Skip to main content
HOKA Tecton X 2 trail running shoes
HOKA Tecton X 2 trail running shoes

Test

Hoka Tecton X 2 kommer med kolfiber för stigarna

Löparskor med kolfiberplattor och superfoams är oumbärliga för vanlig löpning men det finns väldigt få av dem när det gäller trailskor. Många trailskor har visserligen en platta i sulan, men den plattan är ofta utformad för att skydda mot stenar. Men få trailskor har dem specifikt för tuffa och snabba tävlingar. Detta har nu ändrats med Hoka Tecton X 2. Med en tävlingsvikt på 252 gram och dubbla kolfiberplattor har vi nu äntligen fått en äkta tävlingssko för trailrunning.

Shoppa modeller för damerShoppa modeller för herrar
HOKA Tecton X 2 trail running

3skäl till varför Tecton X 2 är rätt för dig

Opsommingicoon 1

Du vill ha en trailsko med bekväm dämpning

Hoka Tecton X 2 har två lager skummaterial: En lätt, responsiv underdel som toppas av ett supermjukt skummaterial som ger en behaglig känsla under foten.

Opsommingicoon 2

Du vill ha en trailsko som ger ett kraftfullt avstamp

Tecton X 2 har kolfiberplattor i sulan som kan röra sig oberoende av varandra. Därmed får du ett kraftfull avstamp och en stadig känsla på ojämnt underlag.

Opsommingicoon 3

Du springer i varierande terräng

Vibram Megagrip och Litebase-yttersulan erbjuder bra grepp i utmanande terränger. Yttersulan med 4 millimeters dubbar klarar dock även hårt underlag. Därmed kan du också använda Tecton X 2 till och från din trailrunning.

HOKA Tecton X 2 trail shoes
HOKA Tecton X 2 trail shoes
HOKA Tecton X 2 trail shoes
"Detta är en av de bästa trailskorna för att springa i upp- och nedförsbackar! Jag springer så lätt över kullarna att det känns som att jag kan flyga.”

Daan Glorie – Produktexpert

Visste du att…

Tecton X 2 har uppkallats efter jordens tektoniska plattor och är HOKA:s första trailsko någonsin med parallella kolfiberplattor för förbättrat avstamp som ger löparen en oöverträffad och mjuk löpning även på de mest svårframkomliga stigar.

Hoka Tecton X 2 i detalj

HOKA Tecton X 2 trail running shoe
Matryx-överdel

Lätt, ventilerande och vattenavstötande material.

ProFlyX-mellansula

Mjukt under fötterna med en följsam underdel.

Dubbel kolfiberplatta

Två parallella plattor som rör sig oberoende av varandra.

Vibram Megagrip med Litebase

Extra lätt och slitstarkt gummi för optimalt grepp.

3viktiga egenskaper hos Hoka Tecton X 2

Opsommingicoon 1

Unik mellansula för trailskor

Tecton X 2 är en av de få trailskor som har en kolfiberplatta i sulan. Därmed får du ett extra kraftigt avstamp. Med Early Stage Metarocker blir rullningen från häl till framfot smidig.

Opsommingicoon 2

Ny överdel

Till överdelen har Hoka valt det speciella Matryx-materialet. Detta är ett lätt, ventilerande och snabbtorkande material som inte håller kvar fukten. Detta kommer väl till pass när du blivit blöt om fötterna och har en bit kvar att springa.

Opsommingicoon 3

Mångsidig yttersula

Den slitstarka yttersulan erbjuder bra grepp i tuff terräng, men är också tillräckligt slitstark för att klara längre sträckor på hårda vägar. Litebase-gummit är dessutom mycket lätt vilket gör Tecton X 2 ännu snabbare.

Hoka Tecton X 2 i testet

Våra skor är testade av våra egna experter. Läs Daan Glories omdöme här.

Daan Glorie 21run

Daan Glorie

Produktexpert

Daan Glorie 21run

Daan Glorie

Produktexpert

Specifikationer HOKA Tecton X 2

Drop
5 mm
Vikt herrsko
Ca. 252 gram
Vikt damsko
Ca. 211 gram
Typ av löpare
Neutrala löpare
Typ av sko
Trailskor

Passform

”Ovandelen har förändrats i jämförelse med föregångaren. Jag märker att Tecton X 2 är lite tightare runt mellanfoten. Detta skapar en bättre lockdown som förhindrar att mina fötter glider runt i skon. Hälkappan är stadig och har ett skönt mjukt foder på insidan. Plösen kramar om mina fötter och jag upplever inga tryckpunkter eller irritationer. Framsidan är försedd med extra skydd vilket beskyddar tårna från stötar.”

HOKA Tecton X2 Fit

Steg

“Detta är en av de bästa trailskorna för att springa i upp- och nedförsbackar! Jag springer så lätt över kullarna att det känns som att jag kan flyga. Man springer smidigt framförallt i nedförsbackar vilket har att göra med den reaktiva mellansulan tillverkad av ProFly X-skum. Tecton X 2 är i grunden HOKA Mach, men med en kolfiberplatta och en dubbprofil. Förvänta dig inte maximal dämpning, utan snarare en lätt och reaktiv dämpning. För varje steg får jag en spänstig känsla som om att hoppa på en studsmatta. Denna sko skulle jag främst använda för snabbhetsträning och tävling men inte på alltför tekniska stigar. Så fort jag börjar springa i högre tempo märker jag kraften hos Tecton X 2. Dess lätta vikt och de två parallella karbonplattorna driver mig verkligen framåt. Det finns inte så många trailskor med karbon ute ännu. Vad HOKA har tillfört löparvärlden är imponerande.”

Hoka Tecton X2 stride

Grepp

“HOKA Tecton X 2 har inga grova dubbar, vilket gör att skon är mindre lämplig för löpning i lera eller under vinterförhållanden. Då är det bättre att välja HOKA Speedgoat eller Mafate Speed. Dessa modeller har grova dubbar och är dessutom mer stabila. Tack vare den platta dubbprofilen är Tecton X 2 lämplig för lätt traillöpning och mindre utmanande terräng. Vibram Litebase yttersula i gummi är mycket slitstark och ger bra grepp i upp- och nedförsbackar. Tecton X 2 är också väldigt stabil för löpning på single tracks tack vare utformningen av de två kolfiberplattorna som befinner sig bredvid varandra i skon. Om du fortfarande är tveksam över att köpa en trailsko, så kan du definitivt överväga Tecton X 2 som din nya träningspartner!”

HOKA Tecton X2 Grip

Hoka SKY-kollektionen

Tecton X 2 är en del av Hokas SKY-kollektion. Med skorna i den här kollektionen är du väl rustad inför din traillöpning. Skorna erbjuder dämpningen, greppet och stödet du behöver för att ta dig igenom den mest krävande terräng oavsett hur snabbt du gör det.

Slutspurt

Tack vare sin lätta vikt, sitt responsiva skum och sina kolfiberplattor är Tecton X 2 en äkta tävlingssko för trailrunning. Med den tjocka och bekväma sulan passar de också utmärkt för längre distanser.