Skip to main content
HOKA Gaviota 5
HOKA Gaviota 5 running shoe

Test

HOKA Gaviota 5 – Maximal dämpning för löpare med överpronation?

Med HOKA Gaviota 5 är du säker på maximal komfort och rätt stöd. Den senaste modellen är lättare och har en ny dämpning, så att du kan springa långa sträckor med stor glädje. Vilka är uppdateringarna? Och är den här modellen också lämplig för dig? Läs allt i vår blogg.

Köp modeller för damerKöp modeller för herrar
HOKA Gaviota 5 running shoe

3skäl till att HOKA Gaviota 5 passar just dig

Opsomming 1

Du är en löpare med en något tyngre kroppsbyggnad

HOKA Gaviota 5 är den perfekta löparskon för löpare med en tyngre kroppsbyggnad tack vare dess stabilitet och mycket goda dämpning. Gaviota 5 är också lite bredare i framfoten, eftersom tyngre löpare har generellt sett något bredare fötter.

Opsomming 2

Som nybörjarlöpare är dämpning mycket viktigt

Med rätt mängd dämpning kan du bekvämt springa korta och långa sträckor. Dämpning kan minska påverkan på kroppen och göra löpupplevelsen roligare. HOKA Gaviota 5 har en tjock mellansula på 36 mm i hälen för män och 34 mm för kvinnor. Som ett resultat av detta känner du mindre av små stenar och du upplever känslan av att springa på en mjuk madrass.

Opsomming 3

Du springer regelbundet halvmaraton och Maraton

Ju längre du springer, desto viktigare är dämpningen. Tack vare sin tjocka CMEVA-mellansula och H-Frame är detta en mycket trevlig löparsko för halvmaran och Maraton. Även om du blir lite trött kommer Gaviota 5 att stödja dig på rätt sätt. Du kan till och med springa ultradistanser med Gaviota 5 eftersom den har en stabil karaktär.

HOKA Gaviota 5 running shoe
HOKA Gaviota 5 running shoes
HOKA Gaviota 5 running shoes
HOKA Gaviota 5 ger maximal dämpning för löpare med överpronation. Denna modell är verkligen inriktad på långa distanser som Maraton och ultras

Daan Glorie – Produktexpert

Visste du att?

Alla HOKA löparskor ger framåtdriv. HOKA kallar detta en Meta-Rocker. Sulan på löparskorna har en böjd konstruktion som hindrar dig från att landa platt. Skons böjning hjälper till vid frånskjut. Jämför detta med cykelhjulets rörelse. Detta innebär att du upplever rätt dragkraft hela tiden.

HOKA Gaviota 5 i detalj

HOKA Gaviota 5 structure
Ovandel i Engineered Mesh

gjord av återvunnet material.

Otholite innersula

för en mjuk och behaglig instegskänsla.

H-Frame stöd

för stabilitet med varje steg du tar.

Durabrasion gummi

för bra hållbarhet och grepp.

Ska du välja HOKA Gaviota eller HOKA Arahi?

HOKA har två modeller för löpare med överpronation, Arahi och Gaviota. Vilken tycker vi att du ska välja? HOKA Arahi är för löpare med lätt överpronation, medan Gaviota lämpar sig bäst för löpare som sjunker in ännu mer med fotled och knä. Gaviota är också något bredare i framfoten och har relativt sett mer dämpning än Arahi. Föredrar du en lätt löparsko? Då är HOKA Arahi det perfekta valet för dig.

3egenskaper i HOKA Gaviota 5

Opsomming 1

Överdel i Engineered Mesh

Gaviota 5 känns väldigt mjuk på fötterna tack vare överdelen i Engineered Mesh. Kragen har extra foder så att hälbenet är väl inneslutet och det blir inget tryck på akillessenan. Plösen är fäst och ger en bra lockdown för dina fötter. Tack vare dragöglan på baksidan av skon kan du enkelt ta den av och på.

Opsomming 2

Förbättrad CMEVA mellansula

Utvecklingen av HOKA Clifton och Bondi kan nu även ses i den 5:e generationen av HOKA Gaviota. Mellansulan består nu av CMEVA-materialet, som är det mjukaste skummet som hittills använts i HOKA skor för löpare med överpronation. Som ett resultat av detta upplever du mer komfort när du springer både korta och långa sträckor.

Opsomming 3

H-Frame stöd för stabilitet

Traditionella stabilitetsskor hade ofta ett tungt korrigeringsblock under foten, vilket gjorde att dämpningen kändes lite styvare än hos neutrala löparskor. HOKA Gaviota har ett innovativt koncept där hela utsidan av yttersulan är gjord av ett lite hårdare skummaterial. Designen av detta koncept liknar bokstaven H och kan kännas igen av en annan färg. Dessutom sitter din fot i själva skummaterialet istället för ovanpå det för extra stabilitet med varje steg du tar.

Hur miljövänlig är HOKA Gaviota?

Överdelen i Engineered mesh på HOKA Gaviota 5 är gjord av återvunnet material. Detta material kommer från en naturlig källa. HOKA gör detta för att minska miljöpåverkan. Dessutom har HOKA ett antal miljövänliga mål som de vill uppnå fram till år 2030. Man vill till exempel använda mindre petroleumbaserad plast. Sedan år 2016 har HOKA räddat 802´000 träd genom att använda återvunnet papper, och Kaliforniens distributionscenter kommer att vara en avfallsfri anläggning i slutet av detta år.

Hoka Gaviota 5 i testet

Våra skor testas av våra egna experter. Här kan du inom kort läsa om vad Daan Glorie kommit fram till.

Daan Glorie 21Run

Daan Glorie

Produktexpert

Daan Glorie 21Run

Daan Glorie

Produktexpert

Tekniska specifikationer - HOKA Gaviota 5

Drop
6 mm
Vikt herr
Ca. 310 gram
Vikt dam
Ca. 259 gram
Löpartyp
Löpare med överpronation
Typ av sko
Allroundlöparskor

HOKA´s allround skokollektion

Vilken HOKA allround löparsko bör du välja? Ta först reda på om du är en löpare med överpronation eller inte. Du kan göra ett test via vår online shoe advisor för att se vilken typ av löparsko du behöver. Neutrala löpare kan välja HOKA Clifton och Bondi. Clifton har en balanserad dämpning och passar för både korta och långa träningspass. Bondi har en något tjockare mellansula och är populär bland maraton- och ultralöpare tack vare sin komfortnivå. HOKA Gaviota kan ses som Bondis stabila storebror. Denna modell har ett H-frame stöd i kombination med det mjuka CMEVA-dämpningsmaterialet. Men behöver du lätt stöd? Då är det bäst att välja HOKA Arahi, eftersom denna modell har en J-frame konstruktion som ger dig just detta.

Slutspurt

Den senaste Gaviota har genomgått en rejäl förändring och är nu mycket lättare och mjukare än sina föregångare. Ovandelen av återvunnet material ventilerar väldigt bra och den förnyade mellansulan har mer dämpning. Löpare med överpronation som letar efter maximal dämpning behöver inte leta längre. Bestämmer du dig för Gaviota 5, så kommer du med säkerhet att springa många bekväma kilometer. Löp långa sträckor utan ansträngning med rätt stöd när du blir trött. Denna sko är mindre lämplig för tempoträning och intervaller. HOKA Gaviota 5 är jämförbar med Saucony Tempus och adidas Adistar CS. Dessa är också allround löparskor med mycket dämpning och stöd.

Blev du lika entusiastisk som vi? Se då HOKA Gaviota 5 på vår webbshop. Har du några frågor? Kontakta gärna någon av våra produktexperter via vår kundtjänst.