Skip to main content

De bästa sport-BH:arna

En bra sportbehå är minst lika viktig som ett par bra löparskor och har numera blivit ett måste för dagens löpare. Sportbehåar har många fördelar och är inte bara ett oumbärligt tillbehör för att hjälpa kvinnliga idrottare att prestera på topp, de är också ett snyggt inslag i en outfit, och finns i många stilar och färger med syftet att skydda brösten och samtidigt få klädseln att se bra ut.

Varje år är det flera specialiserade varumärken som lanserar nya modeller av sportbehåar som bara blir bättre och bättre. Ibland kan det till och med vara svårt att välja. I den här bloggen ska vi titta närmare på fördelarna och de olika funktionerna hos sportbehåar och även ge svar på de vanligaste frågorna. Och för att hjälpa dig att välja hittar du här också vårt urval av de 5 bästa sportbehåarna.

Se alla sport-BH

3fördelar med en sport-BH

Opsomming 1

En sport-BH ger optimalt stöd till brösten

Under löpning utsätts brösten för hårda påfrestningar från de olika rörelserna när du springer. Brösten rör sig med kroppen, både upp och ner och från sida till sida. En sport-BH är gjord för att begränsa de här rörelserna genom att ge brösten optimalt stöd.

Sportbehån omsluter brösten och ger dem stöd både nedtill och upptill för att minska ryckighet och horisontella rörelser. Med bra stöd för brösten kan du koncentrera dig fullt ut på din löpning, oavsett om det är en avslappnad löprunda, intensiv intervallträning eller en långt uthållighetsrunda.

Opsomming 2

Komfort vid varje steg med en sport-BH

Sportbehåar ger inte bara stöd åt brösten, de är också utformade för att ge dig den nödvändiga komforten när du springer. Sport-bh:ar är tillverkade av tekniska material som är hudvänliga, elastiska, slitstarka och andningsbara. Optimal svettavledning när du tränar förhindrar inte bara smärtsamma och störande besvär utan förebygger också irritation på huden.

Sport-bh:ar har justerbara axelband så att de kan anpassas efter din kroppsform och bekvämt följa kroppens rörelser. Så du har full rörelsefrihet och inga begränsingar som kan inverka negativt på dina prestationer eller den behagliga känslan av att springa, både under träning och tävling.

Opsomming 3

En sport-BH minskar belastningen på brösten vid löpning

Att välja rätt löparskor är viktigt för att belastningen på leder och senor när du springer, men det är minst lika viktigt för löpare att bära en sport-BH som är särskilt utformad för att absorbera stötarna från löpningen och skydda brösten, oavsett intensitet.

Sportbehåar är sömlösa och har inga byglar, och därmed är risken mindre att du upplever smärta, skav eller till och med skador på och kring brösten. Genom att stödja och skydda brösten optimalt kan du känna dig trygg och säker med en sport-bh så att du kan springa utan problem och ta dig an alla dina utmaningar.

SportBH
"Jag kan inte tänka mig att springa utan en sport-BH. För mig är det som med säkerhetsbältet i bilen, jag ger mig helt enkelt aldrig iväg utan den."

Camille Cholbi – Produktexpert

Visste du…?

Under aktiviteter där du utför snabba rörelser eller att kroppen ofta rör sig uppåt och neråt, som till exempel vid löpning, kan bröstens vikt öka upp till 5 gånger, beroende på intensiteten. Bröstens vertikala rörelse kan bli så mycket som 6 cm och den horisontella rörelsen hela 9 cm. En sport-BH kan, beroende på modell, minska bröstens rörelser med 50-70%.

4frågor och svar om sportbehåar

Opsomming 1

Varför ska man använda en sportbehå?

 • Eftersom bröst inte har några muskler utan enbart består av fettvävnad och körtlar kan de ständiga rörelserna och stötarna under löpningen inte bara bli smärtsamma utan också leda till att brösten på lång sikt blir hängiga.
 • Vanliga behåar är inte utformade för att absorbera belastningen från löpningen och därför är det viktigt att använda lämpliga sportunderkläder En sport-bh ger stöd för brösten, begränsar deras rörelser och minskar de stötar de utsätts för när du springer. Dessutom har byglarna, som kan orsaka smärta eller till och med skada brösten, ersatts av ett elastiskt band i sportbehåar.
 • En sport-bh inte bara skyddar brösten utan är också otroligt bekväma tack vare de mjuka, sömlösa, elastiska och ventilerande materialen som ger dig full rörelsefrihet och leder effektivt bort svetten när du springer.
Opsomming 2

Är det nödvändigt med sportbehå även för små bröst?

En sport-bh är lika viktig för små bröst som för större bröst. Oavsett din kupstorlek är brösten känsliga för stötar, så en sportbehå rekommenderas starkt även för kvinnor med små bröst.
Brooks har ett stort urval högkvalitativa sportbehåar i kollektionerna Brooks Dare och Brooks Drive Du hittar behåar som passar alla bröststorlekar, med justerbara band i olika bredd, så att du kan få exakt den passform som passar din kropp.

Opsomming 3

Vad är det för skillnad på en sport-BH och en sport-bustier?

Även om sport-bh:ar och sport-bustiers har samma funktion, nämligen att ge stöd för brösten när du tränar, finns det vissa skillnader mellan dem:

 • Stödmetod
  en sportbustier omsluter barmen och håller ihop brösten för att stödja dem som en “enhet”. En sportbehå däremot omsluter brösten var för sig. Det är därför sportbustier brukar rekommenderas för mindre bröst och sportbehåar för större bröst eftersom de ger mer stöd. Sportbehåar har även justerbara band för ännu bättre passform.
 • Sättet de tas på
  en sportbustier tas på över huvudet, medan en sport-BH kan öppnas framtill eller baktill och tas på över armarna. Eftersom en sport-bustier saknar knäppning är den snabb och enkel att ta på. En sportbustier bärs också ofta ensam som löparkläder, särskilt i varmt väder.

Sportbustiers och sportbehåar skyddar brösten lika bra. Så vilket du väljer handlar mer om personliga önskemål och komfort. Välj till exempel en Nike sportbustier eller en Odlo Sport-BH och spring utan problem!

Opsomming 4

Vilken typ av BH ska jag välja vid löpning?

För löpning rekommenderar vi att du väljer en behå som är utformad för sporter med hög belastning. Sportbehåar delas vanligtvis in i 3 kategorier, beroende på sportens påverkan. Det finns alltså 3 typer av behåar:

 • BH för sporter med hög belastning: löpning, lagsporter, crossfit.
 • BH för medelintensiva sporter: cykling, boxning, tyngdlyftning.
 • BH för lågintensiva sporter: yoga, pilates, golf, lättare gymnastik, stavgång.

Om du väljer en BH för hög belastning får dina bröst maximalt stödför att minska de ständiga rycken och rörelserna som löpning innebär. PureLime sportbehåar och high-impact sportbehåar från Shock Absorber kombinerar ofta kompression och omslutning för att hålla brösten på plats utan att kompromissa med rörelsefriheten.
Allt från den dagliga löprundan till intensiv intervallträning, från ett långdistanslopp som ett maraton till ett uppfriskande traillopp – rätt sport-BH ger brösten optimalt skydd och ger den komfort du behöver för att klara dina mål.

Topp 5 bästa sportbehåar

Nedan hittar du vårt urval av de 5 bästa sportbehåarna. De listas inte i någon särskild ordning. För varje modell beskriver vi de viktigaste funktionerna.

Opsomming 1

Shock Absorber Ultimate Run Bra

 • DShock Absorber Ultimate Run Bra är utformad för att ge maximalt stöd vid sportaktiviteter med hög intensitet, t.ex. löpning och traillöpning.
 • Den innovativa designen minskar bröstens rörelser med 78% utan att begränsa din rörelsefrihet. Tack vare justerbara band och bröststorlekar anpassar sig behån perfekt till din kroppsform.
 • Shock Absorber Ultimate Run Bra har Dry Action System-teknik som snabbt leder bort svetten från huden. Detta håller dig torr och bekväm, även under de mest intensiva träningspassen.
 • Tack vare den sömlösa designen uppstår ingen friktion eller irritation på huden.

Denna högkvalitativa BH i ger dig alltid stöd och erbjuder komfort , rörelsefrihet och andningsbarhet oavsett om du ger dig ut på en kort löprunda i snabbt tempo eller springer ett maraton. Ett av de bästa stödjande behåarna för brösten när du springer!

Köp Shock Absorber Ultimate Run Bra
Opsomming 2

Shock Absorber Ultimate Run Padded Bra

 • Shock Absorber Ultimate Padded Bra är perfekt för löpare.
 • Det högkvalitativa materialet har mesh-inslag för optimal ventilering. Svett leds effektivt bort och materialet torkar snabbt.
 • Tack vare de två formade, lätt vadderade kuporna och de breda axelbanden får du inte bara hög komfort utan också maximalt stöd under löprundan. Bandet under bröstet är sömlöst och förhindrar irritationer mot huden.
 • De olika knäppningarna baktill ger en exakt passform som gör att du kan röra dig helt fritt.
Köp Shock Absorber Ultimate Run Padded Bra
Opsomming 3

Shock Absorber Active Multi Sports Bra

 • Shock Absorber Active Multi Sports Bra ger aktivt stöd för brösten under olika sportaktiviteter, t.ex. löpning och lagsporter.
 • Racerback-utformningen ger dig stor rörelsefrihet. Tack vare det dubbla justeringssystemet i ryggen och de justerbara axelbanden kan du anpassa behån perfekt efter din kroppsform så att du kan röra dig fritt utan att fundera på om brösten håller sig på plats när du tränar.
 • Shock Absorber Multi Sports Bra är en sportbehå som är lätt att ta på och av. Det tekniska materialet har utmärkt andningsförmåga och ger optimal komfort under alla dina sportaktiviteter.
Köp Shock Absorber Active Multi Sports Bra
Opsomming 4

PureLime Compression Bra

 • Purelime Compression Bra är särskilt utformad för sporter med hög intensitet, t.ex. löpning. Denna sport-BH med en snyggt sportig look har en speciell skärning så att den sitter bekvämt under armarna, med fasta sömlösa kupor som helt täcker brösten.
 • Denna högkvalitativa sport-BH har en hög knäppning, breda justerbara axelband och ett justeringssystem med hyskor och hakar för optimalt stöd. Elastiska band upptill och runt brösten ger extra stöd genom att begränsa bröstens rörelser, både vertikalt och horisontellt, till och med under dina mest intensiva träningspass.
 • Pureline Compression Bra är tillverkad av tekniskt Coolmax-material som både andas, är bekvämt och extremt hållbart så att du kan träna helt fritt och dessutom bekvämt!
Köp Pure Lime Compression Bra
Opsomming 5

Nike Swoosh medium Support Sports Bra

 • Nike Swoosh Bra är en ofodrad sportbustier som erbjuder perfekt balans mellan skydd och komfort för alla dina medelintensiva sportaktiviteter.
 • Tack vare Dri-fit-tekniken leds svetten snabbt bort från huden och håller dig torr i alla väder.
 • Stretchmaterialet och racerback-designen ger dig massor av rörelsefrihet, medan de breda axelbanden ger pålitligt stöd för din dagliga löprunda eller träningen på gymmet.
 • Den lätta Nike Swoosh Bra är enkel att ta på och av.
Köp Nike Swoosh Medium Support Sports Bra

Slutspurt

En sport-BH är mer än bara ett klädesplagg. Det är en viktig del av klädseln för alla typer av löpare. Oavsett om du bara springer någon gång då och då, är en entusiastisk traillöpare eller en erfaren maratonlöpare är en sport-BH viktig för skydd, komfort och prestation. Välj de bästa sportbehåarna och uppnå dina träningsmål utan problem!

Har du fortfarande frågor om sportbehåar? Kontakta då en av våra produktexperter via vår kundtjänst. Vårt team av professionella och hängivna löpare hjälper dig mer än gärna att välja rätt sportbehå.

Se alla sportbehåar