Skip to main content

New Balance Fresh Foam

DÄMPNING UTAN ENERGIFÖRLUST

Köp nu

ALL KOMFORT. ALLA MIL.

Fresh Foam är ett unikt dämpningsmaterial som används i de flesta mellansulor i New Balance löparskor. Det här skummet ger dämpning utan energiförlust. För att förklara det enkelt är Fresh Foam tillverkat av små skumkulor som är väldigt elastiska och gör att du kan springa kilometer efter kilometer och ändå känna dig lika bekväm. New Balance har under senare tid vidareutvecklat sitt Fresh Foam-material. Med sin uppdatering har Fresh Foam blivit ännu lättare och mjukare och kallas nu Fresh Foam X.

BRA SKOR BLIR ÄNNU BÄTTRE

Prototyper som var bättre än man trott – det var så Fresh Foam startade sin bana. 2013 tog New Balance fram fem par nya spikskor åt den olympiska friidrottaren Kim Conley. Efter en omfattande analys av hennes löpning och nedtrampsmönster tillverkades skorna med hjälp av en 3D-skrivare. Bara några få testträningar senare var det ett par som genast stack ut. Efter att ha kvalificerat sig för VM sa Conley till New Balance att hon ville ta med sig prototyperna hon hade tränat med ut på världsscenen. Detta kom som en överraskning för tillverkarna: de här skorna var egentligen gjorda för att hålla bara några enstaka träningspass. Conleys positiva feedback var det som avgjorde saken för New Balances tekniker: de skulle börja använda det nyutvecklade skummet i alla sina löparskor för väg- och trailrunning. Och det var så historien om Fresh Foam tog sin början. 2020 uppdaterade New Balance sin ursprungliga Fresh Foam och ändrade även namnet till Fresh Foam X. Genom att analysera data från tusentals löpare har den uppdaterade versionen blivit till och med ännu mjukare, lättare och mer livfull än ursprungsmaterialet.

Bilden visar New Balance Fresh Foam 1080v9 till höger (svart) och 1080v11 till vänster (gul). Dra linjen fram och tillbaka för att se hur Fresh Foam utvecklats.

ALLA NEW BALANCE FRESH FOAM LÖPARSKOR

1080v11

Vill du ha högsta komfort? Då är Fresh Foam 1080 från New Balance perfekt för dig. Den här neutrala skon ser till att du får ett mjukt nedslag utan att förlora den direkta känslan för och kontakten med underlaget.

Køb nu

More v3

New Balance Fresh Foam More v3 är neutrala, allround-löparskor som ger massor med dämpning. Den här löparskon är perfekt för löprundor i medeltempo men också för återhämtningsrundor.

Køb nu

880v11

Fresh Foam 880, även kallad New Balances arbetshäst. Med de här neutrala löparskorna kan du springa hur långa distanser du vill och hela tiden njuta av komfort och lyhördhet.

Køb nu

Vongo v5

Fresh Foam Vongo från New Balance är en stabilitetssko som inte har traditionella inlägg eller korrigeringar på insidan. Istället finns det små skumkulor på insidan som ger högre densitet och därmed också extra stabilitet.

Køb nu
TEKNIKSNACK

EVA-Material

Fresh Foam är ett unikt dämpningsmaterial som finns i mellansulan på New Balance skor. Fresh Foam handlar helt och hållet om att ge dämpning utan att förlora energi. Istället för att låta energin gå förlorad under dämpningen tar Fresh Foam tillvara den. Det är framför allt två inslag som gör Fresh Foam så effektivt. Först har vi EVA-materialet. EVA är ett nötningsbeständigt syntetiskt material som har lagts till i mellansulan. Med hjälp av innovativ teknik har New Balance lyckats ta fram den unika sammansättning som de kallar EVA. EVA-materialet har exakt rätt egenskaper för att ge perfekt dämpning och energiåtergivning. Den avancerade formulan garanterar både fjädring och stabilitet när du springer. Genom att komprimera mellansulorna med värme har man fått fram ett ännu lättare material med ännu mer dämpning. Det nya EVA-skummet böjer sig mer dynamiskt än det traditionella materialet EVA, och tack vare detta kan det matcha och kompensera fötternas naturliga rörelsemönster.

TEKNIKSNACK

3D-STRUKTUR

Det andra unika inslaget som gör Fresh Foam så framgångsrikt är sulans 3D-struktur. Med hjälp av programvara och datorer har man fått fram olika geometriska mönster i mellansulan. Beroende på skons funktion har man använt laser för att ytterligare förfina sulans utformning. Tack vare kombinationen av geometriska mönster och laserbearbetning har sulorna fått en mjukare struktur och ger det absolut mjukaste nedstampet utan att tappa energi på dämpning och sidoförflyttning. Sulan är uppdelad i olika zoner. Vissa delar av sulan har en tätare struktur och andra delar en mer öppen struktur, allt beroende på den kompression och den påverkan som denna del av sulan måste ta emot under nedtramp och avstamp. Därmed får du en lyhörd känsla när du springer. Jämfört med RevLite-materialet som New Balance ofta använde förut är Fresh Foam något hårdare och tätare i strukturen. På så sätt håller den längre och du kan springa längre. Men du får också en mjukare känsla och mer fjädring när du springer.

ÄKTA FÖLJSAMHET I ALLT DU GÖR

New Balance Fresh Foam innebär en följsam och energisk löparkänsla. Materialet i de små kulorna under foten är otroligt elastiskt och återger mängder med energi. Tidigare förlorade man minst 50 procent av energin som frisattes vid nedtrampet. Med den sammansättning som finns i moderna löparskor får löparen tillbaka i genomsnitt 70 procent av den energi som frigörs vid nedtrampet, medan 30 procent av energin fortfarande går förlorad. Tack vare den här enorma förbättringen i energiåtergivning blir känslan stabil och säker.
Köp New Balance Fresh Foam Kollektionen