Skip to main content

Test

New Balance Fresh Foam X 1080v14 – Ultradämpning för varje löprunda

New Balance Fresh Foam X 1080v14 är en löparsko som utstrålar ren komfort. Detta är den perfekta löparskon för dina lugna och långa träningsrundor. Tack vare den uppdaterade sammansättningen av Fresh Foam X-dämpningsmaterialet och en bredare bas har skon nu blivit mer stabil samtidigt som den har kvar sin flexibilitet. Vill du veta mer? Läs då vidare i vår recension.

Vad är nytt?

    • Förbättrad Fresh Foam X-sammansättning som får skon att kännas lite mjukare och erbjuder mer dämpning
    • Bredare sula för ökad stabilitet
    • Ny ovandel ger bättre passform och flexibilitet

3skäl till att New Balance Fresh Foam X 1080v14 är rätt sko för dig

Opsomming 1

Du tränar inför ett halv- eller helmaraton

New Balance 1080v14 är gjord för långa distanser. När du tränar inför ett (halv)maraton avverkar du givetvis massor av kilometer och då är det skönt att ha en löparsko med mycket dämpning. Tack vare den tjocka Fresh Foam X-mellansulan återhämtar du dig också mycket snabbare eftersom du får mindre markkänsla när du springer.

Opsomming 2

Du är nybörjare inom löpning och behöver massor av komfort

En löparsko med mycket dämpning som 1080v14 är inte bara perfekt för långdistanslöpare utan även för nybörjare. Om du ännu inte är så van vid att springa är det skönt att ha en sko som erbjuder mycket komfort. Då känns löpningen lättare än om du springer i dina slitna gympaskor som du har hemma i garderoben.

Opsomming 3

Du har en något bredare (fram-) fot

New Balance 1080 är aningen bredare än en vanlig löparsko och ovandelen erbjuder en viss stretch. Därför passar skon utmärkt för en lite bredare fot. Upplever du att löparskor med standardbredd klämmer? Då kan du med fördel välja New Balance 1080v14 i den breda eller extra breda versionen.

"New Balance 1080v14 är som en mjuk madrass där du sjunker ner efter en lång ansträngande dag på jobbet. Skon är underbart mjuk och bekväm. Den får mig att vilja springa ännu längre!"

Daan Glorie – Produktexpert

Visste du att…

New Balance Fresh Foam har nu funnits i 10 år. New Balance arbetar med “data-to-design”, vilket innebär att man studerar och undersöker många olika löpstilar. Utifrån de olika löpstilarna justerar man dämpningen i enlighet med löparnas behov. De flesta löpare behöver till exempel mer dämpning i hälen eftersom det är där lederna belastas med 3 till 5 gånger kroppsvikten. Just därför brukar Fresh Foam-modellerna ha mer dämpning i hälen och vara lite fastare i framfoten så att dämpningen ska bli lagom i alla områden. För att fira Fresh Foams 10-årsjubileum har man lanserat New Balance Balos, en löparsko med superfoam. Vill du veta mer? Läs då vår recension av New Balance Fresh Foam X Balos.

New Balance Fresh Foam X 1080v14 i detalj

Ovandel i teknisk mesh

Ger bra ventilation och den fastsatta snörningen håller fötterna stadigt på plats i skon

Fresh Foam X-dämpningsmaterial

Mellansulans vaxkakestruktur ger extremt mycket dämpning och oöverträffad komfort

NDurance-yttersula

Robust yttersula i gummi med bred häl- och framfotsbas för ökad stabilitet

Historien om New Balance och kycklingen

År 1906 grundades New Balance av skomakaren William J. Riley. Han ville hjälpa människor med fotproblem genom att ta fram specialanpassade skor och inläggssulor. En dag fick han syn på kycklingarna ute på gården och funderade över hur det kommer sig att kycklingar kan stå så stadigt. Kycklingens ben hålls i en position så att tårna breder ut sig, och det gör att kycklingen kan stå upprätt på ett väldigt stabilt sätt. Riley utgick från detta när han utformade löparskor. Det är därför New Balances löparskor alltid är lite bredare i framfoten, så att det finns tillräckligt med utrymme för tårna att breda ut sig och utvidgas.

3egenskaper hos New Balance Fresh Foam X 1080v14

Opsomming 1

Bekväm ovandel

Den veckade plösen är fäst vid ovandelen på båda sidor av skon vilket gör att smuts inte kan tränga in i skon samtidigt som plösen hålls centrerad. Hälkappan är förstärkt invändigt och ger stöd runt fotleden. Mesh-materialet är lite fastare runt mellanfoten medan det i framfoten har massor av stretch och därför också ge bra ventilering. Sist men inte minst har ovandelen justerbar snörning så att passformen alltid blir perfekt.

Opsomming 2

Fresh Foam X-mellansula

Med sin supermjuka Fresh Foam X-mellansula ger New Balance 1080v14 extremt mycket dämpning och överlägsen komfort. Yttersulan har en vaxkakestruktur som ger extra dämpning under landningen och en responsiv känsla när du skjuter ifrån. Skummet, som består av ca 3% organiskt material, erbjuder behaglig komfort. EVA-inläggssulan ger extra stöd där det behövs och ser till att passformen blir flexibel. Med mellansulans rockerform får du en jämnare och mer naturlig stegavveckling från häl till tå.

Opsomming 3

NDurance-yttersula

Tack vare NDurance-gummisulan får du ett fantastiskt bra grepp när du springer och en extremt slitstark yttersula. Jämfört med föregångaren har hälen och framfoten gjorts bredare så att skon blivit mer stabil. Därmed passar skon för flera olika löpstilar, oavsett om du landar på hälen eller mer på framfoten. I områden med högt slitage ger NDurance-tekniken extra skydd så att skon håller längre.

New Balance 880v14 vs. New Balance 1080v14

När det gäller komfort och dagliga träningspass har New Balance flera alternativ att erbjuda. De mest populära löparskorna för neutrala löpare är New Balance 880 och 1080. Men vilken ska du välja? New Balance 1080 ger mest dämpning och är avsedd för längre distanser som halv- och helmaraton. 880 är mer av allroundkaraktär, är lite lättare i vikt och ger mer markkänsla. Därför är 880 New Balances mest mångsidiga löparsko. I tabellen nedan kan du enkelt se skillnaderna mellan de två modellerna.

1080v14
880v14
Drop 6 mm  8 mm
Vikt 235 gram dam
298 gram herr
209 gram dam
272 gram herr
Skum Fresh Foam X
EVA
Fresh Foam X
EVA
Dämpning Extra mjuk Mjuk

New Balance Fresh Foam-kollektionen

Vill du välja den bästa löparskon från New Balance? Ta då först reda på om du är en neutral eller överpronerande löpare. Det kan du enkelt göra med hjälp av vår Shoe Advisor.

New Balance 1080v14 är en del av Fresh Foam X-serien. Fresh Foam X-kollektionen har fått sitt namn från New Balances dämpningsmaterial. Sulorna har utvecklats utifrån data från tusentals löpare. Fresh Foam X-sulan erbjuder olika typer av dämpning och stöd på olika delar av skon. De mest populära neutrala Fresh Foam X-modellerna är 880 och 1080. Här finns också New Balance Fresh Foam X More för den som vill ha maximal dämpning. Och med New Balance Balos har du en sko med maximal dämpning och även maximal energiåtergivning för tempoträning. Här kan man alltså hitta en passande modell för varje löpare.

Exempel på skorotation med New Balance

Skorotation innebär att man växlar mellan minst två olika löparskor för att belasta kroppen på olika sätt och därmed undvika skador. Dessutom fyller varje löparsko ett specifikt syfte, nämligen att springa långt eller att springa snabbt. Nedan följer våra råd om du vill skifta mellan olika löparskor från New Balance.

Allround – New Balance 1080
Tempo / intervall – New Balance Fuelcell Rebel
Tävling – New Balance Fuelcell Trainer / Elite

Test av New Balance Fresh Foam X 1080v14

Alla löparskor testas av våra egna experter. Här kan du snart läsa vad Daan Glorie kommit fram till.

Daan Glorie 21Run

Daan Glorie

Produktexpert

Specifikationer New Balance Fresh Foam X 1080v14

Typ av sko
Allround löparskor
Drop
8 mm
Vikt
Ca. 235 gr dam / 298 gr herr
Typ av löpare
Neutral
Typ av dämpning
Fresh Foam X

Förväntningar

„Den tidigare versionen av New Balance 1080 fick ett blandat mottagande. Skon hade blivit mycket mjukare och var därför lite för instabil för vissa löpare. Andra älskade uppdateringen och uppskattade den supermjuka och dämpade löparupplevelsen. Jag upplevde den också lite för mjuk och är nyfiken på att se om 1080v14 har blivit lite mer stabil. Rent utseendemässigt liknar den mer Fresh Foam More som är New Balances löparsko med maximal dämpning.“

Slutspurt

Med Fresh Foam 1080v14 tar New Balance ett stort steg i riktningen mot en stabil och pålitlig löparsko med mycket dämpning. Föregångaren var enormt innovativ men lite mindre användbar för nybörjare och löpare med en tyngre löpstil. Tack vare den bredare basen har skon blivit betydligt mer stabil samtidigt som den karaktäristiska och fjädrande Fresh Foam-dämpningen finns kvar. Därmed kan du använda skon för alla dina dagliga uthållighetslöpningar där tempot inte nödvändigtvis är så viktigt. För tempoträning rekommenderar vi New Balance FuelCell Rebel eller Propel.

New Balance Fresh Foam X 1080v14 påminner om Saucony Triumph och HOKA Skyflow. Också dessa är löparskor med mycket dämpning för olika typer av träning. Den stora skillnaden är att 1080v14 är lite lättare och har en något mer aggressiv rockerform som underlättar för foten under stegavvecklingen.

Är du lika förväntansfull som vi är? Ta då en titt på New Balance Fresh Foam X 1080v14 i vår webbshop. Har du fortfarande frågor? Då kan du kontakta en av våra produktexperter som du når via vår kundtjänst.