Skip to main content

Shoe4Africa

Run with purpose

1 euro per beställning går till

Shoe4Africa

 

Steg för Steg

På 21RUN skänker vi 1 euro per beställning till Shoe4Africa. På så sätt bidrar vi tillsammans till en bättre framtid för afrikanska barn, med fokus på utbildning. Vi har redan byggt en skola och håller på med idrottsanläggningar.

Utbildning som grund

För varje euro vi donerar, så ligger vårt fokus främst på utbildning. Endast 30 % av kenyanska barn har chansen att gå gymnasieutbildning. Detta borde ligga till grund för idrotten. Steg 1 har tagits eftersom skolan är igång och de första eleverna pluggar redan flitigt, men självklart behövs det mer för att hålla igång en skola.

“We are here to give them hope. We are happy that these are our children who watch us on television while we compete abroad. We must show love and encourage them in life ”

– Eliud Kipchoge
Shoe4Africas ambassadör

Idrott för alla

Utöver utbildning fokuserar vi oss på att utveckla idrottsmöjligheter. Alla ska ha möjlighet att njuta av idrott. Löpning är mer än ett fysiskt träningspass. Det handlar om balans i ditt liv och personlig utveckling. Eliud Kipchoge är ambassadör för Shoe4Africa. Kipchoge tror att allt är möjligt. Han var den första någonsin att springa ett maratonlopp under två timmar och anser att varje barn har rätt till en ljus framtid.

Början av Shoe4Africa

År 1995, efter en träning i Kenya, gav den svenska långdistanslöparen Toby Tanser sina löparskor till taxichauffören som körde honom tillbaka till flygplatsen. Chauffören berättade för honom hur mycket han älskade att springa. Det var då Toby insåg hur rätt hjälpmedel kan påverka utvecklingen av ett människoliv.

Efter att ha återvänt till Sverige startade Toby Shoe4Africa och sedan dess har levnadsvillkoren för barnen i Kenya förbättrats tack vare olika projekt.

Detta var ögonblicket då Toby insåg hur rätt hjälpmedel kan påverka ett människoliv.

Under åren har Shoe4Africa finansierat olika projekt, inklusive fem skolor. Dessutom angav år 2008 Shoe4Africa att de skulle bygga det första barnsjukhuset i Öst- och Centralafrika. För att finansiera detta anordnade Shoe4Africa hundratals tävlingar.

För varje år som går får Shoe4Africa fler och fler donatorer och ambassadörer. Välkända personer som Natalie Portman och Christiano Ronaldo donerar pengar till Shoe4Africa för att förverkliga bygget av barnsjukhuset. Tjugo år efter att Shoe4Africa grundades öppnades sjukhuset och det började omedelbart sin verksamhet. Barn från hela regionen kommer fortfarande till sjukhuset för att få hjälp. Dessutom skapar sjukhuset arbetstillfällen för lokalbefolkningen.

Toby Tanser – grundare

Uppdateringar

11 januari 2023

Sedan år 2015 har Shoe4Africa uppnått ett antal milstolpar, bland annat i samarbete med All4running. Shoe4africa har till exempel behandlat 1 000 000 patienter på Shoe4Africas barnsjukhus, lagat 5 629 000 måltider och mer än 17 2000 barn har gått i våra Shoe4Africa och All4running-skolor (som är helt gratis)!

Allt detta skapade också jobb. Hundratals anställda har varit involverade i byggandet av mer än 17 anläggningar, som kreerades av Shoe4Africa. Dessutom har tusentals människor fått jobb tack vare att vi bygger tillsammans med Shoe4Africa och fortsätter att bidra med direkt påverkan.

På bilderna ser man det nyabyggda Shoe4Africa All4running House som öppnar i mars. Det första projektet utav Shoe4Africa All4running House kommer att vara att starta en löparklubb för tjejer i åldrarna från 6 till 8 år. Detta kommer att vara den första löparklubben i Kenya som ägnar sig åt denna åldersgrupp!

24 oktober 2022

När den nya All4running-skolan öppnades år 2021 var tanken att inspirera lokalsamhället samt att visa att man genom idrott och utbildning har möjlighet att förändra sitt liv. Rift Valley är känt för att producera löpare i världsklass och för de som studerar och tränar finns chansen till ett stipendium för att vidareutbilda sig. En bra förebild är Eliud Kipchoge som förändrade sitt liv genom utbildning och idrott.

Under konstruktionen av den nya All4running-skolan beslutades det att döpa varje klassrum efter en lokal idrottare som kan inspirera de små barnen. Det första klassrummet är kallat efter Vincent Kipchumba. Han kom tvåa två gånger på  London Marathon. Det andra klassrummet är döpt efter Evans Chebet. Han vann Boston Marathon i år. Klassrum nummer tre är kallat efter Amos Kipruto. I början av oktober vann Amos London Marathon. Det fjärde klassrummet kallas Benson Kipruto-klassrummet. Den 9 oktober vann Benson Chicago Marathon och förra året vann han Boston Marathon.

Shoe 4 Africa update