Skip to main content
KARHU
Karhu

Köpguide

KARHU köpguide

KARHU löparskor har funnits i över hundra år, och varumärket har en lång historia bakom sig. Nu är varumärket tillbaka med några fantastiskt bra allroundlöparskor. För KARHU handlar det om att erbjuda en smidig löparupplevelse, och detta gör man genom att konstruera löparskor med perfekt passform. I det här blogginlägget berättar vi allt du behöver veta om KARHU.

Shoppa KARHU löparskor för damerShoppa KARHU löparskor för herrar
Karhu

Innovativ från dag 1

År 1916 såg KARHU dagens ljus i en liten verkstad i Helsingfors. I denna verkstad bearbetades lokala björkträd till produkter som spjut, skidor och diskusar. Man konstruerade också löparskor och den första “flygande finnen” var ett faktum. Några år senare ändrades företagsnamnet till KARHU, som på finska betyder “björn”. Numera är “den flygande finnen” ett välkänt namn runt om i världen och KARHU löparskor blir alltmer erkända. Årtionden efter KARHU:s blygsamma start var skorna dominerande under de olympiska spelen i Helsingfors. Varumärket, den berömda M-symbolen, som kommer från ordet “Mestari”, vilket är finska för “mästare”, är synligt på sidan av alla KARHU-skor.

1970 utvecklade KARHU det första patenterade mellansulsystemet “Air Fusion” för sina löparskor. 1986 skapade de sin berömda “Fulcrum-teknik” – ett dämpningssystem som utformats för att ge driv framåt.

Modern teknik

KARHU är ett varumärke under ständigt utveckling med fokus på innovation. De har till exempel utformat Ortix Fit för att erbjuda löpare innovativ komfort under löpning. År 2018 lanserade de sitt första Fit ID i samarbete med Fleet Feet. Med utgångspunkt i miljontals fotskanningar har KARHU hittat en passform som känns rätt för så många som möjligt.

Fulcrum-teknik

KARHU tillämpar sin Fulcrum-teknik. Denna teknik är särskilt utformad för att förflytta den energi som frigörs under löpningen framåt och minska den inbromsande effekten.
Energin hos löparen omvandlas alltså till en framåtdriven rörelse, även kallad “rullningseffekt”. Fulcrum-tekniken ger en välbalanserad dämpning, mer stöd och högre energiåtergivning. Jämför det med en liten boll som du släpper på ett dämpande material. Bollen kan studsa upp igen eller sjunka ner i dämpningen, men vad händer om bollen studsar framåt? Det är just den effekten KARHU vill uppnå med sin Fulcrum-teknik.

Karhu
Karhu
Karhu
"Det som slår mig när jag hjälper kunder med KARHU löparskor i butiken är att nästan alla säger att skorna känns bekväma så fort de sätter ner foten i dem. Det är bara löpare med väldigt smala fötter som kan ha problem med KARHU. Många löpare sätter också värde på de stabila egenskaperna."

Menno Munster – Produktexpert

Visste du att…

KARHU var det första märket som hade tre ränder på sidan av sina löparskor. Senare köptes märket upp av ett annat stort sportmärke och därför ser man fortfarande ofta de tre ränderna.

KARHU löparskor

Karhu Mestari Run

Mestari Run 1.0

Ultimat komfort

KARHU Mestari Run 1.0 är den senaste modellen i KARHU:s kollektion av löparskor. Mestari Run 1.0 herrsko är en förstklassig löparsko med maximal dämpning som passar både neutrala löpare och löpare med lätt överpronation. Mestari Run har en tjockare mellansula för extra komfort när du springer på landsväg. Du får ett effektivt avtramp under löpningen tack vare Fulcrum-tekniken i kombination med KARHU framåtdrivande platta. Den omarbetade sammansättningen av AeroFoam-mellansulan är mjuk och ger framåtriktad energiåtergivning.

Stabilitet

70%%

Dämpning

90%%

Framåtdriv

70%%

Drop: 8 mm  Vikt: 340 gr Löpartyp: Neutral och lätt överpronation
Bäst för: Komfort och effektivitet

Karhu Fusion

Fusion 3.5

Snabb stegavveckling

KARHU Fusion 3.5 är en löparsko med responsiv dämpning för neutrala löpare. Den framåtdrivande Fulcrum-kilen och dämpningen av hög kvalitet gör löpträningen behaglig. 6 mm drop, kortare Fulcrum och en framåtdrivande platta ger en snabb och effektiv stegavveckling. Fusion är relativt mångsidig, men passar allra bäst för snabba träningspass.

Stabilitet

70%%

Dämpning

70%%

Framåtdriv

90%%

Drop: 6 mm  Vikt: 272 gr  Löpartyp: Neutral
Bäst för: Tempoträning

Karhu Synchron

Synchron 2.0

Stabilitet och komfort

Med sin stabila konstruktion kan KARHU Synchron 2.0 användas av både neutrala och överpronerande löpare. AeroFoam Nova-mellansulan har massor med volym och ger hög komfort under din löprunda. Placeringen av Fulcrum syns på undersidan av löparskon och den genomgående Fulcrum vid hälen och framfoten ger extra stabilitet vid stegavvecklingen. Med ovandelen i IdealKnit får du en överlägsen passform och ventilation vid längre träningsrundor. Den slitstarka yttersulan ger ett smidigt avtramp och ett stadigt grepp på blött underlag. Synchron 2.0 passar perfekt för längre löprundor.

Stabilitet

90%%

Dämpning

50%%

Framåtdriv

70%%

Drop: 8 mm Vikt: 352 gr  Löpartyp: Neutral och överpronation
Bäst för: Långa distanser

Karhu Ikoni

Ikoni 2.5

Allround-egenskaper

KARHU Ikoni 2.5 är en mångsidig och mjukt dämpande löparsko för neutrala löpare och löpare med lätt överpronation. Ovandelen i IdealKnit har ett strategiskt utformat mönster för att ge bra luftgenomsläpp, medan de tryckta detaljerna i hälen och framfoten ger en åtsittande passform runt foten. Kombinationen av Fulcrum-kilen och AeroFoam-mellansulan ger framåtdrivning, energiåtergivning och komfort. Tack vare detta passar Ikoni bra för träning i både långsamt och högre tempo.

Stabilitet

50%%

Dämpning

80%%

Framåtdriv

80%%

Drop: 8 mm  Vikt: 272 gr  Löpartyp: Neutral och lätt överpronation
Bäst för: Allround

Karhu Ikoni Trail

Ikoni TR 1.0

Trailäventyr

KARHU Ikoni Trail 1.0 löparsko har en AeroFoam Trail-mellansula som ger förstklassig dämpning utan att du förlorar markkänslan. Kombinationen av ett drop på 5 mm och den unika trail Fulcrum ger dig en responsiv känsla och rejäl skjuts framåt på både plana och ojämna stigar. Yttersulan på KARHU Ikoni Trail kännetecknas av M- och T-greppsmönstret, där M-greppet ger säkerhet vid stigningar och nedförsbackar medan T-greppet ger ett stadigt grepp på blött underlag. Passformen på trailskon är något bredare vid framfoten än KARHU:s löparskor för asfalt och du kan därför röra fritt på tårna.
KARHU Ikoni Trail 1.0 finns också i en vattenavvisande version så att du håller dig bättre skyddad i regn och på leriga underlag.

Stabilitet

80%%

Dämpning

80%%

Framåtdriv

80%%

Drop: 5 mm  Vikt: 350 gr  Löpartyp: Neutral och överpronation 
Bäst för:
Trail

Slutspurt

Nyfiken på KARHU? Ta då en titt på kollektionen i vår webbshop. Om du har frågor om någon av våra KARHU-produkter är du alltid välkommen att kontakta vår kundtjänst. Våra löparexperter hjälper dig mer än gärna att välja rätt KARHU-skor.

Shoppa KARHU löparskor för damerShoppa KARHU löparskor för herrar