Skip to main content

Test

ASICS Noosa Tri 16 – Snabb och lätt allroundlöparsko 

ASICS Noosa Tri 16 sticker verkligen ut i ASICS sortiment av löparskor. Den här skon är särskilt utformad för triathleter och löpare som letar efter en kombination av responsiv dämpning och en lätt känsla. I den här recensionen tittar vi närmare på den tekniska funktionerna och delar med oss av vår upplevelse av skon.

Vad är nytt?

    • Ny ovandel
    • Uppdatering av dämpningsmaterialet Flytefoam Blast Plus
    • Bättre grepp och hållbarhet

ASICS Noosa Tri 16 kommer att finnas tillgänglig f.o.m. den 1:a juli.

3skäl till att ASICS Noosa Tri 16 är rätt sko för dig

Opsomming 1

Du letar efter en allroundlöparsko med låg vikt

ASICS Noosa Tri 16 har nu blivit betydligt mjukare tack vare uppdateringen till Flytefoam Blast Plus, vilket gör den perfekt för dina dagliga träningspass. Den ger aningen mindre dämpning än Novablast och Cumulus, men är samtidigt betydligt lättare. Därmed passar Noosa Tri utmärkt även för intervallträning och tävling.

Opsomming 2

Du tränar inför ett tävlingslopp på 5 eller 10 km

Tri i namnet Noosa Tri står för “Triathlon”. Från början var den här skon utformad för triathleter som ville ha en lätt löparsko för träningspass och tävlingar. Noosa Tri passar dock utmärkt även för en bredare målgrupp. Tack vare sina stabila och lätta egenskaper är detta en bra sko för tävlingslopp på 5 och 10 km även när banan har många kurvor.

Opsomming 3

Du vill ha en plånboksvänlig temposko

Många tempo- och intervallskor kan kosta upp mot 180 euro och till och med mer eftersom de har en platta och så kallad “superfoam”. Noosa Tri har inget av detta och är därför lite mer budgetvänlig. Skon har alltså ingen platta men däremot en “rocker” som ger en mycket jämn stegavveckling.

"Noosa Tri är den perfekta allroundlöparskon som du kan använda för alla tempon."

Daan Glorie – Produktexpert

Visste du att…

Förkortningen TRI står för triathlon. I den här sporten utövar man tre grenar efter varandra, nämligen simning, cykling och löpning. Eftersom man byter gren riskerar man att förlora mycket tid då man måste byta från cykel- till löparskor. Noosa Tri 16 är lätta att ta på sig tack vare en “pull tap” på hälkappan och och en öppning på plösen. Noosa Tri passar bäst för sprint- och kvartstriathlon eftersom skon är mjuk men samtidigt ger mycket markkontakt.

ASICS Noosa Tri 16 i detalj

Ovandel i engineered mesh

ger stöd och bra ventilation

Flytefoam Blast Plus foam

ger bra dämpning och låg vikt

ASICSGRIP-teknik

ger dig överlägset grepp på alla typer av underlag

3utmärkande egenskaper hos ASICS Noosa Tri 16

Opsomming 1

Ovandel av Engineered Mesh

Ovandelen i Engineered Mesh ger stöd på viktiga områden kring mellanfoten och erbjuder bra ventilation för framfoten. Hälkappan är något lägre än hos föregångaren och skosnörena är aningen längre så att du enkelt kan knyta stadiga öglor. Med en “pull tab” i hälkappan och en öppning i plösen är skon lätt att ta på och av.

Opsomming 2

Flytefoam Blast Plus dämpningsmaterial

Den främsta uppdateringen i Noosa Tri hittar vi i mellansulan. Den har nu förstärkts med dämpningsmaterialet Flytefoam Blast Plus. Detta gör Noosa Tri 16 lite mjukare än tidigare, men också lättare i vikt. Vi känner igen Flytefoam Blast Plus från ASICS Novablast och ASICS Cumulus. Mellansulan i EVA ger utmärkt fjädring och massor av engeriåtergivning när du springer.

Opsomming 3

ASICSGRIP yttersula

Yttersulan har ett något annorlunda mönster jämfört med föregångaren men erbjuder fortfarande samma utmärkta grepp. ASICSGRIP-tekniken innebär en kombination av gummi och speciellt utformade dubbar, och den ger dig ett säkert grepp oavsett vilket underlag du springer på. Därmed kan du springa många kilometer utan ansträngning.

Asics Noosa Tri 16 eller Novablast 4?

ASICS Noosa Tri 16 och Novablast 4 är båda allroundlöpskor med något snabbare egenskaper. Den stora skillnaden mellan dem är vikt, drop och tjocklek på sulan. Novablast har en tjockare mellansula och ett högre drop på 8 mm, vilket gör den lämplig för halv- och helmaraton. Noosa Tri väger aningen mindre, har ett drop på 5 mm och passar bäst för distanser upp till halvmaraton.

ASICS löparkläder

Funderar du på att köpa ASICS Noosa Tri? Komplettera då även din outfit med löparkläder från ASICS. I ASICS Core-kollektion hittar du alla typer av kläder du behöver som löpare – allt från funktionella tröjor till lätta löparshorts som håller dig torr och sval under dina löprundor.

Bra skor + bra strumpor = förebygger blåsor

Har du bestämt dig för ASICS Noosa Tri 16? Då rekommenderar vi också att du köper ett bra löparstrumpor för att förebygga blåsor och hålla fötterna väl ventilerade ASICS Performance Run Crew Socks för både dam och herr är ett par halvhöga och lätta löparstrumpor. Mesh-materialet ger optimal ventilation och leder effektivt bort fukt och svett. Strumpan finns i olika fräscha färger så att du kan matcha färgen på dina löparskor.

ASICS kollektion av allroundlöpskor

Vill du välja den bästa löparskon från ASICS? Ta då först reda på om du är en neutral eller överpronerande löpare. Detta kan du enkelt göra med vår online Shoe Advisor.

Letar du efter en allroundlöpsko med lite mer komfort och stöd? Då är ASICS kollektion av löparskor som gjord för dig. De mest populära skorna är ASICS Gel Nimbus och Gel Cumulus. Gel Nimbus erbjuder aningen mer dämpning och komfort för längre distanser, medan Gel Cumulus är den mest mångsidiga löparskon. ASICS Noosa Tri och ASICS Novablast är allroundlöparskor med lite snabbare egenskaper så att du även kan ha dem för intervall- och tempoträning.

Exempel på skorotation med ASICS

Skorotation innebär att man växlar mellan minst två olika löparskor för att belasta kroppen på olika sätt och därmed förebygga skador. Dessutom fyller varje löparsko ett specifikt syfte, nämligen att springa långt eller att springa snabbt. Nedan följer våra råd om du vill växla mellan olika löparskor från ASICS.

Allround – ASICS Gel Cumulus
Tempo/intervall – ASICS Noosa Tri
TävlingASICS Metaspeed Sky / Edge

Historien bakom ASICS Noosa Tri

De klara färgerna och mönstren på den specialdesignade mesh-ovandelen har hämtat inspiration från tidiga Gel-NOOSA-modeller från 2000-talet. Föregångarna till den här löparskon var Gel Bondi och Gel Forster Tri. Också dessa skor hade klara och neonlysande färger. Noosa Tri är uppkallad efter Noosa triathlon i Australien. Tävlingen är numera en av de 10 största olympiska triathlontävlingarna i världen.

Test av ASICS Noosa Tri 16

Alla löparskor testas av våra egna experter. Här kan du snart läsa vad Daan Glorie kommit fram till.

Daan Glorie 21Run

Daan Glorie

Produktexpert

Tekniska specifikationer ASICS Noosa Tri 16

Typ av sko
Allroundlöparskor
Drop
5 mm (Herr: 34,5 mm häl — 29,5 mm framfot) (Dam: 33,5 mm häl – 28,5 mm framfot)
Vikt
Ca. 213 gram
Typ av löpare
Neutral
Typ av dämpning
Flytefoam Blast Plus

Förväntningar

„Noosa Tri är lite av en ny sko för mig eftersom jag aldrig har testat den tidigare. Jag är nyfiken på om detta kan vara en lämplig sko för min träning på bana och min intervallträning på landsväg. Just nu tränar jag inför Valencia maraton i slutet av året där jag hoppas kunna bryta barriären på 2 timmar och 40 minuter. Jag använder olika skor för olika typer av träning. Jag älskar till exempel Nimbus för återhämtningsrundor och långa distanser, men jag kan inte springa i så högt tempo i dem eftersom de är väldigt mjuka och väger lite mer. Noosa Tri med sina 213 låter lovande, för när det gäller hastighet har minsta lilla gram stor betydelse.“

Slutspurt

Med sina många innovationer är ASICS Noosa Tri 16 den perfekta löparskon för tempoträning, intervaller och dagliga uthållighetsrundor. Tack vare nya Flytefoam Blast Plus är skon nu ännu bekvämare, och du får en mjukare landning och ett mer responsivt avtramp. Skons lägre drop på 5 mm och den låga vikten gör Noosa Tri lämplig för löpare med snabbare stegavveckling och även för den som vill ha mer markkänsla under foten.

New Balance Fuelcell Rebel och HOKA Mach är andra skor som påminner om ASICS Noosa Tri 16. Också dessa är snabba allroundlöparskor med extremt låg vikt. Noosa Tri är aningen mer stabil tack vare det klassiska EVA-skummet.

Är du lika förväntansfull som vi? Ta då en titt på ASICS Noosa Tri 16 i vår webbshop. Har du fortfarande frågor? Då kan du kontakta våra produktexperter via vår kundtjänst.