Skip to main content

Running gearKöpguide spikskor

Running gear

Köpguide spikskor

Utforska våra spikskor

Spikskor utgör en egen kategori inom löparskor och kommer ursprungligen från friidrotten. De här lätta löparskorna med sina speciella spikar under sulan, som gett namn åt skorna, är perfekta att använda både på bana och vid terränglöpning. Ingen spiksko är den andra lik. Det finns till exempel särskilda spikskor för löpning, hopp och kast. I det här blogginlägget tar vi dig med på en guidetur genom spikskornas värld.

Shoppa spikskor

Varför behöver man använda spikskor?

Spikarna under skorna griper tag i underlaget. Därmed får du bättre grepp och kan lättare snabba upp ditt tempo eller, om du håller på med spjutkastning eller höjdhopp, stanna upp bättre. Spikskor brukar också vara väldigt lätta så att du inte bär på för mycket vikt och kan springa mer effektivt. Att använda spikskor kan faktiskt vara avgörande för om du vinner eller förlorar i friidrott.

3saker du ska tänka på när du köper spikskor

Opsomming 1

Du behöver lite tid att vänja dig

Att springa i spikskor kräver lite extra uppmärksamhet. De ger inte mycket dämpning och väger mycket mindre än vanliga löparskor. När du springer i sådana här skor ligger fokus helt på framfoten. Om du inte är van vid det behöver du först vänja dig vid det och sakta men säkert bygga upp din löpning. Gör detta på ett förnuftigt sätt. Vi förstår att du känner dig taggat att komma igång, men vid råder dig till att ta god tid på dig och låta kroppen vänja sig långsamt vid den nya och ovana belastningen. På så sätt undviker du också irritationer och skador från din löpning.

Opsomming 2

Många modeller är unisex

Det finns spikskor för dam och spikskor för herr. Om du surfar runt på nätet kommer du se många unisex-spikskor. De här skorna är gjorda för att kunna användas av både kvinnor och män. Därmed får du ett betydligt större sortiment att välja bland.

Opsomming 3

Passform

När du köper spikskor är det viktigt att se till att de sitter bra på foten. Under de olika friidrottsevenemangen belastas skon rejält och du vill inte glida med foten i skon. Skorna ska givetvis inte vara för små, men du behöver heller inte ha lika mycket extra utrymme som du bör ha med vanliga löparskor.

"Första gången jag sätter på mig mina spikskor för året är alltid ett speciellt ögonblick. Då vet jag att det åter igen är dags att skruva upp intensiteten och helt och hållet fokusera på hastighet."

Menno Munster – Produktexpert

Visste du att…

De första spikskorna togs fram redan 1852. Joseph William Foster – grundaren av Reebok –fick 1852 en idé och satte fast järnspikar under sulorna på sina skor. Och detta blev den typ av sko som vi idag kallar spiksko. Adi Dassler (ja, du gissade rätt, grundaren av adidas) designade och framställde spikskor för specifika distanser år 1920. För första gången såg man skillnad på en sprinter och en långdistanslöpare.

Vilka spikskor passar mig bäst?

Opsomming 1

Allround

Har du hållit på med friidrott ett tag och vill börja använda spikskor? I så fall kan det vara smart att investera i ett par spikskor som du kan ha för flera olika grenar. I allmänhet passar (medel-) långdistans-spikskor bäst för detta. Med dessa kan du spinga i stort sett alla distanser och du kan också använda dem för hopp.

Shoppa allround spikskor
Opsomming 2

Sprintspikes

För de kortaste distanserna inom friidrotten finns det speciella sprintspikes. Dessa är ofta utformade med en styv platta av kolfiber eller plast och tvingar dig att springa helt på framfoten. Vissa sprintspikes är otroligt styva och lämpar sig bättre för korta, raka sprintdistanser som 60 och 100 meter, medan andra sprintspikes är lite mindre styva och därför passar bättre för att springa i kurvor som på 200- och 400-metersdistanserna. Det blir också allt vanligare med specialmaterial i framfoten, till exempel en luftkudde eller en bit superfoam för extra energiåtergivning.

Shoppa sprintspikes
Opsomming 3

Spikskor för längre distanser

Om du inte är en sprinter utan istället inriktar dig på längre distanser finns det särskilda spikskor också för detta. De här är mindre styva och har mer dämpning under hälen så att du även kan landa på hälen och inte bara framfoten. Numera ser vi också superskum i många spikskor – något som erbjuder mer energiåtergivning och håller dina ben pigga under längre tid.

Om du föredrar att springa längre distanser ute i terrängen finns det också speciella spikskor för traillöpning. De här spikskorna brukar ha mer mönster under sulan och en lite kraftigare ovandel så att du utan problem kan ta dig fram genom leran med dem.

Shoppa spikskor för längre distanserShoppa crossspikes
Opsomming 4

Spikskor för medellånga distanser

Befinner du dig mellan sprint och långdistans? Då finns det en spiksko för dig också. Mid-distance spikes, som de kallas på engelska, har ofta en styv framfot men lite mer dämpning på hälen än en sprintspike. Detta är perfekt för lopp på 800 och 1 500 meter där du ibland inte klarar av att hålla dig på framfoten under hela loppet men ändå vill ha mycket fart. Nuförtiden används ofta även kolfiber i de här spikskorna.

Shoppa spikskor för medellånga distanser
Opsomming 5

Spikskor för hopp

Vill du hoppa ännu högre eller längre? Investera då i ett par särskilda spikskor för hopp. Spikskor för hopp är specifikt utformade för längdhopp, höjdhopp, tresteg och stavhopp. De här spikskorna har en stabilare plattform så att du kan skjuta ifrån ordentligt med hela foten. I spikskor för höjdhopp kan du till och med rotera spikarna i hälen för att få ett ännu bättre avstamp.

Shoppa spikskor för hopp
Opsomming 6

Spikskor för kast

Det finns också speciella skor för kastgrenar, men alla skor har inte spikar. För spjutkastning använder man spikskor med spikar under framfoten och hälen för att kunna stå stadigt på plats under själva kastet. För kulstötning och diskuskastning använder man däremot skor med väldigt lite mönster så att man kan svänga och glida bra under kastet.

Shoppa spikskor för kast

Prisklasser

När du söker på spikskor kanske du slås av hur stora prisskillnader det är mellan olika spikskor. Det går en linje mellan billigare och en dyrare skor. Den här linjen är inte alldeles svart eller vit, men om man ska dra en gräns kan man säga att spikskor under 1000 kronor hamnar i den billigare kategorin. Över 1000 kronor innebär att de är i den dyrare kategorin. Om du precis har börjat springa med spikskor kan det vara klokt att välja en något billigare sko för att testa om du trivs med den. Så snart du fått mer erfarenhet och utvecklat din löpning kommer du dock få större krav. De dyrare varianterna har ofta en kolfiberplatta under hela fotens längd för att hålla spikskorna rejält styva. Därmed blir de mer tåliga mot de krafter som frigörs under löpningen och håller längre. Den övergripande kvaliteten på skon brukar också vara högre och de har i allmänhet lägre vikt.

Spikar till spikskor

I samtliga grenar inom friidrott får spikarna var högst 6 millimeter långa. I traillöpning kan du även använda längre spikar för att få bättre grepp, och här kan du välja spikar på 9 eller 12 millimeter. För att se till att spikskorna fyller sin funktion på bästa sätt är det viktigt att du inte springer med dem på gatan och även att du byter ut spikarna när de inte längre är vassa. För att du ska kunna byta dem utan problem kan det vara bra att använda lite fett på spetsarna så att de inte rostar.

Shoppa spikar till spikskor

Slutspurt

Varje disciplin inom friidrotten har skor som är specifikt utformade för just denna. Att hitta rätt spikskor hänger givetvis inte bara på din gren och inriktning utan också på din löpstil och vad du själv föredrar. Vi hoppas att du med hjälp av informationen i det här blogginlägget har lärt dig lite mer om spikskor och därmed lättare kan välja rätt i det stora utbudet som finns.

Är du lika taggad som vi är? Ta då en titt på kollektionen av spikskor i vår webbshop. Har du fortfarande frågor? Då kan du kontakta någon av våra produktexperter via vår kundtjänst.

Till 21RUN webbshop