Temperaturen falder, og selv om vi måske ikke har så meget lyst til at gå udenfor, lader vi os ikke stoppe af det kolde vejr. Men hvordan klæder man sig bedst på, når man løber om vinteren? Som titlen antyder, er lag-på-lag den ideelle kombination. I denne blog beskriver vi trelagssystemet med et basislag, et mellemlag og et yderlag. Vi fuldender lagene med forskelligt tilbehør. Så kan du stadig løbe din tur og holde varmen.
Hvilket løbetøj skal man vælge til hvilken temperatur?
Ved temperaturer under 10 grader anbefales det at anvende et trelagssystem. Over 10 grader kan du normalt nøjes med et enkelt eller to lag. Bemærk, at dette naturligvis er forskelligt for hver enkelt person. Nogle mennesker bliver hurtigere kolde end andre.
Trelagssystemet bruges primært til at holde overkroppen varm om vinteren. Mere end to lag på underkroppen hindrer ofte din bevægelsesfrihed, hvilket ikke er ønskeligt, når du vil løbe komfortabelt. Derfor anvender vi normalt kun trelagssystemet på overkroppen. Du kan selvfølgelig stadig arbejde med lag til underkroppen.
Basislag til vinteren
Det første lag i det trelagede system består af et basislag. Basislaget tjener især til at fjerne fugt fra huden. Det holder dig tør og forhindrer hurtig afkøling. Dette lag kan bestå af en undertrøje, en t-shirt eller langærmet trøje med gode fugttransporterende egenskaber. Basislaget er ofte fremstillet af en blanding af polyester og polyamid, men der anvendes også i stigende grad naturlig merinould.
Løb i vintervejret med termotøj
Termoundertøj er endnu et eksempel på et godt basislag til vinterbrug. Nogle antager forkert, at termoundertøj kun varmer din krop op. Men dette er ikke tilfældet. Termoundertøj holder din kropstemperatur stabil. Din krop producerer varme for at fungere. Når du løber, producerer den mere varme end normalt. Termoundertøj sørger for, at den ekstra varme, der produceres, bliver bedre tilbageholdt og dermed ikke afgives direkte til omgivelserne. Afhængigt af intensiteten af din træning kan du variere tykkelsen på dit termo-undertøj. Det er f.eks. en god ide at bære et tyndere termolag, når du løber i et højere tempo, og et tykkere lag, når du løber en længere distance i et langsommere tempo. Termoundertøj kan bæres som basislag til både over- og underkroppen.
Mellemlaget
Ovenpå basislaget har du så mellemlaget på. Dette lag har primært en isolerende funktion og giver bedre fugttransport. Mellemlaget beskytter dig mod vinterkulden udefra, hvilket betyder mindre spildt energi. Afhængigt af temperaturen og dine personlige præferencer vil dette lag være tykkere eller tyndere. Det andet lag kan f.eks. være en langærmet trøje, en fleecetrøje eller en tynd løbejakke. Du kan naturligvis også kombinere disse dele. Det er vigtigt at blive ved med at tænke i lag. Det er bedre at have to tynde trøjer oven på hinanden end en tyk trøje. På den måde kan du altid tage et lag af under træningen, hvis du får det for varmt.
Et vigtigt punkt at overveje, når du skal vælge det rette mellemlag, er materialesammensætningen. Materialerne i laget skal have egenskaber, der muliggør varme- og fugttransport. Dette forhindrer, at man køler for hurtigt ned efter løb. En trøje med lynlås er f.eks. god til at regulere varmen. Føler du dig stadig kold, mens du løber? Nogle trøjer har endda et termolag eller en høj krave. Det er op til dig, hvad du føler dig mest komfortabel i!
Løbejakker til vinteren
Kan du lide at løbe med en løbejakke? En jakke over dit tøj beskytter dig mod kold vind og/eller regn. Vind har stor indflydelse på, hvordan vejret og temperaturen føles. For at undgå nedkøling fra vinden er det vigtigt, at en løbejakke er vindtæt. Vandtætte jakker er i princippet også vindtætte. Husk dog på, at selv om jakker er vindtætte, giver de fleste jakker ikke beskyttelse mod hård regn i mere end en halv time. Så løbejakker er som udgangspunkt ’kun’ vandafvisende. Ikke desto mindre findes der også helt vandtætte jakker. Disse jakker er i et tykkere materiale på grund af den vandtætte belægning. Lyder det mere som en jakke for dig? Så husk på, at denne egenskab også bringer jakken i en højere prisklasse.
Under løb genereres der meget kropsvarme. Hvis denne kropsvarme ikke afledes, bliver der dannet kondens på indersiden af jakken. Så i en vandtæt løbejakke, der ikke ånder, vil du komme til at blive våd. Det er derfor vigtigt, at en jakke ånder tilstrækkeligt og afleder al overflødig og unødig varme. Det er også vigtigt, når du skal finde den rigtige jakke, at den passer godt til din krop, men stadig giver plads nok til fri bevægelighed. Nogle løbejakker har praktiske snører forskellige steder. På den måde kan du stramme jakken til efter din størrelse. Nogle løbere får det hurtigt varmt under løb og sveder meget, selv om vinteren. De bærer måske ikke en jakke, men en kombination af andre beklædningsdele. Tænk undertrøje, en langærmet trøje og en tynd fleece med lynlås og vintertights.
Vintertights
Et yderste lag til underkroppen er noget, som vi alle har på. Det er trods alt lidt fjollet at gå ned ad gaden blot iført undertøj. Der findes forskelligt undertøj, som du kan have på om vinteren. Tights er ofte et rigtig rart yderste lag at have på. Løbetights er normalt designet til at forhindre friktion og irritation af huden under løb. Den strømlinede pasform giver mindre vindmodstand under løb, så du kan måske stadig sætte en ny rekord på de kolde dage. Den varme chokolade venter trods alt på dig derhjemme. Hvis normale løbetights ikke er varme nok, kan du også bære træningsbukser over dem og dermed arbejde med to lag. Du kan også vælge at nøjes med ét lag og bruge vinterløbetights.
Vintertights er lidt tykkere end normale tights. De er designet med vinteren i tankerne, og bruger derfor ofte materialer, der har en let termoeffekt. Dette svarer til effekten af termotøj, men som regel i en let lettere udgave. Vil du have maksimal bevægelsesfrihed og lidt ekstra varme? Så er vintertights måske et godt valg. Er du mere tilbøjelig til at fryse eller løbe under mere ekstreme forhold? Så er to-lags systemet normalt et bedre valg.
Vintertilbehør til løb
Ud over de tre lag må vi ikke glemme tilbehøret. Du mister en stor del af kropsvarmen gennem kroppen: Omkring hoved, ører, næse, hænder og fødder. Derfor er det en god ide at dække disse dele af din krop om vinteren. Du kan bære en hat, en kasket eller en multifunktionel buff. Det er også ret rart og praktisk når det regner eller sner. Her er det ekstra smart, at hatten eller huen er vandtæt.
Når du løber om vinteren, kan du hurtigt mærke på din krop, at du bliver hurtigere kold. For at udnytte din energi så effektivt som muligt, trækker blodårerne i kroppens ekstremiteter sig sammen. Således også i dine hænder og fødder. Dette forårsager det velkendte fænomen med kolde hænder og fødder. Det kan endda komme til at gøre helt ondt, eller i værste valg give frostskader på huden. Derfor er det en god ide at bære handsker og varme sokker. Du kan vælge mellem forskellige typer handsker. Hvis du gerne vil kunne bruge din telefon, mens du løber, kan du vælge handsker, der giver dig mulighed for at betjene touchskærmen med speciel belægning på fingerspidserne. Men der findes også vandafvisende handsker, eller handsker med uldforing indvendigt. Det kommer helt an på, hvad du foretrækker.
Endelig er sikkerhed i mørket også yderst vigtig. Også her kan du vælge, hvad du finder mest behageligt. Der findes refleksjakker og -bånd, lys til tøj, pandebånd med lygter og LED-strips. Ved at bære lygter, mens du løber, sikrer du maksimal synlighed for alle omkring dig. Så kommer du også sikkert hjem!
I kolde temperaturer anbefaler vi tre lag for at holde dig varm, tør og komfortabel. I lidt varmere temperaturer kan du vælge at nøjes med at kombinere basislaget og mellemlaget. Den rigtige kombination af tøj er naturligvis forskellig for hver enkelt løber. Så eksperimentér for at finde ud af, hvad du foretrækker at løbe med om vinteren.