Skip to main content

Ett par bra tights, check. En fin löpartröja, check. Bra löparskor, check. Funktionella och bekväma löparkläder kan hjälpa eller stjälpa din löprunda. En viktig sak glöms tyvärr ofta bort, nämligen löparstrumpor. Numera är löparstrumpor mycket mer än bara något i svart eller vitt. Vill du ha höga strumpor med häftigt mönster eller en lägre modell? Eller föredrar du kanske kompressionsstrumpor?

Köp dina löparstrumpor nu

Som löpare är vi alla olika, och därför hittar du hos 21RUN ett stort sortiment med löparstrumpor. I den här bloggen lotsar vi dig igenom vilka olika typer och märken som finns. Ta reda på vad som passar just dig.

De viktigaste delarna av dina strumpor

Ta reda på vad som är viktigt för dig

Different types of running socks
Extra ventilerande
Ingen friktion, inga blåsor
Tjockare tyg på strategiska områden
Kompression för ökad cirkulation

Var snäll mot dina fötter

Bra skor är a och o för löpning. Men om du har fel eller inga strumpor spelar det ingen roll hur bra skor du har, då har du ingen nytta av fördelarna. Med rätt strumpor däremot får du maximal nytta av dina skor och du slipper skavsår och blåsor. Strumpor som är ventilerande och effektivt leder bort fukt motverkar också friktion. Och noll friktion betyder noll blåsor.

Överdelen på löparstrumpor är ofta lite tunnare för att ge bra ventilering. Fötterna slipper bli alltför varma. Vissa löparstrumpor är också behandlade med silverjoner. Detta motverkar spridning av bakterier och håller därmed obehagliga lukter borta. Stances FRESHTEK-strumpor är ett bra exempel på detta.

FRESHTEK är som ”air condition” för dina strumpor. Fibrerna i strumporna specialbehandlas så att de anpassar sig till kroppstemperaturen. Materialet i strumpan är impregnerat med en särskilt framtagen vätska, eller “wicking agent”. Stance FRESHTEK löparstrumpor leder snabbt bort svetten och anpassar sig till din kroppstemperatur.

Stance Running Socks
Stance Running Socks women
Falke Run 5 short white
Bauerfeind Navy Running socks

What else?

Förutom materialet är även löpstrumpornas passform viktig. Många löparstrumpor har specialformade strumpor så att vänster strumpa passar vänster fot och tvärtom. Dessutom är kvinnors fötter inte likadana som mäns fötter. Passformen görs ofta ergonomisk och sömlös för att kännas så bekväm som möjligt. Delen närmast akillessenan är också lite högre och tillverkad av tjockare material så att även denna del av foten skyddas. Och sist men inte minst kan ett par bra löparstrumpor ge stöd åt fötterna och ge mer dämpning. Skon och strumpan ihop ger dig ett mjukare nedtrampad och du upplever det som att springa på moln.

Du kan givetvis också välja en högre strumpmodell om du tycker det känns bekvämare. Här hittar du exempelvis Odlo “quarter”-strumpor eller om du vill ha ännu högre, “crew”-strumpor. De är varma och sköna på vintern och skyddar den del av fotleden som sticker ut nedanför långbyxorna.

Visste du att det finns löparstrumpor i olika tjocklekar? Bauerfeind Ultralight Mid Cut är till exempel en tunn löparstrumpa för sommaren. Hos varumärket Falke kan du särskilja tjockleken genom att se på siffran. RU3 och RU4 är till exempel väldigt populära vinterstrumpor eftersom de är lite tjockare och har mer dämpning vid tårna och hälarna. RU5-kollektionen däremot är ljuvligt tunn och lätt och ger en bra kontakt med skon samtidigt som den är luftig för fötterna.

Kompression…varför?

Man ser dem allt oftare: idrottare som bär knästrumpor med alla möjliga sorters specialvävda mönster. Fler och fler bär kompressionsstrumpor när de springer för att få bättre återhämtning efter sin träning. De här strumporna främjar blodcirkulationen i (under-) benen så att du upplever mindre muskelsmärta och kramp efter träningen och återhämtar dig snabbare. Kompressionen ser till att musklerna får nytt syre snabbare. Kompressionsstrumpor finns i allt från korta modeller med bara en lätt kompression runt fotleden till knähöga strumpor som stärker underbenen. Kompressionsstrumporna på vår hemsida kommer i andra storlekar än de du är van vid med vanliga strumpor. Särskilt när det gäller höga strumpor är det viktigt att känna till omkretsen på vaden för att få rätt storlek så att kompressionsstrumporna ska fungera så effektivt som möjligt och dessutom inte klämma. Ta till exempel en titt på strumpor från Compressport och Bauerfeind.

Märket Bauerfeind kännetecknas av medicinskt vävda kompressionsstrumpor. Det innebär att strumporna erbjuder samma kompressionsgrad som mycket fasta strumpor men är lite lättare att ta på. Bauerfeind har två olika typer av kompressionsstrumpor, Ultralight och Performance-serien. Ultralight är gjord för varmare temperaturer medan Performance-strumporna är sköna när det är lite kyligare ute. Performance-strumporna är dessutom bekväma att ha på sig under dagen, särskilt om du har ett arbete där du står och går mycket.

Compressport Soda Lite Blue

Strumpor på

De vanligaste vardagsstrumporna är gjorda av bomull. Det är bra för dagligt bruk, men är mindre trevligt under träning. Bomull absorberar fukt men dränerar den inte. Tyget blir tyngre och det innebär friktion och därmed blåsor. Jag var också övertygad om att jag kunde springa med mina vanliga sneakerstrumpor hur bra som helst. I början av detta år fick jag testa Stances löparstrumpor åt 21RUN och sedan dess är de de enda strumporna som jag vill ha.

Köp löparstrumpor

Seeing is believing

På 21RUN har vi ett stort sortiment med löparstrumpor och kompressionsstrumpor. Få ut det mesta av din träning genom att komplettera dina löparkläder med ett par bra strumpor. Du kommer märka att skorna känns bekvämare och att du kan springa längre utan irritationer och obehag.
I vår webbshop kan du köpa löparstrumpor här. Vill du ha ytterligare råd och höra vad våra kollegor själva tycker? Kontakta då vår kundtjänst.

Running socks New Balance
Köp nu

Löparstrumpor

Dam

Stance Running Socks
Köp nu
Köp nu

Löparstrumpor

Herr

Falk Run light short men
Köp nu
Också intressant

Löparskor

Översikt
Nike Pegasus 40
Köp nu