Skip to main content
Salomon Aero collection
Salomon Aero collection running shoes

Test

Salomon Aero kollektionen

Salomon Aero-kollektionen är tre olika allround löparskor för löpning på väg. Ja, du läste rätt! Salomon lanserar en helt ny Aero-kollektion av löparskor som utmärks av sin dynamiska och lätta karaktär. Vi ser innovationer från traillöpning som återspeglas i denna Aero-kollektion, men vilken Salomon sko ska du då välja? Välj inte bara terrängäventyr, utan också äventyr på väg. Vi berättar allt om denna unika skofamilj och vilken som skulle passa dig bäst.

Köp modeller för damerKöp modeller för herrar
Salom Aero running shoes 21run

3skäl varför Salomon Aero kollektionen passar just dig

 • Du letar efter en allround löparsko met maximal dämpning (Aero Glide)

  Salomon Aero Glide är en allround löparsko med en relativt tjock sula på 37 mm i hälen. Detta placerar Aero Glide i kategorin “maximal dämpning”. Denna löparsko är bäst lämpad för träning med lågt till medelhögt tempo. Glide är också perfekt för att springa långa sträckor, eftersom den stora mängden Energy Foam ger mycket komfort och dämpning vid varje steg.

 • Du vill ha en lätt löparsko för vardagliga träningspass (Aero Blaze)

  Du vill hellst ha en löparsko för alla typer av träning. Det är Salomon Aero Blaze. Denna modell har en något lägre sultjocklek (31mm) än Glide och kan därför användas mer dynamiskt. Aero Blaze är lämplig för korta och långa sträckor i olika hastigheter. Med bara 244 gram är Blaze en riktigt lätt allround löparsko.

 • Du letar efter en sko för tempoträning och intervaller (Aero Volt)

  Salmon Aero Volt är en superlätt löparsko och perfekt för intervaller, banträning och tempoträning. Aero Volt har samma dämpning och sultjocklek som Aero Blaze, det är bara ovandelen som är mycket lättare. Visste du att Salomon har sparat cirka 20 gram jämfört med Blaze genom att justera ovandelen? Detta resulterar i en lätt löparupplevelse med en fin blandning av dämpning och reaktivitet.

Salom Aero running shoes 21run
Salom Aero running shoes 21run
Salomon Aero allround running shoes
Salomon Aero Glide är min favoritsko i Aero-kollektionen. Denna löparsko är lätt, har mycket dämpning och rullar fint.

Daan Glorie – Produktexperte

Visste du att?

Salomon har arbetat i över ett och ett halvt år med att skapa en allround löparskokollektion för löpning på väg. Du kan inte tänka dig terränglöpning utan Salomon och innovationerna från denna gren inom löparvärlden används för kollektionen för löpning på väg. Till exempel lanserades Salomon Phantasm och Spectur förra året. Dessa är snabba löparskor för träning och tävling. Phantasm är en tävlingssko med en glasfiberplatta som ger en extra skjut åt tårna. Spectur är en temposko utan platta och passar även för snabbare uthållighetslopp och tempoträning.

Aero kollektionen i detalj

Salomon Aero Blaze
Nytt Energy Foam

i mellansulan för en mjuk och responsiv löparfarenhet.

Road Contagrip i hela yttersulan

med platta och breda dubbar för bra grepp och hållbarhet.

3D-mesh och SensiFit-ovandel

omsluter din fot på ett bekvämt sätt.

Vad är idén bakom Salomon Aero kollektionen?

Salomon Aero är en hänvisning till aerodynamik och lätthet. Salomon vill konkurrera med andra märken som tillverkar löparskor för löpning på väg. Alla modeller i Salomon Aero kollektionen är relativt lätta och har innovationer som vi även ser i andra allround löparskor. Tänk på en rund “rocker”-sula (kallad Reverse Camber) och skummaterial med mycket dämpning och energiåtergivning (Salomon Energy foam). Så om du redan gillar Salomon trailskor, bör du definitivt överväga en av Aero modellerna. Du kommer att se innovationer (som tex. SensiFit-ovandel) från deras trailskor i deras allround löparskokollektion.

3uppdateringar i Salomon Aero kollektionen

 • SensiFit-ovandel som består utav ett öppet 3D-mesh material

  Salomon SensiFit-teknologin används i trailskor och nu även i Salomons allround löparskor Aero-kollektion. Denna teknologi är designad för att ge en säker och bekväm passform runtom fötterna. Detta görs genom att skapa en stadig och åtsittande passform som förhindrar att dina fötter glider runt i skorna. Ovandelen hos Aero Volt har gjorts lite lättare jämfört med Aero Blaze för att spara lite på vikten.

 • Energy Foam i mellansulan

  Alla Aero löparskor är utrustade med ett nytt Salomon Energy foam. Vi känner till detta material även från Salomon Spectur. Energy foam är lätt, responsivt skum tillverkat genom att kombinera EVA och Olefin (en syntetisk fiber). Detta säkerställer en mjuk och studsande löpupplevelse. Salomon Aero Glide har det tjockaste lagret av Energy foam, vilket är bra för lugna träningspass och långa distanser.

 • Road Contagrip yttersula

  Road Contagrip yttersula kombinerar platta och breda dubbar för bra grepp och hållbarhet i alla förhållanden. Alla Aero löparskor har en hel yttersula som löper hela skolängden. Det gör att foam-materialet är bättre skyddat så att skorna håller längre.

Salomon Aero kollektionen i test

Våra skor är testade av våra egna experter. Den här gången har Daan Glorie testat Salomon Aero kollektionen åt dig.

Daan Glorie 21run

Daan Glorie

Produktexpert

Daan Glorie 21run

Daan Glorie

Produktexpert

Salomon Aero Blaze
Salomon Aero Volt
Salomon Aero Glide

Drop
Gewicht
Löpartyp
Skotyp
Dämpning
Dämpningsnivå
Typ av löpning

Aero Blaze

8 mm
Ca. 244 gram
Neutral löpare
Allround löparsko
Energy foam
Medium +
Allround

Aero Volt

8 mm
Ca. 216 gram
Neutral löpare
Allround löparsko
Energy foam
Medium +
Tempo / Intervall

Aero Glide

8 mm
Ca. 264 gram
Neutral löpare
Allround löparsko
Energy foam
Maximum ++
Uthållighet
Salomon Aero Blaze

Aero Blaze

Drop
8 mm
Gewicht
Ca. 244 gr
Löpartyp
Neutral
Skotyp
Allround
Dämpning
Energy foam
Dämpningsnivå
Medium +
Typ av löpning
Allround
Salomon Aero Volt

Aero Volt

Drop
8 mm
Gewicht
Ca. 216 gr
Löpartyp
Neutral
Skotyp
Allround
Dämpning
Energy foam
Dämpningsnivå
Medium ++
Typ av löpning
Tempo / Intervall
Salomon Aero Glide

Aero Glide

Drop
8 mm
Gewicht
Ca. 264 gr
Löpartyp
Neutral
Skotyp
Allround
Dämpning
Energy foam
Dämpningsnivå
Maximum ++
Typ av löpning
Uthållighet

PASSFORM

Blaze

“Salomon Aero Blaze har en något lägre hälkappa än Aero Glide. Jag gillar det inte personligen, eftersom jag upplever mindre stöd runt vristerna. Framfoten är också lite smalare jämfört med Glide. Generellt sett kommer du att springa kortare sträckor med Blaze och dina fötter kommer att expandera mindre, så ovandelen har gjorts mer strömlinjeformad. När jag springer, glider jag inte ur hälen och jag har en bra lockdown runt mellanfoten. Skon känns lätt samtidigt som det finns mycket vaddering (beläggning) på insidan av hälkappan och plösen.”

Volt

“Wow ovandelen är så tunn och andas väl att jag direkt känner för att köra ett tempopass. Man kan nästan se igenom ovandelen, så andningsbart är mesh-materialet. Mellanfoten sitter bra och tight och framfoten är strömlinjeformad. Jag skulle inte rekommendera denna skon till personer med bred fötter eller hallus valgus.”

Glide

”När jag tog på mig den här skon kändes det nästan som om jag inte hade en sko på mig. Det är väldigt positivt. Detta gör att skon är bekväm, har inga tryckpunkter och ger tillräckligt med utrymme i framfoten. Hälkappan är invändigt förstärkt och det ger mycket stöd runt mina vrister. SensiFit-teknologin säkerställer en behaglig passform runt mellanfoten. Mesh-materialet är skönt och andas och du har en bra lockdown när du springer. Fötterna glider inte runt i skorna. Aero Glide känns väldigt aerodynamisk, så den här skon lever upp till sitt namn.”

Salomon Aero running shoes allround upper

Steg

Blaze

“Aero Blaze har ingen rocker vilket betyder att den här skon rullar mindre aggressivt mot mina tår. Detta är vad jag saknar lite med den här skon. Det finns tillräcklig dämpning i hälen, men i framfoten känner man av underlaget och gruset. Jag skulle använda denna sko speciellt för de kortare träningspassen på 5 upp till 10 km. För de längre sträckorna föredrar jag Aero Glide. Jag tycker att skon är väldigt stabil och detta beror på att man inte sjunker ner i skummaterialet.”

Volt

“De första kilometerna med Aero Volt påminner mig om Saucony Kinvara. Den skon är också lätt och har mycket markkontakt. Jag skulle rekommendera Aero Volt för korta löpturer och intervallträning. Enda nackdelen med den tunna ovandelen är att mina fötter snabbt blir blöta i regnet. Vad mig beträffar hamnar dämpningen i kategorin “medium”, vilket gör att skon kan användas allround. Du kan använda Aero Volt till och med för tävlingar på grund av dess extremt låga vikt.”

Glide

“Detta är min favoritsko i Aero-kollektionen. Denna löparsko är lätt, har mycket dämpning och rullar fint. Jag springer mycket med max dämpande skor som HOKA Clifton och Saucony Triumph. Salomon Aero Glide är jämförbar med dem, men denna modell är enligt mig lite mindre energiåtergivande. På grund av sultjockleken på 37mm i hälen får du mycket dämpning med en hällandning. Drop på 10 mm är inte störande, eftersom Reverse Camber (rund sula) ger mig ändå en mjuk övergång till mina tår”.

Salomon Aero running shoes allround sole

Komfort

Blaze

“Aero Blaze och Aero Volt har samma nivå av dämpning och sultjocklek. Energy foam är mjukt, fast, men ger mig också bra markkontakt. Tack vare det något fastare ovandelen jämfört med Volt, ger den mer skydd mot regn och kyla. Jag är själv en hällandare och det är inte ett problem med Blaze, eftersom jag känner en behaglig häldämpning. 8 mm drop är lämpligt för ett brett antal löpare. Oavsett om du är en hällandare eller en riktig framfotslöpare kan Aero Blaze användas för båda målgrupperna.”

Volt

“Salomon Aero Volt har marknadsförts som en temposko och jag skulle använda skon bara till det. Om du är van att springa på minimalistiska skor med lite mindre dämpning kan du enkelt byta till denna modell. Om jag skulle jämföra den här skon med ett annat märke så skulle det då vara till exempel Saucony Kinvara och ASICS Evoride. Dessa är också temposkor med en trevlig blandning av dämpning och reaktivitet.”

Glide

“Komfortnivån för den här skon är utmärkt. En hel Energy foam mellansula som är lite tjockare i hälen, men som också ger tillräckligt med dämpning i framfoten. När du landar på hälen flexar sulan på ett behagligt sätt. Sulan är relativt bred vid hälen och framfoten vilket också gav mig en stabil plattform att landa på. Jag skulle rekommendera denna sko framförallt för lugna uthållighetslopp och återhämtningspass eftersom den inte är tillräckligt reaktiv för tempoträning.”

Salomon Aero running shoes allround

Salomon allround löparskokollektion

Vilken allround löparsko från Salomon väljer du? Och vad är dina mål för i år? Vill du springa längre distanser eller slå dina personliga rekord? Vi gör valet enklare för dig genom skomatrisen. Springer du regelbundet halv- eller helmaraton? Då är Aero Glide ett bra val för träning och tävling på grund av den tjocka Energy foam mellansulan. En nybörjare bör välja Aero Blaze, eftersom detta är en allround löparsko med en fin blandning av dämpning och stabilitet. Är du inställd på topprestation? Då är ett klokt val att välja Volt eller Phantasm. Phantasm är en praktpjäs, eftersom den har en Energy Blaze (glasfiberplatta) och en böjd sula (Reverse Camber) som driver dig framåt.

Slutspurt

Salomon har lyckats lansera en mycket stark allround löparskokollektion. Det fanns redan goda tecken på det med bland annat Salomon Spectur och Phantasm som kom på marknaden förra året. Skorna är lätta, dynamiska och samtidigt har de innovationer som vi redan känner till från Salomon. Det är omöjligt att föreställa sig trailvärlden utan Salomon och det kommer inte att dröja länge innan denna allround Aero-kollektion också har blivit ett mycket populärt utbud av löparskor. Den enda nackdelen är att det ännu inte finns några Salomon allround skor för löpare med överpronation. Men vi förväntar oss att de kommer.

Blev du lika intresserad som vi? Se då Salomon Aero kollektionen i våran webbshop. Har du några frågor? Kontakta gärna någon av våra produktexperter via vår kundtjänst.

Köp modeller för damerKöp modeller för herrar