Skip to main content

Test

adidas Ultraboost 5(X) – Den lättaste och mest responsiva Ultraboost någonsin!

adidas Ultraboost är en av de mest kända löparskorna i världen. Alltsedan 2015 har Boost-sulans komfort i kombination med knit-ovandelen gjort skon till en av de allra bästa att springa i. Ultraboost har dessutom ett snyggt utseende, och numera ser man den inte enbart på fötterna hos löpare, utan den används också i allt högre utsträckning som en fritidssko. Adidas har nu förnyat skon fullständigt och Ultraboost 5 är lättare och mer responsiv än någonsin!

Vad är nytt?

  • Vad är nytt
  • två typer av ovandelar (5 skiljer sig från 5x)
  • Continental Rubber
Se dammodellerSe herrmodeller

3skäl till att adidas Ultraboost 5(x) är rätt sko för dig

Opsomming 1

Du letar efter en sko för dina långa uthållighetslöpningar

Med sin lägre vikt och höga responsivitet är Ultraboost 5 den perfekta skon för dina långa uthållighetslöpningar på landsväg. Dina ben håller sig pigga längre och ovandelen på skon är otroligt ventilerande. Även om du ännu inte springer så många kilometer är komforten givetvis mycket välkommen även för kortare rundor.

Opsomming 2

Du har ofta problem med hälsenorna.

De flesta löparskor har en hälkappa som sitter väldigt stadigt runt hela hälen. Det är visserligen bra, men det kan också orsaka extra tryck mot hälsenan. Med den utvändiga hälkappan på Ultraboost 5 får du det stöd du behöver utan att det trycker mot hälsenan.

Opsomming 3

Du letar efter en löparsko som sitter skönt på foten.

Ultraboost 5 finns i två versioner. 5 och 5X. Skillnaden mellan de två versionerna hittar vi i ovandelen. Båda är tillverkade av samma Primeknit-material men skillnaden ligger i snörningskonstruktionen. 5:an har den klassiska plastkonstruktionen som vi känner igen från tidigare versioner medan 5X:an verkligen sitter som en strumpa runt foten vilket gör den ännu lättare.

"Den nya Ultraboost har fått mycket mer dämpning, särskilt i framfoten. Det är trevligt för det var precis det jag saknade i den tidigare versionen."

Menno Munster – Produktexpert

Visste du att…

adidas Ultraboost är så populär modell att den till och med har fått sin egen Wikipedia-sida? Du kan ta en titt på den här. https://en.wikipedia.org/wiki/Adidas_Ultraboost#Adidas_Ultraboost_Light

adidas Ultraboost 5(x) i detalj

Primeknit + Forged-ovandel

Formar sig behagligt efter foten.

Utvändig hälkappa

Bra stöd utan att trycka.

LIGHTBOOST V2-skum

Erbjuder mer energiåtergivning.

Torsionssystem

Främjar en naturlig stegavveckling.

Continental-yttersula

Ger extra grepp och hållbarhet.

3utmärkande egenskaper hos adidas Ultraboost 5(x)

Opsomming 1

Mycket bekväm ovandel

Ultraboost 5:s ovandel är gjord så att den sitter skönt på nästan alla fötter. Materialet är vävt för att ge stöd där det behövs men är också extra ventilerande på de ställen där det blir som varmast. Ultraboost 5X är extra förstärkt vid mellanfoten och vid snörningen för att kompensera för den avsaknade ramen.

Opsomming 2

Lätt och responsiv mellansula

Tack vare det senaste Lightboost V2-skummet är Ultraboost 5 nu bekvämare än någonsin. Sulan är mer dämpande men ger samtidigt tillbaka mer energi vid vartenda steg du tar. Eftersom man också lagt till mer material i framfoten får du en mycket bekvämare känsla med den här skon än med föregångaren.

Opsomming 3

Continental-yttersula

När du hör Continental kanske du främst tänker på bil- och cykeldäck, men faktum är att deras gummi även används i flera av adidas löparskor. Jämfört med andra yttersulor ger Continentals sulor bättre grepp, även i blöta förhållanden, och dessutom håller sulorna längre.

adidas kollektion av allroundlöparskor

Adidas kollektion av allroundlöpskor består av tre kategorier med olika modeller: Supernova, Ultraboost och Adistar. I Supernova-kollektionen hittar du främst mångsidiga skor som passar både nybörjare och mer erfarna löpare. Ultraboost-kollektionen erbjuder skor som ger massor av energiåtergivning. Och slutligen har vi Adistar-kollektionen som främst är avsedd för långsammare och längre uthållighetslöpningar. Supernova Prima passar till exempel bäst för tempolopp och uthållighetslöpning på framfoten. Ultraboost 5 är bäst om du vill ha en allroundsko och Adistar BYD är den perfekta skon för dina längre uthållighetsrundor.

Exempel på skorotation med adidas

Skorotation innebär att man växlar mellan minst två olika löparskor för att belasta kroppen på olika sätt och därmed undgå skador. Dessutom fyller varje löparsko ett specifikt syfte, nämligen att springa långt eller att springa snabbt. Nedan följer våra råd om du vill växla mellan olika löparskor från adidas.

Allround – adidas Ultraboost 5
Tempo/intervall – adidas Adizero Boston 12
Tävling — adidas Adizero Adios Pro 3

Bra skor, bra strumpor

Har du bestämt dig för adidas Ultraboost 5? Då rekommenderar vi också att du köper ett par bra löparstrumpor för att slippa blåsor och hålla fötterna väl ventilerade adidas Run X UB23 Crew Socks är fantastiska löparstrumpor som fötterna svala kilometer efter kilometer tack vare det ventilerande mesh-materialet och HEAT.RDY-tekniken som ser till att ge bra luftcirkulation. Strumporna bygger också på Formotion-teknik: den formar sig efter fotens naturliga rörelser så att du får optimal passform och maximal rörelsefrihet. De finns också i en mängd olika läckra färger.

Test av adidas Ultraboost 5(x)

Alla löparskor testas av våra egna experter. Här kan du läsa vad Menno Munster kommit fram till.

Menno Munster 21RUN

Menno Munster

Produktexpert

Tekniska Specifikationer adidas Ultraboost 5(x)

adidas Ultraboost 5

Typ av sko
Allroundlöparsko
Drop
10 mm (31 mm häl / 21 mm framfot)
Vikt
Ca. 244 gr. dam / ca. 292 gr. herr
Typ av löpare
Neutral
Typ av dämpning
Lightboost V2

adidas Ultraboost 5(x)

Typ av sko
Allroundlöparsko
Drop
10 mm (31 mm häl / 21 mm framfot)
Vikt
Ca. 237 gr. dam / ca. 275 gr. herr
Typ av löpare
Neutral
Typ av dämpning
Lightboost V2

Förväntningar

„Jag är ganska nyfiken på vilka förändringar man har gjort i adidas Ultraboost. Personligen tyckte jag den tidigare versionen hade för lite dämpning i framfoten och var väldigt tung. Båda dessa saker har åtgärdats. Därmed har Ultraboost förhoppningsvis blivit en äkta löparsko igen och inte bara en fritidssko.“

Passform

“Jag fick möjlighet att testa Ultraboost 5X. Detta är den modell som inte har några plastskenor där snörena löper. Denna version har också en strumpliknande ovandel. Jag får riktigt mycket stöd kring mellanfoten och skon sitter också skönt vid hälen. Jag stördes inte av att hälen glappade när jag sprang. Jag märkte att materialet i framfoten är väldigt elastiskt och tight över tårna. Därför kommer många uppleva att ovandelen sitter bra, men den ger inte så mycket stöd just där.”

Löpsteg

”När jag springer märker jag att skon ger en jämn stegavveckling. Jag märker också att Ultraboost fungerar bättre för mig när jag landar på hälen. Sulan har en fin avrundning som tillsammans med Torsion-systemet leder dig mot framfoten. LightBoost-materialet har en bra blandning av dämpning och fasthet. Skon känns inte tung och returnerar en hel del energi. Jag skulle främst använda Ultraboost för mina dagliga löprundor och långa uthållighetsträningar på grund av vikten och komforten.”

Komfort

“På tal om komfort: Ultraboost 5X har verkligen tagit ett rejält kliv uppåt i komfort jämfört med sin föregångare, särskilt i framfoten. Foten känns mycket mer skyddad där nu, och förutom det känns skon också lättare. Kombinerat med den välsittande ovandelen kan du utan problem ha på dig Ultraboost 5X hela dagen, oavsett om du ska springa eller inte.”

Slutspurt

Uppdateringarna i adidas senaste Ultraboost har åter igen gjort den till en riktigt bra löparsko. När det gäller komfort är skon just nu en av de bästa allroundlöparskorna, och när det kommer till utseende är Ultraboost lika vass som förr. De släpps också i många olika versioner och färger.

Man kan jämföra Ultraboost 5 med ASICS GEL Nimbus och New Balance Fresh Foam X 1080. Också dessa är mycket bekväma allroundlöparskor.

Är du lika förväntansfull som vi är? Ta då en titt på adidas Ultraboost 5(x) i vår webbshop. Har du fortfarande frågar? Då är det bara att kontakta våra produktexperter som du når via vår kundtjänst.