Skip to main content

Test

Nike Pegasus Trail 5 – Från väg till stig utan problem

Är du osäker på om du ska springa på asfalt eller ute i terrängen? Med Nike Pegasus Trail 5 behöver du inte välja utan kan göra både och. Dessa mångsidiga “door to trail-skor” är bekväma nog för asfaltsvägar och stabila nog för stigar. Är du nyfiken på att få veta mer om de här skorna? Då kan du läsa vårt omdöme här.

Vad är nytt?

  • Nytt skum
  • Ny ovandel
Se dammodellerSe herrmodeller

3skäl till att Nike Pegasus Trail 5 är rätt för dig

Opsomming 1

Du vill kunna skifta mellan landsvägslöpning och traillöpning.

När du börjar med traillöpning vill du gärna övergå successivt från landsväg till terräng. Då är det bra att ha en sko som du kan använda både på vägar och stigar. Pegasus Trail 5 ger tillräckligt med grepp för att klara de flesta terränger.

Opsomming 2

Du har en bit att springa mellan hemmet och spåret

Om du inte vill ta bilen eller cykeln varje gång du ska ta dig till spåret kan det vara trevligt att ha en sko som är skön att springa med på både på asfalt och obelagda stigar. Tack vare sitt bekväma ReactX foam är Pegasus 5 också en utmärkt sko för landsvägslöpning.

Opsomming 3

Du älskar redan att springa i “vanliga” Pegasus

Nike Pegasus är en klassiker inom löpning och har funnits i över 40 år. Flera generationer av löpare har vuxit upp med den. Konstruktionen och materialen i Pegasus Trail 5 har tagits fram för att den ska kännas så lik den vanliga Pegasus som möjligt på foten.

"Nike Pegasus Trail är en utmärkt sko för ovana traillöpare, men den passar också bra för mer erfarna traillöpare som springer på mindre krävande stigar."

Menno Munster – Produktexpert

Visste du…

Det ReactX foam som används i mellansulan har 43% lägre koldioxidavtryck jämfört med det foam som användes i den tidigare modellen. Tur nog är detta inte på bekostnad av prestandan eftersom du får 13% högre energiåtergivning!

Nike Pegasus Trail 5 i detalj

Flywire

För bästa omslutning av mellanfoten

ReactX

Bekvämt och responsivt skum

Engineered Mesh

Extra robust där det behövs

Nike ATC-gummi

Grepp i alla typer av terräng

Pegasus Trail 5 eller Pegasus 40

Gillar du Pegasus-serien men känner dig osäker på vilken du ska välja? Trail 5 har den fördelen att du kan använda den på olika underlag. Pegasus 40 väger dock lite mindre och den är bekvämare på asfalt. Pegasus 40 har fortfarande det gamla React-skummet, men blir uppdaterad med ReactX i version 41.

3utmärkande egenskaper hos Nike Pegasus Trail 5

Opsomming 1

Slitstark och ventilerande ovandel

Ovandelen på Pegasus Trail 5 är tillverkad för att vara rejält tålig ute i terrängen men också för att vara ventilerande. Engineered Mesh är extra tålig på områden med högt slitage, t.ex. vid stortån. På sidan av skon är ovandelen extra förstärkt och tack vare Flywire-tekniken sitter mellanfoten säkert på plats i skon.

Opsomming 2

Bekväm dämpning

Mellansulan i Nike Pegasus Trail 5 består helt och hållet av ReactX foam. Det här skummet finns också i bland annat Nike Infinity RN 4 balanserar precis lagom mellan mjukhet och fasthet. Detta är perfekt vid löpning på stigar eftersom ett alltför mjukt skum kan göra skon instabil.

Opsomming 3

Mångsidigt grepp

Yttersulan på Pegasus Trail 5 är gjord av Nikes nya All Terrain Compound-gummi. Detta nötningståliga material ger massor av grepp, även när det är blött ute. Dubbarna på 3,5 mm har placerats för att ge tillräckligt grepp på stigarna men utan att de känns när du springer på asfalt.

Nike Trail kollektionen

Nike har en omfattande trailsko-kollektion för olika typer av traillöpning. Om du vill ha en lätt och smidig känsla finns Terra Kiger och Ultrafly, där den senare är försedd med det mest responsiva skummet samt en kolfiberplatta. För nybörjaren finns också Juniper Trail, som är till och med ännu lite fastare än Pegasus Trail. För längre och mer krävande traillöpningar har vi Wildhorse und den Zegama, där Zegama är aningen mer responsiv.

Exempel på skorotation med Nike

Skorotation innebär att man växlar mellan minst två olika löparskor för att belasta kroppen på olika sätt och därmed undvika skador. Dessutom fyller varje löparsko ett specifikt syfte, nämligen att springa långt eller att springa snabbt. Nedan följer våra råd om du vill skifta mellan olika löparskor från Nike.

Allround – Nike Pegasus Trail 5
Tempo/intervall – Nike Terra Kiger
Tävling – Nike ZoomX Ultrafly

Test av Nike Pegasus Trail 5

Alla löparskor testas av våra egna experter. Här kan du läsa om vad Menno Munster kommit fram till.

Menno Munster 21RUN

Menno Munster

Produktexpert

Menno Munster 21RUN

Menno Munster

Produktexpert

Tekniska specifikationer Nike Pegasus Trail 5

Typ av sko
Trailsko
Typ av löpare
Neutral löpare
Drop
9,5 mm (37 mm häl / 28,5 mm framfot)
Vikt
Ca. 243 gram dam / 300 gram herr
Dubblängd
3,5 mm
Typ av dämpning
ReactX-Schaum

Passform

“Jag tycker att Pegasus Trail 5 kanske är en av de vackraste trailskorna utseendemässigt. Vad gäller färgerna skulle jag kunna tänka mig att ha på dem också på vardagen. Ovandelen har fått stora uppdateringar, men framfoten är fortfarande bred. Detta är väldigt behagligt, för under traillöpning sprider sig mina tår lite mer, speciellt när jag springer i upp- och nedförsbackar. Hälkappan har gjorts något smalare och sitter bättre än hos föregångaren. Förstärkningar har lagts till vid mellanfoten för att göra denna modell mer hållbar. Speciellt när jag springer på en stig med mycket stenar och grenar vill jag att ovandelen ska ge skydd. Jag kan även enkelt ta på mig skon tack vare öglan vid hälkappan. Så om något hamnar i sko kan jag snabbt ta ut det och fortsätta springa.”

Löpsteg

“Den här modellen har helt klart blivit lite mjukare än sin föregångare. Jag sprang ett antal gånger 10-15 km i terräng på Nike Pegasus Trail 4 och jag tyckte ändå att den hade otillräckligt med dämpning för längre distanser. Med övergången till React X Foam är Pegasus Trail 5 lämplig för traillöpning på 21 km och längre. Den känns väldigt lätt, har en naturlig stegavveckling och mycket stabilitet vid hälen. Jag är en riktig hällandare, men jag kände mig väldigt stabil i nedförsbackar, single tracks och när jag passerade trädstubbar. Det är något mindre dämpning i framfoten än vad jag föredrar, men det är en smaksak”

Grepp

“Trailskor handlar om grepp. Dubbmönstret är inte särskilt aggressivt, så att man även kan kalla den för en hybrid trailsko. Detta gör att du kan springa med denna modell på både asfalterade och oasfalterade stigar. På asfalten hade jag tillräckligt med dämpning och på skogsstigar hade jag bra grepp. Den är mindre lämplig för riktigt leriga stigar eller mycket tekniska stigar med grus och stenar. Då skulle jag istället välja Nike Zegama Trail, eftersom den modellen har en bredare bas och känns därför stabilare.”

Nike trailrunning-kläder

Komplettera din trail-outfit med Nike Trail kläder och tillbehör. Nike Trail klädkollektionen håller dig inte bara varm i kallt väder, utan erbjuder ofta också smarta lösningar för att ta med dig all utrustning i terrängen. Detta omfattar extra fickor för mobiltelefoner, nycklar och sportbränsle. Det viktigaste för traillöpning är en bra löparjacka. Nike GORE-TEX Trail Jacket är helt vattentät och skyddar dig mot både vind och regn, även när du är ute i en utmanande terräng.

Shoppa Nike Trail-kläder

Slutspurt

Med sina nya uppdateringar är Nike Pegasus Trail 5 en av de bästa door to trail-skorna på marknaden. Perfekt för nybörjare inom traillöpning eller för den som vill kunna springa med skon även på landsväg. Och konstruktionen är i toppklass, som alltid från Nikes designers.

Pegasus Trail 5 påminner om Hoka Challenger och On Cloudsurfer Trail. Också dessa är bekväma door to trail-skor.

Är du lika förväntansfull som vi är? Ta då en titt på Nike Pegasus Trail 5 i vår webbshop. Har du fortfarande frågor? Då är du välkommen att kontakta våra produktexperter via vår kundtjänst.