Skip to main content
Nike ZoomX Vaporfly Next% 3
Nike ZoomX Vaporfly Next% 3

Test

Nike ZoomX Vaporfly Next% 3– Vilket rekord kommer du att slå?

Nike ZoomX Vaporfly Next% 3 är en av de snabbaste tävlingsskorna på marknaden. Denna tredje upplaga har förnyats från häl till tå, så att alla rekord är möjliga att slå. Oavsett om du springer milen eller ett Maraton, hjälper Vaporfly 3 dig att jaga ditt PB. Tack vare innovationerna är ZoomX Vaporfly Next% 3 nu stabilare, mer energisk och snabbare än någonsin. Längtar du också till nästa tävling?

Shoppa Nike ZoomX Vaporfly Next% 3 för damerShoppa Nike ZoomX Vaporfly Next% 3 för herrar
Nike Vaporfly Next% 3

3skäl varför Nike ZoomX Vaporfly Next% 3 passar just dig

Opsommingicoon 1

Du vill ha en av de snabbaste löparskorna som finns

Vilken är den snabbaste löparskon? Den frågan är svår att svara på, men om vi tittar på världsrekorden så har de flesta slagits med Nike-skor. Sedan revolutionen år 2017 har Nike varit ledande vad gäller de bästa tävlingsskorna, oavsett om du går för en snabb tid på 5km eller ett PB på ett Maraton. Nike Vaporfly 3 bygger på framgångarna från sin föregångare och har mer dämpning, är mer energiåtergivande och stabilare i svängarna tack vare några uppdateringar. Med det sagt så förväntar vi oss att Vaporfly Next% 3 kommer att slå många rekord igen, inklusive dina personbästa.

Opsommingicoon 2

Du letar efter en carbonsko

Löparbranschen utan carbonskor är nu otänkbart. Kombinationen av carbon och superfoam gör löparskorna extra spänstiga, lätta och snabba tack vare ett aggressivt frånskjut vid framfoten. Nike ZoomX Vaporfly Next% 3 har en så kallad Flyplate (kolfiberplatta) över hela längden av mellansulan. Denna platta ger stabilitet, en smidig stegavveckling och är energiåtergivande. Vaporfly 3 har gjorts stabilare än sin föregångare genom en förlängd häl som består av ZoomX-skum. Detta minskar vikten på insidan av foten för en stabilare löpupplevelse.

Opsommingicoon 3

Du springer normalt lite mer på mellan- och framfoten

Yttersulan har fått en ny design med våffelstruktur och flexspår. Detta ger dig mer grepp, bättre hållbarhet och förbättrad stabilitet i svängarna. Vaporfly 3 är mest lämplig för mitt- och framfslöpare, eftersom det mesta av yttersulan sitter på framfoten. Dessutom är framfoten lagom bred så att du upplever en stabil känsla vid varje steg.

Nike ZoomX Vaporfly Next% 3 running shoes
Nike ZoomX Vaporfly Next% 3
Hoka Rocket X 2 running shoes
Det är imponerande vad Nike demonstrerar med den senaste Vaporfly 3. Skon är lättare, har mer dämpning men är också stabilare, vilket gör att denna tävlingssko passar fler löpare.

Daan Glorie – Produktexpert

Tekniska specifikationer Nike ZoomX Vaporfly Next% 3

Drop
8mm
Vikt herrsko
Ca. 198 gram
Vikt Damsko
Ca. 160 gram
Typ av löpare
Neutral löpare
Typ av sko
Tävlingssko

Är Nike ZoomX Vaporfly Next% 3 stabil?

Det största missnöjet med den ursprungliga Vaporfly och Vaporfly Next% 2 var att skorna var ostabila i svängarna, speciellt då man springer snabbt. ZoomX-mellansulan är nu täckt med små räfflor, vilket Nike säger är tänkt att lösa dessa stabilitetsproblem. Hemligheten bakom Vaporflys framgång fortsätter med kolfiberplattan i full längd, ZoomX-skum och väldigt böjd framfot. Detta resulterar i en bekväm och stabil löpupplevelse.

Nike ZoomX Vaporfly Next% 3 i detalj

Nike ZoomX Vaporfly Next% 3
Lätt ovandel

med bredare framfot som består av Flyknit-garn vilket ger ventilation och stöd.

Mer ZoomX foam i framfoten

genom att applicera en tunnare yttersula.

Mer dämpning i hälen

genom att placera en intern skumkapsel.

Kolfiberplatta (Flyplate)

över hela längden för explosiv stegavveckling och frånskjut.

Ny design av yttersulan

med den välkända Nike-våffelstrukturen som är tunnare och sparar på vikten, men med mer grepp och

Visste du att?

Den första versionen av Vaporfly kom på marknaden år 2017. Det året sprang Eliud Kipchoge, Lelisa Desisa och Zersenay Tadese “Nike Breaking 2-projektet” på banan i Monza. Detta projekt syftade på att springa Maraton under 2 timmar, en av friidrottens magiska gränser. Kipchoge sprang det loppet på 2:00:25 med Vaporfly, men också tack vare ny sportnäring (Maurten), en bil med laserstrålar som angav tempot och en snabb bana med få svängar. Två år senare lyckades Kipchoge springa Maratonloppet under 2 timmar. Detta hände i Wien med tiden 1.59.40, då han sprang med Nike Alphafly.

3nyheter i Nike ZoomX Vaporfly Next% 3

Opsommingicoon 1

Leichtgewichtiges Flyknit-Obermaterial

In der Vergangenheit musste das Obermaterial des Vaporfly viel Kritik einstecken. In der ersten Version war das Obermaterial zu „plastikartig“, während die zweite Version mit einer rutschenden Schuhzunge zu kämpfen hatte. Mit dem Nike Vaporfly Next% 3 wurden all diese Probleme gelöst. Das Obermaterial besteht aus Flyknit-Garnen, wodurch der Schuh einem Spike aus der Leichtathletik ähnelt. Das hat den Vorteil, dass das neue Modell etwas leichter geworden ist. Zudem ist der Vorfuß etwas breiter geworden, sodass die Zehen mehr Platz haben. Dadurch profitierst du beim Laufen von einer angenehmen Passform. Die Schnürsenkel sind an der Seite des Schuhs angebracht. Hierdurch wird keine Unterstützung am Fußgewölbe mehr benötigt. Dank der gerippten Struktur der Schnürsenkel bleiben sie auch bei schweißtreibenden Trainingseinheiten an Ort und Stelle.

Opsommingicoon 2

Lätt Flyknit-ovandel

Vaporflys ovandel har tidigare fått en del kritik. I den första versionen var denna ovandel “plastliknande” medan i den andra versionen började plösen glida ibland. Alla dessa problem har lösts med Nike Vaporfly Next% 3. Ovandeln är gjord av Flyknit-garn som gör att den liknar en spiksko. Tack vare detta lyckades man spara lite på vikten. En bredare skospets ger en rymligare passform i framfoten. Snörena är placerade på sidan av skon så att du inte behöver stöd runt fotvalvet. Tack vare den räfflade snörstrukturen så håller de sig på plats.

Opsommingicoon 3

Tunnare yttersula med mer grepp

Vaporfly 3 är stadigare och stabilare än tidigare, tack vare den nya designen på yttersulan. Denna yttersula i gummi har gjorts tunnare för att placera mer ZoomX-foam i framfoten. Yttersulans våffelstruktur ger inte bara bättre grepp, utan också mer stabilitet i svängar i högre tempo. Därmed är ett problem löst som fanns hos föregångaren.

Unser Nike ZoomX Vaporfly Next% 3 i testet

Våra skor testas av våra egna experter. Den här gången är det Daan Glorie testat Saucony Peregrine 13 åt dig.
Du kan läsa mer om vad han tyckte här inom kort
.

Daan Glorie 21run

Daan Glorie

Produktexpert

Daan Glorie 21run

Daan Glorie

Produktexpert

Nike Fast Pack kollektionen

Är du osäker på vilka Nike-löparskor du ska välja? Vi gör det översiktligt för dig med vår skomatris. I den här matrisen kan du med ett ögonkast se vilken Nike löparsko som ger dig det bästa stödet och dämpningen som du behöver.

ZoomX Vaporfly Next % 3 är en del av Nike Fast Pack kollektionen. Dessa är snabba tävlingsskor för att slå ditt personbästa. Springer du främst 5 och 10 km lopp? Välj då Nike ZoomX Streakfly som är Nikes lättaste tävlingssko med en Pebax-platta i mellansulan. Nike ZoomX Alphafly är Vaporflys storebror och har ännu mer dämpning samt Nike Zoom Air Pods i framfoten för en extra bekväm landning och frånskjut. Nike har även en temposko baserad på Vaporfly och det är Nike Zoom Fly 5. Denna sko är lämplig för träning och tävling, eftersom denna modell har mer yttersula. Kolfiberplattan i Zoom Fly 5 fungerar som en spiralfjäder och driver dig framåt när du springer.

Slutspurt

Lever Nike Vaporfly 3 upp till förväntningarna? Absolut! Nike Vaporfly är cirka 17 gram lättare, men har mer dämpning i hälen och framfoten. Mer dämpning är inte alltid bättre, men tack vare den uppdaterade yttersulan, bättre stabilitet och ZoomX-foam med mer energiåtergivning är Vaporfly 3 redo att slå rekord. Denna sko bör finnas på din skohylla om du springer för att prestera. ZoomX Vaporfly Next% 3 är mindre lämplig för löpare med tyngre kroppsbyggnad och typiska hällandare.

 

Nike Vaporfly 3 kan jämföras med adidas Adios Pro 3 och Saucony Endorphin Elite. Dessa är både tävlingsskor med kolfiberplatta och mycket fjädrande skummaterial för att springa snabbare än någonsin på vilken distans som helst.

Blev du lika intresserad som vi? Se då Nike ZoomX Vaporfly Next% 3 i vår webbshop. Har du några frågor? Kontakta gärna någon av våra produktexperter via vår kundtjänst.