Skip to main content

adidas Adizero Adios Pro 4 – Krossa dina rekord

adidas Adizero Adios Pro 4 är den ultimata tävlingsskon för dig som vill slå personliga rekord på halv- och helmaraton. Med sin kombination av Lightstrike Pro, Energy Rods 2.0 och en uppdaterad ovandel är skon inte bara lättare än någonsin utan också bekvämare. Lighttraxtion-yttersulan är viktbesparande och ger dig optimalt grepp vid vartenda tävlingslopp. Den här skon är supersnabb, klarar du att hålla jämna steg?

Vad är nytt?

  • Ny lätt och andningsbar Lightlock-ovandel
  • Mjukare Lightstrike Pro-dämpningsmaterial med hög energiåtergivning
  • Energy Rods 2.0 med kolfiber har blivit spetsigare vid tårna
  • Ny yttersula med Lighttraxion-teknik

adidas Adizero Adios Pro 4 kommer att finnas tillgänglig f.o.m. den 1:a oktober.

Se dammodellerSe herrmodeller

3 skäl till att adidas Adizero Adios Pro 4 är rätt sko för dig

Opsomming 1

Du vill ha en av marknadens snabbaste tävlingsskor

Med bara 205 gram, två lager Lightstrike Pro superfoam och en kolfiberkonstruktion är adidas Adios Pro 4 en av de snabbaste tävlingsskorna som finns. Flera nationella, europeiska och världsrekord har redan satts med den tidigare versionen. Dessutom har skon tagit sig till prispallen varje gång under större maratonlopp. Det visar att detta inte bara är en snabb sko, utan också förstahandsvalet bland många toppidrottare. Lightstrike Pro-skummet är lätt och ger högsta möjliga energiåtergivning så att du kan hålla uppe ett högt tempo även när du är trött.

Opsomming 2

Du är på jakt efter en stabil tävlingssko med kolfiber

adidas Adizero Adios Pro 4 är en tävlingssko med kolfiber som passar (halv)maratonlöpare på alla nivåer. Det spelar ingen roll om du springer i 2,5 eller 4 timmar eftersom kolfiberkonstruktionen löper parallellt med tån vilket hjälper dig att få en mer effektiv stegavveckling. Dessutom är hälen lite bredare jämfört med andra kolfiberskor så du får massor av stabilitet under landningen.

Opsomming 3

Du tränar inför halv- eller helmaraton

Pro 4 från adidas är utformad för halv- och helmaraton. Sulan på denna kolfibersko har en tjocklek på nästan 4 cm, så att du får massor av dämpning och komfort när du springer långa distanser. Har du planer på att springa ett kortare lopp på 5 eller 10 km? Då kan du också välja adidas Adizero Takumi Sen eftersom den modellen har en tunnare mellansula som gör den lättare i vikt och fungerar lite bättre när du springer på en slingrande bana.

"Vi har väntat ett tag på den, men väntan har gett utdelning. adidas Adizero Adios Pro 4 är lättare, snabbare och bekvämare än någonsin."

Daan Glorie – Produktexpert

Visste du att…

Idrottarna hos adidas testade Pro 4 ingående i labbet och under träningspass på landsväg, och de var mycket entusiastiska. En av idrottarna kommenterade: “adidas Adizero Adios Pro 4 känns otroligt balanserad. Den känns verkligen som en förlängning av min kropp så att jag kan fortsätta att springa i högt tempo”.

adidas Adizero Adios Pro 4 i detalj

Lightlock-ovandel

Lightlock-ovandelen har en vävd struktur som är mycket slitstark och ger optimalt stöd, även i blöta förhållanden.

Lightstrike Pro dämpningsmaterial

Ett mycket responsivt skum från adidas som ger lättviktsdämpning och energiåtergivning.

Energy Rods 2.0 kolfiberkonstruktion

Kolfiberkonstruktion som säkerställer en effektiv och explosiv stegavveckling.

Lighttraxion- och Continental-yttersula

Ny typ av gummi som är lättare i vikt men erbjuder samma fasta grepp i tävlingsförhållanden. På framfoten finns en remsa av Continental-gummi för extra hållbarhet.

Intervju om adidas Adizero Adios Pro 4

Vi fick möjlighet att ställa några frågor till produktexperterna hos adidas om den senaste tävlingsskon Adizero Adios Pro 4. Vilka förändringar finns jämfört med föregångaren och vem passar den bäst för?

Vilken är målgruppen för adidas Adizero Adios Pro 4?

”adidas Adizero Pro 4 är gjord för olika typer av löpare, inte bara för dem som springer ett maraton på under 3 timmar. Skons stabila egenskaper har bibehållits men skon har gjorts lättare och dämpningen lite mjukare för att ge komfort när du springer långa distanser. Så även löpare som springer maraton på 4 timmar kan med fördel välja Adios Pro 4.”

Har det gjorts några förändringar av kolfiberstavarna Energy Rods?

“Ja, vi har dragit lärdom av innovationen av adidas Adizero Adios Pro Evo. Detta är en väldigt exklusiv tävlingssko i kolfiber som bara väger 138 gram, den lättaste på hela marknaden. Rockerformen (rundningen av framfoten) börjar nu tidigare, från ca 2/3 av skon. Man har gjort många studier och denna rockerform gör att löparen får en mer effektiv stegavveckling under löpningen.”

Hur har Adios Pro 4 gjorts mer stabil?

Volymen i framfoten har breddats lite för att öka stabiliteten. Som en extra bonus har man lagt till lite mer skum i framfoten. Därmed upplever du mer komfort under frånskjutet.

Vad är skillnaden på materialet i ovandelen jämfört med Pro 3?

Lightlock-ovandelen är mycket mjuk, har mer stretch och omsluter fötterna bättre än Pro 3. Snörningssystemet har gjorts lite smalare och rakare så att det trycker mindre mot foten. Det vävda ripstop-materialet är lätt och fuktavledande. Materialet har stretch på sidor så att foten står lite stadigare i skon.

Har det gjorts några ändringar av dämpningsmaterialet Lightstrike Pro?

Ja, dämpningsmaterialet har gjorts lite mjukare så att det känns lättare under fötterna. Även det här skummet har utvecklats med hjälp av innovationen hos Adios Pro Evo.

Hur skiljer sig yttersulan från den tidigare versionen?

Lighttraxion-gummit är utformat för att vara lika slitstarkt och ge samma grepp som Continental-gummit, men är lite lättare i vikt. På framfoten finns en remsa av Continental-gummi precis under trampdynan. Det ger bättre grepp under frånskjutet. Detta bygger också på data från idrottare som springer i tävlingstempo så att vi kunde se stegavvecklingen hos yttersulan.

3 utmärkande egenskaper hos adidas Adizero Adios Pro 4

Opsomming 1

Lätt och robust ovandel

Lightlock-ovandelen är en ny typ av material som utvecklats av adidas för att omsluta foten bättre men med färre tryckpunkter och irritationer. Materialet har en vävd struktur som gör det tunt, starkt och vattenavvisande. Ovandelen är dessutom lätt, mycket ventilerande och ger stöd utan onödig vikt.

Opsomming 2

Maximal energiåtergivning tack vare Lightstrike Pro och Energy Rods 2.0

Lightstrike Pro-skummet i mellansulan är ett mycket responsivt skum som ger massor av energiåtergivning vid vartenda steg. Det innebär att du kan springa snabbare med mindre energiförlust, perfekt vid tävlingslopp där varje sekund räknas. Energy Rods 2.0 är kolfiberstavar som löper parallellt med tålederna. De ger ett unikt stöd för mellanfoten och skapar ett explosivt frånskjut. Jämfört med föregångaren har kolfiberstavarna i framfoten gjorts lite brantare för att ge en mer effektiv kraftöverföring under tävlingslopp.

Opsomming 3

Lighttraxion- och Continental-yttersula

Lighttraxion-yttersulan är utformad för att ge ett extremt grepp under träning och tävling. Materialet är lätt men ger ändå tillräckligt med grepp, även på blött underlag. På så sätt får du maximal kontroll i snabba svängar och på raksträckor. På framfoten har man lagt till Continental-gummi för bättre grepp och slitstyrka när du skjuter ifrån. 

adidas Adizero Adios Pro 4 vs Adizero Prime X

adidas Adizero Adios Pro 4 och Adizero Prime X är båda tävlingsskor med kolfiber. Den största skillnaden är att Prime X har en tjockare mellansula och utöver Carbon Energy Rods är försedd med en kolfiberplatta. I tävlingsskor är det enligt bestämmelserna förbjudet med två kolfiberplattor och sulans tjocklek får inte överstiga 4 cm. Idrottare som tävlar om en pallplats får därför inte springa ett lopp i Prime X, men de kan använda den för snabba och långa träningsrundor. Med Prime X är det enkelt att springa på snabba tider tack vare den högre energiåtergivningen.

adidas Adizero Adios Pro 4
Drop Vikt Skum Egenskaper
6 mm (39 mm häl / 33 mm framfot) 205 gram Lightstrike Pro Hög energiåtergivning med ett lager kolfiber.
Adidas Adizero Prime X 2 Strung
Sprengung Vikt Skum Egenskaper
7 mm (50 mm häl / 43 mm framfot) 295 gram Lightstrike Pro Hög energiåtergivning med två lager kolfiber.

adidas Adizero-kollektion

Adizero-kollektionen är sedan flera år tillbaka en favorit bland löpare. Med innovativ teknik som Energy Rods och Lighstrike Pro-skum fortsätter adidas att hålla hög standard för tävlingsskor. Målet är att ge löparna vad som krävs för att prestera på topp under varje tävlingslopp. adidas Boston är en temposko med glasfiberrör och superfoam som ger dig möjlighet att träna i högt tempo. Adizero Adios Pro och Adizero Prime X är de ultimata tävlingsskorna med kolfiberförstärkta Energy Rods. Prime X har en otillåten sultjocklek på över 4 cm och två kolfiberplattor som ger maximal energiåtergivning när du tränar och tävlar. För elitlöparna har man tagit fram Adizero Adios Pro Evo, den lättaste tävlingsskon i kolfiber någonsin.

Vill du välja den bästa tävlingsskon från adidas? Fyll då i vår online shoe advisor eller ta en titt på vår skomatris där vi rankar skorna utifrån dämpning och energiåtergivning (responsivitet).

Exempel på skorotation med adidas

Skorotation innebär att man växlar mellan minst två olika löparskor för att belasta kroppen på olika sätt och därmed undvika skador. Dessutom fyller varje löparsko ett specifikt syfte, nämligen att springa långt eller att springa snabbt. Nedan följer våra råd om du vill skifta mellan olika löparskor från adidas.

Allround – adidas Supernova Rise / Prima
Tempo / intervall – adidas Adizero Boston
Tävling – adidas Adizero Adios Pro 4 / Takumi Sen

Test av adidas Adizero Adios Pro 4

Alla löparskor testas av våra egna experter. Här kan du snart läsa vad Daan Glorie kommit fram till.

Daan Glorie 21Run

Daan Glorie

Produktexpert

Tekniska specifikationer adidas Adizero Adios Pro 4

Typ av sko
Tävlingssko
Drop
6 mm (39 mm häl / 33 mm framfot)
Vikt
Ca. 205 gram
Löpartyp
Neutral
Typ av dämpning
Lightstrike PRO

Förväntningar

“adidas Adizero Adios Pro 3 har varit min absoluta
favorittävlingssko. Jag har sprungit alla min personbästa med den, inklusive mitt maraton på 2.40.43 i Rotterdam förra året. Skon är lätt, ger otrolig energiåtergivning och är också väldigt stabil. Jag tyckte särskilt mycket om stabiliteten och hållbarheten eftersom Continental-sulan höll hela 600 km. Jag är nyfiken på att se hur Adios Pro 4 känns och om den fortfarande vänder sig till en stor målgrupp – från 4-timmars maratonlöpare till elitlöpare.”

Slutspurt

Med Adizero Adios Pro 4 visar adidas att de kan fortsätta utveckla sina kolfiberskor utan att förändra skons styrka. Den här tävlingsskon passar fortfarande varenda maratonlöpare, oavsett om du springer i 4 eller 2,5 timmar. Den omgjorda yttersulan slitagesulan ger ett bra grepp och tack vare kolfiberstavarna Energy Rods upplever du skon otroligt stabil. Men viktigast av allt: den här kolfiber-racern är enormt snabb. Med en vikt på bara 205 gram och uppdaterat Lightstrike Pro-skum får du maximal dämpning och energiåtergivning vid långa distanser. Om du föredrar distanser på 5 eller 10 km rekommenderar vi istället adidas Adizero Takumi Sen.

adidas Adizero Adios Pro 4 har likheter med Saucony Endorphin Elite och Nike Vaporfly 3, som också är snabba tävlingsskor med kolfiber avsedda för halv- och helmaraton. Den stora skillnaden är att adidas inte har någon kolfiberplatta utan istället kolfiberrör, vilket innebär att det finns mer superfoam i framfoten. Dessutom är undersidan av hälen ganska bred, vilket gör Pro 4 stabil även när du landar längre bak på hälen.

Är du lika förväntansfull som vi är? Ta då en titt på adidas Adizero Adios Pro 4 i vår webbshop. Har du fortfarande frågor? Då kan du kontakta en av våra produktexperter som du når via vår kundtjänst.