Skip to main content

Att slå rekord är kul, men att göra historia är ännu roligare. Alphafly är en sko som slog världsrekord när Eliud Kipchoge sprang ett maraton under två timmar med denna tävlingssko. Därför ser vi mycket fram emot den nyaste Alphafly. Kommer Nike Air Zoom Alphafly Next% Flyknit 2 att göra historia igen?

* 21RUN säljer inte Nike Air Zoom Alphafly Next% 2 i färgerna som visas på bilderna. Däremot kommer olika färger att finnas tillgängligt från och med den 14 juli.

Köp Nike Air Zoom Alphafly Next% Flyknit 2

Nike Alphafly NEXT% 2

Atomknit 2.0 ovansidan med hög ventilationskapacitet
ZoomX skum ger en ultimat mjuk dämpning och mycket respons
Karbonplatta i full längd för ett explosivt avtramp

Atomknit 2.0

I mer än 40 år har Nike forskat på fötter för att optimera passformen på sina skor. Varje år gör Nike hundratals fotskanningar och samlar in data om fotlängd, fotbredd och vristens höjd. Baserat på dessa uppgifter har Nike Air Zoom Alphafly Next% Flyknit 2 fått en helt ny ovansida. Atomknit 2.0 är en del av Flyknit serien. Nike Flyknit är tillverkad av ett starkt men ändå lätt material som vävs ihop till en helhet. Runt mellanfoten har man valt att väva materialet tätare för att ge stöd medan man i framfoten har behållit flexibilitet och ventilation. Flyknit används också på andra skor som till exempel Nike React Infinity Run Flyknit Den enda skillnaden är att materialet på Alphafly är ännu tunnare för att göra skon lättare.

Alphafly NEXT% Flyknit 2 weiß

Maximal dämpning för ett maratonlopp

En karbonsko blir bara bra när skummet i den är bra. Nike Air Zoom Alphafly Next% Flyknit 2 innehåller ZoomX skummet. Detta är samma skum som i den första versionen. Vad är det då som är bra med ZoomX skum? Detta skum fångar effektivt upp vibrationer som uppstår under löning. På så sätt påverkas dina muskler mindre och det gör att du kan springa fort under en längre tid. När man springer maraton brukar man prata om att ”mannen med hammaren” kommer när du har sprungit 32km. Med denna sko garanterar vi att du enkelt kan slå tillbaka. Forskning visar att ZoomX skummet återger 85% av energin. Skummet fungerar i kombination med karbonplattan så att du får ett framåtlutad avtramp. Karbonplattan ser också till att denna tävlingssko blir stabilare. Det som skiljer Alphafly från andra karbonskor är de så kallade Zoom Air units. Vanligtvis ser man inte dessa units (som på Nike Pegasus) men med Alphafly kan du se dem under framfoten. Dessa units fyllda med rätt lufttryck ger Alphafly 2 en riktig härlig känsla. Ju snabbare du springer desto mer kommer du att dra nytta av dessa Zoom Air pods.

Stabilitet med bärande sula

“Ju bredare skon är, desto stabilare blir den” detta är filosofin för många märken nuförtiden. För att göra skon stabilare görs sulan bredare. Nike Air Zoom Alphafly Next% Flyknit 2 har både en bredare häl och framfot för att förbättra stabiliteten jämfört med föregångaren. Detta är ett stort plus när man springer i kurvor som till exempel när man tävlar eller springer på en bana.

Den nya bärande sulan är tunnare under framfoten och profilen har ändrats. För att få ett bättre grepp har man gjort ändringar i gummit i profilen. Dessutom har två gummiremsor lagts till under hälen så att greppet blir bättre för de löpare som landar på hälen eller mellanfoten.

Sohle des Alphafly Next% Flyknit 2
Welcher ist der beste Carbon-Laufschuh?

Vilken är den bästa karbonskon?

Under juni månad kom ett stort antal nya karbonskor på marknaden. Ofta får man nu frågan: “Vilken är den bästa karbonskon?” Detta beror naturligtvis på ditt sätt att springa, din fysik, din löperfarenhet och vilka mål du har. För dig är den bästa karbonskon den som är stabil och ger dig tillräckligt med dämpning för den sträckan du vill springa. För att göra det enkelt så kan man dela karbonskor i två kategorier, karbonskor för korta sträckor och karbonskor för långa distanser. Skillnaden mellan dessa skor är främst dämpningen och mängden markkontakt man har. Ju längre avstånd desto mer dämpning vill du ha för att skydda benen och kunna springa bekvämt.

TEKNISKA DETALJER NIKE AIR ZOOM ALPHAFLY NEXT%
Offset
4 mm
Vikt
ca. 210 Gram
Typ av löpare
Neutral löpare
Typ av sko
Tävlingssko
Typ av dämpning
ZoomX skum + Nike Zoom Air units
TEKNISKA DETALJER NIKE AIR ZOOM ALPHAFLY NEXT% FLYKNIT 2
Offset
8 mm
Vikt
ca. 244 Gram
Typ av löpare
Neutral löpare
Typ av sko
Tävlingssko
Typ av dämpning
ZoomX skum + Nike Zoom Air units

Slutspurt

Med ett antal mindre uppdateringar har Nike Air Zoom Alphafly Next% Flyknit 2 tagit viktiga steg närmare nya rekord. Att lägga till ZoomX material under Zoom Air Units har gett skon en möjlighet att hjälpa dig till ett bättre avtramp med framfoten. Denna tävlingssko är nu också stabilare tack vare en bredare sula vid både hälen och framfoten vilket gör det lättare att springa i kurvor. Om du vill veta mer om Alphafly eller andra karbonskor rekommenderar vi att du kommer förbi någon av våra butiker eller så ringer du till vår kundservice och pratar med våra produktexperter. De kan hjälpa dig att hitta den bästa skon till just dig. Är du nyfiken på hur nya Alphafly 2 känns? Från och med den 14 juli kan skon beställas och kommer även att finnas i våra butiker.

Fußabdruck des Alphaflys im sand

Vilken sko passar dig?

Det kan hända att Alphafly inte passar dig som löpare. Nedan hittar du ett urval av karbonskor:

 • Tyngre löpare (90 kg och tyngre):
  HOKA Bondi X är en stabil sko på grund av den breda basen, karbonplattans lägre läge och den robusta EVA mellansulan.
 • Snabbare löpare (mål att springa ett maraton på 3h 15minuter):
  Nike Alphafly, Nike Vaporfly NEXT% 2, Saucony Endorphin PRO och adidas Adizero Adios Pro 3 är skor som är mer lämpade för mid- och framfotlöpare.
  Detta beror på det lägre fallet och den extremt mjuka dämpningen som blir för mjuk när du springer långsamt.
 • För dig som landar på hälen: HOKA Carbon X3, ASICS Metaspeed Edge och New Balance RC Elite har ett högre fall för hälen eller ett mera stabilt skum. Edge är speciellt gjord för de löpare som springer lite kortare pass, ofta är dem sådana som landar på hälen.
 • Minimalistisk löpare:
  Altra Vanish Carbon är den enda karbonskon på marknaden med ett fall på 0mm. Det finns alltså ingen höjdskillnad mellan häl och framfot. Detta gör att skon är mycket lämplig för löpare som springer på framfoten eller sådana som är vana vid “zerodrop”.

För att välja den bästa karbonskon rekommenderar vi att du kommer och besöker en av våra butiker eller så ringer du till vår kundservice och pratar med våra produktexperter. De kan ge dig goda råd så att du väljer den bästa skon.

Köp

NIKE AIR ZOOM ALPHAFLY NEXT% FLYKNIT 2 DAM

Köp Nike Air Zoom Alphafly Next% Flyknit 2
Köp

NIKE AIR ZOOM ALPHAFLY NEXT% FLYKNIT 2 HERR

Köp Nike Air Zoom Alphafly Next% Flyknit 2
Se även

Allt från NIKE

Köp Nike löparskor