Skip to main content
Salomon S/Lab Spectur
Salomon S/Lab Spectur

Test

Salomon S/LAB Spectur – Skon för vanliga maratonlöpare

Det går inte att missa dem, när man är där på första raden precis bakom startlinjen för maratonloppet: de superlätta tävlingsskorna i kolfiber. Dessa skor med kolfiberplattor och superlätt skum är utformade för att ge de bästa fördelarna till världens snabbaste löpare. Men nu måste vi också komma ner på jorden och vara realistiska. De flesta maratonlöpare springer betydligt långsammare än världens bästa löpare, och Salomon har försökt att utveckla den perfekta tävlingsskon för de löpare som springer ett maraton på 3:30 eller mer. Vi har testat skon åt dig.

Salomon S/lab Spectur kommer att finnas tillgänglig f.o.m. 1:a maj.

Salomon S/Lab Spectur

3skäl till att Salomon S/LAB Spectur är rätt för dig

Opsomming 1

Du springer ett maraton på mer än 3:30

S/LAB Spectur är särskilt utformad för maratonlöpare som behöver lite längre tid på sig än topplöparna. Eftersom du har markkontakt under lite längre tid behöver du också en sko som passar för detta.

Opsomming 2

Du letar efter en stabil tävlingssko

De flesta kolfiberskor är relativt instabila på grund av det mjuka skummet. Men många löpare vill ha mer stabilitet, särskilt mot slutet av ett maratonlopp. S/LAB Spectur har extra stöd inbyggt tack vare det fasta underlaget i sulan och formen på kolfiberplattan.

Opsomming 3

Du är en hällandare

De flesta kolfiberskor är optimerade för att landa på mellan- eller framfoten, medan den genomsnittliga maratonlöparen oftast landar på hälen. S/LAB Spectur tar hänsyn till detta genom formen på sulan, kolfiberplattan och yttersulan, så att du får en jämn stegavveckling från häl till tå.

Salomon S/Lab Spectur
Salomon S/Lab Spectur
Salomon S/Lab Spectur
"På tävlingar ser man ofta löpare som har fel skor. Det kan göra att de sjunker inåt med fotleden och därmed går miste om de fördelar som skon normalt sett ger. Bara för att en sko fungerar bra för topplöpare är det tyvärr inte säkert att den gör det för alla."

Menno Munster – Produktexpert

Visste du…

Salomon har genomfört omfattande undersökningar av vilken effekt man får av S/LAB Spectur. 50 olika löpare testade både S/LAB Spectur och den för tidpunkten bästsäljande tävlingsskon i kolfiber. Med S/LAB Spectur på fötterna behövde löparna mindre syre för att upprätthålla samma tempo.

Salomon S/LAB Spectur i detalj

Salomon S/Lab Spectur
EnergyFOAM+

Mjuk och superresponsivt.

EnergyBlade

Format med vingar för ökad stabilitet.

R.Camber

För en effektiv stegavveckling.

Contragrip-Außensohle

Slitstark vid både framfot och häl.

Salomon S/LAB

Du känner igen Salomons snabbaste skor på inslaget S/LAB i namnet. Produkterna i S/LAB-kollektionen är alla tillverkade av de bästa materialen och många är framställda i samarbete med Salomons toppatleter.

3utmärkande egenskaper hos Salomon S/LAB Spectur

Opsomming 1

Bekväm ovandel

Ju längre du är ute på vägen under ditt maratonlopp, desto viktigare är det att skon sitter bekvämt på foten. Salomon har tagit hänsyn till detta och försett S/LAB Spectur med extra vaddering i hälen och plösen.

Opsomming 2

Kolfiberplatta

EnergyBlade är en kolfiberplatta med speciell form. Den ger dig inte bara bra framåtdriv utan också extra stabilitet i sidled.

Opsomming 3

Två typer av skum

Direkt under foten har S/LAB Spectur ett lager EnergyFOAM+ som är Salomons mest responsiva skum. Under plattan finns ett lager EnergyFOAM (utan +), detta material är något fastare och ger därför mer stabilitet.

Salomon kollektion för löpning på vägar

Även om Salomon är mest känd för trailskor när det gäller löpning, har de numera också en omfattande kollektion av skor för vanliga vägar. Här finns Aero-kollektionen med Aero Blaze 2 för kortare och snabbare löprundor och Aero Glide för längre löprundor. För löpare med överpronation finns DRX Bliss. Och för tävlingar hittar vi – förutom S/LAB Spectur – även S/LAB Phantasm, som är ännu lättare och har en sula helt av EnergyFOAM+, vilket gör den bäst lämpad för elitlöpare.

Exempel på skorotation med Salomon

Skorotation innebär att man växlar mellan minst två olika löparskor för att belasta kroppen på olika sätt och därmed förebygga skador. Dessutom fyller varje löparsko ett specifikt syfte, nämligen att springa långt eller att springa snabbt. Nedan följer våra råd om du vill skifta mellan olika löparskor från Salomon.

Allround – Salomon Aero Glide eller DRX Bliss
Tempo/intervall – Salomon Phantasm 2
Tävling – S/LAB Spectur

Salomon S/Lab Spectur

Test av Salomon S/LAB Spectur

Alla löparskor testas av våra egna experter. Här kan du snart läsa om Menno Munsters upplevelse av skon.

Menno Munster 21RUN

Menno Munster

Produktexpert

Menno Munster 21RUN

Menno Munster

Produktexpert

Techniska specifikationer Salomon S/Lab Spectur

Skotyp
Tävlingsskor
Typ av löpare
Neutrala löpare
Drop
8 mm (38 mm framfot / 30 mm häl)
Vikt
Ca. 235 gram
Typ av dämpning
EnergyFOAM EnergyFOAM+

Slutspurt

Salomon S/LAB Spectur är en unik tävlingssko eftersom den inte är gjord för elitlöpare men ändå bygger på den allra senaste tekniken. Skon känns därför mindre responsiv än andra superskor, men detta kompenseras av stabiliteten. Det är svårt att jämföra S/LAB Spectur med andra tävlingsskor, men vissa tempo-skor från andra märken ligger inte långt ifrån. adidas Adizero Boston 12 använder också kolfiber, ett lager superfoam direkt under foten och ett fastare skum i underdelen över yttersulan. Också Saucony Kinvara Pro tillämpar den senaste tekniken i kombination med ett fastare skum, men är fortfarande lite tyngre.

Lika nyfiken som vi är? Ta då en titt på Salomon S/LAB Spectur i vår webbshop. Har du fortfarande frågor? Då kan du kontakta våra produktexperter via vår kundtjänst.