Skip to main content
Hardloopsokken
Stance

Topp 10

Löparstrumpor

Löparstrumpor är a och o för en behaglig löparupplevelse. Vi visar dig runt bland det stora urvalet av löparstrumpor och berättar varför de är så mycket mer än bara strumpor. Med bra löparstrumpor slipper du blåsor, svettiga fötter och otrevlig lukt. Det finns otroligt många olika löparstrumpor, så vilka ska du välja? Efter att ha läst det här blogginlägget kommer du vara en riktig expert på löparstrumpor.

  1. 3 skäl till att använda löparstrumpor
  2. Våra tips om löparstrumpor
  3. Vilka olika typer av löparstrumpor finns det?
  4. Allt om kompressionsstrumpor
  5. Topp 10 bästa löparstrumpor
Shoppa löparstrumpor
Hardloop- en compressiesokken

3skäl till att använda löparstrumpor

Opsomming 1

Slipp blåsor

Löparstrumpor saknar sömmar eller har platta sömmar, vilket minskar friktion och irritation på huden. Dessutom är löparstrumpor anatomiskt formade och har en liten storlek, så det blir precis lagom med tygmaterial runt fötterna. Därmed blir risken mindre för blåsor, särskilt vid längre löprundor.

Opsomming 2

Optimal fuktreglering

När du tränar löpning vill du ha en löparstrumpa som har bra ventilation och inte håller kvar fukten. Därför tillverkas löparstrumpor av syntetiska och fukttransporterande material som ger mer luftgenomströmning åt fötterna och hindrar fukt och svett att bli kvar. Även om du råkar sätta foten i en vattenpöl blir strumpan snabbt torr igen.

Opsomming 3

Stöd och komfort

Vissa löparstrumpor ger extra stöd på specifika ställen, som hälen, akillessenan och fotvalvet. Löpstrumpor ger dämpning och skydd vid tryckpunkter där friktion kan uppstå emellan foten och skon. Därmed får du bättre stabilitet och komfort när du springer – något som är särskilt viktigt om du har problem med fötterna. Ett annat alternativ är kompressionsstrumpor som går hela vägen upp till knäna. Kompressionsstrumpor stimulerar blodflödet till vaderna och risken blir mindre att du drabbas av smärtor i vader och skenben.

Compressport Sokken
Injinji teensokken
Injinji
"Som löpare behöver du egentligen bara två saker. Bra löparskor och rätt löparstrumpor."

Daan Glorie – Produktexpert

Våra tips om löparstrumpor

Opsomming 1

Höga löparstrumpor

Välj en medelhög eller hög löparstrumpa för traillöpning. Med en hög löparstrumpa slipper du få in sand och smuts i dina löparskor.

Opsomming 2

Kompressionsstrumpor

Under långa distanser som halv- och helmaraton kan du bli rejält trött. Då kan det vara smart att välja en strumpa med extra kompression runt fotleden och vaden.

Opsomming 3

Tunna strumpor

När det är varmt ute är det skönt att ha en väldigt tunn löparstrumpa som Falke RU5, Bauerfeind Ultralight Mid Cut(dam / herr) och Nike Multiplier No-Show. Då får fötterna bättre ventilation och de slipper bli svettiga. Vissa löpare väljer tunna löparstrumpor för tävlingslopp, eftersom man upplever mer skokontakt och kraftöverföring.

Opsomming 4

Tåstrumpor

Har du ständigt blåsor mellan tårna? Eller tår som gärna lägger sig över varandra? Då kan vi rekommendera Injinji löparstrumpor. Den här strumpan separerar tårna från varandra så att fötterna kan röra sig i sin naturliga position.

Opsomming 5

Färgglada löparstrumpor

Vill du ha funktionella och färgglada löparstrumpor? Då är Stance. löparstrumpor något för dig. Det här amerikanska märket samarbetar med konstnärer och designers för att ta fram unika löparstrumpor. Stance löparstrumpor är också alltid trevliga att ge bort i present.

Vilka olika typer av löparstrumpor finns det?

Du har säkert tänkt: “Hur stor skillnad kan det egentligen vara mellan löparstrumpor?”. Men det finns faktiskt fler varianter av löparstrumpor än man anar. Innan du köper en löparstrumpa finns det ett och annat att tänka på. Här kommer några råd om löparstrumpor och exakt vilka du bör välja.

Tjockleken på löparstrumpan

Löparstrumpor finns i olika tjocklekar. Vill du ha en tunn eller en lite tjockare löparstrumpa? Allt handlar om vilka förhållanden du ska springa i och vad du själv föredrar vad gäller komfort, dämpning, känsla, kontakt och kraftöverföring. Till exempel är Bauerfeind Ultralight och Falke RU5 perfekta löparstrumpor om du vill ha mer känsla med din sko.

Längden på löparstrumpan

Ska du välja en no show, ankelhög eller hög kompressionsstrumpa? No show innebär att strumpan inte syns ovanför löparskon. Dessa är vanligast på sommaren. Ankelhöga löparstrumpor är de som är mest populära och ger ibland ett visst stöd för fotleden. Kompressionsstrumpor stimulerar blodflödet till vaderna och gör att du återhämtar dig snabbare efter ett träningspass eller en tävling.

Löparstrumpor för olika sorters löpning

Tränar du inför ett maraton eller är ska du ge dig ut på en trailrunda? Visste du att typen av löpning har en stor betydelse för vilka strumpor du bör välja? Till exempel har Compressport Pro Marathon Sock särskilda zoner med mer ventilation och bättre andningsförmåga när du springer maraton. Strumpan ger dessutom en mer effektiv tryckfördelning runt fotlederna. Varumärken som Nike, adidas och Falke har tagit fram strumpor specifikt för trailrunning för att du ska få lite mer stöd när du springer ute i terrängen.

Löparstrumpor med extra stöd

Har du ofta besvär eller problem med fötterna? Fundera då på en löparstrumpa med extra stöd eller kompression. Det finns löparstrumpor med stöd runt fotvalvet, anklarna, vaderna och till och med kring akillessenan. Ett exempel är Falke Achilles. Den har ett integrerat sportbandage i strumptyget och silikonnoppor som masserar sidorna på akillessenan.

Stance
Compressport

Allt om kompressionsstrumpor

Man ser allt oftare löpare med höga strumpor i alla möjliga snygga färger. De här strumporna kallas för kompressionsstrumpor eller kompressionssockor. Men hur fungerar de egentligen? Och vad är fördelen med dem? Kompressionsstrumpor för träning kännetecknas av sin höga och smala passform från fötterna till strax under knäna.

Blodgenomströmningen förbättras eftersom trycket på blodkärlen ökar muskelpumpningen och minskar vätskeansamling i benen under träning. Det innebär att du återhämtar dig snabbare eftersom avfallsprodukter som laktat avlägsnas mer effektivt från benmusklerna. Vi rekommenderar kompressionsstrumpor särskilt för löpare som ofta har problem med vaderna eller skenbenen, och även för den som vill återhämta sig mer effektivt efter löpturen.

Shoppa kompressionsstrumpor

Topp 10 bästa löparstrumpor

Här följer en översikt av de 10 bästa löparstrumporna. Löparstrumporna är listade i slumpmässig ordning. För varje modell anges om löparstrumpan är utformad för löpning i specifika väderförhållanden eller för en viss typ av löpning.

Falke RU4 Cool

Falke RU4 Cool

Falke RU4 Cool är utmärkta löparstrumpor för olika löpaktiviteter. Strumpan ger medium dämpning och bra skokontakt, vilket är perfekt för uthållighetslöpning eller tempo. Tack vare den unika passformen och den snabba fukttransporten ger denna strumpa ultimat komfort under din löpträning.

Nike Multiplier socks

Nike Multiplier Socks 2-Pack

Multiplier Socks 2-pack för både dam och herr är ett 2-pack med löparstrumpor i ankellängd. Löparstrumporna ger bra stöd åt mellanfoten och är fuktavledande. Den här löparstrumpan kan du använda året runt tack vare medium-tjockleken. Nike Multiplier no-show-strumpor finns även i en kortare no-show-version.

Injinji RUn Light Weight

Injinji Run Lightweight No-show/Coolmax

Injinji Run Lightweight No-show/Coolmax är en unik tåstrumpa för löpning. De här löparstrumporna har blivit otroligt populära eftersom varje tå ligger i sitt eget “fack” i strumpan. Tack vare tyget mellan tårna uppstår det ingen friktion på huden mellan tårna. I själva verket är det ofta här typen av friktion som orsakar blåsor och hot spots. Den här löparstrumpan förebygger blåsor, ger foten frihet och leder effektivt bort svett.

Compressport pro racing v4

Compressport Pro Racing Socks V4.0 Run High

Compressport är ett 100% schweiziskt märke med ett stort utbud av kompressionsprodukter som tänjer gränserna. Compressport Pro Racing Sock V4, till exempel, är lätt och ventilerande och har silikon runt innerkanten så att den inte glider. Siktar du på ett nytt personbästa? Då bör du definitivt fundera på ett par strumpor från Compressport.

Stance Run Light Quarter

Stance Run Light Quarter Unisex

Stance skiljer sig från mängden med sina funktionella löparstrumpor med unik design. Företaget samarbetar ofta med konstnärer och filmstudior som Marvel för att ta fram löparstrumpor med snygga mönster. Stance Run Light Quarter för både dam och herr har Infiknit-teknik. Det innebär hög hållbarhet i framfoten och maximal förstärkning i hälen som förhindrar slitage. Säg hejdå till illaluktande strumpor eftersom Feel360-tekniken håller dina fötter torra och fräscha.

Bauerfeind Ultra Light Mid Cut

Bauerfeind Ultralight Mid Cut

“Lätt vikt men bra kompression”. Så kan man beskriva Bauerfeind Ultralight Mid Cut. Denna löparstrumpa är en riktig allroundstrumpa som kan användas året runt. Dessa tunna löparstrumpor ger bättre stabilitet runt mellanfoten och fotleden. Tack vare kompressionen runt fotlederna glider strumpan garanterat inte ner. Häl- och tåområdet på strumpan är något tjockare för att förebygga blåsor.

Falke RU Trail

Falke RU Trail

Falke RU traillöpar-strumpor är särskilt utformade för traillöpare. Den stickade förstärkningen ger stabilitet åt fotlederna och minskar risken för stukningar. Materialet i strumporna är snabbtorkande och håller fötterna torra, till och med om strumporna blir blöta.

Odlo Ceramicool

Odlo Ceramicool Reflective Socks

En löparstrumpa med reflexer? Ja, du läste rätt, reflexer finns nu även i löparstrumpornas värld. De här strumporna är avsedda att användas i varmt väder. Tack vare det reflekterande materialet längst upp på strumporna är du också väl synlig när det börjar mörkna ute.

Falke RU5 short

Falke RU5 short

Falke RU5 är den tunnaste och mest tekniska strumpan. Avsedd för tävlingslöpare, inklusive maratonlöpare, som satsar på snabbhet. Strumporna erbjuder ultimat skokontakt och kraftöverföring. Hälen och framfoten är förstärkta undertiden som meshpanelerna i vristen ger behaglig ventilation av foten. RU5 finns även i en lägre variant, nämligen Invisible.

Nike Spark Lightweight

Nike Spark Lightweight

Nike Spark Lightweight Socks för både dam och herr är funktionella löparstrumpor. Strumporna är speciellt utformade för dig som gärna springer barfota. De lätta strumporna transporterar effektivt bort fukt så att fötterna hålls torra och fräscha under löprundan, och de fördelar trycket jämnt över fötterna. Nike Spark Lightweight finns i 2 olika höjder: No Show (låga), Ankle (ankelhöga) och Crew (höga).

Slutspurt

Bra löparstrumpor är inte bara pricken över i:et för din outfit, de gör också löpningen så mycket roligare. Glöm blåsor, svett och illaluktande fötter och skor. Håll fötterna varma på vintern och svala på sommaren med rätt typ av löparstrumpor. Vad föredrar du i en löparstrumpa? Det är en smaksak, så dyk ner i de olika märkena, vart och ett med sina egna kvaliteter och egenskaper. Får du ofta ont i fötterna när du springer? Fundera då på en löparstrumpa med särskilt stöd för hålfoten, fotleden och vaden.
Letar du efter ett par bra löparstrumpor? Ta då en titt bland vår kollektion av löparstrumpor i vår webbshop. Har du några frågor? Då är det bara att kontakta en av våra produktexperter via vår kundtjänst.

Shoppa löparstrumpor