Skip to main content

Även om ASICS inte hade något omedelbart svar på den omvälvande karbonanvändningen som uppstått inom löparvärlden lanserade märket år 2021 METASPEED Sky och METASPEED Edge. Framgångsrikt, eftersom idrottarna Bart van Nunen och Koen Naert båda sprang sina personbästa på dessa Sky vid Dresden halvmaraton. Nu har det gått ett år och efter många udnersökningar och tester är det dags för en uppdatering. Vi flög med ASICS till Málaga för att vara med vid lanseringen av nya METASPEED +, fick en djupdykning i produkten och såg META : Time : Trials där olika toppidrottare handskades med sina personbästa.

Shop ASICS Metaspeed+

Och vilken är då historien bakom de båda modellerna? Eller snarare, varför utformade man två olika versioner? Enligt undersökningar som ASICS gjorde kom man fram till att det finns två typer av löpare när det gäller ökning av tempo. Den ena gruppen ökar sitt tempo genom att ta läängre steg. Den gruppen utgör det största antalet och är därför den vanligaste löpstilen. Den andra gruppen ökar tempot genom att öka stegfrekvensen. Därmed är METASPEED Sky + lämplig för den första gruppen och METASPEED Edge + för den andra.

Metaspeed Sky + & Edge +

Karbonplattan i den här modellen ligger tätare mot foten
4% mer skum
kompressionen är jämnt fördelad
Kolplattan i denna modell är längre bort från foten
16% mer skum
lokal kompression

KAN DET BLI ÄNNU SNABBARE?

Det är bevisat att en karbonplatta i mellansulan leder till bättre resultat, men skummaterialet kring plattan är väl så viktigt. Serien METASPEED använder sig av FlyteFoam BLAST TURBO Foam. Detta nylonbaserade material är det lättaste skummaterialet som ASICS använder och det som ger bäst energiåtergivning. BLAST Foam har funnits ett tag nu och vi hittar det i ett stort antal av ASICS löparskor. FF BLAST används i Cumulus och Kayano, FF BLAST+ används i Nimbus och den snabba FF BLAST Turbo. Turbo Foam är 30% mer följsamt än det vanliga skummet. Därmed erbjuder båda METASPEED-skorna en mjuk och fjädrande känsla som tillsammans med karbonplattan ger dig en rejäl knuff framåt.

OVANSIDAN

Både Sky + och Edge + har en helt ny “motion wrap”-överdel. Det här materialet är lättare och luftigare och förstärkt på olika ställen så att den omsluter foten på ett optimalt sätt. Dessutom har skosnörena fått en ny utformning. Snörena har en ribbad struktur för att de inte ska glida och så att knuten inte går upp. Överdelen på METASPEED Sky + och METASPEED Edge + är identiska, den enda skillnaden mellan skorna är uppbyggnaden av mellansulan.

Sky vs edge

Vad är det då för skillnad mellan Sky och Edge? Som vi redan nämnt hör de flesta löpare till den grupp som ökar tempot genom att ta längre steg. Den gruppen kallas Stride Runners och för dem passar METASPEED Sky bäst. Karbonplattan i den här modellen ligger tätare mot foten. Under plattan finns det mer skum som ger större energiåtergivning vid belastning. Edge + är däremot utformad för Cadence Runners som ökar tempot med hjälp av högre stegfrekvens. Karbonplattan är också något högre än hos föregångaren, men inte lika hög som i Sky +. Karbonplattans placering gör att skummet kan bygga upp mer kompression och återge mer energi. Plattan har en kraftfull böjning som skjutsar dig framåt när du springer.

ASICS : META : Time : Trials

Dags att se skon ”in action”. Hur då? Jo, under META : Time : Trials den 24 april i Málaga. Här uppmanades ASICS idrottare att försöka slå sina egna personliga rekord. Inspirerat av tidstesterna i Tour de France och en rekordbana som godkänts av World Athletics. Följaktligen räknas alla personbästa och rekord som sprungits officiellt. Loppet bestod av tre delar: halvmaraton, 10 km och 5 km. De försökte inte bara slå sina personbästa, vissa av idrottarna försökte också slå nationella och till och med europeiska rekord. Europarekordet lyckades tyvärr inte, men Eilish McColgan sprang på 14:43 vilket var ett brittiskt rekord för 5 km. Det var för övrigt många idrottare som kunde registrera ett nytt personbästa.

Fakta: endast 10% av idrottarna sprang med Edge +

VAD TYCKTE IDROTTARNA?

Under evenemanget i Málaga pratade vi med toppatleten Koen Naert som är specialiserad på maraton. Vad tyckte han om nya METASPEED? “Jag är en del av utvecklingsprocessen och det är alltid lite konstigt, men jag tycker om att se de nya prototyperna. Det är kul, men ibland tänker jag också att allt det där nya kanske inte alls leder till några förbättringar. Avtrampet på Edge + upplever jag mycket bättre än på den senaste prototypen.” Koen var en av de få som sprang med METASPEED Edge + under tidstesterna. “Jag litar mer på Edge, och jag kan köra min naturliga löpstil bättre med den. Vissa idrottare gillar en väldigt direkt sko så jag tror att de kommer luta lite mer mot Edge. Jag gillar till exempel skarpt fjädringen i Sky, men när man räknar ihop alla plus och minus slutade det ändå med fler plus för Edge.”

HANS MÅL

En annan punkt som Koen tog upp var placeringen av karbonplattan. “Plattan är mycket lägre i Edge +. I Sky är plattan lite för hög för mig personligen och jag känner den för snabbt. Men Jill Holterman till exempel sa att hon överhuvudtaget inte kände den. Så jag kan förstå att för den som gillar den där fjädrande känslan är det väldigt behagligt att springa med Sky.” I år väntar EM i München och där kommer Koen försvara sin titel på ASICS METASPEED Edge+. Men vilket är då hans yttersta löparmål? “När jag ser mina ständiga konkurrenter Abdi Nageeye och Bashir Abdi vinna medalj vid OS tänker jag: en sådan vill jag också ha! Men allt måste gå vägen och jag har fortfarande väldigt många steg kvar till den nivån. Jag är inte där ännu, så är det bara. Men än så länge är det bara 2022 och allt det där händer först 2024 så vem vet. Abdi och Bashi har också tagit många fler steg tills dess så kanske har de tagit sig förbi mig. Vi får se, det får framtiden utvisa.”

TEKNISKA SPECIFIKATIONER FÖR Metaspeed Sky +
Drop
5 mm
Vikt
ca. 205 Gramm
Löpartyp
Neutrala löpare
Skotyp
Tävlingssko
Typ av dämpning
FlyteFoam BLAST Turbo
TEKNISKA SPECIFIKATIONER FÖR Metaspeed Edge +
Drop
8 mm
Vikt
ca. 210 Gramm
Löpartyp
Neutrala löpare
Skotyp
Tävlingssko
Typ av dämpning
FlyteFoam BLAST Turbo

Shop

ASICS
Metaspeed Sky+

ASICS Metaspeed Sky+
Köp Metaspeed Sky+

Shop

ASICS
Metaspeed Edge+

ASICS Metaspeed Edge+
Köp Metaspeed Edge+

Shop

ALLT
FRÅN ASICS

ASICS Logo
Upptäck allt från ASICS