Skip to main content
Saucony Ride 16 running shoes
Saucony Ride 16 running shoes

Test

Saucony Ride 16, den bästa Ride någonsin?

Saucony Ride har alltid utgjort ett viktigt inslag i Sauconys kollektion. Ride 16 är en neutral allroundlöparsko som passar för din dagliga löprunda. När Ride 15 släpptes innebar det en avsevärd förbättring i rätt riktning jämfört med föregångaren. Ride 16 kommer däremot enbart med en omarbetad överdel. Läs vår recension för att ta reda på resultatet av detta och se om detta är rätt sko för dig.

Köp modeller för damerKöp modeller för herrar
Saucony Ride 16 men shoes

3skäl till att Ride 16 är rätt för dig

Opsommingicoon 1

Du letar efter en neutral sko som samtidigt känns stabil

Ride 16 är inte avsedd som en korrigeringssko för löpare som behöver detta, men den har likväl vissa funktioner som ger en stabil känsla. Sulan är bredare på insidan av hälen och mot framfoten och ger foten tillräckligt med stöd. Dessutom står du inte ovanpå sulan utan i den, något som ger ytterligare stöd åt foten.

Opsommingicoon 2

Du är en mellanfotslöpare eller vill landa mer på mellanfoten

Skon har ett drop på 8 millimeter, vilket gör att den lämpar sig för löpare som landar på mellanfoten. Att slippa alltför mycket material vid hälen varje gång du trampar ner är en stor fördel, ändå får du tillräckligt mycket stöd för belastningen vid varje nedtramp.

Opsommingicoon 3

Du föredrar skor som inte är alltför mjuka

Det finns en trend numera där löparskor blir allt mjukare, något som dock inte uppskattas av alla. Ride 16 är visserligen också lite mjukare än exempelvis Ride 13, men jämfört med konkurrenterna känns Ride 16 ändå behagligt fast.

Saucony runner
Saucony Ride running shoes women
Saucony Ride running shoes women
Den verkliga stora styrkan hos Ride 16 är den mjuka rullningen. Vad jag särskilt uppskattar är den stabilitet som skon erbjuder.

Daan Glorie – Produktexpert

Visste du att..

Ordet Saucony kommer från ordet “saconk” från Lenni Lenape-indianernas språk. Det betyder “sammanflödet av två floder”. Logotypen har hämtat inspiration från Saucony Creek, en flod i Pennsylvania. Loggan föreställer en rinnande flod med tre stenblock.

Saucony Ride 16 i detalj

Saucony Ride 16 running shoe green
Uppdaterad överdel

Sömlös överdel av mesh med ett hög täthet.

PWRRUN-mellansula

Innersula av PWRRUN+ för att ge extra komfort under fötterna.

Sidor

Håller foten stadigt på plats när du springer.

3viktiga egenskaper hos Saucony Ride 16

Opsommingicoon 1
Mellansula av PWRRUN

Det här materialet ger bättre dämpning och har lägre vikt, vilket gör att du får en bekväm löparupplevelse. I kombination med en ännu mjukare PWRRUN+ innersula känns skon bra så fort du tar på dig den och under hela din löprunda.

Opsommingicoon 2
Överdel av FORMFIT

Överdelen omsluter foten bra med plösen som fäster mot skons kanter och en snörning som verkligen sluter skon tätt runt foten.

Opsommingicoon 3
Låg vikt

Ride 16 väger 250 gram i herrversionen och är därmed en av de lättaste skorna i sin kategori. Därför kan du ha skon även för tempoträning och inte bara för lugna löprundor.

Saucony Ride 16 i testet

Våra skor testas av våra egna experter. Här kan du läsa vad Daan Glorie kommit fram till.

Daan Glorie 21run

Daan Glorie

Produktexpert

Daan Glorie 21run

Daan Glorie

Produktexpert

Specifikationer Saucony Ride 16

Drop
8 mm
Vikt herrsko
Ca. 250 gram
Vikt damsko
Ca. 221 gram
Typ av löpare
Neutrala löpare
Typ av sko
Allroundlöparskor

Passform

“Saucony Ride 16 omsluter fötterna på ett bekvämt sätt. Hälens undersida är förstärkt samtidigt som överdelen på hälkappan är följsam, mjuk och bekväm. Fördelen är att det inte skapar något tryck mot hälbenet. Vid mellanfoten är passformen något stramare så att foten inte glider i skon. Enda nackdelen är att skosnörena är aningen kortare än i den tidigare versionen. Om du gärna vill använda öglan för snörningen rekommenderar jag att du hoppar över ett snörningshål så att snöret räcker hela vägen. Överlag fungerar överdelen riktigt bra på Ride 16.”

Saucony Ride 16 Fit

Steg

“Den främsta styrkan hos Ride 16 är den mjuka rullningen. Jag uppskattar också att skon är så stabil. Skon är överlag mycket stabil vilket till stor del beror på sulans breda plattform. Det gör att du får mycket markkontakt, oavsett om du landar på hälen eller mellanfoten. Trenden med att löparskor blir allt mjukare och därmed också mer instabila gäller inte för Saucony Ride 16. PWRRUN-mellansulan ger också en bra blandning mellan dämpning och lagom med energiåtergivning. Skummaterialet känns väldigt fast så du sjunker inte ner i det lika lätt. Med sina uppdateringar är Saucony Ride 16 fortfarande en pålitlig träningspartner för många löpare.”

Saucony Ride 16 Stride

Komfort

“Ride 16 har medelhög dämpning. Modellen befinner sig mellan Kinvara och Triumph 20 när det gäller dämpning. Du kanske föredrar en sko med mer dämpning och mer markkontakt? Då bör du hellre välja Kinvara som i grunden är en tävlingssko. Triumph 20 är en allroundlöparsko som passar bäst för längre distanser, exempelvis om du tränar inför ett maraton. Om du gillar Ride 15 kan du utan problem byta till Ride 16 eftersom uppdateringarna inte är särskilt stora.”

Saucony Ride 16 comfort

Välkommen till Saucony-familjen

Saucony Ride 16 ingår i Sauconys serie av allroundlöparskor. I kollektionen hittar vi löparskor för den neutrala och överpronerande löparen. Här ger vi en snabb sammanfattning av kollektionen.

  • Saucony Triumph har aningen mer dämpning tack vare PWRRUN+ i mellansulan.
  • Guide är den stabila motsvarigheten till Ride.
  • Även Saucony Tempus vänder sig till den överpronerande löparen och har maximal dämpning tack vare PWRRUN PB-skummet i hälen och framfoten.

Slutspurt

Även om Ride 16 inte kommer med någon större uppdatering i år är skon likväl en av de bästa träningsskorna på marknaden. Dämpningen är aningen fastare än konkurrenternas, men detta i kombination med den låga vikten gör också att du lite lättare kan komma upp i tempo. Därmed är Ride 16 en mycket mångsidig sko som garanterat kommer uppskattas av många löpare.