Skip to main content

Temperaturerna har sjunkit och även om vi kanske känner lite mindre för att gå ut så låter vi inte det kalla vädret stoppa oss. Men vad är det bästa sättet att klä sig för vinterlöpning? Som titeln antyder är lager den perfekta kombinationen. I den här bloggen beskriver vi trelagersystemet baserat på ett baslager, mellanlager och ytterlager. Vi avslutar lagren med olika tillbehör. På så sätt kan du springa den där rundan bra och varmt klädd./p>

Vilka löparkläder har du på dig vid vilken temperatur?

Vid temperaturer under 10 grader rekommenderas det att använda treskiktssystemet. Över 10 grader klarar man oftast med två eller ett lager. Observera att detta naturligtvis variera från person till person. En person har det kallare än den andra.

Trelagerssystemet används främst för att hålla överkroppen varm på vintern. Fler än två lager på underkroppen är ofta på bekostnad av din rörelsefrihet, något du självklart inte vill ha om du vill springa bekvämt. Det är därför man vanligtvis tillämpar treskiktssystemet på överkroppen. Självklart kan man ha på sig fler lager på underkroppen också.

Shoppa termokläder damShoppa termokläder herr
Thermal shirt women

BASLAGERET för vintern

Det första skiktet i treskiktssystemet består av ett basskikt. Basskiktet är främst till att transportera bort fukt. På så sätt håller du dig torr och förhindrar nedkylning. Detta lager kan bestå av ett linne, t-shirt eller långärmad skjorta med goda fuktavledande egenskaper. Basskiktet är ofta gjort av en blandning av polyester och polyamid, men naturlig merinoull används ofta.

Spring på vintern med termokläder

Termounderkläder är ett annat exempel på ett bra baslager att ha på sig under vintern. Ett vanligt misstag är att man tror att termiska underkläder bara värmer din kropp. Så är inte fallet. Termounderkläder håller din kroppstemperatur stabil. Din kropp producerar värme för att fungera. Under löpning genereras mer värme. Termounderkläder ser till att den extra värme som produceras hålls bättre kvar och släpps därför inte ut omedelbart. Beroende på träningsintensiteten kan du välja tjockleken på dina termounderkläder. Till exempel kan du ha på dig ett tunnare termiskt lager när du springer i högre tempo och ett tjockare lager när du springer en lång sträcka i lägre tempo. Du kan ha på dig termounderkläder som baslager för både över- samt underkroppen.

Termounderkläder för damTermounderkläder för herr

Mellanlagret

Ovanpå basskiktet har du ett mellanskikt. Detta lager har huvudsakligen en isolerande funktion och ser till att fukt dräneras bättre. Mellanskiktet skyddar dig mot vinterkyla utifrån och gör att man slösar mindre energi. Beroende på temperaturen och vad du personligen föredra, kan detta lager vara tjockare eller tunnare. Det andra lagret kan till exempel bestå av en långärmad tröja, en fleecetröja eller en tunn löparjacka. Naturligtvis kan du också kombinera dessa bitar. Det är viktigt att fortsätta tänka i lager. Det är bättre att ha två tunna tröjor ovanpå varandra än bara en tjock. På så sätt kan du ta av dig ett lager under ditt träningspass om du blir varm.

En viktig sak att titta på när man väljer rätt mellanskikt är sammansättningen av material. Materialen i lagret ska ha egenskaper som möjliggör värme- och fukttransport. Detta förhindrar för snabb nedkylning efter löpningen. En tröja med halv dragkedja är till exempel utmärkt för att reglera värmen. Är du fortfarande kall när du springer? Vissa skjortor har till och med ett termiskt lager eller en hög krage. Det är upp till dig vad du känner dig mest bekväm i!

Mellanlagret för damMellanlagret för herr
Craft thermal wear
Winter running gear
Winter running jackets

Löparjackor för vintern

Gillar du att springa med löparjacka? En jacka över dina kläder skyddar dig mot kall vind och/eller regn. Vinden har en stark inverkan på din temperaturuppfattning. För att förhindra vindkyla är det viktigt att en löparjacka är vindtät. Vattentäta jackor är i princip också vindtäta. Tänk på att även om jackorna är vindtäta så ger de flesta jackor inget skydd mot mycket regn i mer än en halvtimme. Så löparjackor är faktiskt vattenavvisande eller vattentåliga. Men det finns också vattentäta jackor. Dessa jackor har en högre finish på grund av den vattentäta beläggningen. Låter det som en jacka för dig? Tänk på att detta innebär att de också är dyrare.

 

Kroppsvärme genereras under löpning. Om denna kroppsvärme inte avleds tillräckligt kan kondens bildas på insidan av jackan. I en vattentät löparjacka som inte andas blir du ändå blöt. Därför är det viktigt att en jacka andas tillräckligt och leder bort onödig värme. När du letar efter rätt jacka är det också viktigt att den sitter bra runt överkroppen, men ger tillräckligt med utrymme att röra sig. Vissa löparjackor har praktiska snören på olika ställen. På så sätt kan du anpassa jackan. Vissa löpare blir lätt varma när de springer och svettas mycket, även på vintern. De borde kanske inte ha en jacka på sig, utan en kombination av andra klädesplagg. Tänk på ett underställ, långärmad tröja och en tunn fleece med en dragkedja på vintertightsen.

Löparjackor för damLöparjackor för herr

Vintertights

Vi har alla på oss ett yttre lager på underkroppen. Det vore lite galet att gå på gatan i bara underkläder. Det finns olika underkläder som du kan ha dig på vintern. Ett par tights är ofta ett snyggt ytterlager. Löpartights är vanligtvis utformade för att förhindra skav och irritation under löpning. Den strömlinjeformade passformen ger mindre motstånd under löpningen, så du kanske fortfarande kan sätta ett nytt PB under de kalla dagarna. När allt kommer omkring, den där varma chokladen väntar på dig hemma. Om vanliga löpartights inte är tillräckligt varma kan du även ha träningsbyxor över dem och springa med två lager. Du kan även välja ett lager och använda vinterstrumpbyxor.

Ett par vintertights är något tjockare än vanliga tights. Strumpbyxorna är designade med vintern i åtanke, så material som har en lätt termisk effekt används ofta. Detta är jämförbart med effekten av termiska kläder, men oftast i en lättare version. Vill du ha maximal rörelsefrihet och lite extra värme? Då kan vintertightsen vara ett bra val. Blir du förkyld snabbare eller springer du under mer extrema förhållanden? Då brukar tvåskiktssystemet vara ett bättre val.

Vintertights för damVintertights för herr
Running tight winter
Running lights
Running head gear winter

Tillbehör för vinterlöpining

Förutom de tre lagren, så får vi inte glömma tillbehören. Du förlorar mycket kroppsvärme genom olika kroppsdelar, framför allt ditt huvud, öron, näsa, händer och fötter. Det är därför praktiskt att täcka dessa delar av din kropp på vintern. Du kan ha på dig mössa, keps eller multifunktionell buff vilka är också trevliga att ha då det regnar och snöar. Det är praktiskt att ha en mössa eller keps som är vattentäta.

När du springer på vintern märker din kropp att det är kallt ute. För att använda din energi så effektivt som möjligt smalnar blodådrorna i dina kroppsextremiteter, även i dina händer och fötter. Detta skapar det välkända fenomenet, kalla händer och fötter. Detta kan leda till skada eller orsaka skada. Därför är det klokt att ha på sig handskar och varma strumpor. Du kan välja mellan olika typer av handskar. Om du vill använda din telefon medan du springer kan du välja handskar som låter dig styra touchskärmen. Men du har även vattenavvisande handskar eller med ullfoder. Det är egentligen vad du själv föredrar.
Slutligen, säkerhet i mörkret är verkligen viktigt. Även här kan du välja vad du tycker är bekvämast att springa med. Du har till exempel reflexvästar och band, lampor till dina kläder, pannlampor och LED-strips. Genom att ha ljus på dig när du springer säkerställer du så mycket synlighet som möjligt för alla omkring dig. Så här kommer du hem säkert!

Shoppa tillbehör

I kalla temperaturer rekommenderar vi tre lager för att hålla dig varm, torr och bekväm. Vid lite varmare temperaturer kan du välja att kombinera basskiktet och mellanskiktet. Naturligtvis är den rätta klädkombinationen olika för varje löpare. Experimentera därför själv vad som är mest bekvämt för dig på vintern.

Till webshoppen