Skip to main content
Salomon Index 02 allround running shoes
Salomon Index 02 allround running shoes

Test

Salomon Index 02 – Återvinningsbara löparskor är framtiden?

Salomon Index 02 är en löparsko som är helt återvinningsbar. Ja, du läste rätt! Helt återvinningsbar, för efter användningen kan du lämna tillbaka dessa löparskor till Salomon. De kommer att används för att göra nya produkter, inklusive pjäxor. Vill du begränsa ditt ekologiska fotavtryck och göra ett miljömedvetet val? Med Index 02 kan du springa med en positiv och bra känsla, även för vår nästa generation.

Köp modeller för damerKöp modeller för herrar
Salomon Index 02 street running shoes

3skäl varför Salomon Index 02 passar just dig

Opsommingicoon 1

Du vill ha en löparsko som är miljövänlig och återvinningsbar

Salomon Index 02 är neutrala, allround löparskor som är helt återvinningsbara. Du kan skicka tillbaka skorna till Salomon när de är utslitna, varefter löparskorna plockas isär. Skorna återvinns sedan helt och omvandlas till nya produkter som pjäxor. Vid tillverkningen av Index 02 användes ingen färg, delarna är ihop klistrade med vattenbaserat lim och ovandelen är gjord av återvunna plastflaskor. Varje del av Salomon Index 02 har utvecklats med en hållbar idé i åtanken.

Opsommingicoon 2

Du letar efter en lätt löparsko för långa löpturer och intervaller

Med sina 274 gram är Index 02 en lätt löparsko. Infiniride-mellansulan är gjord av TPU-skum och känns mjuk, men också lyhörd. Det är inte den mest dämpande skon, men Index 02 lämpar sig väl för distanser på 5 till 10 km. Tack vare sin reaktiva dämpning är Salomon Index 02 även lämplig för tempolopp och intervaller. Reverse-Camber, sulans rockerform, ger en mjuk rullning av foten när du springer snabbare.

Opsommingicoon 3

Du springer vanligtvis 1 till 2 gånger i veckan

Index 02 är designad för löparen som springer en runda på 5 till 10 km cirka 1 till 2 gånger i veckan. Infiniride-foam ger balanserad dämpning och är bekvämt men också stabilt. På grund av det höga drop på 9 mm är Salomon Index 02 lämplig för en stor grupp löpare. Oavsett om du är en hällandare eller framfotslöpare är Index 02 en intressant löparsko för dig.

Salomon Index 02 allround running shoes
Salomon Index 02
Salomon Index 02
Salomon Index 02 är framtidens löparsko. Eftersom denna sko är helt återvinningsbar minskar du som löpare ditt ekologiska fotavtryck.

Daan Glorie – Expert produit

Visste du att?

Salomon har även tillverkat en helt återvinningsbar toffel. Den lanserades år 2022 under namnet Salomon Index Break. Dessa unisex tofflor är designade för att ha på sig före eller efter en lång löprunda eller intensiv tävling. Eftersom du står på ett tjockt lager TPU-skum får du mer komfort och fötterna kan slappna av. Detta i motsats till en vanlig toffel som ofta är hård och saknar dämpning.

Salomon Index 02 i detalj

Salomon Index 02
Engineered mesh-ovandel

med strategiska zoner för ökat stöd och andningsförmåga.

Infiniride mellansula

av TPU-foam för långvarig mjuk dämpning.

Unik skodesign

där allt material enkelt kan separeras för återvinning.

Road Contagrip yttersula

för optimalt grepp i både våta och torra förhållanden.

Vad är Salomon Index historia?

Den första versionen av Salomon Index lanserades år 2021. Denna helt återvinningsbara sko var en innovation, för fram till dess fanns det främst löparskor med en återvunnen ovandel eller en del av mellansulan. Varje del av Salomon Index-skon kan tas isär enkelt, vilket är praktiskt för återvinningsprocessen. Dessutom är denna löparsko ihop klistrad med vattenbaserat lim och det har inte använts någon färg för att färga skon. Slutligen är överdelen av Salomon Index gjord av återvunna plastflaskor. Du kan lämna tillbaka Salomon Index gratis via Salomons kundtjänst, så att de kan tillverka en ny sko av det.

3egenskaper i Salomon Index 02

Opsommingicoon 1

Engineered mesh-ovandel med strategiska zoner

Är återvinningsbara löparskor lika bekväma som andra löparskor? Ja, för att Salomon Index 02 har en ovandel i Engineered Mesh med strategiska zoner. Denna mesh-överdel är gjord av återvunnen polyester. I vissa delar av skon har Index 02 gjorts lite fastare för stöd och ett mer andningsbart mesh har valts i framfoten. Hälkappan har ett mjukt foder på insidan för komfort redan vid första gången du tar på dig skon.

Opsommingicoon 2

Infiniride dämpning

Salomon Index 02 har Infiniride-dämpning. Denna TPU-mellansula är berikad med kväve. TPU-materialet ser till att mellansulan är mycket slitstark och du kan därför springa länge med dessa löparskor. Vi känner också till detta skum från andra Salomon-skor som Salomon Predict 2. När du springer upplever du en hoppande och dämpande känsla. Denna dämpning är också behaglig om du vill springa längre sträckor. Visste du att de små TPU-delarna i mellansulan återvinns till nya produkter, inklusive Salomon-pjäxor? Detta görs i lokala Salomon-utrymmen för att förhindra onödiga transporter.

Opsommingicoon 3

Rund yttersula med optimalt grepp

Reverse Camber designen på sulan säkerställer en mjuk häl-till-tå övergång. Skons tådel är nämligen extra hög. Jämför detta med en gungstol som alltid kommer att röra sig framåt. Detta gör att du också enkelt kan öka tempot om du vill. Road Contagrip yttersula kombinerar platta och breda nubbar för grepp på plana och hårda ytor.

Salomon Index 02 i test

Våra skor är testade av våra egna experter. Den här gången provade Daan Glorie Salomon Index 02 åt dig. Läs hans omdöme här.

Daan Glorie 21run

Daan Glorie

Produktexpert

Menno Munster 21run

Daan Glorie

Produktexpert

Tekniska specifikationer Salomon Index 02

Drop
9 mm
Vikt herr
Ca. 274 gram
Vikt dam
Ca. 274 gram
Typ av löpare
Neutral löpare
Typ av sko
Allround löparsko

Passform

”Ovandelen känns nästan som hos en vanlig sko. Den är riktigt skön och mjuk på fötterna. Hälkappan är väldigt flexibel och har ingen invändig förstärkning. Ovandelen i mesh känns lätt och mina fötter andas väl. Normalt sett är Salomon löparskor något smalare, men det upplevde jag inte med Index 02. Kombinationen av snören och speciella spetsöglor gör att du kan dra åt skon tätt runt mellanfoten. Goda nyheter för löpare med vickande tår, en förstärkning har placerats vid tårna för att förhindra att den går sönder. Index 02 är ganska normal, så beställ dina löparskor i vanlig storlek.”

Salomon Index 02 fit

Steg

”TPU-mellansulan känns lätt och ger samtidigt mycket stabilitet med varje steg jag tar. Index 02 har lite av den där gammaldags känsla som löparskor hade förr i tiden. Jag har bra markkontakt, kan skjuta ifrån bra och springer mer medvetet på framfoten. Främst skulle jag använda denna sko för korta halvtimmes löprundor, tempopass och intervaller. Salomon Index 02 är också en perfekt löparsko för banträning tack vare sin lätta vikt och markkontakt. Man vill nämligen inte springa på en för mjuk löparsko på friidrottsbanan.”

Salomon Index 02 street running shoes

Innovation

“Salomon Index 02 ser väldigt innovativ ut. TPU-foam materialet har en kantig konstruktion. Färgkombinationen är riktigt snygg med den vita mellansulan och ljusgröna ovandelen. Så du har bokstavligen på dig en grön, hållbar sko. Contagrip-yttersulan har platta dubbar som ger bra grepp i alla väderförhållanden. Vill du veta mer om skon kan du skanna QR-koden som befinner sig på plösen. Detta är också ett trevligt tillskott som jag inte har sett hos tidigare löparskor. Salomon Index 02 är en perfekt kombination av en löparsko och en miljömedveten sneaker för vardagsbruk.”

Salomon Index 02 street running shoes

Kollektionen av Salomons allround löparskor

Salomon har utökat sin allround löparskokollektion rejält i år. Salomon är förstås känt för sina trailskor, men visste du att de också gör väldigt bra allroundskor för löpning på asfalterade stigar och vägar? Salomon Aero-kollektionen är känd för sina lätta löparskor med rockersula (Reverse Camber), Enerzy Foam och Road Contagrip-yttersula. Salomon Aero är favoriten bland långdistanslöpare. Aero Blaze är bäst lämpad för daglig löpning i ett lätt tempo och snabbare intervallpass. Letar du efter en supersko för tävlingar? Välj då Salomon S/Lab Phantasm CF, eftersom den har en kompositfiberplatta och mycket tåligt EVA/Olefin- foam material.

Slutspurt

Salomon Index 02 ligger före vad gäller hållbarhet och miljöpåverkan. Hittills fanns det bara löparskor med återvunnen ovandel eller att en viss andel består av återvunnen polyester eller skum. Den enda nackdelen med återvinning är att skummaterialet inte är så jätte mjukt, så förvänta dig inte maximal dämpning eller känslan av att springa på moln. Index 02 passar bäst för löpare som springer 5 till 10 km distanser ca 1-2 gånger i veckan. Väljer du Salomon Index 02 gör du ett miljömedvetet val för nästa generations (unga) löpare.

Blev du lika nyfiken som vi? Ta då en titt på Salomon Index 02 i vår webbshop. Har du fortfarande några frågor? Kontakta gärna en av våra produktexperter via vår kundtjänst.