Skip to main content

Test

Brooks Ghost Max 2 – En pålitlig och bekväm följeslagare

Med Brooks Ghost Max 2 kan du springa som på moln, men med massor av stabilitet. Den här löparskon är gjord för löpare som sätter komforten i första rummet. Med sitt uppdaterade DNA LOFT v3-skum och med en passform som är bekväm även för bredare fötter kan den här allroundlöparskon användas av många olika typer av löpare. Vill du veta mer? Fortsätt då och läs vår recension.

Vad är nytt?

  • Ny ovandel
  • Uppdaterad med DNA LOFT v3 skum
Se dammodellerSe herrmodeller
Blog zijbalk stad

3skäl till att Brooks Ghost Max 2 är rätt sko för dig

Opsomming 1

Du springer regelbundet långa distanser

När du tänker på långa distanser tänker du också på en bekväm löparsko med mycket dämpning. Och det är just detta som utmärker Brooks Ghost Max. Tack vare den extra tjocka mellansulan med DNA LOFT v3 får du massor av dämpning för varje steg du tar. Den här löparskon passar alltså perfekt för långa distanser upp till maraton och längre.

Opsomming 2

Du har en bred fot eller använder egna inläggssulor

Använder du inläggssulor eller har du en lite bredare fot? Då bör du definitivt överväga Brooks Ghost Max som din nya löparsko. Den här modellen erbjuder mer komfort på för en bredare framfot och en något högre vrist. Visste du förresten att Brooks Ghost Max 2 även finns i olika bredder för både dam och herr? 1D-lästen är till exempel standard för herrmodellen, men det finns också en 2 E (bred) och 4 E (extra bred) för den som behöver det.

Opsomming 3

Du är nybörjare inom löpning

Brooks Ghost Max 2 är en utmärkt löparsko för nybörjaren. Detta för att den är väldigt stabil även om du inte hunnit öva upp någon bra löpteknik. De flesta nybörjare är ännu inte särskilt stabila i fotleden, knäet eller höftleden, men den här skon ger stabilitet tack vare sin breda bas oavsett vilket tempo du springer i. Det tjocka dämpningslagret minskar dessutom den belastning som uppstår på benen när du springer.

"Brooks Ghost 2 har blivit mer mångsidig i och med uppdateringen av dämpningsmaterialet DNA Loft V3. Nu kan du ha den inte enbart för uthållighetslöpning utan även för tempoträning."

Daan Glorie – Produktexpert

Visste du att…

Varumärket Brooks har funnits sedan 1914. Från början tillverkade företaget balettskor och badskor, men växte och blev under 80- och 90-talet en av de mest populära märkena för löparskor. Vid det här laget var hela deras verksamhet inriktad på löparskor, vilket innebär att produkterna är av hög kvalitet och gediget utvecklade.

Brooks Ghost Max i detalj

Ovandel i Double Jaquard Air Mesh

med massor av ventilation och en stabil hälkappa

DNA LOFT v3-skummet

är mjukt men ger också en väldigt lätt känsla när du springer

GlideRoll-teknik

främjar en jämn stegavveckling från häl till tå

Segmented Crash Pad

med mycket slittåligt gummi som ger optimalt grepp men också utmärkt dämpning

Hur kom DNA LOFT v3 till?

DNA LOFT v3 är inte alldeles nytt eftersom det redan använts i Brooks Glycerin. Man skapade detta dämpningsmaterial genom att injicera mellansulan med kväve. Kväveinfusion är mer känt inom bland annat kaffebranschen. På Brooks upptäckte man att man kan göra tjockare mellansulor med kväveinfusion samtidigt som vikten blev lägre. Resultatet blir mer dämpning under löpningen, men samtidigt ett skum med bra hållbarhet.

3utmärkande egenskaper hos Brooks Ghost Max 2

Opsomming 1

DNA LOFT v3 dämpningsmaterial

Mellansulan på Brooks Ghost Max 2 är försedd med DNA LOFT v3 dämpningsmaterial. Detta tjocka dämpningsskikt injiceras med kväve så att du får en mjuk och bekväm känsla under fötterna. Övergången till det här skummet har dessutom gjort Ghost Max 2 mer mångsidig, så att du kan använda skon både för tempoträning och långa intervallblock.

Opsomming 2

GlideRoll Rocker

“GlideRoll Rocker” kanske låter avancerat, men syftar i själva verket på den rundade formen av sulan. Allt fler löparskor har numera formen av en rocker. Dessa rundade sulor gör stegavvecklingen från häl till tå betydligt jämnare eftersom skon automatiskt ger ett lite mer rullande steg.

Opsomming 3

Mycket stabilitet

Ghost Max 2 är en neutral löparsko med mycket stabilitet. Detta tack vare sulans breda bas i kombination med den stadiga hälkappan och skalkonstruktionen. När du tar på dig skon sitter foten så att säga nere i dämpningsmaterialet, vilket gör att fötterna får en mer stabil stegavveckling. Den stabila löpkänslan förstärks ytterligare av GlideRoll Rocker. Dina fötter kan inte rulla inåt, men de kan rulla framåt.

Brooks Ghost Max 2 eller Glycerin 21?

Både Brooks Ghost Max 2 och Glycerin 21 är neutrala löparskor. Den största skillnaden hittar vi i skornas drop, vikt och dämpningsnivå. Brooks Glycerin har ett drop på 10 mm medan Ghost Max har ett något lägre drop på 6 mm. Detta gör Ghost Max 2 lite mer lämplig för löpare som landar på mellan- eller framfoten. Med en vikt på cirka 278 g är Glycerin dock något lättare än Brooks Ghost Max 2 som har en vikt på 306 g. Framfoten på Glycerin är därtill något mjukare medan Ghost Max bygger på GlideRoll-teknik vilket innebär en styvare framfot som ger dig en automatisk stegavveckling från häl till tå.

Brooks kollektion av löparskor

Vill du välja de bästa Brooks-löparskorna? Ta då först reda på om du är en neutral eller överpronerande löpare. Detta kan du enkelt göra med hjälp av vår Shoe Advisor.

Brooks har olika typer av löparskor för neutrala löpare. Ghost och Glycerin till exempel, är de mest populära skorna för korta och långa distanser. Ghost Max 2 är den mest dämpande löparskon i Brooks kollektion. Letar du efter löparskor med lite mer stöd? Då bör du ta en titt på Adrenaline GTS och Glycerin GTS.

Exempel på skorotation med Brooks

Skorotation innebär att man växlar mellan minst två olika löparskor för att belasta kroppen på olika sätt och därmed förebygga skador. Dessutom fyller varje löparsko ett specifikt syfte, nämligen att springa långt eller att springa snabbt. Nedan följer våra råd om du vill växla mellan olika löparskor från Brooks.

Allround – Brooks Ghost Max 2
Tempo/intervallBrooks Hyperion (Max)
TävlingBrooks Hyperion Elite 4

Bra skor + bra strumpor = förebygger blåsor

Brooks Crew Socks är fantastiska löparstrumpor att använda ihop med Brooks Ghost Max. Strumporna passar bra vid långa löprundor och tävlingar, både för dam och herr! Strumporna ger mycket dämpning, är mellanhöga och ger extra stöd för hålfoten.

Brooks löparkläder

Funderar du på att köpa Brooks Ghost Max 2? Då kan du också komplettera din outfit med Brooks löparkläder. I High Point-kollektionen hittar du funktionella löparkläder för traillöpning, men självklart kan du även använda dem under dina dagliga träningsrundor. Superpraktiskt, eftersom byxorna i High Point-kollektionen ofta har fickor för nycklar, sportnäring och mobil. Ge dig ut och spring i dina favoritlöparkläder utan att behöva bära med dig något i händerna.

Test av Brooks Ghost Max 2

Alla löparskor testas av våra egna experter. Här kan du läsa vad Daan Glorie kommit fram till.

Daan Glorie 21Run

Daan Glorie

Produktexpert

Tekniska specifikationer Brooks Ghost Max 2

Typ av sko
Tävlingssko
Drop
6 mm (28 mm häl – 22 mm framfot)
Vikt
Ca. 269 gr. dam / ca. 306 ge. herr
Typ av löpare
Neutral
Typ av dämpning
DNA Loft v3

Förväntningar

„Den första versionen av Ghost Max var mycket populär tack vare sin komfort och stabilitet. Den här löparskon var dessutom väldigt karaktäristisk på grund av sin breda framfot och höga vrist. Jag tyckte att det var en trevlig sko för mina lugna uthållighetslöpningar, men den var lite tyngre och styvare än till exempel HOKA Clifton och New Balance 880 som jag också använder. Jag är nyfiken på om Brooks Ghost Max 2 har blivit smidigare och lättare så att man även kan använda den lite mer för tempoträning.“

Passform

„Brooks Ghost Max 2 känns lite smalare än den tidigare versionen. Jag får en bra omsluten passform där tårna har gott om utrymme för att röra sig. Hälkappan är tillräckligt fast för att hälen inte ska glida när jag springer. Jag behöver inte heller dra åt skosnörena särskilt hårt för att skon ska sitta bekvämt. Det här är en sko som ger mycket stöd från ovandelen, och även från den förstärkta hälkappan med ett mjukt tyg baktill. Den enda nackdelen jag upplevde var de lite väl korta skosnörena. Skon finns för övrigt också i olika bredder om du tycker att den vanliga passformen klämmer om tårna.”

Löpsteg

„Jag har kört lite uthållighets- och tempoträning med Ghost Max 2. Det jag märkte var att de känns mycket lättare än förra versionen. DNA LOFT v3-skummet är också lite mjukare vilket jag uppskattar under längre uthållighetslöpningar på 20 till 30 km. Jag gillar att träna uthållighetslöpning på grusvägar och mjukt underlag för att minska belastningen på lederna. På oasfalterade stigar upplevde jag Ghost Max 2 mycket stabil. Jag råkade trampa på en liten gren och blev rädd att jag skulle vricka fotleden, men det tillät inte den här skon. Den rundade sulan underlättar stegavvecklingen med den extra dämpningen under framfoten under avstampet.“

Komfort

„Den här löparskon faller inom kategorin “maximal dämpning”. Det innebär löparskor med en sultjocklek på upp till 40 mm. Ghost Max 2 är dock inte den allra mjukaste löparskon. DNA LOFT v3-skummet känns mycket fast och returnerar relativt sett mindre energi. Använd Brooks Ghost Max 2 främst för dina lugna och långa uthållighetsrundor. För erfarna löpare är detta den perfekta löparskon för återhämtningspass och när du känner dig lite trött. Nybörjare och löpare med lite tyngre kroppsbyggnad eller löpstil har god nytta av stabiliteten och tillförlitligheten i denna allroundsko.“

Slutspurt

Den första versionen av Brooks Ghost Max var redan otroligt populär och vi förväntar oss att den andra versionen kommer att göra ännu fler löpare nöjda. Skon är mjukare, lättare och mer mångsidig tack vare dämpningsmaterialet DNA LOFT v3. Som tur är har den stabila karaktären bibehållits och löpare med specialfötter (breda fötter eller höga vrister) kommer garanterat att hitta en passande sko med den här modellen. På grund av den tjocka mellansulan är Ghost Max 2 dock mindre lämplig för korta intervaller och tävlingar. I så fall bör du hellre satsa på Brooks Hyperion eller Hyperion Max.

HOKA Bondi och adidas Adistar är andra skor som påminner om Brooks Ghost Max 2 är. Också dessa är löparskor med maximal dämpning och en rund mellansula för att främja en jämn stegavveckling. Den stora skillnaden är att Ghost Max 2 är lite bredare i framfoten, vilket gör den lämplig för löpare som använder egna inläggssulor eller har breda fötter.

Är du lika förväntansfull som vi är? Ta då en titt på Brooks Ghost Max i vår webbshop. Har du fortfarande frågor? Då kan du kontakta våra produktexperter som du når via vår kundtjänst.