Skip to main content

För många löpare har förberedelserna för ett halvt eller ett helt maraton redan börjat. Distanslöpning utökas och intervallträning planeras in. För att hålla fötterna så pigga som möjligt är det klokt att ha två par löparskor, en temposko och en uthållighetssko i garderoben. Men vore det inte fantastiskt om det fanns en löparsko som passar till allt? Den nya HOKA Mach 5 är i närheten av en sådan sko.

HOKA Mach 5 shoppen

MER OM HOKA Mach 5

HOKA MAch 5 im Detail
PROFLY+-Zwischensohle für eine reaktionsschnelle Dämpfung und mehr Energierückgabe.
Einlagiges Jacquard Mesh-Obermaterial für eine bessere Atmungsaktivität.
“Heel Fare” Fersenkappe verringert den Druck auf die Achillessehne.

Flashback

HOKA Mach 4 var en av de mest populära skolanseringarna förra året. Detta berodde på de flertal justeringar som gjorde Mach 4 till den perfekta löparskon för både tempoträning så väl som distanslöpning. Löpare uppskattade den lätta vikten i kombination med den responsiva PROFLY-mellansulan. Dessutom var det “första intrycket” imponerande. Formen var perfekt för en omfattande känsla om mellanfoten och skon kändes lätt på fötterna.

I våras kom lanseringen av HOKA Supersonic, som man egentligen skulle kunna kalla för HOKA Mach 4.5 eftersom skon var en vidareutveckling av Mach 4. Supersonic hade en PROFLY+ mellansula som vi bland annat känner till från HOKA Carbon X som är HOKAs kolfibersko för maratonlöpning och längre distanser. PROFLY+ är en tvådelad mellansula som ger en dämpad avstamp och responsiv studs.

Mach 5 skulle kunna kallas för Mach 4:ans och HOKA Mach Supersonics barn. Innovationer från båda skorna har kombinerats i den 5:e upplagan av Mach.

HOKA Mach 5 shoppen
Tekniska egenskaper HOKA Mach 4
Drop
5 mm
Vikt herrsko
ca. 232 Gram
Vikt damsko
ca. 192 Gram
Löpartyp
Neutral löpare
Skotyp
Tävlingssko
Dämpningstyp
EVA + PROFLY
Tekniska egenskaper HOKA Mach 5
Drop
5 mm
Vikt herrsko
ca. 232 Gram
Vikt damsko
ca. 192 Gram
Löpartyp
Neutral löpare
Skotyp
Tävlingssko
Dämpningstyp
EVA + PROFLY+

Varför Mach 5 är rätt för dig

Varför bör du välja just Mach 5? Vi har tre goda skäl till varför Mach 5 snart borde finnas på din skohylla.

1. Du vill ha en lätt löparsko för vardagspass. Med endast 232 gram i vikt är Mach 5 en av de lättaste vardagslöparskor som finns. Skon känns lätt inte bara på grund av vikten, utan även på grund av en Early-Stage Rocker (rund sula) och den responsiva PROFLY+ i mellansulan.

Om du letar efter en tävlingssko utan kolplåt.
Mach 5 kallas även Carbon X utan kolfiberplatta, vars nackdel kan vara påfrestningen på vaderna. Mach 5 har ingen kolplåt och är därför mer ömsint mot din kropp.

Du planerar att springa ett halvmaraton.
Mach 5 är en ideal löparsko för halvmaraton, eftersom skon har en bra dämpningsförmåga. En nybörjarlöpare kan använda Mach som en “finish sko” medan en snabb löpare kan använda Mach 5 för att slå sitt personbästa.

Mach 5
HOKA - Fly like a Pro

Fly like a Pro

Den största förändringen i HOKA Mach 5 är uppdateringen av den övre mellansulan från PROFLY till PROFLY+, precis som man gjorde tidigare med Mach Supersonic. Genom att lägga till denna dämpning känns HOKA Mach 5 mjukare och mer responsiv än den tidigare versionen. Men vad betyder mer responsiv? Det är helt enkelt att man får tillbaka mer energi från skon. När du löper får du känslan som om du springer på en studsmatta. Det undre lagret på Mach 5 består av EVA-gummi som är ett något stelare material. Fördelen med den kombinerade PROFLY+ och EVA skumsulan är att Mach 5 inte är supermjuk och därför mer lämpad för tempoträning.

3 andra ändringar

Med HOKA måste man ha tänkt “Never change a winning team/Byt aldrig ett vinnande lag”, eftersom förutom den förnyade mellansulan är de andra uppdateringarna inte lika stora. Låt oss gå igenom de övriga uppdateringarna:

En uppdaterad jacquard-mesh ovandel ger bättre andningsförmåga.

Den stadigt höga hälkappan med den så kallade “heel flare” är kvar, vilket säkerställer att det inte blir någon press på akillessenan. Insidan av hälkappan har fått en mjukare klädnad för att passa optimalt.

Skoläppen gjordes tunnare vilket ger en “tävlingssko”-känsla. Detta sparar på vikten och dessutom är det ingen påfrestning på vristen.

Hoka Mach 5

HOKA Fly Family

HOKA löparskor kan delas in i olika kategorier: Glide, Fly och Sky. Skorna i Fly-kollektionen är lätta och fokuserade på hastighet. Skor som faller under denna kategori är bland andra Rincon 3, Carbon X och Rocket X. Carbon X och Rocket X är båda kolfiberskor som är inriktade på löptävlingar. Rocket X används främst för 5km och 10 km tävlingar, medan Carbon X är mer lämpad för maraton och även ultras.

“Vad är nu skillnaden mellan HOKA Rincon och HOKA Mach?”; är en vanlig fråga som ställs av många löpare. Den stora skillnaden är dämpningen. Rincon 3 är lite mjukare tack vare en hel EVA-mellansula. Det gör att skon är mer lämpad för att springa hela maratonlopp. Mach 5 har en mellansula som består av PROFLY+ och EVA-skum som är något mer reaktiv och därför ideal för tempoträning och intervaller.

HOKA Mach 5 shoppen

Slutspurt

Om du var ett ”fan” av HOKA Mach 4, så kommer du säkert att uppskatta HOKA Mach 5 eftersom skon har blivit lite mjukare, men annars har löparskon behållit alla sina egenskaper, nämligen: lätt, responsiv och är en väldigt behaglig temposko. HOKA Mach 5 är jämförbar med ASICS Novablast 2, Saucony Endorphin Shift 2 och adidas SL20.3, som alla är lätta löparskor, ideala för tempoträning och distanslöpning.ASICS Novablast 2, dem Saucony Endorphin Shift 2 und dem adidas SL20.3.

Är du nyfiken på hur nya Saucony Mach känns? Besök då en av våra butiker för en kostnadsfri löparanalys. Våra produktexperter i butiken testar på ”shoeadvisor” om skon passar just dig. Har du några frågor? Kontakta då någon av våra produktexperter via vår kundtjänst.

Endspurt - Hoka Mach 5
Shoppen

HOKA Mach 5 Damen

HOKA Mach 5 Damen
HOKA Mach 5 Damen shoppen
Shoppen

HOKA Mach 5 Herren

HOKA Mach 5 Herren
HOKA Mach 5 Herren shoppen
Auch interessant

Alles von HOKA

HOKA Logo
HOKA-Kollektion entdecken