Skip to main content
Saucony Peregrine 13 Trailrunning shoes
Saucony Peregrine 13 Trailrunning shoes
Saucony Peregrine 13 Trailshoes
Saucony Peregrine 13 running shoes

Test

Saucony Peregrine 13

Saucony Peregrine 13 är en allround trailsko som nu blivit lättare än någonsin förr. Vill du ha en bekväm trailrunning? Peregrine 13 har mer skum, förbättrat grepp och extra skydd för fötterna. För bra för att vara sant? Absolut inte! Med alla de här innovationerna kan du springa både lång och korta trailrundor med Peregrine 13. Fortfarande svårt att tro att det verkligen stämmer? Fortsätt läs och se vårt omdöme.

Saucony Peregrine 13 DamSaucony Peregrine 13 Herr

Tekniska specifikationer för Saucony Peregrine 13

Drop
4 mm
Vikt Herrsko
Ca. 260 gram
Vikt Damsko
Ca. 230 gram
Typ av löpare
Neutral löpare
Typ av sko
Trailskor

3skäl till att Saucony Peregrine 13 är rätt för just dig

Opsommingicoon 1
Du har precis börjat med trailrunning

Saucony Peregrine 13 är en perfekt trailsko för dig som just börjat med den här typen av löpning. Modellen är otroligt stabil tack vare den bredare sulan och den förbättrade sulan av PWRTRAC med ett uppdaterat dubb-mönster. Skons låga vikt gör de utmärkt för tempoträning men den har samtidigt tillräckligt mycket PWRRUN-dämpning om du vill springa längre sträckor.

Opsommingicoon 2
Du är ute efter en allround trailsko för både korta och långa distanser

Peregrine 13 är en riktig allround-träningssko, eftersom PWRRUN-skummet ger en perfekt kombination av dämpning, energiåtergivning och stabilitet. Du får bra dämpning vid varje steg du tar, men också optimalt grepp tack vare PWRTRAC-yttersulan. PWRRUN-dämpningen har förbättrats jämfört med Peregrine 12. Materialet har också gjorts lite mjukare och enligt Saucony har hårdheten på skummet sänkts från 53 till 48. Detta har uppmätts med en durometer som kan fastställa ytans hårdhet hos mjukt gummi och mycket mjuk plast. Ju mjukare skummet är, desto bekvämare är det för den som vill springa långa distanser.

Opsommingicoon 3
Du vill ha bra grepp när du springer i lera, sand och på skogsstigar

Det främsta skälet till att köpa trailskor är förstås att du vill ha ordentligt grepp när du springer på obelagda stigar. Saucony Peregrine 13 har en förbättrad dubbad yttersula med färre men i gengäld större dubbar. Avståndet mellan dubbarna är också större vilket gör att lera och sand lättare släpper från sulan. PWRTRAC-yttersulan är lite “klibbig” så att sulan verkligen biter sig fast i ojämna underlag.

Saucony Peregrine 13 Trailrunning shoes white
Saucony Peregrine trail running
Saucony Peregrine 13 Trailrunning shoes white
Peregrine 13 är en av Sauconys absolut bästa trailskor. Med det sagt klarar skon alla typer av förhållanden och är extremt stabil.

Daan Glorie – Produktexpert

Visste du att?

Sedan förra året har Saucony en terrängsko med kolfiber. Ja, du läste rätt, det finns numera skor med kolfiber för trailrunning i högt tempo. Saucony Endorphin Edge har en flexibel Carbitex AFX kolfiberplatta som ger en stabil landning och ett snabbt avstamp. PWRRUN PB-dämpningen ger dessutom maximal dämpning och energiåtergivning. Med PWRTRACK-yttersulan får du ett bra grepp i alla sorters terräng. Det som skiljer Endorphin Edge från andra trailskor är att den har detta “superfoam” och en kolfiberplatta. Hittills är det bara adidas (Terrex Speed Ultra) och HOKA (Texton X) som erbjudit trailskor med kolfiber. De modellerna har bara något mindre dämpning och energiåtergivning. Är du ute efter en snabb trailsko som du också kan ha för långdistanslöpning? Då bör du definitivt överväga Endorphin Edge för din trailrunning.

Saucony Peregrine 13 i detalj

Saucony Peregrine 13 Trailshoes
PWRRUN-mellansulan

är 3 mm tjockare och mjukare och ger ännu mer bekväm dämpning under fötterna

PWRTRAC-yttersula

med förbättrat mönster för bättre grepp och fäste

Air Mesh-överdel

med förstärkningar som står emot smuts och stenar.

Vad är Saucony Peregrine 13 ST?

Saucony Peregrine 13 ST är en speciell terrängsko som utformats för löpning på mjukt underlag. Förkortningen ST står i själva verket för: ”soft terrain”. Därmed är Peregrine 13 ST perfekt för terränglöpning på leriga stigar och vintriga förhållande som både snö och kraftigt regn. Skon har en slitstark yttersula med 6,5 mm dubbar och en förbättrad överdel. Plösen och hälkappan omsluter som en strumpa och håller fötterna torra längre. Snabbsnörningen gör att du snabbt kan kliva i och ur skorna. Sist men inte minst har den här modellen aningen mer PWRRUN-skum än med den vanliga Saucony Peregrine 13.

3innovationer i Saucony Peregrine 13

Opsommingicoon 1
AIR MESH-OVANDEL OCH FÖRSTÄRKNINGAR

Ovandelen har gjorts om för att göra skon lättare men också för att ge bättre skydd för fötterna. Resultatet är en överdel i air mesh med förstärkningar kring fotens mittendel och ett mycket ventilerat material i framfoten. Detta håller grus och sten borta och ger dig en lätt känsla så snart du tagit på dig skon. Tåpartiet har en extra förstärkning för att skydda tårna mot stenar och skarpa hinder på vägen.

Opsommingicoon 2
PWRRUN-MELLANSULA MED MER SKUM OCH STÖRRE KOMFORT

Mer skum under fötterna, vem tackar nej till det? PWRRUN-mellansulan har gjorts 3 mm tjockare (28 mm i hälen och 24 mm i framfoten) så att det blir bekvämare när du springer korta och långa distanser. Peregrine 13 är en träningssko av allroundtyp och tack vare den låga vikten kan du även springa i snabbare temp med den. Herrmodellen har gjorts cirka 15 gram lättare än sin föregångare.

Opsommingicoon 3
PWRTRAC-YTTERSULA MED UPPDATERAT DUBB-MÖNSTER

Saucony Peregrine 13 har fått en uppdaterad PWRTRAC-yttersula. Skon har nu en bredare sula, så att stabiliteten blir bättre. Den har inte lika många dubbar som sin föregångare, men i gengäld är dubbarna nu större. Slutligen har man ökat avståndet mellan dubbarna så att sand och lera lättare släpper från sulan.

SAUCONY PEREGRINE 13 I TESTET

Våra skor testas av våra egna experter. Den här gången är det Daan Glorie testat Saucony Peregrine 13 åt dig.
Du kan läsa mer om vad han tyckte här inom kort
.

Daan 21run

Daan Glorie

LÖPARTYP

Neutral framfotslöpare

FREKVENS

6 gånger i veckan

TERRÄNG

Olika

PERSONSBÄSTA

10km – 35:36
42,2km – 2:46:10

Sauconys trailsko-kollektion

Är du nybörjare eller mer erfaren? Gillar du snabb trailrunning eller unnar du dig att njuta av den och ta det lugnt? Oavsett vilket mål du har finns det alltid en lämplig Saucony terrängsko för dig. I den här överblicken får du en översikt över vilka av Sauconys trailskor som har mest dämpning och stöd. I stort sett finns det två kategorier av trailskor:

  • Allround: De här trailskorna är bekväma när du springer i långsamt till måttligt tempo och de erbjuder ett bra grepp för korta till medellånga traillöpningar.
    • Saucony Peregrine 13: lämplig för kort och lång trailrunning
    • Saucony Ultra: passar bäst för långa traillöpningar och ultradistanser
  • Speed: Dessa trailskor är lätta och har maximal dämpning och energiåtergivning för trailrunning i medelhögt till högt tempo. Med de här trailskorna får du ett bra grepp på alla typer av underlag och distanser.
    • Saucony Endorphin Trail: trailsko med nylonplatta
    • Saucony Endorphin Edge: trailsko med kolfiberplatta
Saucony Peregrine 13 Trailing shoes

Saucony Peregrine 13

Saucony Peregrine 13 är en neutral trailsko som passar både för korta och långa distanser. Peregrine är också perfekt för snabb trailrunning i tuff terräng. PWRRUN-mellansulan ger bra energiåtergivning och en energisk känsla.

Saucony Peregrine 13 HerrSaucony Peregrine 13 Dam
Saucony Xodus Ultra

Saucony Xodus Ultra

Saucony Xodus Ultra är en allround-trailsko för neutrala löpare. Xodus Ultra är avsedd för långdistanslöpning och ultralöpning på obelagda stigar. Tack vare den genomgående PWRRUN PB-mellansulan får du en bekväm löpning med maximal energiåtergivning.
Se Saucony Xodus Ultra

Saucony Endorphin Edge

Saucony Endorphin Edge

Saucony Endorphin Edge är bekväma trailskor som passa för högt tempo. Denna modell är utformad enligt en beprövad formula för snabbhet. Dämpningen med PWRRUN PB-skum och den flexibla Carbitex AFX-kolfiberplattan ser till att du får ett snabbt avstamp och en stabil landning.
Se Saucony Endorphin Edge herr
Se Saucony Endorphin Edge dam

Saucony Endorphin Trail

Saucony Endorphin Trail

Saucony Endorphin Trail är en allround trailsko för neutrala löpare. Denna lätta trailsko med maximal dämpning är lämplig för alla sorts tuffa terränger. Med PWRRUN PB-mellansulan och en nylonplatta får du ett smidigt steg för framfoten.
Se Saucony Endorphin

SLUTSPURT

Saucony Peregrine 13 har uppdaterats från häl till tå och det vi fått är en allround-trailsko med större komfort och bättre grepp. Trenden för löparskor är att sulorna blivit tjockare och mer bekväma. Även Peregrine 13 hänger med i den här trenden, och det är positivt då vissa löpare upplevde Peregrine 12 som ganska hård och ibland aningen för flexibel. Tack vare den bredare sulan är skon numera också mycket stabilare. Vi tror att detta kommer göra den här trailskon lämplig för ett större antal löpare. Föredrar du att springa maraton och ultradistanser? Välj då Saucony Xodus Ultra, eftersom den modellen har ännu mer skum och ger ökad komfort. Saucony Peregrine 13 är mindre lämplig för löpning i snö eller i extremt lerig terräng. Då rekommenderar vi istället Saucony Peregrine 13 ST som har en annan och grövre yttersula med tjockare dubbar.

Är du lika nyfiken på de här skorna som vi är? Ta då en titt på Saucony Peregrine 13 i vår webbshop. Har du fortfarande frågor? Kontakta gärna en av våra produktexperter via vår kundtjänst.