörjare kommer att uppleva stabilitet medan erfarna löpare kommer att njuta av maximal dämpning."

Daan Glorie – Produktexpert

Visste du att…

Altra Olympus 6 har en GaitorTrap? Detta är ett fäste som sitter längst upp vid skosnörena och vid hälkappan och som är till för att fästa en trail gaitor. En trail gaiter, eller damask, är ett brett band som löper runt vristen för att skydda mot smuts, damm, småsten och grenar. De finns i både låg och hög modell. Perfekt om du ska springa uppe i bergen och vill slippa grus och småsten i skorna!

Altra Olympus 6 i detalj:

Teknisk stickad mesh med förstärkningar

för optimal ventilation och skydd för tårna

Original FootShape-passform

ger fötterna frihet att röra sig naturligt

CMEVA-dämpning

ger bekväm dämpning under (ultra)långa distanser på stigar

Vibram Megagrip-yttersula

ger dig optimalt grepp oavsett vilken typ av underlag du springer på

Zero Drop-teknik

främjar en bättre löpstil och en landning med låg belastning för kroppen

Vad är historien bakom Altra Olympus?

Altra Olympus lanserades första gången 2014 för att möta den växande efterfrågan på maximal dämpning och komfort i trailskor. Olympus var Altras första försök att ta fram en sko som gav en mjuk känsla under fötterna för den som springer riktigt långa ultratrail-distanser. Innan Olympus lanserades var Altra mest känd för sina minimalistiska och väldigt lätta trailskor.

3utmärkande egenskaper hos Altra Olympus

Opsomming 1

Original FootShape-passform

Altra Olympus 6 har en FootShape-passform. Detta är Altras rymligaste passform och ger gott om plats för tårna att breda ut sig. Detta är särskilt välkommet vid trailrunning eftersom tårna verkligen behöver det där extra utrymmet när man springer upp och nerför backar. För att öka instegskomforten har Altra utformat en mjukare hälkappa som skyddar hälsenan.

Opsomming 2

CMEVA-dämpning

I mellansulan hittar vi ett tjockt lager CMEVA. Detta lyxiga, lätta skum är specifikt utformat för att du ska få en så bekväm löparupplevelse som möjligt. Skummet är relativt mjukt och ger bra energiåtergivning. Materialet ger komfort utan att vara alltför mjukt.

Opsomming 3

Vibram Megagrip-yttersula

Vibram Megagrip-yttersulan har genomgått några mindre justeringar jämfört med Olympus 5. Dubbarna har till exempel finjusterats för att ge mer grepp på både torra och blöta underlag. Vibram har under många år varit guldstandarden när det kommer till grepp och hållbarhet. Med Altra Olympus 6 kan du räkna med många kilometers löpning och minimalt med slitage.

Altra Olympus 6 eller Altra Lone Peak 8?

Lone Peak är Altras mest populära trailsko eftersom den är så mångsidig och dynamisk. Det är en bra trailsko för både nybörjare och mer erfarna löpare. Modellen är stabil, lätt och ger bra grepp på ojämnt underlag. Altra Olympus har aningen mer dämpning tack vare en tjockare mellansula av CMEVA Olympus 6 är avsedd för traillöpning på distanser från 50 km och längre. Tack vare Vibram-sulan är Olympus perfekt för de mest tekniska stigarna.

Altra trailskor

Är du ute efter en allround trailsko? Altra har ett brett sortiment av trailskor som du kan använda för alla typer av traillöpning, oavsett vilken träning du ska ge dig ut på. Altra Lone Peak 8 är den mest populära modellen med balanserad dämpning och utmärkt grepp. Altra Olympus 6 har maximal dämpning för både korta och långa distanser. Om du snarare är på jakt efter en lätt och dynamisk trailsko kan du välja Altra Superior. Och för de riktigt fanatiska traillöparna har vi Altra Mont Blanc Carbon som är den snabbaste trailskon med en kolfiberplatta för tävlingslopp.

Exempel på skorotation med Altra

Skorotation innebär att man växlar mellan minst två olika löparskor för att belasta kroppen på olika sätt och därmed undgå skador. Dessutom fyller varje löparsko ett specifikt syfte, nämligen att springa långt eller att springa snabbt. Nedan följer våra råd om du vill växla mellan olika trailskor från Altra.

Allround – Altra Olympus / Lone Peak
Tempo/intervall – Altra Superior
Tävling — Altra Mont Blanc Carbon

Test av Altra Olympus 6

Alla löparskor testas av våra egna experter. Här kan du snart läsa vad Daan Glorie kommit fram till.

Daan Glorie 21Run

Daan Glorie

Produktexpert

Specifikationer Altra Olympus 6

Typ av sko
Trailskor
Drop
0 mm (36 mm häl / 36 mm framfot)
Vikt
Ca. 337 gram herr / ca. 289 gram dam
Typ av löpare
Neutral
Typ av dämpning
CMEVA-skum

Förväntningar

“Jag är nyfiken på att se hur stabil och bekväm Altra Olympus är. Under senare tid har jag mest sprungit trailrundor i skor med lite tunnare mellansula. Till exempel har HOKA Speedgoat och Dynafit Ultra 100 blivit mina favoritskor för traillöpning eftersom de är så dynamiska och ger ett otroligt bra grepp. Tidigare har jag också testat New Balance Fresh Foam X More Trail och den var väldigt bekväm men samtidigt lite tung när jag ville öka tempot.”

Slutspurt

Altra Olympus 6 bygger vidare på föregångarens framgångar. Med sin förbättrade ovandel sitter denna trailsko nu bekvämare på foten. Den mjuka hälkappan trycker inte mot hälsenan, och förstärkningarna vid tårna och på sidorna ger foten massor av stöd. Olympus 6 är mindre lämpad för tempoträning och tävling. I så fall bör du hellre ta en titt på Altra Mont Blanc som finns både med och utan kolfiberplatta.

HOKA Mafate Speed och Brooks Caldera är andra skor som påminner om Altra Olympus 6. Också dessa är trailskor med tjock mellansula för ultradistanser. Den stora skillnaden är att Olympus har en betydligt bredare häl, mellan- och framfot för att ge extra plats för höga vrister och utrymme för tårna att breda ut sig.

Är du lika förväntansfull som vi är? Ta då en titt på Altra Olympus 6 i vår webbshop. Har du fortfarande frågor? Då är det bara att kontakta våra produktexperter som du når via vår kundtjänst.