Skip to main content
New Balance SuperComp Elite V4
New Balance SuperComp Elite V4

Test

New Balance SuperComp Elite V4 – Ett riktigt racermonster för maratonlopp

Är New Balance SuperComp Elite V4 en av deltagarna i kampen om superskorna? Det anser i alla fall vi efter vår utförliga test av dem – vi är nämligen imponerade. FuelCell SuperComp Elite V4 har genomgått en komplett förvandling och utgörs nu helt av PEBA-superfoam som vi känner igen från andra maratonskor. Ut och spring, för med den här skon kommer du definitivt krossa ditt tidigare personbästa.

Se dammodellerSe herrmodeller
New Balance SuperComp Elite V4

3skäl till att New Balance SuperComp Elite v4 är rätt sko för dig

Opsomming 1

Du vill slå nya personliga rekord på halv- och helmaraton

Letar du efter en riktigt snabb tävlingssko med de allra senaste innovationerna? Då är SuperComp Elite V4 ett riktigt bra alternativ på grund av mellansulan i 100% PEBA, en kolfiberplatta och FantomFit-överdelens lätta utformning. Denna kolfibersko ger dig också en stabil stegavveckling tack vare mängden gummi vid både hälen och framfoten. Till och med när du börjar känna dig trött i benen får du rejäl skjuts framåt av Elite V4.

Opsomming 2

Du letar efter en tävlingssko med lägre drop

New Balance FuelCell SuperComp Elite V4 har ett relativt låg drop på 4 mm jämfört med många andra tävlingsskor. New Balances utvecklingsteam har varit mycket noggranna med detta och har fått flera av sina prototyper testade av idrottare. Tack vare detta lägre drop har man kunnat placera mer skum under framfoten för att ge extra mycket energiåtergivning vid stegavvecklingen. Det har också betydelse för placeringen av kolfiberplattan som omges av ett tjockt lager FuelCell-skum.

Opsomming 3

Du har som mål att kunna springa ett maraton på under 3 eller 4 timmar

Den verkliga styrkan hos SC Elite V4 är stabiliteten och den generösa mängden gummi på yttersulan. Detta gör skon lämplig för löpare som har som mål att springa maraton på under 3 eller 4 timmar.

New Balance SuperComp Elite V4
New Balance SuperComp Elite V4
New Balance SuperComp Elite V4
Jag funderar på att använda den här löparskon på mitt nästa maraton. Den är så fjädrande och energisk att jag känner att jag kan slå mitt nya personbästa.

Daan Glorie – Produktexpert

Visste du att…

Namnet SuperComp refererar till “supercompetition”, och här handlar det alltså om tävlingsskor. Idag har de flesta märken en tävlingssko med kolfiberplatta och superfoam (oftast PEBA-skum) i mellansulan. Och detta gäller givetvis även New Balance. Alla löparskor från New Balance med kolfiberplatta går under benämningen SuperComp. Denna serie av snabba skor omfattar SuperComp Trainer (för daglig träning), SuperComp Pacer (för korta tävlingslopp) och SuperComp Elite (för långa tävlingslopp).

New Balance Elite v4 i detalj

New Balance FuelCell SuperComp Elite V4
FantomFit-överdelen

erbjuder en tätt sittande passform med massor av ventilation

FuelCell-mellansulan

av 100% PEBA for maximal energiåtergivning vid vartenda steg

Kolfiberplatta med Energy Arc-teknik

som ökar den fjädrande känslan i plattan för en mer energisk löparupplevelse

Slitstarkt gummi vid hälen och framfoten

ger suveränt grepp och överlägsen hållbarhet

SuperComp Elite eller SuperComp Pacer?

New Balance SuperComp Elite och SuperComp pacer är båda förstklassiga tävlingsskor för den som vill springa på bra tider. Den stora skillnaden mellan de båda modellerna är tjockleken på mellansulan. SuperComp Elite är avsedd för halv- och helmaraton, medan Pacer är tänkt för tävlingslopp på 5 och 10 km. SC Pacer är smidigare och aningen mer stabil när du springer på en bana med många kurvor.

3utmärkande egenskaper hos New Balance SuperComp Elite v4

Opsomming 1

Fantomfit-överdel

FantomFit-överdelen på SC Elite V4 är utformad för att ge ultralätt stöd och bra passform. FantomFit framställs genom att smälta samman två tunna material helt utan sömmar. Hälkappan är förstärkt och ger överraskande bra stöd i jämförelse med många andra tävlingsskor. Skoplösen är tunn så att det blir luftigt och ventilerande för fötterna.

Opsomming 2

FuelCell-mellansula i 100% PEBA

För första gången utgörs en tävlingssko från New Balance uteslutande av PEBA-skum. Det är samma dämpningsmaterial som finns i tävlingsskor från märken som både Nike och adidas. Skummet erbjuder den bästa dämpningen och energiåtergivningen så att du kan springa riktigt snabba lopp. Enligt New Balances forskningslaboratorium erbjuder PEBA-skummet 87% energiåtergivning jämfört med 83% i Elite V3.

Opsomming 3

Kolfiberplatta med unik geometri

Kolfiberplattan i SuperComp Elite V4 har en unik geometri som också går under benämningen Energy Arc-teknik. Mellan de två FuelCell-skumlagren finns en kolfiberplatta i två olika riktningar. Jämfört med sin föregångare har Elite nu en ännu tunnare kolfiberplatta för att dra ner på vikten. Det nedersta skumlagret har en stor fördjupning som ger plattan tillräckligt med plats för att fjädra in och ut. Detta är den optimala kombinationen mellan mjuk dämpning och maximal energiåtergivning.

Test av New Balance SuperComp Elite v4

Alla löparskor testas av våra egna experter. Här kan du läsa vad Daan Glorie kommit fram till.

Daan Glorie 21Run

Daan Glorie

Produktexpert

Daan Glorie 21Run

Daan Glorie

Produktexpert

Tekniska specifikationer - New Balance SuperComp Elite v4

Drop
4 mm (Sulans tjocklek framfot: 36 mm / häl: 40 mm)
Vikt
Ca. 222 gram
Typ av löpare
Neutrala löpare
Typ av sko
Allround löparsko

Passform

„Överdelen på SuperComp Elite V4 är tunn men också väldigt robust. Till skillnad från andra kolfiberskor är den här snabba skon utrustad med en stadig hälkappa och personligen gillar jag det. Jag får bra stöd runt fotlederna, något jag särskilt märker när jag springer i kurvor. När jag tränade på bana i regnväder höll sig fötterna överraskande torra, så överdelen är också något vattenavvisande. Det enda på minussidan är de väldigt tunna skosnörena som man måste knyta med dubbelknut för att de inte ska gå upp.”

Steg

„Det här känns som en äkta supertävlingssko! Den ger otrolig bra dämpning och energiåtergivning men är också överraskande stabil. Jag har testat många kolfiberskor från Nike, adidas och Mizuno, men SC Elite V4 bjuder verkligen på något helt unikt. Jag tycker skon påminner mest om Nike Alphafly, eftersom också den är en kolfibersko med väldigt mjukt skummaterial. Det finns relativt mycket gummi på yttersulan vid hälen och framfoten så att skon ger en stabil stegavveckling. Det lägre droppet på 4 mm känns väldigt naturligt och jag gillar också att det finns en hel del dämpning vid framfoten. Många kolfiberskor känns lite stela när man just kommit igång. När jag väl kommit upp i ett visst tempo kunde jag enkelt fortsätta utan att bli trött.”

Användning

„Jag testade den här löparskon under träning på både bana och väg. På banan körde jag både korta och långa intervaller och upplevde skon aningen för mjuk. Eftersom också banan är mjuk kände jag att det blev lite väl mycket dämpning. Jag märkte att pulsen var något lägre trots det höga tempot, och det var väldigt positivt. Skon gör mig faktiskt snabbare! Under tempoträningen på 17 km på landsväg kunde jag fortsätta springa i högt tempo. Jag funderar allvarligt på att använda den här skon på mitt nästa maraton eftersom den är så bekväm och snabb.”

New Balance FuelCell-serien

Vill du välja den bästa löparskon från New Balance? Ta då först reda på om du är neutral eller överpronerande löpare. Det kan du enkelt göra med hjälp av vår online shoe advisor. Är du ute efter en snabb löparsko eller tävlingssko? Då har du kommit till rätt ställe med New Balance FuelCell-serien. De här modellerna har en energifylld FuelCell-mellansula som ger dig maximal dämpning och energiåtergivning vid vartenda steg. Vi rekommenderar FuelCell SuperComp Elite v4 till halv- och helmaraton. Har du planer på att slå ditt personbästa på 5 eller 10 km? Då är FuelCell SuperComp Pacerett bra alternativ. Därutöver kan du också välja en allround löparsko med kolfiber, nämligen SuperComp Trainer för lugna träningspass och långa distanser.

Exempel på skorotation med New Balance

Skorotation innebär att man växlar mellan minst två olika löparskor. Detta för att belasta kroppen på olika sätt och därmed minska risken för skador. Dessutom fyller var och en av löparskorna en viss funktion, nämligen att springa långt eller springa snabbt. Här nedan kan du se våra rekommendationer om några kombinationer av modeller om du vill växla mellan olika löparskor från New Balance.

AllroundNew Balance 880v13

Tempo/intervallNew Balance Rebel v3

Tävling – New Balance SuperComp Elite v4

Slutspurt

Vi är övertygade om att vi kommer att få se SuperComp Elite V4 på prispallen vid de stora maratonloppen. Den här tävlingsskon är med i supertävlingen om världens snabbaste kolfiberskor. New Balance har inte kompromissat när de gått över till en komplett PEBA-mellansula så att löpare nu kan få maximal energiåtergivning. Kolfiberplattans geometri är unik och skon sitter fantastiskt på foten tack vare den robusta hälkappan i kombination med FantomFit-passformen.

New Balance FuelCell SuperComp Elite V4 påminner om adidas Adios Pro 3 och Nike Alphafly 3, som också de är tävlingsskor med kolfiber utformade för att slå rekord på halv- och helmaratondistanser. Elite V4 är mindre lämplig för korta distanser, och löpare som vill ha lite mer markkänsla under fötterna bör istället välja SuperComp Pacer.

Är du lika förväntansfull som vi är? Ta då en titt på New Balance SuperComp Elite v4 i vår webbshop. Har du fortfarande frågor? Hör då av dig till en av våra produktexperter via vår kundtjänst.