Skip to main content
Nike Alphafly Next% 3
Nike Aphafly Next% 3

Test

Nike Air Zoom Alphafly Next% 3 – Löparskon som slår världsrekord

Nike Air Zoom Alphafly Next% 3 har slagit världsrekord redan innan den lanserats. Under Chicago maraton sprang den 23-årige kenyanen Kelvin Kiptum på tiden 2:00.35 och slog världsrekordet med över 30 sekunder. Är du också nyfiken på den här snabba tävlingsskon? Vi delar med oss av den information vi än så länge har om Alphafly 3.

Se Nike Air Zoom Alphafly Next% 3
Nike Alphafly Next% 3

3skäl till att Nike Air Zoom Alphafly Next% 3 är rätt för dig

Opsomming 1

Du vill slå ditt personliga rekord på (halv)maratondistansen

Nike Alphafly 3 är en kolfibersko som du kan ha för att få blixtsnabba tider när du springer halv- och helmaraton. Den extremt tjocka ZoomX-mellansulan och kolfiberplattan ger dig rejäl skjuts framåt för vartenda steg du tar. I genomsnitt kan du bli 1-4 % snabbare på maratondistansen så du kan dra ner flera minuter på din tid.

Opsomming 2

Du vill ha en löparsko för tävlingslopp och viktiga träningspass

Innan du springer ett tävlingslopp med en kolfibersko rekommenderar vi alltid att du springer in dina skor ordentligt. Detta gäller även Nike Alphafly Next% 3. Denna tävlingssko har också en bra yttersula så att du dessutom kan ha dem på viktiga träningspass. Använd dem inte varje vecka, men se till att skon känns bekväm i vissa tempon. Vad menar vi med “viktiga träningspass”? Jo, sådant som maratonblock (block av minuter i maratontempo), intervallträning (träning i omväxlande högt och lågt tempo under 5-10 kilometer) och tempoträning (block av minuter i högt tempo).

Opsomming 3

Du är en erfaren löpare

Vi rekommenderar Alphafly 3 för den något mer erfarna löparen som redan har sprungit flera hel- eller halvmaraton. Den tjocka mellansulan gör den nämligen inte särskilt stabil som tävlingssko för nybörjaren. Dessutom får du ut mer av Alphafly om du redan kan springa ett maraton på högst 3,5 timmar. Ju högre tempo, desto mer framåtdriv får du av Alphafly 3.

Nike Alphafly Next% 3
Nike Alphafly Next% 3
Nike Alphafly Next% 3
"Nike Alphafly 3 är den ultimata tävlingsskon för långdistanslöpning. Varenda löpare kan slå rekord med den här skon."

Daan Glorie – Produktexpert

Visste du…

…att inom internationella friidrottsförbundet fastställer man tävlingsregler för löparskor. En tävlingssko får t.ex. bara innehålla 1 enda kolfiberplatta, ha en sula på högst 40 mm och måste finnas tillgänglig på marknaden för alla användare. Nike Alphafly 3 är redan godkänd och följer därmed alla regler.

Nike Air Zoom Alphafly Next% 3 i detalj

Nike Alphafly Next% 3
Atomknit 2.0 överdel

erbjuder en flexibel passform med bra ventilering

ZoomX-mellansula

för maximal energiåtergivning och bekväm dämpning vid långdistanslöpning

Kolfiberplatta

i fullängd för stabilitet och energiåtergivning

Två Zoom Air Units i framfoten

som ger en extra responsiv känsla vid avtrampet

Yttersula med ny utformning

för bättre grepp och hållbarhet

Nike Vaporfly jämfört med Nike Alphafly

Vilken Nike kolfibersko ska du då välja? Vaporfly eller Alphafly? Båda löparskorna är utformade för långa distanser, men Alphafly har aningen mer dämpning och erbjuder därför ännu mer komfort när du springer maraton. Givetvis har också personligt tycke och smak betydelse. Vaporfly har en något lättare vikt och används därför ofta vid tävlingslopp på 5-10 kilometer.

3utmärkande egenskaper för Nike Air Zoom Alphafly Next% 3

Opsomming 1

Jämn stegavveckling

Zoom Air Units i skon ligger nu mer skyddade i mellansulan. Häl- och framfotsdelen är nu i ett enda stycke med en sammanhängande yttersula. Detta ger en mjuk häl-till-tå övergång. De två Air Zoom-enheterna i framfoten lagrar energi vid landning och ger dig framdriv vid frånskjut. Denna energiåtergivning förstärks av ZoomX-skummet som ligger över och under kolfiberplattan.

Opsomming 2

Lägre vikt

Nike Alphafly 3 är nu 15 % lättare än någonsin. Man har lyckats dra ner på vikten tack vare ett extra djupt och brett spår i mitten av skon. Därför är kolfiberplattan  aningen mer synlig och det verkar som att den därmed också blir mer fjädrande.

Opsomming 3

Förnyat ZoomX-dämpningsmaterial

ZoomX-skummet i Nike Air Zoom Alpfafly Next% 3 har uppdaterats, vilket gör det ännu mjukare samt mer energiåtergivande. Dämpningsmaterialet tillsammans med de två Air Zoom-enheterna ger komfort och en fjädrande känsla under långa sträckor. Lite mer utrymme har skapats runt Air Zoom Units så att dessa “luftkuddar” kan dras ihop bättre.

Test av Nike Air Zoom Alphafly Next% 3

Alla våra skor testas av våra egna experter. Här kan du läsa vad Daan Glorie har kommit fram till.

Daan Glorie 21Run

Daan Glorie

Produktexpert

Daan Glorie 21Run

Daan Glorie

Produktexpert

Tekniska specifikationer - Nike Air Zoom Alphafly Next% 3

Drop
8 mm
Vikt
ca 218 gr herrsko / ca 174 gr damsko
Typ av löpare
Neutral löpare
Typ av sko
Tävlingssko
Typ av dämpning
ZoomX foam

Passform

Atomknit 2.0 ovandelen sitter tight, men bekvämt. Det tog lite tid att ta på mig skon ordentligt, eftersom den stickade ovandelen består av ett stycke vilket gör att plösen är helt fastsydd på ovandelen. Detta i sin tur betyder att du tar på dig denna sko som en strumpa. Tack vare hälöglan vid hälkappan kom jag äntligen in i skon. Man behöver inte oroa sig för att den här tävlingsskon plötsligt ska lossna. Snörena har en räfflad struktur, så de håller sig på plats. Underdelen på hälkappan är förstärkt, så jag upplever mycket stöd runt vristerna.

Nike AlphaF

Steg

„Wow, detta är en väldigt speciell tävlingssko! Redan från de första kilometrarna känner jag maximal dämpning och maximal energiåtergivning. Denna modell har också blivit mycket stabilare än sin föregångare eftersom kolfiberplattan har gjorts bredare. Dessutom har en bra yttersula lagts till på hälen, även om det starkaste gummit är placerat på framfoten. Skon känns mycket lättare på foten än Alphafly 2 vilket beror på den stora skåran under kolfiberplattan.”

Nike Alphafly Next% 3 Stride

Tempo

„Under framfoten finns Nike Air Unit, vilket ger mig extra push och jag skjuts mot framfoten med varje löpsteg. ZoomX-skummet känns mer fast än mjukt. Detta gör tempoträning och intervallträning väldigt roligt, eftersom jag upplever mycket lyhördhet och energivning. Jag kan rekommendera den här löparskon till snabbare maratonlöpare (cirka 3 timmar 30 minuter och snabbare) och löpare som letar efter en tävlingssko som passar alla distanser.”

Nike Alphafly Next% 3 Speed

Nikes kollektion av tävlingsskor

Känner du dig tveksam till vilka Nike löparskor du ska välja? Med vår skomatris kan du få en tydlig överblick. I den här matrisen ser du på ett ögonblick vilka Nike löparskor som lämpar sig bäst för dig. Alphafly och Vaporfly är två superskor för långa distanser. Tillhör du dem som hellre ger dig ut på en snabb 5- eller 10-kilometersrunda? Då kan du välja den lätta Nike Streakfly, eftersom den har en PEBA-platta som ger lite bättre markkontakt. Nike Zoom Fly utgår från Vaporfly, men är något stabilare då den har lite mer yttersula och en bredare bas.

Exempel på skorotation med Nike löparskor

Skorotation innebär att man skiftar mellan minst två olika löparskor för att undvika skador. Varje löparsko har dessutom ett specifikt syfte: för att springa långt eller för att springa snabbt. Här nedan ser du våra rekommendationer om du vill skifta mellan olika Nike löparskor.
Allround – Nike Air Zoom Pegasus 40
Tempo/Intervall – Nike Zoom Fly 5
Tävling / Marathon – Nike Air Zoom Alphafly Next% 3

Slutspurt

Nike har verkligen lyssnat noga på konsumenterna och idrottare för att förbättra Alphafly. Detta har uppnåtts genom en förläng yttersula vilket gör att skon känns mycket smidigare. AtomKnit 2.0-överdelen ger utmärkt passform runt foten och ZoomX-dämpningsmaterialet säkrar perfekt energiåtergivning under längre sträckor. Nike Alphafly 3 har dessutom blivit stabilare eftersom kolpfiberplattan har gjorts något bredare.

Pricken över i är att Alphafly 3 nu är 15 % lättare än någonsin. Träning inför (halv)maraton? Ta på dig Alphafly 3 för att slå rekord. Denna löparsko är inte lämplig för tyngre löpare och dagliga löpning. Välj då istället Nike Pegasus eller Vomero.

Är du lika nyfiket som vi är? Ta en titt på nya Nike Alphafly 3 på vår hemsida. Har du fortfarande frågor? Då är du välkommen att kontakta en av våra produktexperter via vår kundtjänst.