Skip to main content
Nike Air Zoom Pegasus 40 running shoes
Nike Air Zoom Pegasus 40 running shoes

Test

Nike Air Zoom Pegasus 40

Nike Air Zoom Pegasus 40 är en löparsko som verkligen kan fira. I fyra decennier har Pegasus varit populär bland löpare på alla nivåer. Den 40:e versionen av Pegasus är nu ännu bekvämare och har fått några mindre uppdateringar. Du kan springa varje dag med Pegasus oavsett dina mål. Om du också är nyfiken på vad förändringarna är så kan du läsa allt om dem i vår blogg.

Köp modeller för damerKöp modeller för herrar
Nike Air Zoom Pegasus 40 running shoes review

3skäl varför Nike Air Zoom Pegasus 40 är rätt för dig

Opsommingicoon 1

Du letar efter en mångsidig och allround löparsko

Nike Pegasus 40 passar bra för korta och långa löprundor. React mellansulan med två Zoom Air Units känns bekväm under en lång löptur, men är lyhörd om du vill springa i ett snabbare tempo.

Opsommingicoon 2

Du springer redan med Nike Air Zoom Pegasus 39

Om du redan springer med Nike Air Zoom Pegasus 39 kan du enkelt byta till den senaste modellen. Den största uppdateringen är i ovandelen, där extra foder har lagts till i kragen för att du ska få en behaglig passform. Den karaktäristiska mjuka och lyhörda dämpningen har behållits, så du kan snabbt vänja dig vid denna löparsko.

Opsommingicoon 3

Du är en hällandare, mitt- eller framfotslandare

Ja, du läste rätt, Nike Pegasus 40 är en perfekt löparsko oavsett vilken löpteknik du har. På grund av ett högre drop på 10 mm och en balanserad dämpning är detta en pålitlig löparsko. Nike Pegasus 40 är lämplig för nybörjare, men också för löpare som vill springa sitt första maraton.

Nike Air Zoom Pegasus 40 running shoes ladies
Nike Air Zoom Pegasus 40 shoe review
Nike Air Zoom Pegasus 40 running shoes ladies
"Med en uppdatering av överdelen sitter Pegasus 40 bekvämare på dina fötter, men den behåller sin mjuka och lyhörda dämpning."

Daan Glorie – Produktexpert

Visste du att?

Nike Air Zoom Pegasus är 40 år gammal! Då är det dags för födelsedagsfest. Nike firar detta genom att släppa Pegasus 40 i olika färger och modeller. Till exempel kommer en speciell version av EK (Eluid Kipchoge) att släppas senare i år, för att hylla maratonlegenden som blev världsmästare för första gången för 20 år sedan. Nike Pegasus 40 kommer också att släppas i en Bill Bowerman-utgåva. Bill Bowerman var en amerikansk friidrottstränare och medgrundare av Nike.

Nike Air Zoom Pegasus 40 i detalj

Nike Air Zoom Pegasus 40
Ny ovandel i mesh

som ventilerar bra och håller fötterna torra.

Extra vaddering

vid kragen för en bekväm passform.

Nike React mellansula

för en lyhörd och dämpad löpning.

Två Zoom Air Units

i häl och framfot för en spänstig känsla.

Yttersula med våffelmönster

för optimalt grepp och bra hållbarhet.

Vad är historien bakom Nike Pegasus?

“Pegasus” är Nikes äldsta modell av löparskor och också en av de mest populära. Under New York City Marathon år 1982 introducerades Pegasus för första gången. Omedelbart såldes 35 000 par det första året. Pegasus var unik eftersom det var den enda löparskon som hade en Air unit i hälen istället för en traditionell EVA-mellansula. Löpare uppskattade också det bra grepp som yttersulans våffelmönster ger. Pegasus är fortfarande en av få löparskor med luftkuddar i mellansulan. Dessa så kallade Nike Air Units ger en unik och spänstig dämpning.

3viktiga egenskaper hos Pegasus 40

Opsommingicoon 1

Förnyad överdel

Den största uppdateringen av Nike Pegasus 40 är i ovandelen. Skummet runt kragen har höjts för bättre passform och mer komfort. Dessutom har fodret på insidan förbättrats för ett mycket trevligt insteg. Den integrerade remmen över mellanfoten har uppdaterats för en mer formgjuten passform. Slutligen har ovandelen som består av ett mesh-lager uppdaterats för bättre ventilation så att dina fötter håller sig torra.

Opsommingicoon 2

Nike React mellansula med två Zoom Air Units

Nike Pegasus är designad för både korta och långa avstånd. Nike React-mellansula är lätt, stadig och säkrar en mjuk övergång. Två Zoom Air-enheter är placerade under framfoten och hälen för att ge dig en spänstig och energifylld känsla vid frånskjut. Stöten från hällandningen absorberas optimalt av Zoom Air-enheterna som är fyllda med lufttryck.

Opsommingicoon 3

Yttersula med våffelmönster

År 1974 blev Nike känt för “Waffle Sole”. Den amerikanske friidrottstränaren och Nikes medgrundare Bill Bowerman experimenterade med gummisulor som han gjorde med sin frus våffeljärn. Denna karakteristiska yttersula ser vi även i Pegasus 40. Yttersulan är slitstark och ger bra grepp i alla väderförhållanden. En extra flexibel sula ger ett mjukare frånskjut.

Nike Air Zoom Pegasus 40 i test

Våra skor är testade av våra egna experter. Snart ska Daan Glorie testa Nike Pegasus 40. Läs hans omdöme här.

Daan Glorie 21run

Daan Glorie

Produktexpert

Daan Glorie 21run

Daan Glorie

Produktexpert

Tekniska specifikationer Nike Air Zoom Pegasus 40

Drop
10 mm
Vikt herrsko
Ca. 309 gram
Vikt damkso
Ca. 242 gram
Typ av löpare
Neutral löpare
Typ av sko
Allround löparskor

Passform

“Nike löparskor har vanligtvis en något smalare passform. Det märkte jag av då jag tog på mig Pegasus 40. Skon är smal runt mellanfoten och detta säkrar en bra lockdown. Jag glider inte ur hälen, även om hälkappan är något lägre. Utrymmet i framfoten är bra, men jag rekommenderar inte denna sko för löpare med väldigt bred fot. Som tur finns Nike Pegasus 40 för män även i en extra bred modell. Mesh-materialet runt mellanfoten är lite tunnare än hos föregångaren, vilket gör att dina fötter kan andas bättre.”

Nike Pegasus 40 Fit

Steg

“När jag springer känner jag av mycket dämpning i häl och framfot. Detta tack vare Nike Air Unit, som är en lufttryckskonstruktion. Med varje steg får jag en mycket behaglig dämpning. Styrkan hos Pegasus 40 är dess mångsidighet. Du kan använda denna sko för både uthållighetslöpning så väl som intervallträning. Den balanserade dämpningen känns lätt, men är också reaktiv. Tack vare sulans runda form kan jag lätt varva ner och jag känner inga tryckpunkter eller irritationer. Det här är verkligen en allrounder som aldrig kommer att besvika dig.”

Nike Pegasus 40 Stride

Uppdateringar

“Keep it simple”; måste de ha tänkt hos Nike. Nike Pegasus 40 har ingen större uppdatering. Bara ovandelen har ändrats. Jag förväntade mig nog en större förändring, eftersom detta är en jubileumsutgåva. Å andra sidan behöver man ibland inte göra några större justeringar om en sko redan är väldigt bra. Ovandelen har helt klart gjorts mindre komplex, eftersom overlays runt mellanfoten har tagits bort. Nu är det bara ett lager mesh utan extra spetsöglor, men ändå med bra lockdown. I framfoten sticker mesh-materialet ut, eftersom det nu har fler ventilationshål. Hälkappan har också justerats, med tanke på att den nu står upprätt istället för i en kurva bort från vaden (så kallad häl-flare). Jag tycker att höljet vid vristerna är bättre än i Pegasus 39. Kort sagt, Nike Pegasus 40 är en löparsko som kommer att göra många löpare glada, eftersom skon har förbättrats men behåller sin mångsidiga karaktär.”

Nike Pegasus 40 Updates

Nike kollektion av allround löparskor

Letar du efter en allround löparsko? Nike har ett brett utbud av löparskor som du kan ha på dig varje dag, vilken träning du än planerar. Nike Pegasus är den mest populära modellen med en balanserad dämpning och två Nike Zoom Air Units. Nike Vomero 16 har en högre dämpningsnivå. Denna modell har en ZoomX mellansula och är därför lämplig för långa löpturer. Maximal dämpning, maximal komfort; det är mottot för Nike ZoomX Invincible Run Flyknit 3. Denna löparsko har en extra tjock ZoomX mellansula med lite mer stabilitet tack vare en bredare sula. Nike React Infinity Run Flyknit 3 är en lätt allround löparsko som erbjuder en stabil och lyhörd löpupplevelse.

Slutspurt

Med uppdatering av överdelen sitter Nike Pegasus 40 bekvämare på dina fötter, men har behållit sin karakteristiska mjuka och lyhörda dämpning. Du kan lätt byta till den här senaste modellen om du har sprungit med Pegasus tidigare. Med balanserad dämpning och högre drop är Pegasus lämplig för en mängd löpare på olika nivåer. Du kan till och med ta på dig Nike Pegasus 40 för tävlingar, men det finns snabbare alternativ som Nike Vaporfly och Nike Alphafly.

Blev du lika intresserad som vi? Se Nike Pegasus 40 i vår webbshop. Har du några frågor? Kontakta gärna någon av våra produktexperter via vår kundtjänst.