Skip to main content
Altra Via Olympus running shoes

Test

Altra Via Olympus – Ultimat dämpning på vägen

Altra Via Olympus återför den ursprungliga Altra-känslan, men med ett nytt utseende. Olympus kan ses som en riktig klassiker inom Altra trail-kollektionen. Med Altra Via Olympus förvandlas denna trailsko till en landsvägssko men med alla de goda egenskaperna som hos originalet. Skon har ORIGINAL FOOTSHAPE™ FIT vilket gör att denna löparsko har den bredast möjliga basen av alla Altra-skor. Naturligtvis har Altra Olympus Via en BALANCED CUSHIONING™-plattform. Det betyder att framfoten och hälen är i samma höjd. Så du har ingen “drop”.

Altra Via Olympus

Drop
0 mm
Vikt Herrsko
Ca. 312 gram
Vikt Damsko
Ca. 255 gram
Löpartyp
Neutrala löpare
Skotyp
Allroundlöparskor

3skäl varför Altra Olympus Via är rätt för dig

 • Du letar efter en extremt bekväm löparsko
  Denna maximalt dämpade sko är en riktig behandling för dina fötter. Skummet som används är fast och mjukt på samma gång. Komforten ligger också i skons bredd. Detta säkerställer framför allt att din framfot har tillräckligt med utrymme att röra sig i. Denna sko förblir även bekväm under dina längre träningspass. Snören i kombination med den mjuka skorungan, ser till att löparskon sitter bra runt vristen.
 • Du har bredare fötter eller hallux valgus
  Altra Via Olympus har ORIGINAL FOOTSHAPE™ FIT. Detta gör att skon i sin helhet erbjuder en bred och stabil plattform. På grund av löparskons bredd finns det inga tryckpunkter. Detta är särskilt trevligt för löpare med breda fötter eller hallux valgus. Löpare med en smal fot kommer snabbt att känna av att skon är för stor och att deras fötter kommer att drunkna i den.
 • Du letar efter löparskor utan ‘drop’
  Altra är ett av löparmärkena där alla modeller inte har något ‘drop’ (höjdskillnad mellan framfot och häl). Tack vare denna BALANCED CUSHIONING™-princip, anpassar sig din kropp naturligt ovanför dina fötter, vilket resulterar i bättre löpning. Om du inte är van vid lågt drop eller noll drop, är det lämpligt att välja en annan sko. Den annorlunda användningen av muskler och senor jämfört med en löparsko med drop kan orsaka skador.
Altra Via Olympus 21run blog
Altra Via Olympus 21run blog
Altra Via Olympus shoes back
“Trots stack height på 33 mm har jag tack vare den mycket markkontakt.”

Stephan Schulze – Produktexpert

Visste du att?

Altra grundades 2011 av gymnasiekompisarna Brian Beckstead och Golden Harper. Golden kände att existerande skor hindrade hans gång. Skorna erbjöd allt för lite utrymme vid framfoten och han saknade den nödvändiga balansen. Genom att värma sin löparsko i en brödrost lyckades han skära av hälen och balansera skon “Balanced Cushioning Platform” eller ZeroDrop ™. För att skapa utrymme för framfoten uppfann han FootShape™-sulan. Dessa två innovationer utgör fortfarande grunden för alla Altra-skor idag. Visste du att Altra länge var det enda märket som använde könsspecifika mallar för sina skor för att ta hänsyn till de anatomiska skillnaderna? Altra kallar detta för Fit4Her™. Under de senaste 11 åren har Altra växt stadigt och det finns fler och fler entusiaster av detta märke.

Altra Via Olympus i detailj

Altra Via Olympus running shoes
Balanced Cushioning Geen

höjdskillnad mellan häl och framfot

‘Rocker Shape’

sula ger framåtdrivning

ORIGINAL FOOTSHAPE™ FIT

bred passform med gott om plats i framfoten

Mesh-ovandelen

är ventilerande, mjuk och bekväm

3specifika egenskaper i Altra Via Olympus

 • ORIGINAL FOOTSHAPE™ FIT
  Hos Via Olympus använder Altra återigen ORIGINAL FOOTSHAPE™ FIT. I praktiken betyder detta att denna sko inte kommer att passa alla löpare. Den breda, rymliga basen gör skon särskilt lämplig för tyngre löpare, löpare med plattfot eller med hallux valgus.
 • BALANCED CUSHIONING™
  Det är inte mycket nytt under solen för Altra, men det som skiljer den från andra märken är BALANCED CUSHIONING™-sulan. Att springa med sko utan drop kräver nödvändig träning. Det är inte så klokt att helt plötsligt byta till en sko utan drop (läs. spring med en sko med 8mm eller större drop). Smartast är att minska droppet steg för steg.
 • EGO™ MAX Foam
  Via Olympus är utrustad med en Altra EGO™ MAX mellansula. Detta skum är mycket lätt, väldigt bekvämt och även ganska lyhört. Skummet känns mjukt utan att sjunka ner i det. Via Olympus är den första allround löparskon med en maximal stack height på 33 mm. Skummets tjocklek och egenskaper gör Altra Via Olympus extremt lämplig för långa uthållighetslopp som tex. halv- och helmaraton, men ultramaraton är också möjliga.

Altra Via Olympus i test

Våra skor är testade av våra egna experter. Den här gången har Stephan Schulze provat Altra Provision 7 åt dig.

Stephan 21run

Stephan Schulze

Löpartyp
Neutral framfotslöpare

Frekvens
5 gånger i veckan

Terräng
Olika

Personsbästa
10 km – 39.48
21.1 km – 1.29.42

LÄS HANS OMDÖME

Altra Via Olympus fit

PASSFORM

Som en ivrig Altra-löpare är jag dock ganska partisk när det kommer till passformen på Altra-skorna. Jag kan bara dra slutsatsen att, för min del, så slår Altra huvudet på spiken med denna sko. Allt du kan förvänta dig av en Altra-sko och mer finns i Via Olympus. Via Olympus är en bred sko. Den är perfekt för någon som mig, med breda platta fötter. Noll-drop i kombination med den lite fasta känslan av EGO-skummet ser till att skon känns bra direkt. Trots stack height  på 33 mm har jag tack vare detta mycket markkontakt. Ovandelen på Olympus känns mjuk och bekväm.

Altra Via Olympus stride

STEG

Altra Via Olympus löper som den ser ut, nämligen otroligt bekvämt. Altra EGO™ MAX Foam ger mer än en bekväm dämpning medan den tillämpade Rocker-formen försäkrar att all denna komfort gör att jag inte blir lat. Skon stimulerar en aktiv framåtrörelse. När man springer känns löparskon stabil och säker. Denna skon är särskilt lämplig för att springa medel- och långa sträckor i konstant tempo. Skon är mindre lämplig för intervall samt snabbare träningspass.

Altra Via Olympus comfort

KOMFORT

Komfort, det är vad den här skon handlar om, kilometer efter kilometer, i regn och sol, på asfalt eller grus. Altra Via Olympus tar dig alltid hem. Förutom att skons komfort gör att jag gillar att springa med den så har jag också märkt att skon bidrar till en bra återhämtning. När vi pratar om skons komfort är det viktigt att tänka på att skon inte har något drop, det vill säga hälen och framfoten har samma höjd. Själv löper jag en längre tid med minimalistiskt eller noll-drop, både under vardagspass och annan träning. Om du aldrig har sprungit med en sko utan drop eller med de minimalistiska droppet på 4 mm kan detta snabbt orsaka en belastning på dina vader. Då kan det hända att du inte upplever den ovannämnda komforten. Via Olympus passar också bra in i min skokollektion som den ultimata återhämtningsskon.

ROAD familjen från Altra

Altras ROAD-familj består av både neutrala samt skor för löpare med överpronation. Längre ner kan du se hur de neutrala skorna förhåller sig till varandra.

Product Familjen Altra Via Olympus
Altra Via Olympus running shoes

Altra Via Olympus

Via Olympus är en bred maximalt dämpad, utan drop löparsko för löpning på vägar. Denna sko är perfekt för återhämtning och långa löpturer.

Köp Altra Via Olympus
Altra Torin 6 running shoe

Altra Torin
Torin är en sko med ganska mycket dämpning och lyhördhet. Skon är perfekt för halv- och helmaraton, men man kan också köra lite snabbare intervallträning med den.
Se Altra Torin

Altra Rivera 2 running shoe

Altra Rivera

Rivera är en riktig allrounder. Skon har en Slim Footshape™ som gör den lämplig för de flesta löpare. Perfekt för din dagliga löpning eller kortare lopp.
Se Altra Rivera

Altra Escalante 3

Altra Escalante

Precis som Rivera är Escalante en riktig allrounder. Escalance har dock något mindre dämpning och ger därför bättre markkontakt. En bra löparsko för dina dagliga löpturer och kortare lopp.
Se Altra Escalante

Slutspurt

Med Via Olympus har Altra lyckats ge en av sina ikoniska modeller ett helt nytt utseende. Men eftersom Altra alltid arbetar utifrån samma principer och specifika egenskaper känns skon bekant. Med Via Olympus har Altra nu sin första Max Cushioned vägsko, ett värdefullt tillskott till “Road”-sortimentet. Så om du letar efter en bekväm, Max Cushioned löparsko för dina långa löpturer på vägar, kan Altra Via Olympus vara den perfekta skon för dig.

Blev du lika intresserad som vi? Ta en titt på Altra Via Olympus på vår hemsida. Har du några frågor? Kontakta gärna någon av våra produktexperter via vår kundtjänst.