Skip to main content
New Balance 880v14
New Balance 880v14

Test

New Balance Fresh Foam X 880v14 – En sko som alla kan lita på

Den nya versionen av Fresh Foam X i New Balance 880v14 erbjuder nu ännu mer energiåtergivning och en ännu smidigare stegavveckling. Nybörjaren har en pålitlig sko i New Balance Fresh Foam X 880v14 medan mer erfarna löpare kan ha den som en allroundlöparsko.

Shoppa 880 dammodellerShoppa 800 herrmodeller
New Balance

3skäl till att New Balance Fresh Foam X 880v14 är rätt för dig

Opsomming 1

Du vill ha en stabil allroundlöparsko

Utformningen av New Balance 880v14 baseras på omfattande forskning kring upplevelsen hos löpare. Man har bland annat tittat på löpstil, steg och belastning vid löpträning. Utifrån dessa data har man omarbetat sammansättningen för Fresh Foam X, med resultatet att skon nu känns mjukare vid landningen och mer responsiv vid starten. Dessutom har skons drop sänkts från 10 till 8 mm så att stegavvecklingen från häl till framfot blivit smidigare.

Opsomming 2

Du har relativt breda fötter

New Balance löparskor är naturligt något bredare än andra märken. Detta är perfekt när du springer längre distanser och även för dig som har lite bredare fötter. Om skon börjar klämma i den vanliga lästen finns 880v14 även i bredare version.

Opsomming 3

Du månar om miljön

880v14 överensstämmer med New Balance Grean Leaf Standard. Det innebär att minst 50% av ovandelens material är miljövänligt och att mellansulan utgörs av minst 3% biobaserat material. New Balance samarbetar med organisationen Repreve som tillverkar ovandelens polyestermaterial av återvunna flaskor.

New Balance 880v14
New Balance 880v14
New Balance
"New Balance 880v14 är lättare, smidigare och erbjuder mer energiåtergivning. Det här är verkligen en otroligt bekväm löparsko för alla typer av träningspass och distanser."

Daan Glorie – Produktexpert

Visste du att…

Dämpningsmaterialet Fresh Foam firar nu sitt 10-årsjubileum. 880v14 har en helt uppdaterad Fresh Foam X-sammansättning som inte bara gör skon bekvämare utan också erbjuder mer energiåtergivning. Sulans vaxkakestruktur utgörs av flera mindre och större hålrum som alla präglas av sina respektive mjuka eller fasta egenskaper. Vid hälpartiet är dessa utrymmen stora och vid framfoten väldigt små. Det innebär rejält med dämpning vid landningen och en responsiv känsla när du skjuter ifrån.

New Balance 880v14 i detalj

Semelle d'usure NDurance
Mesh-ovandelen

sitter behagligt runt foten och är tillverkad från återvunna plastflaskor

Fresh Foam X-mellansulan

ger en mjuk landning och responsiv stegavveckling och är gjord av minst 3% biobaserade material

Yttersula av NDurance

erbjuder enastående grepp och slitstyrka

New Balance Fresh Foam X 880v14 eller 1080v13?

New Balance 1080v13 är storebror till Fresh Foam X 880v14. 1080v13 har en något tjockare mellansula och ger därför bara aningen mer dämpning än 880v14. Dessutom har den här modellen ett lägre drop på 6 mm och väger ca 10 gram mindre. Letar du efter den mest mångsidiga allroundlöparskon från New Balance? Då ska du välja 880v14. Vill du ha en riktig bra sko för långa distanser? I så fall passar 1080v13 bäst för dig.

Bakom kulisserna på New Balance

3utmärkande egenskaper hos New Balance Fresh Foam X 880v14

Opsomming 1

Ovandel i engineered mesh

New Balance 880v14 har fått en helt omarbetad ovandel i engineered mesh. Detta gör skon ventilerande och bekväm vid användningen. Hälkappan är förstärkt på insidan och ger rejält med stöd åt fotleden. Plösen är till hälften fäst vid ovandelen så att den inte glider omkring när du springer.

Opsomming 2

Fresh Foam X-mellansulan är upphöjd och uppdaterad

Mellansulan har blivit 2 mm högre vid hälen och 4 mm högre vid framfoten. Därmed har skons drop (skillnaden i höjd mellan hälen och framfoten) blivit lägre och är nu 8 mm jämfört med tidigare 10 mm. Dämpningsmaterialet Fresh Foam X har blivit både lättare och mjukare, och sist men inte minst får du betydligt mer energiåtergivning än från föregångaren. Minst 3% av mellansulan är gjord av biobaserat material. New Balance gör detta för en mer hållbar framtid.

Opsomming 3

Yttersula i NDurance-gummi

Också yttersulan har omarbetats helt från 880v13. Den är nu gjord av NDurance-gummi som även återfinns i bland annat 1080v14. Sulan ger ett otroligt bra grepp och är mycket slitstark. I områden som lättare slits, t.ex. vid hälen, ger NDurance-tekniken extra skydd så att skon håller längre. Yttersulans gummi-inslag sitter vertikalt och följer fotens anatomi. Tack vare denna nya slitstarka sulkonstruktion får du en enkel och smidig stegavveckling från häl till framfot.

Test av New Balance Fresh Foam X 880v14

Alla löparskor testas av våra egna experter. Här kan du läsa vad Daan Glorie kommit fram till.

Daan Glorie 21Run

Daan Glorie

Produktexpert

Daan Glorie 21Run

Daan Glorie

Produktexpert

Tekniska specifikationer New Balance Fresh Foam X 880v14

Drop
8 mm (sulans tjocklek framfot: 21 mm / häl: 29 mm)
Vikt
ca. 209 gr dam / 270 gr herr
Typ av löpare
Neutral löpare
Typ av sko
Allround löparskor

Förväntningar

“Under förra året lanserades den spektakulära New Balance 1080v13 med en fullständig uppdatering. Fresh Foam X-mellansulan innebar betydligt mer energiåtergivning och en behagligare löpkänsla. Den var helt annorlunda mot den tidigare versionen och ett stort steg framåt i fråga om komfort. 1080v13 kan nu på allvar konkurrera med Nike ZoomX Invincible och Saucony Triumph som också de är allroundskor med hög energiåtergivning. Jag hoppas att 880v14 ska kännas lika bekväm och dessutom erbjuda en lite mer mångsidig användning. Faktum är ju att 1080v13 lämpar sig bäst för dagliga och långa uthållighetsrundor i lugnt tempo.”

Passform

“Man blir aldrig besviken på New Balance när det kommer till passformen. Detta gäller också för den senaste versionen av 880. Jag upplever skon bekväm direkt när jag fått på mig den. Hälkappan har en behaglig, mjuk vaddering och plösen är till hälften fäst vid skon så att det inte uppstår något tryck mot vristen. Framfoten känns aningen smalare än sin föregångare. Det är trevligt att hälkappan är relativt hög för det gör att jag också får plats med mina innersulor i skon. Mesh-materialet känns ganska ventilerande eftersom jag blev lite kall om fötterna när jag sprang min morgonrunda i vinterväder. Så använd gärna lite tjockare strumpor om du använder den här skon på vintern.”

Steg

“Jag har sprungit flera både korta och långa distanser med 880v14. Första träningsrundan med skon sprang jag i lugnt tempo i cirka en timme, och jag kände direkt hur behagligt mjuk, stabil och smidig skon är. New Balance 880v14 känns verkligen fjäderlätt på fötterna. Fresh Foam X-dämpningen ger massor av energiåtergivning när jag börjar öka tempot. Jag sprang också ett lugnt uthållighetspass på 16 km i 880v14 med en hastighet på 4,39 p/km, vilket ungefär innebär zon 2 för mig. Jag slogs av hur lätt det var att hålla tempot. Jag märkte inte ens att jag hade skor på mig. Med den här skon känns allt balanserat och den är tillräckligt smidig för högt tempo men också tillräckligt stabil vid lugna återhämtningspass. Jag är faktiskt lite hemligt förälskad i 880v14.”

Användning

“Med New Balance 880v14 kan du rent bokstavligen köra vilket träningspass du vill. Jag upplevde skon väldigt bekväm under en lugn långdistansrunda, men den fungerade överraskande bra även under träningspass i zon 2-3. Tack vare den låga vikten kan jag också ha skon för intervallträning. Det är bara för tävlingslopp jag skulle välja New Balance SuperComp Elite V4 eftersom den har en kolfiberplatta och superfoam med hög responsivitet. För löpare som upplever 1080v13 som alltför instabil skulle jag rekommendera att testa 880v14.”

New Balance Fresh Foam X kollektionen

Vill du veta vilken av New Balance löparskor som passar dig bäst? Ta då först reda på om du är en neutral eller överpronerande löpare. Detta kan du enkelt göra med hjälp av vår Online Shoe Advisor. New Balance har olika typer av löparskor för neutrala löpare. 880v14 och 1080v13 passar till exempel bäst för nybörjare eller löpare som gärna springer längre distanser. New Balance Rebel och SC Pacer är lite mer avsedda för tempoträning och ingår i New Balances kategori “Fuelcell”. Tänk över vilka mål du har med din löpning och välj sedan den New Balance löparsko som passar bäst för respektive träningspass.

Exempel på skorotation med New Balance

Skorotation innebär att man växlar mellan minst två olika löparskor för att undvika skador. Dessutom har varje löparsko ett specifikt syfte, nämligen att springa långt eller att springa snabbt. Här nedan ger vi tips om några modeller om du vill skifta mellan olika New Balance löparskor.

Allround – New Balance 880v14
Tempo/intervall – New Balance Rebel
TävlingNew Balance Fuelcell SC Elite V4

Slutspurt

Vi uppskattar att innovationerna från 1080v13 även har hängt med till nya 880. Dessa förbättringar får 880v14 att kännas både lättare och mjukare. Dessutom erbjuder skon betydligt mer energiåtergivning samtidigt som man bevarat de stabila egenskaperna hos denna allroundsko. New Balance 880v14 lämpar sig mindre bra för tävlingar. Välj då hellre New Balance SuperComp Elite som har en kolfiberplatta och dessutom har ca 50 gram lägre vikt.

Fresh Foam X 880v14 påminner om ASICS Cumulus 25 och adidas Supernova Rise. Båda dessa är bekväma allroundlöparskor.

Är du lika förväntansfull som vi är? Ta då en titt på
New Balance Fresh Foam X 880v14 i vår webbshop. Har du några frågor? Då är du välkommen att kontakta våra produktexperter via vår kundtjänst.