Skip to main content
Saucony Kinvara 14 running shoes
Saucony Kinvara 14 running shoes

Test

Saucony Kinvara 14, en klassiker i ny tappning

Saucony Kinvara 14 har släppts och är nu lättare än någonsin. Sauconys Kinvara har genom åren byggt upp en stor beundrarskara. Med sin kombination av låg vikt och bekväm dämpning passar Kinvara för både långa träningspass och snabba tävlingslopp. Kommer även den nya versionen bli en storfavorit? Läs recensionen för att ta reda på det.

Köp modeller för damerKöp modeller för herrar
Saucony Kinvara 14 running shoes women

3skäl till att Saucony Kinvara är rätt för dig

Opsommingicoon 1

Du letar efter en träningssko med låg vikt

Saucony Kinvara 14 är en löparsko av lättviktstyp. Allt är noggrant genomtänkt för vikten ska bli så låg som möjligt. Överdelen är till exempel extremt tunn och luftgenomsläpplig, medan yttersulan enbart har gummi på strategiska ställen för att väga så lite som möjligt.

Opsommingicoon 2

Du letar efter en sko för din tempoträning, men vill inte ha någon platta i sulan

Det kan vara ganska klokt att träna med en sko utan kolfiberplatta. Att springa överdrivet mycket på en platta innebär påfrestningar för kroppen och det kan även öka risken för skador. Därför rekommenderas det att man då och då tempotränar med skor utan kolfiber. På så sätt håller du också dina kolfiberskor fräscha och redo för när du verkligen behöver dem vid de där speciella träningspassen och de viktiga tävlingarna.

Opsommingicoon 3

Du vill gå över till ett par minimalistiska skor

När Kinvara släpptes på marknaden för cirka 14 år sedan lanserades den som en sko för löpare som vill ha så “lite sko” som möjligt. Med sitt låga drop på bara 4 millimeter gör skon att du landar aningen mindre på hälen och lite mer på mellanfoten. Detta innebär dock att belastningen på vaderna blir något högre. Tack vare det bekväma skummet underlättar skon övergången till ett lägre drop.

Saucony runner
Saucony Kinvara 14 womens running shoes
Saucony Kinvara 14 womens running shoes
Det var enkelt att komma upp i tempo eftersom skon är så lätt och för att den har ett lågt drop som fick mig att springa på framfoten.

Daan Glorie – Produktexpert

Visste du att…

Kinvara är uppkallad efter en irländsk hamnstad med samma namn. De som utformade skon ville hedra sin irländska bakgrund och bestämde sig för att de tyckte ”Kinvara” lät snabbt.

Saucony Kinvara 14 i detalj

Saucony Kinvara 14 running shoes
Mesh i ett enda

lager som ger en strumpliknande passform.

PWRRUN-mellansula

En innersula av PWRRUN+ ger extra komfort.

Yttersula av EVA

Superlätt slitstark yttersula med gummi endast på de ställen där det behövs.

4viktiga egenskaper hos Kinvara 14

Opsommingicoon 1

Ny form på mellansulan

Med en lätt ”rocker” får du ett smidigt och snabbt steg. Kanterna längs sidan ger foten stöd vid snabbt tempo.

Opsommingicoon 2

Dämpning i lättvikt

Mellansulan i Kinvara 14 har en ny mjukare sammansättning av PWRRUN-skum och är 3 millimeter tjockare än sin föregångare. Detta håller vikten låg och komforten hög.

Opsommingicoon 3

Slitstarkt grepp

Ground Contact EVA-materialet gör skon extra lätt. Man har lagt till gummi enbart på de ställen där slitaget är stort.

Opsomming 4
Strumpliknande passform

En ny mono-mesh-överdel i ett enda skikt omsluter foten som en strumpa och ger förbättrad luftgenomsläpplighet.

Kinvara 14 i testet

Våra skor testas av våra egna experter. Den här gången har Daan Glorie testat Kinvara 14 åt dig.

Daan Glorie 21run

Daan Glorie

Produktexpert

Daan Glorie 21run

Daan Glorie

Produktexpert

Tekniska specifikationer Saucony Kinvara 14

Drop
4 mm (31 mm / 27 mm)
Vikt herrsko
Ca. 200 gram
Vikt damkso
Ca. 175 gram
Typ av löpare
Neutrala löpare
Typ av sko
Allroundlöparskor

Passform

“Saucony Kinvara 14 är en rejält fartfylld sko. Det känns redan när du tar på dig skon. Överdelen är tunn men också väldigt stark. Överdelen för tankarna till spikskor. Allt handlar om att dra ner på vikten och därför är också överdelen lätt, mycket luftig och ganska tight runt foten. Passformen är optimal då plösen är fastsydd på insidan av skon. Jag tycker skon är bekväm eftersom jag inte känner några tryckpunkter eller irritationer. Kinvara är bekväm direkt när man får den på foten och erbjuder hög komfort, ända från hälkappan till framfoten. Framfoten har dock blivit aningen smalare jämfört med sin föregångare, så den är mindre lämplig för väldigt breda fötter.”

Saucony Kinvara 14 fit

Steg

“Jag testade skon under bland annat en 16 km lång progressiv uthållighetsrunda. Det innebar att jag sprang i ett ökande tempo i tre 20-minutersblock, där jag ökade från cirka 12 km i timmen till 15 km i timmen. Att komma upp i tempo var enkelt eftersom skon är lätt och har ett lågt drop som fick mig att springa på framfoten. När jag sprang mer på framfoten ökade jag också automatiskt tempot. Jämfört med sin föregångare har Kinvara 14 fått en tjockare sula som innebär mer dämpning och högre komfort. Kinvara brukade vara mer av en tävlingssko men nu kan den också användas som en allroundsko. Du kan mycket väl ge dig ut på en lätt uthållighetsrunda med den om du uppskattar en lättviktig löparsko med inte alltför mycket dämpning.”

Saucony Kinvara 14 running shoes stride

Komfort

“Kinvara 14 har genomgått en stor förändring. Den här tävlingsskon har nu övergått till att bli mer av en allroundsko för dagliga uthållighetslöpningar, korta intervallträningar och tempolöpning. För långa uthållighetspass skulle jag hellre rekommendera Saucony Ride eller Triumph eftersom de har mer dämpning och högre komfort. Jag tycker den här skon påminner om HOKA Rincon och ASICS Dynablast. Även de är lättviktsskor som du kan ha på både tävlingar och dina dagliga uthållighetslöpningar. Jag ser också Kinvara 14 som en perfekt sko för banlöpning eftersom den ger mycket markkontakt och för att banan också innebär mycket dämpning. Jag tycker Saucony har utvecklat den här skon bra eftersom den erbjuder mer dämpning men ändå har behållit de snabba egenskaperna som alltid funnits hos Kinvara.”

Saucony Kinvara 14 running shoes comfort

Välkommen till Saucony-familjen

Saucony Kinvara ingår i Sauconys kollektion av tävlingsskor. De här skorna kommer med de bästa skummaterialen och utmärker sig genom sin låga vikt och ibland en platta av kolfiber eller nylon. Kinvara 14 är en så kallad “racing flat”, det vill säga en tävlingssko med lite dämpning och mycket markkontakt som lämpar sig särskilt bra för distanser upp till ett halvmaraton. Om du vill ha en tävlingssko med mycket dämpning är Saucony Endorphin-kollektionen något för dig.

Slutspurt

Kinvara 14 har försetts med några riktigt bra innovationer. Därmed är Kinvara återigen den mångsidiga sko som den en gång varit. Tack vare den tjockare sulan och den låga vikten passar skon för dagliga korta löprundor, tempoträning och även för tävlingslopp om du inte vill springa med en platta. Lätta löpare kan till och med ha skon under uthållighetslöpningar. Detta gör Kinvara unik och kommer definitivt uppskattas av alla som gillar Kinvara.

Är du lika förväntansfull som vi? Ta då en titt på Saucony Kinvara 14 i vår webbshop. Du är också välkommen att kontakta någon av våra produktexperter via vår kundtjänst.