Skip to main content
Altra Vanish Carbon 2
Altra Vanish Carbon 2

Test

Altra Vanish Carbon 2 – Snabbare tempo för träning OCH tävling?

Gör verklighet av dina löparmål med Altra Vanish Carbon 2. Den här tävlingsskon erbjuder den perfekta kombination av ett explosivt löpsteg och en naturlig passform. Nu har den även en tjockare mellansula och kolfiberplatta i full längd. Varför inte ge den en chans? Upplev själv den mäktiga kraften av hastighet och prestanda när du sätter foten i en Altra Vanish Carbon 2.

Vad är nytt?
    <liFörhöjd mellansula med 3 mm mer Altra EGO PRO-skum

  • Ny Assymetric kolfiberplatta i full längd (istället för ¾-platta)
  • 75% högre flexibilitet i framfoten
Se dammodellerSe herrmodeller
Altra Vanish Carbon 2

3skäl till att Altra Vanish Carbon 2 är rätt för dig

Opsomming 1

Du vill satsa på hastighet

Med Vanish Carbon 2 kan du känna dig trygg på startlinjen vid vartenda tävlingslopp. Den här snabba skon med kolfiber och lätt responsivt Altra EGO MAX-skum ger dig maximal energiåtergivning och ett explosivt avstamp. I skummaterialet har man tillsatt kväve vilket gör skon väldigt lätt. Denna lätta löparsko kan du även använda för intervall- och tempoträning.

Opsomming 2

Du har en något bredare fot

Altra är känd för sin breda framfot. Det gäller definitivt också för Vanish Carbon 2 som har en Slim FootShape Fit. Vid mellanfoten sitter skon något tightare men i framfoten finns det mer än tillräckligt mycket utrymme för att tårna ska kunna breda ut sig naturligt.

Opsomming 3

Du springer mestadels på framfoten

Vanish Carbon 2 har ett drop på 0 mm. Det innebär att det inte finns någon skillnad mellan höjden på hälen jämfört med höjden på framfoten. Detta är perfekt om du är framfotslöpare eftersom du inte landar på hälen och nu får en naturlig stegavveckling. Om du är nybörjare med så kallade “Zero Drop”-löparskor rekommenderar vi att du sakta och succesivt förlänger dina distanser med den här temposkon. Börja t.ex. med 5 km och öka distansen med 1-2 km per vecka. Då får vaderna och hälsenan möjlighet att vänja sig vid skon.

Altra Vanish Carbon 2
Altra Vanish Carbon 2
On Cloudmonster 2
"Altra Vanish Carbon 2 är en unik tävlingssko tack vare sin Zero Drop-teknik. Detta är den perfekta temposkon för löpare med bredare fötter och för framfotslöpare."

Daan Glorie – Produktexpert

Visste du…

Altra löparskor har en anrik historia som går tillbaka till 2009 då medgrundarna Golden Harper och Brian Beckstead lanserade varumärket med siktet på en naturlig stegavveckling av foten och en biomekanisk funktion. Deras innovativa tillvägagångssätt ledde fram till FootShape-tåboxen och ZeroDrop-hälen, utmärkande egenskaper för Altra-skon. Sedan dess har Altra blivit ett tillförlitligt namn i löparkretsar.

Altra Vanish Carbon 2 i detalj

Altra Vanish Carbon 2
Ovandel i mesh

som ger bra ventilation för dina fötter

Altra EGO PRO

ger en lätt och responsiv löparupplevelse

Slim FootShape-passform

innebär hög komfort vid både träning och tävling

Kolfiberplatta

i full längd för extra tempo-boost

Yttersula i gummi

erbjuder bra grepp och fäste när du springer

Vad finns det för samband mellan Altra och Injinji löparstrumpor?

Varumärket Altra är känt för sin ZeroDrop-teknik och det breda utrymmet för framfoten. Allt är anpassat för att fötterna ska få en naturlig rörelse som möjligt. Injinji löparstrumpor har under senare år blivit mycket populära eftersom den unika utformningen ger varje tå sitt eget utrymme. På så sätt kan tårna spridas naturligt och trycket på fotvalvet minskas. Och dessutom, perfekt om du har problem med hallux valgus. Det är därför vi ofta ser Altra löparskor tillsammans med Injinjis löparstrumpor.

Upptäck Injiji löparstrumpor

3utmärkande egenskaper hos Altra Vanish Carbon 2

Opsomming 1

Slim FootShape Fit

Vanish Carbon har en Slim FootShape Fit som gör passformen åtsittande och bekväm när du tränar och tävlar. Detta är den smalaste passformen från varumärket Altra. Framfoten är dock relativt bred så att tårna har plats nog att sprida ut sig naturligt. Ovandelen på Vanish Carbon 2 är gjord av en teknisk mesh tillverkad av syntetgarn. Tack vare den ventilerande ovandelen får fötterna optimal komfort oavsett väder och underlag.

Opsomming 2

Altra EGO PRO dämpningsmaterial och kolfiberplatta

Mellansulan på Altra Vanish Carbon är inte längre 33 mm utan 36 mm tjock för att ge dig ökad komfort när du springer långa distanser som halv- och helmaraton. Altra EGO PRO-skummet är 17 % lättare än hos föregångaren och har nu bättre energiåtergivning. Dämpningsmaterialet samverkar med en kolfiberplatta längs hela skons längd för ett explosivt avstamp i vartenda steg du tar.

Opsomming 3

Yttersula av gummi

Vad gäller hållbarheten hos Vanish Carbon 2 har den förbättrats avsevärt. Den tidigare modellen kunde faktiskt slitas ut efter redan 160 km. Detta har nu justerats eftersom gummit i yttersulan har förstärkts vid både hälen och framfoten. Framtill på skon har man lagt till tre flexräfflor som gör löpningen smidig för framfoten.

Altra Vanish Carbon eller Altra Vanish Tempo?

Vilken temposko som passar dig bäst beror helt och hållet på vilka mål du har med din löpning. Altra Vanish Carbon är den optimala tävlingsskon med fjädrande dämpningsmaterial och en kolfiberplatta som ger dig framåtdriv. Altra Vanish Tempo är det bästa alternativet för tempo- och intervallträning, men självklart kan du också använda den under tävlingslopp. Eftersom Vanish Tempo saknar kolfiberplatta är den något mer flexibel i framfoten och har en aningen tunnare mellansula (33 mm istället för 36 mm för Vanish Carbon) vilket ger dig mer markkontakt.

Altra kollektion av tävlingsskor

Vill du välja den bästa Altra löparskon? Ta då först redan på om du är en neutral löpare eller om du överpronerar. Detta kan du enkelt göra med hjälp av vår online shoe advisor. Altra har olika typer av löparskor för neutrala löpare. Altra Torin och Altra Via Olympus är allroundlöparskor för den neutrala löparen. Vill du ha lite mer stöd? Då ska du välja Altra Provision eller Paradigm. Båda dessa ger bra stöd för den överpronerande löparen. Via Olympus är den ultimata långdistansskon med tjockare mellansula medan Altra Provision är den mest mångsidiga löparskon som erbjuder ett lättare stöd. Tänk igenom vilket mål du har med din löpning och utifrån det kan du välja den Altra löparsko som passar dig bäst för träning och tävlingar.

I Vanish-kollektionen hittar du de snabbaste tempo- och tävlingsskorna från märket Altra. Använd Altra Vanish Tempo för tempo- och intervallträning. Och välj Altra Vanish Carbon 2 för tävlingar när du vill prestera fullt ut.

Exempel på skorotation med Altra

Skorotation innebär att man växlar mellan minst två olika löparskor för att förebygga skador. Dessutom fyller varje löparsko ett specifikt syfte, nämligen för att springa långt eller för att springa snabbt. Här nedan kan du se våra råd om du vill skifta mellan olika Altra löparskor.

Allround – Altra Torin 7 / Via Olympus 2
Tempo/intervallAltra Vanish Tempo
Tävling – Altra Vanish Carbon 2

Test av Altra Vanish Carbon 2

Alla löparskor testas av våra egna experter. Här kan du snart läsa vad Daan Glorie kommit fram till.

Daan Glorie 21Run

Daan Glorie

Produktexpert

Daan Glorie 21Run

Daan Glorie

Produktexpert

Tekniska specifikationer On Vanish Carbon 2

Drop
0mm (36 mm häl / 36 mm framfot)
Vikt
Ca. 164 gram dam / 229 gram herr
Typ av löpare
Neutrala löpare
Typ av sko
Tävlingsskor
Typ av dämpning
Altra EGO MAX foam

Slutspurt

Det är positivt att Vanish Carbon 2 har fått en tjockare mellansula och en uppdaterad kolfiberplatta. Därigenom får du inte bara massor av fjädring utan också ökad stabilitet. De flesta tävlingsskor är ganska smala, men det gäller inte Vanish Carbon 2. Den här temposkon lämpar sig mindre bra om du landar på hälen eftersom du då ganska snabbt kan få problem med vader och hälsenor på grund av skons låga drop.

Altra Vanish Carbon 2 är jämförbar med New Balance FuelCell SuperComp Elite V4 och HOKA Rocket X 2, eftersom också dessa är tävlingsskor med kolfiber och ett relativt lågt drop på 4 och 5 mm.

Är du lika förväntansfull som vi är? Ta då en titt på Altra Vanish Carbon 2 i vår webbshop. Har du fortfarande frågor? Då kan du kontakta någon av våra produktexperter via vår kundtjänst.