Skip to main content

Test

ASICS Gel Cumulus 26 – Den bästa allroundskon från ASICS

Löpning har aldrig känts så skön som med ett par ASICS Gel Cumulus 26. Upplev en mjuk landning och ett responsivt avstamp tack vare PureGEL och den uppdaterade yttersulan. Denna neutrala löparsko är ett mångsidigt alternativ för olika typer av löpträning och distanser. Vi har haft nöjet att testa skon och delar med oss av våra erfarenheter.

Se dammodellerSe herrmodeller

3skäl till att ASICS Gel Cumulus 26 är rätt sko för dig

Opsomming 1

Du vill ha en allround löparsko

Gel Cumulus 26 är en löparsko som passar för alla typer av löpträning, detta på grund av den mjuka landningen från hälen och den smidiga stegavvecklingen tack vare den uppdaterade EVA-yttersulan. Med en vikt på 253 gram för herrmodellen är detta en utmärkt, lätt löparsko för tempoträning.

Opsomming 2

Du landar på hälen eller är nybörjare inom löpning

Goda nyheter för både nybörjare och hällandare. Cumulus är fortfarande en lämplig löparsko eftersom den har kvar PureGEL i hälen, vilket innebär att du får perfekt stötdämpning när varje gång du landar med foten. Skon är också känd för sin vridstyvhet, vilket innebär att fotleden stabiliseras vid rörelser i sidled. Detta är perfekt för nybörjare eftersom de ofta behöver en lite mer stabil löparsko. Och detta är precis vad Cumulus 26 erbjuder.

Opsomming 3

Du springer distanser mellan 5 km och halvmaraton.

Du kan givetvis springa alla distanser med Cumulus 26, men skon utmärker sig särskilt på distanser från 5 km till halvmaraton. Tack vare den låga vikten och de dynamiska egenskaperna kan du springa behagligt i lugn takt och även öka tempot när du känner för det. Testa Gel Nimbus 26 om du planerar att springa ett maraton. Den här har trots allt aningen mer dämpning och komfort när du springer i flera timmar.

"Vilken förvandling! ASICS Gel Cumulus 26 har nu blivit mycket lättare och känns också mycket jämnare och fastare än den tidigare versionen. Detta är ASICS allra bästa allroundsko."

Daan Glorie – Produktexpert

Visste du?

Den första versionen av Cumulus blev snabbt populär tack vare inslaget av ASICS innovativa Gel-dämpningsteknik. Man hade placerat gel strategiskt i skons mellansula, särskilt under hälen och framfoten. Denna teknik var banbrytande eftersom den absorberade stötar och därmed gjorde nedtrampet mjukt vilket innebar mindre belastning på lederna under löpningen.

ASICS GEL Nimbus 26 i detalj

ASICS Gel Cumulus 26
Ovandel i Jacquard mesh

håller fötterna torra, även i varmt väder

Hälkappan

är formad så den böjs bakåt från vaden vilket ökar komforten runt hälen

Minst 75%

av ovandelen är framställd av återvunnet material

Flytefoam Blast Plus foam

är lätt och responsivt

PureGEL

i hälen ger en mjuk landning och bra stötdämpning

FLUIDRIDE-yttersula

är tillverkad av en blandning av EVA-gummi som ger en jämn stegavveckling

ASICS Gel Nimbus eller ASICS Gel Cumulus?

En oskiljaktig duo. Nimbus och Cumulus har funnits i 26 år och båda dessa löparskor är otroligt populära. Men vilken ska du välja och vad är det för skillnad mellan de båda modellerna? Nimbus 26 har aningen mer dämpning och är utformad för (mycket) långa distanser. På grund av den tjocka mellansulan väger Nimbus dock ca 50 gram mer än Cumulus. Den mest mångsidiga skon är ASICS Gel Cumulus 26 eftersom den passar mer för både daglig och snabb träning som t.ex. intervall- och tempolöpning.

3utmärkande egenskaper ASICS GEL Cumulus 26

Opsomming 1

Ovandel i Jacquard mesh

Cumulus 26 inte bara ser annorlunda ut, den sitter också annorlunda runt fötterna. Detta beror delvis på den nya hälkappan som är formad mer “bakåtlutat”. Detta gör att du slipper uppleva irritation på hälen och hälsenan. Minst 75% av Jacquard mesh-ovandelen är gjort av återvunnet material för att minska avfall och koldioxidutsläpp. Innersulan är också tillverkad med en färgningsprocess som minskar vattenförbrukningen med ca 33% och koldioxidutsläppen med 45% jämfört med vanlig färgningsteknik.

Opsomming 2

Flytefoam Blast Plus och PureGEL dämpning

Flytefoam Blast Plus-dämpningen i mellansulan har bibehållits från Gel Cumulus 25. PureGEL har placerats i hälen så att du får en mjuk landning på hälen. Kort sagt, ASICS Gel Cumulus erbjuder samma mjuka dämpning som sin föregångare.

Opsomming 3

FLUIDRIDE-yttersula

En av de största förändringarna på Cumulus hittar vi i yttersulan. Denna FLUIDRIDE-yttersula är tillverkad helt och hållet av EVA-gummi. Det ger en jämnare känsla när du springer och asborberar stötarna när du sätter foten i marken. Den tidigare versionen kunde ibland kännas lite instabil, men den nya yttersulan ger mer stabilitet åt foten. Dessutom ger yttersulan ett optimalt grepp när du springer på både torrt och blött underlag.

ASICS GEL Cumulus 26 i testet

Alla löparskor testas av våra egna experter. Här kan du läsa vad Daan Glorie kommit fram till.

Daan Glorie 21Run

Daan Glorie

Produktexpert

Daan Glorie 21Run

Daan Glorie

Produktexpert

Tekniska specifikationer ASICS GEL Cumulus 26

Drop
8 mm
Tjocklek sula
38.5 mm häl/ 30.5 mm framfot (herr) 37.5 mm häl/ 29.5 mm framfot (dam)
Vikt herrsko
Ca. 253 gram
Vikt damsko
Ca. 220 gram
Typ av löpare
Neutrala löpare
Typ av sko
Allround löparsko
Vad är nytt?
NyJacquard Mesh-ovandel - Ny mer bekväm form på hälkappan - FLUIDRIDE-yttersula

Förväntningar

„Reaktionerna på ASICS Cumulus 25 var blandade. Vissa löpare uppskattade dämpningen från den tjockare sulan och den Puregel som nu har placerats under hälen. Andra löpare tyckte att skon kändes instabil och för mjuk. Jag är nyfiken på om Cumulus 26 har blivit lite mer stabil och om det får skon att kännas bekvämare för intervall- och tempoträning.”

Passform

„Cumulus 26 är helt klart lite smalare än sin föregångare. Plösen är tunnare och har samma stretch som i Nimbus 26. Tack vare det kan jag enkelt ta på och av skon och den känns bekväm direkt när man tar på sig den. Fötterna får också bättre ventilation tack vare det tunna mesh-materialet. Hälkappan känns något lägre, men Cumulus passar ändå bra för inläggssulor eftersom hälkappan är såpass smal. Jag upplevde inte att hälen gled när jag sprang. Stor eloge till ASICS för hur ovandelen sitter runt fötterna. Jag vill helt enkelt inte ta av mig skorna.”

ASICS Gel Cumulus 26

Löpsteg

„Vilken förvandling! ASICS Gel Cumulus 26 har nu blivit mycket lättare och känns också mycket jämnare och fastare än den tidigare versionen. Den påminner mig om HOKA Mach och New Balance 880, som också är bra lätta allroundskor. Detta beror delvis på den uppdaterade yttersulan i gummi. Personligen gillar jag Nimbus 26 för de längre distanserna, men Cumulus 26 är en bättre allround löparsko. Med sin låga vikt, behagliga rundade sula och solida bas kan du även ha skon för intervall- och tempoträning.”

ASICS Gel Cumulus 26

Vem är skon till

„Jag tycker det är viktigt att en sko ger en naturlig stegavveckling. Och detta gör Cumulus 26, på ett bra sätt. Med sitt 8 mm höga drop och lätta “rocker” kan skon användas av alla typer av löpare, oavsett om du är en häl- eller framfotslöpare. Skon är också något mer stabil än Nimbus, vilket innebär att jag definitivt också kan rekommendera den för nybörjare som vill springa sina första 5 km. När jag sprang i svängar och i högre hastigheter kändes skon dessutom väldigt stabil.”

ASICS Gel Cumulus 26

ASICS kollektion av allround-löparskor

Vill du välja den bästa ASICS-löparskon? Ta då först reda på om du är en neutral löpare eller om du har överpronation. Det kan du enkelt göra med hjälp av vår online shoe advisor. ASICS har olika typer av löparskor för neutrala löpare. Gel Nimbus och Gel Cumulus är allroundlöparskor för den neutrala löparen. Vill du ha lite mer stöd? Välj då ASICS GT-2000 eller ASICS Gel Kayano. De här ger bra stöd för överpronerande löpare. Kayano är långdistansskon medan GT-2000 är den mest mångsidiga löparskon med ett lätt stöd. Fundera över vilka mål du har med din löpning för att välja den ASICS löparsko som passar dig bäst för träning eller tävling.

Exempel på skorotation med ASICS

Skorotation innebär att man skiftar mellan minst två olika löparskor för att belasta kroppen på olika sätt och därmed förebygga skador. Dessutom fyller varje löparsko ett specifikt syfte, nämligen att springa långt eller springa snabbt. Här nedan följer våra råd om du vill växla mellan olika löparskor från ASICS.

Allround – ASICS Gel Culumus 26
Tempo/intervall – ASICS Novablast 4/ ASICS Magic Speed 3
Tävling – ASICS Metaspeed Sky+ / Edge+

Slutspurt

Tack vare alla nya uppdateringar blev vi positivt överraskade ASICS Cumulus 26. Skon känns smidigare med den uppdaterade yttersulan och den har också blivit aningen mer stabil. I den tidigare versionen var skillnaden jämfört med Nimbus inte så stor, vilket innebar att Cumulus inte var lika mångsidig. Nu är Cumulus 26 betydligt bättre lämpad för alla typer av träning, också intervaller och tempolopp. Skon känns lättare på foten och har också blivit lite mer responsiv.

I likhet med tidigare modeller finns även Cumulus i olika färger och utföranden. Till exempel är Cumulus 26 TR specifikt utformad för asfalterade och oasfalterade vägar tack vare den annorlunda yttersulan med små dubbar som ger bättre grepp. Om du vill ha en allroundsko med vattentät ovandel ska du välja Cumulus 26 GTX.

ASICS Gel Cumulus 26 påminner om New Balance 880v14 och adidas Supernova Rise. Båda dessa är bekväma löparskor som kan användas till olika typer av träning.

Är du lika förväntansfull som vi? Ta då en titt på ASICS Gel Cumulus 26 i vår webbshop. Har du fortfarande frågor? Då kan du kontakta en av våra produktexperter via vår kundtjänst.