Skip to main content

Running gearKøbeguide pigsko

Running gear

Købeguide pigsko

Udforsk vores pigsko

Pigsko – også kaldet spikes – er en særskilt kategori inden for løbesko og kommer fra atletikkens verden. De lette løbesko med deres særlige pigge under sålen, som giver skoene deres navn, er ideelle til brug på banen eller under langrend. Nu er en pigsko ikke lige som enhver anden, der findes forskellige typer. Der findes for eksempel pigsko til løb, spring og kast. I denne blog vil vi guide dig gennem en verden af forskellige pigsko.

Shop pigsko

Hvorfor bør du bruge pigsko?

Piggene under skoenes sål griber fat i underlaget. Det giver dig mere greb og gør det muligt at accelerere hurtigere eller, i tilfælde af spydkast og højdespring, blokere bedre. Spikes er også ofte meget lette, så du ikke bærer for meget vægt og kan løbe effektivt. Et par pigsko kan derfor gøre forskellen mellem at vinde og tabe i atletik.

3Ting, du skal tænke over, når du køber pigsko

Opsomming 1

Mange modeller er unisex

Der findes pigsko til damer, og der findes pigsko til herrer. Hvis du kigger lidt rundt på internettet, vil du støde på rigtig mange unisex-spikes. Disse sko er designet til at blive brugt af både kvinder og mænd. Det øger det udvalg, du kan vælge imellem, betydeligt.

Opsomming 2

Det kræver lidt tilvænning

At løbe i pigsko kræver ekstra opmærksomhed. De giver ikke megen støddæmpning, og de vejer meget mindre end almindelige løbesko. Når man løber i disse sko, er der fuldt fokus på forfoden. Hvis du ikke er vant til dette, skal du vænne dig til det først og opbygge dit løb på en fokuseret og rolig måde. Gør det med omtanke. Vi forstår din entusiasme, men opfordrer dig til at tage dig god tid og langsomt lade din krop vænne sig til den nye belastning. Det vil forhindre en masse ærgelser og løbeskader.

Opsomming 3

Pasform

Når du køber pigsko, er det vigtigt, at de passer ordentligt til din fod. Under de forskellige atletikgrebe bliver der lagt mange kræfter på skoen, og så er det et must, at du ikke glider. Skoene må selvfølgelig ikke være for små, men du behøver heller ikke at have så meget ekstra plads, som du bør have med et par traditionelle løbesko.

“Den første gang på året, hvor jeg tager mine pigsko på, er altid et særligt øjeblik. Det er der, jeg ved, at det igen er tid til at skrue op for intensiteten og fokusere på absolut hastighed.”

Menno Munster – Productekspert

Vidste du…

De første pigsko blev udviklet helt tilbage i 1852. Joseph William Foster – grundlæggeren af Reebok – havde en idé i 1852, og monterede jernpigge under sålerne på sine sko. Det skabte de sko, vi i dag kender som pigsko. Adi Dassler (som du måske har gættet, grundlæggeren af adidas) designede og fremstillede pigsko til specifikke distancer i 1920. For første gang så man en forskel mellem en sprinter og en langdistanceløber.

Hvilke pigsko passer bedst til mig?

Opsomming 1

Dit første par pigsko

Har du dyrket atletik i et stykke tid, og vil du gerne begynde at bruge pigsko? I så fald er det en god ide at købe et par pigsko, som du kan bruge til flere dele af sporten. Generelt er (mellem-) langdistance-pigsko bedst egnet til dette. Med dem kan du stort set løbe alle distancer, og du kan også sagtens bruge dem til spring.

Shop allround pigsko
Opsomming 2

Sprintspikes

Til de korteste distancer i atletik findes der særlige sprintspikes. De er ofte designet med en stiv plade af carbon eller plast, og de tvinger dig til at løbe helt fremme på forfoden. Nogle sprintspikes er superstive og egner sig bedre til de korte sprintdistancer som 60 og 100 meter, mens andre sprintspikes er lidt mindre stive og derfor egner sig bedre til at løbe i kurver som på 200 og 400 meter-distancerne. Vi ser også i stigende grad specielle materialer i forfoden som f.eks. en luftpude eller et stykke superskum for ekstra energireturnering.

Shop pigsko til sprint
Opsomming 3

Pigsko til længere distancer

Hvis du ikke er en sprinter, men i stedet fokuserer på længere distancer, findes der også specielle pigsko til formålet. De er mindre stive og har mere støddæmpning under hælen, så du også kan lande på hælen – og ikke kun på forfoden. I dag ser vi også superskum i flere modeller af pigsko, og det returnerer en større mængde energi, så dine ben holdes friskere i længere tid.

Wer lieber längere Strecken auf unbefestigtem Untergrund läuft, für den gibt es auch spezielle Spikes für den Crosslauf. Diese Spikes haben oft etwas mehr Profil unter der Sohle und ein stabileres Obermaterial, sodass man damit problemlos durch den Schlamm laufen kann.

Shop pigsko til længere distancerShop cross-pigsko
Opsomming 4

Pigsko til mellemlange distancer

Ligger din foretrukne distance mellem sprint og langdistance? Så findes der også en pigsko til dig. Mid-distance spikes, som de hedder på engelsk, har ofte en ret stiv forfod, men lidt mere støddæmpning under hælen end en klassisk sprintspike. De er ideele til 800- og 1.500-meterløb, hvor det kan være vanskeligt at holde sig helt fremme på forfoden gennem hele løbet, men hvor man stadig gerne vil have meget fart på. Carbon bruges også ofte i denne slags pigsko nu om dage.

Shop pigsko til mellemlange distancer
Opsomming 5

Pigsko til spring

Dyrker du atletik inden for springdisciplinerne, og vil øge højden eller længden på dine spring? Så invester i et par specialdesignede pigsko til spring. Springpigsko er specielt fremstillet til længdespring, højdespring, trespring og stangspring. Disse pigsko har en mere solid platform, så du kan sætte af med hele foden. I højdespringspigsko kan du endda rotere piggene i hælen for at få et endnu bedre afsæt.

Shop pigsko til spring
Opsomming 6

Pigsko til kast

Der findes også specielle sko til kastedisciplinerne, men ikke alle skoene har pigge. Til spydkast bruger man pigsko med pigge under forfoden og hælen for at kunne stå godt fast under selve kastet. Til diskoskast og kuglestød bruger man derimod sko med meget lidt mønster, så man bedre kan dreje fødderne under kastet.

Shop pigsko til kast

Prisklasser

Under din søgning efter pigsko vil du måske lægge mærke til, at der kan være enormt stor prisforskel mellem forskellige spikes. Der er en grænse mellem billigere og dyrere sko. Nu er denne grænse ikke helt sort/hvid, men hvis vi skal trække en streg, kan man sige, at spikes under ca. 750 kr ligger i den billige kategori. Over 750 kr ligger i den dyrere kategori. Hvis du lige er begyndt at løbe i pigsko, vil du måske være mere tilbøjelig til at vælge en lidt billigere sko for at teste, om den passer dig. Men så snart du får mere erfaring og udvikler dig, vil du nok lægge mærke til, at du har brug for mere fra dine sko. De dyrere versioner har oftere en carbonplade langs hele fodens længde for at holde pigskoene godt afstivede. Det gør dem mere modstandsdygtige over for de kræfter, der udløses under løb, og får dem til at holde længere. Desuden er kvaliteten af hele skoen ofte højere, og de er generelt lettere i vægt.

Pigge til pigsko

For alle sportsgrene på atletikbanen er den maksimale længde på piggene 6 millimeter. Til terrænløb kan du også bruge længere pigge for at få mere greb, her kan du vælge 9 eller 12 millimeter pigge. For at sikre, at selve pigskoene bliver ved med at fungere optimalt, er det vigtigt ikke at løbe med dem på gaden, samt at udskifte piggene, når de ikke længere er skarpe. For at sikre, at du kan udskifte dem uden problemer, er det en god ide at smøre piggene med lidt for at forhindre, at spidserne ruster.

Shop pigge til pigsko

Slutspurten

For hver disciplin inden for atletik er der en sko, der er designet specifikt til den del. At finde den helt rigtige pigsko afhænger selvfølgelig ikke kun af din disciplin og specialisering, men også af din løbestil og personlige præferencer. Vi håber, at du med informationen i denne blog er blevet lidt klogere på det store udvalg af pigsko, der findes.

Er du lige så begejstret som os? Så tag et kig på alle de pigsko, vi har i vores webshop. Sidder du stadig tilbage med spørgsmål? Så kontakt en af vores produkteksperter via vores kundeservice.

Til 21RUN webshop