Skip to main content

“Ett litet steg för människan men ett stort steg för mänskligheten.” Så sa Neil Armstrong när han som den första människan tog klivet ut på månen. Nu är det dags för HOKA att ta ett litet steg, men ett steg som kan få enorm betydelse för löpare runt om i hela världen: HOKA-märket lanserar nu sin allra första trailsko med kolfiber. HOKA Tecton X imponerar med sin tjocka sula som utgörs av två lager ProFly. Vi har testat skon och ger svar på frågan: “Kommer den här skon att förändra löparvärlden?”

Köp HOKA Tecton X

HOKA Tecton X i detalj

Hoka Tecton X
Ovandel av ventilerande jacquard-mesh
Två parallella kolfiberplattor för snabbare traillöpning
Två lager ProFly-skum ger bekväm och responsiv dämpning
4 mm dubbar med Vibram Megagrip litebase-gummi ger optimalt grepp

Kolfiber – drömmen för alla snabba löpare

För några år sedan gjorde kolfibersulor sitt intåg i löparvärlden. Sedan dess har det slagits många personbästa, nationella rekord och till och med världsrekord. Karbonplattan, eller kolfiberplattan som den också kallas, ger tillsammans med den unika dämpningen ännu mer energiåtergivning i skon och en rejäl skjuts framåt. Nu är det dags för kolfiberskon att även kliva in på scenen för trailrunning.
De två parallella kolfiberplattorna i HOKA Tecton X ger både ökad hastighet framåt och större flexibilitet i sidorna. När du springer på naturstigar måste fotleder och fötter givetvis kunna röra sig flexibelt. Oavsett om du trampar över hårda stenar eller springer över trädrötter erbjuder HOKA Tecton X dämpning och stabilitet. HOKA använder kolfiberplattor tillsammans med två dämpande skikt: snabba ProFlyX och en underdel av lyhörd och lätt skum.

Köp HOKA Tecton X

Jämförelse av kolfiberskor

HOKA är inte det första märket som lanserar en kolfibersko för traillöpning. Två modeller från andra märken har redan lanserats på marknaden: North Face Flight Vectiv och adidas Terrex Agravic Ultra. Modellen från North Face, som också fokuserar på snabbhet, är den som mest kan jämföras med Tecton X.

Även adidas Terrex Agravic Ultra är försedd med en kolfiberplatta, men den fungerar mer som en “Rock Plate”. På samma sätt kan du känna dig helt säker med den här skon när du springer över stenar och klippor. Agravic Ultra erbjuder mer dämpning och passar därför bättre för längre traillöpningar medan Hoka Tecton X är perfekt för kortare och snabbare löpturer. För lätta och mer avancerade löpare passar skon även vid längre sträckor (42 km och längre).

Hoka Tecton X
Hoka Tecton X

Skyddar fötterna

Ovandelen av jacquard-mesh på Tecton X är lika tunn och smidig som på HOKA Mach 4. Materialet är extra ventilerande. Kanten vid tårna är dessutom förstärkt för att skydda mot grenar och stenar. Plösen är extra tunt utformad och ger bra luftgenomsläpp. Tecton X är gjord för snabba traillöpningar. När man utarbetade skon lade man särskilt vikt vid ovandelens lätta material. Ju lättare en sko är, desto snabbare springer du både uppför och nerför utan att tappa fart.

Forskning och kolfiberskor

2021 genomfördes en studie av universitetet i Austin (USA) om effekten av kolfiberskor. Frågan de ställde: Hur mycket snabbare är de här skorna jämfört med allround löparskor? Det man kom fram till i undersökningen var att en löpare kan klara ett maratonlopp i genomsnitt 4-6 minuter snabbare när de springer i kolfiberskor. Med HOKA Tecton X kan du därför garanterat slå nya personbästa ute på skogsstigarna. Du kan läsa mer om studien här.

Hoka Tecton X

"SKON PÅMINNER OM HOKA ZINAL, FAST MED EN KOLFIBERPLATTA"

Daan GlorieProduktexpert | Maratonlöpare

Få stadigt grepp

HOKA Texton X har en Vibram Megagrip yttersula med Litebase-konstruktion. Det här är en typ av gummi som är extra tunn och väger lite samtidigt som den är extremt hållbar. Dubbarna på 4 mm ger bra grepp på både torra och blöta ytor. Vill du ha en HOKA-sko med ännu bättre grepp? Då är Hoka Speedgoat 5 med 5 mm dubbar ett utmärkt alternativ. Är du lite tyngre och är ute efter en väldigt stabil trailsko? Med HOKA Mafate Speed 3 är du redo att ge dig ut på alla tänkbara naturstigar.

Slutsats

HOKA:s första trailsko med kolfiberplatta kommer garanterat förändra löparvärlden. Den unika konstruktionen med två parallella plattor ger både flexibilitet och stabilitet. Tack vare kombinationen av kolfiberplatta med två dämpande ProFly-skikt är skon perfekt för tävlingar och snabba träningspass ute i terrängen.
Tack vare kolfiberplattan är HOKA Tecton X unik i kategorin trailskor. Den här skon är jämförbar med HOKA Zinal, fast med en kolfiberplatta. HOKA Tecton X kan väl mäta sig med ASICS Fujilite 2 och Altra Mont Blanc, trailskor som alla är utformade för hastighet.

Tekniska specifikationer för HOKA Tecton X
Drop
5 mm
Vikt Herr
ca. 240 gram
Vikt Dam
ca. 196 gram
Löpartyp
Neutrala löpare
Skotyp
Trailsko
Dämpning
ProFly-skum med kolfiberplatta
Hoka Tecton X
Köp nu

HOKA Tecton X
dam

Hoka Tecton X
HOKA Tecton X dam
Köp nu

HOKA Tecton X
herr

Hoka Tecton X
HOKA Tecton X herr
Köp nu

Allt från
HOKA

HOKA Logo
Upptäck mer från HOKA