Skip to main content

Test

ASICS GT-2000 13 – Pålitlig löparsko med nya förbättringar

ASICS GT-2000 13 är den senaste versionen av en mycket omtyckt löparsko. Sedan lanseringen 2012 har GT-2000 varit omtalad för sin perfekta balans mellan stabilitet och dämpning. Letar du efter en pålitlig löparsko för dina dagliga träningspass? Då är ASICS-2000 13 helt klart ett mycket bra val.

Vad är nytt?

  • En ny andningsbar ovandel ger mer komfort och bättre passform
  • Mer dämpning i framfoten
  • Ny geometri i yttersulan
  • En ögla på hälkappan för att göra skon enklare att ta av och på
Se dammodellerSe herrmodeller

3skäl till varför ASICS GT-2000 13 passar dig

Opsomming 1

Du har lätt överpronation

Vinklas dina vrister något inåt när du springer? Då är ASICS GT-2000 13 den perfekta löparskon för dig eftersom den tillhör kategorin ”lätta pronationsskor”. Skon ger stöd med sitt 3D GUIDANCE SYSTEM. Sulan är relativt bred, hälen är avrundad och foten stabiliseras av det dämpande materialet som du står i.

Opsomming 2

Du landar på hälen eller har nyss börjat löpträna

I hälen på ASICS GT-2000 13 finns det PureGel. Denna gel-dämpning känns mjuk vid landning och dämpar effektivt stöten från nedtrampet. Resultatet är mer komfort både på korta och långa distanser. Tack vare komfortnivån och de stabila egenskaperna är GT-2000 13 en utmärkt sko för såväl nybörjare som hällandare. Hälen är den del av skon som har mest dämpning, och det gör att du kan öka dina löpdistanser på ett bekvämt sätt.

Opsomming 3

Du föredrar en något smalare löparsko

Löparskor från ASICS har alltid haft en aningen stramare och smalare passform jämfört med skor från andra märken. Detta gäller även ASICS GT-2000 13. Orsaken till detta är att ASICS är ett asiatiskt märke och i Asien har människor som regel smalare fötter än man har i Europa och USA. Också hälkappan är lite smalare jämfört med andra löparskor.

"Med ASICS GT-2000 13 får du en mångsidig löparsko som också erbjuder en hel del stöd. Nu förbättrad med mer dämpning i framfoten så att den känns mer bekväm när du skjuter ifrån."

Daan Glorie – Produktexpert

Visste du att…

ASICS GT-2000 13 har fått Seal of Acceptance-godkännandemärket från American Association of Podiatrists. Det innebär att den noggrant har utvärderats av fotterapeuter och läkare med specialisering på behandling av fot-, fotleds- och benstrukturer för att säkerställa att den främjar en bra fothälsa.

ASICS GT-2000 13 i detalj

Ovandel i jacquard-mesh

För optimal passform och andningsbarhet

FF BLAST™ PLUS

Ett lättviktsskum som skapar en mjuk landning och en responsiv känsla under foten

PureGel

En silikongel i hälen effektivt dämpar stötar vid löpning och hällandning

3D GUIDANCE SYSTEM

Stabiliserar fötterna i ett neutralt läge och ger en jämn stegavveckling

AHARPLUS och ASICS LO-HRD-Ggummiyttersula

Fäst vid hälen för bättre hållbarhet och grepp

Historien bakom ASICS GT-2000 ASICS GT-2000

Visste du att GT-2000:s föregångare var GT-2130 och GT-2170? Dessa modeller var lite tyngre, vilket främst berodde på att man använde andra material och en annan korrigeringsmetod. Ovandelen på skorna hade dessutom fortfarande många sömmar och stygn. Skon hade på den tiden ett drop på 14 till 16 mm medan det nu är nere på 8 mm. Därmed får du en något jämnare stegavveckling från häl till framfot.

3egenskaper hos ASICS GT-2000 13

Opsomming 1

3D GUIDANCE SYSTEM

ASICS GT-2000 13 är utrustad med 3D GUIDANCE SYSTEM. Men vad exakt betyder då detta? Jo, det innebär att skon har 3 funktioner som gör den mycket stabil. För det första har hälen gjorts lite bredare, för ju bredare skon är, desto stabilare blir löpupplevelsen. Dessutom står du med foten nere i dämpningsmaterialet i stället för ovanpå det. På så sätt stabiliseras foten utan att korrigeras av ett hårt block. Och slutligen är hälen avrundad så att du upplever en jämn stegavveckling när du landar på hälen.

Opsomming 2

Flytefoam Blast Plus & ASICS PureGel

Mellansulan består av dämpningsmaterialet Flytefoam Blast Plus. Detta är ett lätt skum som ger mer respons när du skjuter ifrån. I hälen används PureGel-teknik för lättviktsdämpning och en mjukare landning. Skon har också en OrtoLite X-55 innersula som ger en mjuk instegskomfort.

Opsomming 3

Ny geometri i yttersulan

Jämfört med föregångaren har ASICS GT-2000 13 en större utskärning i hälen och framfoten har gjorts bredare så att den också innehåller mer skum. Resultatet är att du upplever en jämnare stegavveckling från häl till tå.

ASICS GT-2000 13 vs. Kayano 31

När det gäller stabilitet erbjuder ASICS flera alternativ. De mest populära löparskorna mot överpronation är ASICS GT-2000 och Kayano. Men vilken ska du välja? ASICS Kayano ger lite mer dämpning och stöd, vilket gör skon mycket populär bland halv- och helmaratonlöpare. GT-2000 är den mest mångsidiga och något lättare skon. Den här modellen har inte bara en lite tunnare mellansula, den väger också cirka 30 gram mindre än Kayano. I slutänden handlar valet mellan dessa båda löparskor om vad du själv föredrar och hur mycket stöd du behöver.

ASICS Run Further Stability-kollektionen 

Vill du hitta den bästa löparskon från ASICS? Ta då först reda på du är en neutral eller överpronerande löpare. Detta kan du enkelt göra med vår Shoe Advisor.

I “Run Further”-kollektionen hittar du modeller som är gjorda för din dagliga träning. Det finns flera stabila alternativ i den här kategorin. Vi har till exempel ASICS GT-1000 för nybörjaren som ännu inte behöver så mycket dämpning. GT-2000 finns här för den hängivna löparen som önskar mer dämpning och komfort. Och slutligen finns Kayano för löpare som vill ha maximal komfort. Vi rekommenderar löpare med lite tyngre kroppsbyggnad att välja ASICS GT-4000 med maximat stöd.

Exempel på skorotation med ASICS

Skorotation innebär att man växlar mellan minst två olika löparskor för att belasta kroppen på olika sätt och därmed undgå skador. Dessutom fyller varje löparsko ett specifikt syfte, nämligen att springa långt eller att springa snabbt. Nedan följer våra råd om du vill växla mellan olika löparskor från ASICS.

Allround – ASICS GT-2000
Tempo/intervall – ASICS Magic Speed
Tävling – ASICS Metaspeed Sky / Edge

Test av ASICS GT-2000 13

Alla löparskor testas av våra egna experter. Här kan du snart läsa vad Daan Glorie kommit fram till.

Daan Glorie 21Run

Daan Glorie

Produktexpert

Tekniska specifikationer ASICS GT-2000 13

Typ av sko
Löparskor mot överpronation
Drop
8 mm
Vikt
Ca. 235 gr. dam / ca. 275 gr. herr
Typ av löpare
Överpronerande löpare
Typ av dämpning
Flytefoam Blast Plus + PureGel

Förväntningar

„Jag testade ASICS GT-2000 12 på flera uthållighetsrundor och jag överraskades av hur bekväm en pronationssko kan vara. Den kändes lätt och jag kunde också enkelt öka tempot. Jag hoppas att ASICS GT-2000 13 har lite mer dämpning i framfoten, för det gillar jag stort. Energiåtergivningen i framfoten hjälper mig att hålla stegfrekvensen uppe.“

Slutspurt

Med GT-2000 13 har ASICS fått en otroligt bra allroundlöpsko med stabilitet. Modellen har anpassats med hjälp av den japanska ”Kaizen”-principen, vilket innebär att en löparsko gradvis förbättras i små steg. Tack vare denna princip kan alla som gillade den tidigare versionen utan problem byta till GT-2000 13. Dämpningen är fortfarande densamma, men tack vare den nya geometrin i yttersulan får du en jämnare stegavveckling från häl till tå.

Är du lika förväntansfull som vi är? Ta då en titt på ASICS GT-2000 13 i vår webbshop. Har du fortfarande frågor? Då är det bara att kontakta våra produktexperter som du når via vår kundtjänst.