Skip to main content
Hoka Rocket X 2 competition shoes
Hoka Rocket X 2 competition shoes

Test

HOKA ROCKET X2 – Den första riktiga superskon från HOKA?

Den nya HOKA Rocket X 2 är helt förnyad och redo att slå dina rekord. Om du ser dig omkring vid starten på en löptävling så kan du inte längre ignorera dem: Tävlingsskorna med kolfiberplatta och superskum. Rekorden har flugit omkring oss den senaste tiden, men pallplatserna för de största maratonloppen har sett få HOKA-atleter de senaste åren. Medan den första Rocket X utmärkte sig på korta avstånd upp till 10 kilometer och Carbon X 3 på ultradistanser, hade HOKA inte en sko som stack ut i avstånden däremellan. Sedan HOKA:s toppatleter har haft Rocket X 2 på fötterna, har detta förändrats och vi ser dem allt oftare på pallen för halv- och helmaraton. Undrar du varför Rocket X 2 är så snabb och om den här skon också passar dig? Läs då vidare.

Shoppa HOKA Rocket X 2
Hoka Rocket X 2 running shoes men

3anledningar varför HOKA Rocket X 2 passar just dig

Opsommingicoon 1

Du letar efter en supersko för långa distanser

Rocket X 2 har mycket dämpning och är väldigt energiåtergivande tack vare kombinationen av ProFly X-skummet och kolfiberplattan.

Opsommingicoon 2

Du letar efter en stabil carbon sko

Tack vare utskärningen i sulan och de upphöjda kanterna ger Rocket X 2 en relativt hög stabilitet för en tävlingssko. Detta gör skon även lämplig för hällandare.

Opsommingicoon 3

Du gillar att springa med HOKA och träna för halv- eller helmaran

HOKA Rocket X 2 har många funktioner som HOKA-löpare är vana vid. Till exempel har skon ett drop på 5 millimeter och en Early Stage Metarocker. Detta gör att skon har en böjd, rund form för en mjuk övergång av foten.

Hoka Rocket X 2 womens running shoes
Hoka Rocket X 2 running shoes
Hoka Rocket X 2 running shoes
Den där spännande och nya känslan får jag också med HOKA Rocket X 2. Det här är den första HOKA-skon med PEBA-skum, som är ett superfjädrande dämpningsmaterial som används i alla moderna tävlingsskor.

Daan Glorie – Produktexpert

Visste du att?

När HOKAs skor debuterade var minimalistiska löparskor på topp? HOKA gick åt andra hållet, men inte helt. Även om deras “maximalistiska” modeller hade höga, mycket dämpade mellansulor, i motsats till dåtidens tunna “barfota” modeller, delade de några viktiga designprinciper för den minimalistiska rörelsen. Trots sin tjocklek var de extremt lätta, hade lågt drop och deras “rocker” profil höll tårna i en naturlig position och underlättar ett framåt balanserad löpmönster .

HOKA Rocket X 2 i detalj

Hoka Rocket X 2 running shoe
Syntetisk Mesh Ovandel

Superlätt och andas.

Midfoot cage

Omsluter foten för en säker känsla.

Kolfiberplatta

För extra kraftfull frånskjut.

Early Stage Meta-Rocker

För en naturlig stegavveckling.

Durabrasion Rubber

För bra grepp på vägen.

Vad är historien bakom HOKA Rocket X 2?

Detta är nu tredje generationens HOKA Rocket. Den första versionen hette Evo Carbon Rocket och var gjord för 5 och 10 km, hade en ganska tunn mellansula med kolfiberplatta och var HOKAs enda löparsko med 1 mm drop. Sedan kom HOKA Rocket X, ännu en tävlingssko med kolfiberplatta som passade korta sträckor men med standard drop på 5 mm (som HOKA är känt för). Nu med denna Rocket X 2 har HOKA valt att döpa om denna sko till en (halv)maratonsko med en mycket tjockare mellansula gjord av två lager PEBA-skum.

3funktioner i HOKA Rocket X 2

Opsommingicoon 1

Helt förnyad mellansula

Geometrin på kolfiberplattan är omgjord genom att ha placerats mellan två lager av ett helt nytt, ultraresponsivt, högpresterande PEBA-skum.

Opsommingicoon 2

Race-ready ovandel

Ovandelen i tekniskt syntetiskt mesh ger en tät passform. Denna tävlingssko har en åtsittande passform och ett inre band runt mellanfoten för race-ready form.

Opsommingicoon 3

Slitstark yttersula

Ett tunt Durabrasion-gummi endast på ställen där det verkligen är nödvändigt att hålla vikten låg men hållbarheten hög.

HOKA Rocket X 2 i test

Våra skor är testade av våra egna experter. Den här gången provade Daan Glorie HOKA Rocket X 2 åt dig.

Daan Glorie 21run

Daan Glorie

Produktexpert

Daan Glorie 21run

Daan Glorie

Produktexpert

Tekniska specifikationer HOKA Rocket X 2

Drop
4 mm
Vikt herrsko
Ca. 231 gram
Vikt damsko
Ca. 203 gram
Typ av löpare
Neutrala löpare
Typ av sko
Tävlingsskor

Passform

“Ovandelen påminner mig om den första versionen av Nike Vaporfly. Denna hade också en slags vattenavvisande ovandel, som är väldigt stark och stadig. Rocket X2 har mycket andningsförmåga, men dina fötter blir inte blöta så snabbt tack vare det speciella meshmaterialet. Plösen är fin och tunn och fäst på insidan. Hälkappan är väldigt flexibel och ger inget extra stöd. När jag började springa hade Rocket X2 ett bra lockdown, eftersom jag gled inte runt i skon och jag gled inte heller ur skon. Jag kände inte någonstans en kant eller tryckpunkt, vilket är väldigt positivt eftersom det också minskar risken för blåsor. HOKA är känt för ‘bucket seat’ där du står med foten lite djupare in i skummaterialet. Det är också fallet med Rocket X2.”

Hoka Rocket X 2 running shoe fit

Steg

“Det här är den snabbaste carbon sko jag någonsin haft på mig från HOKA. År 2019 sprang jag Sneek marathon med den allra första HOKA Carbon X. Redan då var det en väldigt trevlig upplevelse, eftersom carbon skor var relativt nya på den tiden och jag kände att jag kunde hålla farten lätt. Jag får också den där spännande och nya känslan med HOKA Rocket X 2. Det här är den första HOKA-skon med PEBA-skum, som är ett superfjädrande dämpningsmaterial som används i alla moderna tävlingsskor. Under min testlöpning börjar jag med ett 4 km progressiv löpning. Att accelerera är väldigt enkelt, eftersom skon är väldigt energiåtergivande och känns även väldigt stabil i lägre hastigheter. När jag började med 3x1km-intervaller kändes skon ännu bättre, eftersom carbon och skummet framhävs ännu mer i högre hastigheter. Jag är en hällandare, men upplever ändå mycket stabilitet med denna carbon sko. Min fotled lutar inte inåt och detta tack vare den unika designen av kolfiberplattan som är bred och fortsätter in i ett framgaffelsystem. I sin tur är Rocket X mycket stabilare än andra carbon löparskor.”

Hoka Rocket X 2 running shoe stride

Hastighet

“Min puls är lägre vid högre hastigheter än om jag skulle ha på mig HOKA Carbon X 3. Kort sagt, den här skon ger dig den där extra energin på tävlingsdagen. Under intervallträningen kände lätt avstamp samt stora mängden dämpning på hälen. Det är mindre skum i framfoten jämfört med carbon skor från adidas och Nike. Jag tycker att denna sko är väldigt lik Saucony Endorphin Elite och New Balance SC Elite V3. Dessa är också kolfiber löparskor för maraton med en härligt studsande mellansula. Vem skulle jag rekommendera Rocket X 2 till? Den här skon är lämplig för hällandare som vill ha en hållbar och stabila kolfiberskor samt vill slå sitt personbästa på halv- och helmaraton.”

Hoka Rocket X 2 running shoe Speed

Välkommen till HOKA Fly Family

 

HOKA Fly-kollektionen är en kollektion av deras mest responsiva uptempo-skor. Kollektionen kännetecknas av lättvikts dämpning och inkluderar skor som är gjorda för både uptempo så väl som lugnare kilometer.

  • HOKA Carbon X 3: Den andra carbon kon från HOKA som har ett lite fastare skum för mer stabilitet och som fungerar bäst på ultradistanser.
  • HOKA Mach 5: Den lätta träningsskon från HOKA. Perfekt för både lugna uthållighetslopp och tempoträning.

Slutspurt

Med Rocket X 2 går HOKA in i kampen om de snabbaste kolfiberskorna. Denna tävlingssko briljerar med sin förnyade PEBA-mellansula, kolfiberplatta och relativt stora yttersula vid hälen och framfoten. Detta gör att skon passar en väldigt stor målgrupp, oavsett om du är en hällandare eller springer lite mer på framfoten. Var du redan ett fan av Rocket X? Då måste du vänja dig vid den mycket tjockare mellansulan och det studsiga skummaterialet. Även om den här skon är mer lämplig för halv- och helmaraton, så kan du också tävla på korta distanser med den tack vare den låga vikten och lyhördheten. HOKA Rocket X 2 är mindre lämplig för löpare med tyngre kroppsbyggnad. Då är det bättre att välja HOKA Carbon X 3, som är ännu stabilare på grund av kolfiberplattans lägre position.

Blev du lika intresserad som vi? Se då HOKA Rocket X 2 i vår webbshop. Har du några frågor? Kontakta gärna någon av våra produktexperter via vår kundtjänst.