Skip to main content
ASICS Novablast 4
ASICS Novablast 4

Test

ASICS Novablast 4 – Uthållighet vid varje löprunda

Känn adrenalinet flöda fram genom ådrorna och höj pulsen med senaste ASICS Novablast 4. Den här löparskon är så mångsidig att du kan använda den för både lugna och snabba träningspass. Med en helt omgjord ovandel och ny dämpning är Novablast 4 nu ännu bekvämare än tidigare. Vi har testat skon och delar med oss av våra erfarenheter.

Se dammodellerSe herrmodeller
ASICS Novablast 4

3skäl till att ASICS Novablast 4 är rätt för dig

Opsomming 1

Du vill ha en bra temposko

Varje år väntar löpare med spänning på den nya Novablast. Och nu är den här. Novablast är en populär temposko eftersom den har låg vikt och får det att kännas som man springer på en studsmatta. Detta för att skons framfot är otroligt fjädrande och erbjuder lite mer energiåtergivning vid avtrampet. Novablast 4 passar utmärkt för både tempoträning och intervall på landsväg.

Opsomming 2

Du brukar springa distanser på mellan 5 km och 21 km

Novablast 4 tillhör ASICS kategori “Run Faster”. Det betyder att den passar för alla typer av löpträning där det ingår lite fart. Den här löparskon är främst utformad för löpare som springer distanser på mellan 5 km och 21 km. Självklart kan du även ha skon när du springer maraton, men då finns det bättre alternativ som exempelvis Metaspeed-kollektionen och ASICS Superblast.

Opsomming 3

Du vill ha en allroundlöparsko med låg vikt

Novablast 4 är på en och samma gång en tempo- och en allroundlöparsko. Jämfört med den tredje versionen har skon nu en bredare undersida så att den är stabil även när du springer i lugnt tempo. Också skons vikt – 260 gram för herrmodellen – är imponerande och är hela 40 gram lättare än en genomsnittlig löparsko. Med den nya geometrin har senaste Novablast dessutom blivit mycket smidigare.

ASICS Novablast 4
ASICS Novablast 4
ASICS Novablast 4
"Novablast är en populär temposko eftersom den har låg vikt och får det att kännas som man springer på en studsmatta."

Daan Glorie – Produktexpert

Visste du att…?

Novablast lanseras varje år i olika varianter? Och då handlar det inte bara om färgerna, utan även om en TR- och Lite-Show-version. Men vad är då detta? Jo, TR står för trail, vilket i praktiken innebär att Novablast TR har en yttersula med dubbar för löpning på stigar. Lite-Show-versionen har reflexer på ovandelen så att du blir extra synlig i mörket.

ASICS Novablast 4 i detalj

ASICS Novablast 4
Engineered Woven-ovandel

skapar en sömlös och bekväm passform

Flytefoam Blast + ECO dämpning

ger en dynamisk känsla under foten i varje steg

AHAR-gummit

har uppdaterats med en lägre täthet för extra slitstyrka

Ska du välja ASICS Novablast 4 eller ASICS Superblast?

Superblast är superlativ när det gäller dämpning, energiåtergivning och snabbhet. Denna snabba löparsko består till största delen av dämpningsmaterialet Flytefoam Blast Turbo som ger suverän energiåtergivning för vartenda steg du tar. Inte för inte används Superblast ofta för långa distanser som halv- och helmaraton, eftersom man då verkligen har nytta av lite mer dämpning och “energiåtergivning”. Novablast 4 däremot passar bättre för distanser på upp till halvmaraton och ger också mer markkontakt.

3nyheter i ASICS Novablast 4

Opsomming 1

Engineered Woven-ovandel

Novablast 4 har en Engineerd Woven-ovandel som är lätt och tillverkad i ett enda stycke. Den saknar alltså helt sömmar och har viss stretch för att ge optimal komfort. Det finns extra ventilationshål i framfoten så att fötterna kan andas ordentligt. Plösen är tunn och har hämtat inspiration från ASICS tävlingsskor. Tack vare plösens vingkonstruktion uppstår det inget tryck kring vristen och känslan blir samtidigt mjuk och behaglig. ASICS logga är invävd i tyget på ovansidan och ger Novablast 4 ett modernt utseende.

Opsomming 2

Flytefoam Blast PLUS ECO-dämpning

Den främsta uppdateringen av Novablast 4 hittar vi i mellansulan. Den har nu förstärkts med Flytefoam Blast PLUS ECO-skum, som också används i senaste Nimbus och Kayano. Flytefoam Blast+ ECO ger mjukare landning och extra dämpning och dessutom utgörs skummet av 20 % biobaserade material. ASICS gör detta för att ta ett steg mot en mer hållbar framtid.

Opsomming 3

Ny geometri för mellansulan

Mellansulans geometri påminner nu väldigt mycket om den i ASICS Superblast. Framför allt har hälen på skon höjts betydligt. Detta ger den välkända “gungstolseffekten”. Så snart din fot träffar marken känner du den smidiga övergången från häl till framfot. En ytterligare fördel är den förbättrade stabiliteten. Den stora fördelen med en gungstol är att den aldrig kan tippa över tack vare sin runda konstruktion. Och det gäller även för Novablast 4.

Test av ASICS Novablast 4

Alla löparskor testas av våra egna experter. Här kan du läsa vad Daan Glorie har kommit fram till.

Daan Glorie 21Run

Daan Glorie

Produktexpert

Daan Glorie 21Run

Daan Glorie

Produktexpert

Tekniska specifikationer för ASICS Novablast 4

Drop
8 mm (häl: 41.5mm/ framfot: 33.5mm)
Vikt
Ca. 225 gram damsko / 260 gram herrsko
Typ av löpare
Neutral
Typ av löparsko
Allroundlöparskor
Typ av dämpning
Flytefoam Blast+ ECO

Förväntningar

„Novablast blev snabbt en av de mest populära ASICS-modellerna. Det finns flera anledningar till det. För det första är skon lätt och har en mjuk övergång. Dessutom har Novablast mycket dämpning vid framfoten, vilket ger dig en push. Jag är nyfiken på om Novablast 4 är lika tålig som sin föregångare, eftersom mellansulan har förnyats helt till Flytefoam Blast Plus.”

Passform

„Novablast 4 har en ovandel som är inspirerad av en tävlingssko. Plösen är tunn, mesh-materialet ventilerar väl och passformen runt mellanfoten är tight. Jag gillar att hälkappan är lite högre så hälen inte glider ur. Öglan baktill gör det enkelt att ta av och på skon. Novablast är mindre lämplig för löpare med bred fot. Då är det bättre att välja Nimbus 25 eller Nimbus 25 (Wide).”

Löpsteg

„Med Novablast kunde jag springa bekvämt redan från början. Hällandningen känns mycket stabil och häl-till-tå övergången är väldigt naturlig tack vare mellansulans geometri. När jag springer känner jag energin komma tillbaka från framfoten. Om jag ökar tempot hjälper skon mig att fortsätta springa snabbt. Finns det också något negativt? För mig kunde hälen ha varit mer subtil, eftersom jag känner att den hindrar mig från att springa på framfoten.”

Tempo

„För mer erfarna löpare är Novablast en passande temposko. För nybörjare kan den vara en bra allroundsko. Detta beror på stabiliteten vid hälen i kombination med den mjuka Flytefoam Blast Plus-dämpningen. Jag kommer främst att använda Novablast 4 under långa uthållighetslopp och tempolopp i zon 2-3. Jag tränar nu inför ett av vårens Marathon och jag gillar att ha en löparsko utan kolfiberplatta, som är lätt och har en mjuk övergång.”

ASICS kollektion av Run Faster-löparskor

Novablast 4 ingår i ASICS “Run Faster”-kollektion. Detta är löparskor som är utformade för snabba tider när du tränar och tävlar. Med “Run Faster” kommer du enkelt upp i toppfart. ASICS Novablast 4 är den mest mångsidiga temposkon som du även kan använda som en allroundlöparsko. Dynablast riktar sig mer till nybörjaren eller den som vill ha en bra löparsko för träning på bana. Vill du springa ett halv- eller helmaraton så bekvämt som möjligt? Då ska du välja ASICS ASICS Superblast. Eller är du ute efter den bästa och snabbaste tävlingsskon för att slå ett nytt personbästa? I så fall kan ASICS Metaspeed Sky+ eller Edge+ vara något för dig.

Vill du ha tips om skorotation med ASICS-skor? Skorotation innebär att du växlar mellan minst två olika löparskor för att undvika skador. Här följer två exempel på en lämplig skorotation:

  • ASICS Novablast (lugna och snabba träningspass) + ASICS Superblast (för halv- och helmaraton)
  • ASICS Novablast (lugna och snabba träningspass) + ASICS Metaspeed Edge+ (för snabba halv- och helmaraton)

Slutspurt

Med ASICS Novablast 4 får du en allroundlöpsko med en lite snabbare karaktär. Med sin uppdaterade ovandel och mellansula är Novablast 4 inte bara betydligt smidigare, utan erbjuder också lite mer dämpning och energiåtergivning. Springer du redan i Novablast 3? Då kan du utan problem byta till den senaste modellen eftersom den är fortsatt stabil och ger samma fjädrande känsla. Novablast 4 passar något sämre för löpning på bana och tävlingar. I så fall bör du hellre satsa på Metaspeed-kollektionen.

ASICS Novablast 4 påminner om HOKA Mach 5 och Saucony Kinvara 14, som också är allroundlöparskor och passar för tempoträning.
Är du lika nyfiken som vi är? Ta då en titt på ASICS ASICS Novablast 4 i vår webbshop. Har du fortfarande frågor? Då kan du kontakta en av våra produktexperter via vår kundtjänst.