Skip to main content

Test

Nike Air Zoom Vomero 17 – Den ultimata allroundlöparskon från Nike?

Nike Air Zoom Vomero 17 är en löparsko som passar för allt. Denna allroundsko är lika bekväm under ett långt uthållighetspass som den är smidig för intervallträning. Att hitta den perfekta allroundlöparskon kanske känns som en omöjlighet, men Nike har ändrat på detta med sin Nike Air Zoom Vomero 17. Vi har testat skon och berättar mer om varför detta är den enda sko du behöver för varenda en av dina löprundor.

Shoppa dammodellerShoppa herrmodeller

3skäl till varför Nike Air Zoom Vomero 17 är rätt för dig

Opsomming 1

Du vill ha en allroundlöpsko med mycket dämpning

Vomero 17 är en mångsidig löparsko med mycket dämpning. Med den här skon kan du springa långa distanser utan problem. Även vid tempolöpning är Vomero alldeles utmärkt eftersom den fjädrande mellansulan av ZoomX och Cushlon 3.0 ger bekväm dämpning och rejält med energiåtergivning för vartenda steg du tar. Det finns inte längre någon Zoom Air Unit i framfoten vilket gör Vomero ännu bekvämare för långa uthållighetspass.

Opsomming 2

Du är en neutral löpare

Nike Vomero 17 är utformad för neutrala löpare. Det innebär att skon passar bäst för löpare som inte har tendens att sjunka inåt med fotlederna eller knäna vid avtrampet. Jämfört med Nike ZoomX Invincible är den här modellen aningen mer stabil tack vare skons något fastare Cushlon 3.0-dämpning.

Opsomming 3

Du landar på hälen eller mellanfoten

Med ett drop på 10 mm och en tjock yttersula är detta den perfekta löparskon för häl- och mellanfotslöpare. Detta för att skons något högre häldrop ger mindre belastning på vaden och hälsenan jämfört med löparskor med lågt häldrop. Om du har tendens att landa längre fram på framfoten rekommenderar vi stället Nike Zoom Fly och Nike ZoomX Invincible Run. De här skorna har lite mer dämpning och energiåtergivning vid framfoten.

Ja, detta är en av Nikes stora överraskningar. Den helt nya mellansulan bestående av två skummaterial är både fjädrande och stabil på en och samma gång.

Daan Glorie – Produktexpert

Visste du …

Efter feedback från löpare beslutade Nike att ta bort den Zoom Air Unit som fanns i framfoten. Mellansulan har förenklats och istället försetts med mer skummaterial. Tack vare detta får du med Vomero 17 en mjukare och mer responsiv känsla när du springer.

Nike Vomero 17 i detalj

Nike Vomero 17
Specialdesignad mesh

ger en lättare ovandel med bättre ventilation än sina föregångare.

Dubbla skumlager i mellansulan

ZoomX överst med ett fast Cushlon 3.0-dämpningsmaterial nederst.

Slitstarkt gummi

med dubbar på yttersulan för bättre stadga och grepp.

Nike Vomero vs Nike Pegasus

Nike Vomero 17 har något mer dämpning än Nike Pegasus 40, vilket gör Vomero lite mer lämplig för långa distanser. Den fungerar också perfekt vid tempolöpning tack vare det elastiska ZoomX-dämpningsmaterialet.

3egenskaper hos Nike Vomero

Opsomming 1

Specialanpassad ovandel i mesh

Tack vare den specialdesignade meshen är ovansidan lättare och mer ventilerande jämfört med föregångarna. Den mjuka innersulan erbjuder komfort och den mjukare kanten längst upp på skon känns skön och bekväm när man springer. Den vadderade plösen och de mjuka, elastiska skosnörena gör passformen otroligt bekväm för många olika typer av löpare. Har du en hög vrist? Inga problem: även om plösen är fäst i skon finns det massor med stretch i den.

Opsomming 2

Mellansula med två stötdämpande material

Mellansulan i Nike Vomero 17 har ZoomX och Cushlon 3.0. Denna kombination av dämpningsmaterial ger den perfekta kombinationen av en mjuk och fjädrande mellansula som samtidigt erbjuder massor med stabilitet. Lugna löprundor, tempolöpning och långdistanslöpning – du kan ägna dig åt allt med nya Vomero 17.

Opsomming 3

Helt ny yttersula

Vomero 16 hade fortfarande en OG/RS-002-yttersula i en enda del och kändes ibland lite stel vid rullningen. Nike har förbättrat detta genom att använda en yttersula i flera delar. Delar av sulan är därmed separerade från varandra, vilket ger en naturlig och mjuk rullning från hälen till framfoten. Med ett par Nike Air Zoom Vomero 17 får du mellan 600 och 800 kilometers bekväm löpning.

Test av Nike Air Zoom Vomero 17

Alla våra löparskor testas av våra egna experter. Här kan du läsa vad Daan Glorys kommit fram till.

Daan Glorie 21Run

Daan Glorie

Produktexpert

Daan Glorie 21Run

Daan Glorie

Produktexpert

Tekniska specifikationer Nike Air Zoom Vomero 17

Drop
10 mm
Vikt
Ca 300 gram
TYP AV LÖPARE
Neutrala löpare
TYP AV SKO
Allroundlöparskor
Typ av dämpning
ZoomX och Cushlon 3.0

Fit

“Direkt när jag sätter foten i Vomero 17 känns skon otroligt bekväm. Jämfört med sin föregångare erbjuder den här modellen mer ventilation och stöd. Hälkappan är trevligt hög, vilket också gör att Vomero kan användas av löpare som använder iläggssulor. Den här löparskon ser ut att vara något smalare än Vomero 16, vilket jag inte har något emot eftersom jag upplever en bra lockdown-effekt. Skon ger skönt stöd runt fotleden eftersom hälkappan är smal och även förstärkt på insidan. Personligen tycker jag att plösen kunde ha varit aningen tunnare. Och även om plösen sitter fast vid ovandelen kan skon användas av löpare med höga vrister. Nike Air Zoom Vomero 17 är normal i storleken, så beställ löparskor i din vanliga skostorlek.”

Stride

“Ja, detta är en av Nikes stora överraskningar. Den helt nya mellansulan bestående av två skummaterial är både fjädrande och stabil på en och samma gång. Det känns verkligen som att  befinna sig på en mjuk madrass med massor av energiåtergivning. Den här skon är en riktig allroundsko. När jag springer i lugnt tempo känner hur skön den är med sin mjuka dämpning. När jag ökar tempot är Vomero tillräckligt tillräckligt responsiv för att jag ska fortsätta i samma takt. När jag springer i den här skon kommer jag direkt att tänka på HOKA Mach och ASICS Novablast. Också dessa är allroundlöparskor med lite snabbare egenskaper.”

Rockers

“Idag har i stort sett alla löparskor en rocker. Det innebär att hälen och framfoten är upphöjda. På så sätt blir det lite lättare för foten vid nedtrampet. Och i vissa blir till och med löpsteget bättre. Vomero 17 har en otroligt bra rocker och jag känner verkligen hur jag drivs framåt. På så sätt kan jag lättare hålla uppe tempot. Det finns inte längre någon Air Unit i framfoten och det har överlag gjort hela skon en aningen mjukare. Med den förnyade yttersulan, som inte längre är formgjuten i ett stycke utan istället utgörs av separata delar, kände jag också att rullningen av foten blev väldigt naturlig.”

Nikes kollektion av allround-löparskor

 Är du ute efter en allround-löparsko? Nike har ett brett sortiment av löparskor som passar för daglig använding,  oavsett vilken typ av träning du har tänkt ge dig ut på. Nike Pegasus är den mest populära modellen med balanserad dämpning och en Nike Zoom Air Unit. Om du vill ha en nivå högre dämpning är Nike Air Zoom Vomero 17 ett bra alternativ. Den här modellen har ZoomX i mellansulan, och därmed kan du med fördel använda den vid längre löprundor. Maximal dämpning, maximal komfort – det är mottot för Nike ZoomX Invincible Run Flyknit. Den här löparskon har en extra tjock ZoomX-mellansula som ger lite mer stabilitet tack vare sin bredare sula. Nike React Infinity Run Flyknit är en allroundsko med låg vikt som ger en stabil och responsiv känsla när du springer.

Endspurt

Nike förtjänar verkligen en applåd för vad de har åstadkommit med Vomero. Förra årets modell var inte lika spännande på grund av den uppdaterade ovandelen. Vomero 17 har förändrats från grunden – med allt från snörning till yttersula. Resultatet är en allroundlöpsko som är både stabil och fjädrande. Det innebär att du får en mångsidig löparsko som du kan ha för att springa många bekväma kliometer. Nike Air Zoom Vomero 17 är mindre lämplig för löpare med lite tyngre kroppsbyggnad eftersom skon blir aningen för mjuk för dessa löpare.

Är du lika nyfiken som vi är? Ta då en titt på Nike Air Zoom Vomero 17 i vår webbshop. Har du några frågor? Välkommen att kontakta en av våra produktexperter via vår kundtjänst.