Skip to main content
adidas Takumi Sen 10
adidas Takumi Sen 10

Test

adidas Takumi Sen 10 – Den bästa tävlingsskon för 5 och 10 km

Aldrig har det varit enklare att komma upp i maximal hastighet med adidas Takumi Sen 10. Denna tävlingssko med kolfiber är utformad för att slå rekord på 5 och 10 km. Den tionde versionen av Takumi Sen har fått en helt ny utformning – från överdelen till yttersulan. Gå in för maximal energiåtergivning och en explosiv känsla vid avtrampet. Vad väntar du på?

Se dammodellerSe herrmodeller
adidas Takumi Sen 10

3skäl till att adidas Takumi Sen 10 är rätt för dig

Opsomming 1

Du vill ha en tävlingssko för 5 eller 10 km

adidas Takumi Sen 10 är utformad för tävlingslopp på 5 till 10 km. Denna tävlingssko med kolfiber har en något tunnare mellansula jämfört med andra kolfiberskor. Detta gör Takumi Sen mer stabil på vägar med många svängar. Dessutom är den här skon aningen lättare och mer dynamisk så att du enklare kommer upp i hastighet och även upprätthåller den.

Opsomming 2

Du vill ha en lätt löparsko för tempo- och intervallträning

Med den låga vikten på endast 200 g för herrskon och 166 g för damskon är detta en av de allra lättaste tävlingsskor du kan hitta. Du kan med fördel använda Takumi Sen 10 även för tempo- och intervallträning. LightstrikePRO-skummet tar upp belastningen från din löpning så att återhämtningen går snabbare. Vi rekommenderar att du använder den här skon högst en gång i veckan eftersom den lite tunnare yttersulan är mindre slitstark än vanliga löparskor.

Opsomming 3

Du springer naturligt lite mer på mellan- och framfoten

Takumi Sen 10 har ett drop som höjts från 6 till 7 mm. Det innebär att skon lämpar sig bäst för mellan- och framfotslöpare. Drop är skillnaden i höjd mellan hälen och framfoten. Ju lägre drop, desto mer boost ges till framfoten. En löpare som främst landar på hälen har bättre nytta av Adios Pro 3 på grund av den mer stabila basen.

adidas Takumi Sen 10
adidas Takumi Sen 10
adidas Takumi Sen 10
adidas Takumi Sen är marknadens bästa tävlingssko för distanser på 5 och 10 km. Detta har bevisats flera gånger om med både personliga, nationella och världsrekord.

Daan Glorie – Produktexpert

Visste du?

Varje år anordnar adidas eventet “Road to Records” vid sitt huvudkontor i Herzogenaurach i Tyskland. Under det här eventet jagar adidas-idrottare nya personliga, europeiska och världsrekord. Under 2023 slogs sex nationella rekord och två världsrekord. Medina Eisa från Etiopien slog U20-världsrekordet på 5 km med tiden 14 minuter och 26 sekunder. Hon sprang med adidas Takumi Sen under sitt lopp. Den här skon är omtalad för sin extremt låga vikt och överlägsna energiåtergivning. Nya rekord utlovas!

adidas Takumi Sen 10 i detalj

adidas Takumi Sen 10
Mesh-överdel

gjord av återvunnet material ger optimal lockdown, särskilt runt fotleden

Två lager LightstrikePRO

för maximal dämpning och energiåtergivning

Lägre tjocklek

på sulan för högre tempo på kortare distanser på 5-10 km

EnergyTorsion Rod System 2.0

där kolfiberrör löper under mellanfotens ben för extra energiåtergivning

Continental-gummi

på framfoten för optimalt grepp och slitstyrka

adidas Takumi Sen 10 eller Adios Pro 3?

adidas Takumi Sen 10 är det bästa alternativet för tävlingslopp på 5 och 10 km tack vare sin tunnare sula och den bättre stabiliteten i svängar. Har du planer på att slå ett nytt rekord på halv- eller helmaraton? Välj då Adios Pro 3 eftersom den här modellen erbjuder mer dämpning och högre energiåtergivning för långa distanser.

3innovationer i adidas Takumi Sen 10

Opsomming 1

Överdel med förbättrad lockdown

Den stilrena överdelen är gjord av återvunnet mesh-material. Förbättrad passform och lockdown tack vare extra sömmar på viktiga ställen. Takumi Sen 10 kommer med den karakteristiska hälkappan med förstärkningar hela vägen runt om för att hålla dina fotleder stabila när du springer.

Opsomming 2

EnergyRods 2.0 kolfibersystem

EnergyRods 2.0 kolfibersystem har omarbetats helt jämfört med Takumi Sen 9. Konstruktionen med kolfiberrör har kopierats från Adios Pro 3. Här löper en kolfiberkonstruktion från hälen till framfoten. Parallellt med mellanfotsbenen finns kolfiberrör så att du får en explosiv stegavveckling. LightstrikePRO-skummet tar upp stötar från löpningen och omvandlar dem till ny energi. Resultatet? Massor med energiåtergivning i vartenda steg så att du enkelt kan hålla tempot uppe, även när du börjar bli trött.

Opsomming 3

Förnyad Continental-yttersula

Continental-yttersulan har fått en uppdatering med några fler skåror i gummit för att ge bättre grepp. Den lätta yttersulan med gummi på sidan och hälen har nu blivit ännu lättare än i den tidigare modellen. Continental-gummit har en materialsammansättning av högsta kvalitet från världens ledande däckleverantör. Det ger suveränt grepp i alla väder och på alla underlag. Gummit anpassar sig till varje löpares fotrörelse.

Test av Takumi Sen 10

Alla löparskor testas av vår egen expert. Här kan du läsa vad Daan Glorie har kommit fram till.

Daan Glorie 21Run

Daan Glorie

Produktexpert

Daan Glorie 21Run

Daan Glorie

Produktexpert

Tekniska specifikationer adidas Takumi Sen 10

Drop
7 mm (häl: 34 mm/framfot 27 mm)
Vikt
Ca. 166 gram dam / 200 gram herr
Typ av löpare
Neutrala löpare
Typ av sko
Tävlingssko
Typ av dämpning
LightstrikePRO

Passform

„Ovandelen är riktigt tunn, men sitter också väldigt stadigt runt mina fötter. Hälkappan ger bra stöd runt vristerna och jag gillar att plösen är tunn och inte har några vassa kanter. Takumi Sen 10 är något bredare än sin föregångare. Detta är positivt för de löpare som använder denna tävlingssko för halvmaran. Ju längre sträckor du springer, desto mer kommer din fot att expandera. Vad gäller storlek har Takumi Sen inte ändrats, så beställ dina löparskor i vanlig storlek.”

Steg

„Jag tyckte att Takumi Sen 10 var en rolig sko att testa, eftersom den är snabb och ger mig den där speciella känslan som bara tävlingsskor kan ge. Eftersom sulan är relativt tunn, är mina fötter nära marken vilket gör den väldigt reaktiv. Takumi Sen stimulerar övergång till framfoten tack vare dess låga drop. Skon är mycket stabilare eftersom mer yttersula har lagts till. Dessutom har karbonkonstruktionen anpassats, så att även en hällandare kan springa bekvämt med denna sko. Framförallt framfotslandare kommer att ha nytta av denna löparsko eftersom framfoten är bred. Continental-gummit ger mig bra grepp när jag springer på asfalt, även när det regnar mycket. Denna sko kommer jag främst att använda för kort, högintensiv intervallträning som 10x200m och 8x400m.”

Tempo

„Takumi Sen får sin hastighet tack vare det uppdaterade EnergyRods 2.0-kolsystemet och LightstrikePro-dämpningsmaterialet. Skon känns lite mer direkt än Adios Pro 3 och är därför mer lämpad för 5 och 10 km sträckor. Från framfoten skjuts du rejält framåt och eftersom skon har låg vikt känns det nästan som om du inte har något på fötterna. Under min intervallträning var det nästan som att jag hade en spiksko på fötterna, men med lite mer skum och energiåtergivning.”

adidas Adizero löparsko-kollektion

I kollektionen av adidas Adizero löparskor hittar du alla snabba skor för träning och tävling. Man kan dela in Adizero-kollektionen i kategorierna “Race to Win” och “Train for Races”. Är du på jakt efter en tempo- eller tävlingssko? Bland temposkorna hittar du Boston och Adizero SL. De här skorna utmärks av sin låga vikt och balanserade dämpning. Därför passar både Boston och Adizero SL för såväl allround- som tempoträning.
Löpare som är ute efter de bästa tävlingsskorna hittar precis det de behöver i både Adizero Adios Pro 3 och Takumi Sen 10. Takumi Sen 10 är en tävlingssko för distanser på 5-10 km medan Adios Pro 3 gör sig bäst för halv- och helmaraton.
Behöver du råd om en adidas skorotation? Skorotation innebär att du växlar mellan minst två olika par löparskor för att förebygga skador. Här följer två exempel på en bra skorotation:

  • adidas Adizero Boston (lugna och snabba träningspass) + adidas Takumi Sen 10 (5-10km tävlingslopp)
  • adidas SL (lugna och snabba träningspass) + Adios Pro 3 (21-42km tävlingslopp)
adidas Takumi Sen 10 Matrix

Slutspurt

Med Takumi Sen 10 har du inte bara en rekordsko på fötterna utan också en sko som är fylld av innovationer. Denna 10:e version har genomgått en mängd olika förändringar, bland annat en ny överdel, förbättrad kolfiberkonstruktion och en något mer slitstark yttersula för bättre grepp och hållbarhet. Använd den här skon särskilt för dina viktiga träningsrundor (som t.ex. en testrunda inför den stora tävlingsdagen) och under tävlingsloppet där du vill slå ett nytt personlig rekord.
adidas Takumi Sen 10 påminner om Nike Streakfly och New Balance FuelCell SuperComp Pacer. Också dessa är tävlingsskor med kolfiberplatta och avsedda för tävlingslopp på 5 km till 10 km. Takumi Sen 10 lämpar sig mindre bra för lätt träning och den lite tyngre löparen. Då kommer skon troligtvis kännas alltför instabil och kan eventuellt orsaka lite träningsvärk.
Är du lika förväntansfull som vi? Ta då en titt på adidas Takumi 10 i vår webbshop. Har du fortfarande frågor? Då är det bara att höra av dig till en av våra produktexperter via vår kundtjänst.