Skip to main content

Test

New Balance Fresh Foam X 860v14 – Moderna stabilitetsskor

Med New Balance Fresh Foam X 860v14 klarar du alla träningspass. Oavsett om du är ute på en lång eller kort löprunda får du både komfort och stöd av 860v14. Denna allround löparsko för överpronerande löpare har förnyats rejält tack vare en uppdatering av dämpningsmaterialet och en EVA-stabilitetsplatta. När ska du ge dig ut på nästa löprunda?

Vad är nytt?

  • Ny ovandel
  • EVA-platte i mellansulan för stabilitet
  • Förnyad Fresh Foam X dämpning
Se dammodellerSe herrmodeller

3skäl till att New Balance Fresh Foam X 860v14 är rätt sko för dig

Opsomming 1

Du har en lite smalare eller bredare fot

I likhet med tidigare utgåvor erbjuds även New Balance 860v14 i olika bredd. Därmed finns det alltid en 860 som passar just dig. Herrmodellen finns i en smal, standard, bred och extra bred version, och för dam kan man välja mellan en smal, standard och bred version av 860v14. Dessutom lämpar sig 860 mycket bra för löpare med högre vrist, detta på grund av plösen som har massor med stretch.

Opsomming 2

Du vill ha en allround-löparsko för alla typer av träning

Med 860v14 har du en äkta allround-löparsko på fötterna. Fresh Foam X-dämpningen ger tillräcklig dämpning när du springer långa distanser men är också responsiv när du vill öka tempot. Ett lägre drop i kombination med en ny EVA-platta i mellansulan gör att du får mer energiåtergivning under din intervallträning.

Opsomming 3

Du landar oftast på hälen och behöver mer stöd

New Balance har i åratal år arbetat efter principen “data to design”. De utgår från mängder av forskning om löpare och utifrån detta tar de fram den perfekta löparskon. En löpare behöver mer dämpning vid landningen än vid avstampet, och därför är hälen på 860v14 mjukare än framfoten så att stötarna från landningen tas upp bättre. Det finns nu inget traditionellt stabilitetsblock i mellansulan utan istället en EVA-platta och två lager Fresh Foam X-dämpningsmaterial placerat ovanpå varandra. Detta ger en jämn och mycket stabil löparupplevelse för överpronerande löpare.

"Korrigerande löparskor brukade förut vara stela på grund av stabilitetsblocket. Detta hör numera till det förgångna med nya New Balance 860v14. Alla löpare förtjänar mer komfort och energiåtergivning!"

Daan Glorie – Produktexpert

Visste du att…

New Balance 860 har en spännande bakgrundshistoria eftersom den här modellen nu har funnits i 14 år. Ursprungligen lanserades den som en del av den populära 800-serien. Under årens lopp har 860 utvecklats till en av de mest pålitliga stabilitetsskorna på marknaden. En märkbar utveckling var introduktionen av Fresh Foam X-mellansulan som kombinerar både komfort och stabilitet så att du får en jämn och responsiv löparupplevelse.

New Balance Fresh Foam X 860v14 i detalj

New Balance 860v14
Engineered Mesh-ovandel

för bekväm omslutning av foten.

Fresh Foam X-dämpningen

ger mjuka landningar och en energisk löparupplevelse.

EVA-filmteknik

främjar en naturlig och jämn stegavveckling

Yttersula i blown rubber

för hållbarhet och bra grepp.

New Balance 860 eller Vongo?

New Balance 860 och Vongo är båda stabilitetsskor men skiljer sig åt när det gäller drop och dämpning. Vongo har ett lägre drop på 6 mm och lämpar sig därmed lite mer för mellanfots- och framfotslöpare och även för löpare med snabbare stegavveckling. Dessutom har Vongo lite mer dämpning för längre distanser. Välj 860v14 framför allt om du vill ha en äkta allroundsko med den rätta balansen mellan dämpning och en responsiv känsla.

3utmärkande egenskaper hos New Balance Fresh Foam X 860v14

Opsomming 1

Ovandel i Engineered Mesh

New Balance 860v14 har fått en helt ny ovandel i Engineered mesh. Detta innebär massor av luftgenomströmning och komfort så fort du sätter ner foten i skon. Hälkappan har förstärkts invändigt och ger rejält med stöd runt fotleden. Plösen sitter till hälften fast vid ovandelen så att den inte glider och flyttar sig under löpningen.

Opsomming 2

Fresh Foam X och EVA-filmteknik

Mellansulan har höjts några mm, vilket innebär att skons drop (skillnaden i höjd mellan hälen och framfoten) har gått från 10 mm till 8 mm. En lägre drop främjar stegavvecklingen eftersom du lättare hamnar på mellan- och framfoten. Dämpningsmaterialet Fresh Foam X har blivit lättare och mjukare. Dessutom får du mycket mer energiåtergivning nu jämfört med föregångaren. Det övre lagret är relativt mjukt för komfortens skull, medan det nedre lagret bidrar med stabilitet. Mellan dessa båda lager finns en platta av EVA. New Balance kallar detta för EVA-filmteknik. Den ökar stabiliteten utan att inverka negativt på det naturliga löpsteget. Minst 3% av mellansulan utgörs av biobaserat material, en satsning från New Balance för att ta hållbara steg mot framtiden.

Opsomming 3

Robust yttersula av gummi

Också yttersulan har fått en fullständigt uppdatering jämfört med 860v13. Den består nu av gummimaterialet NDurance, som vi känner från bland annat 880v14. Sulan ger ett överlägset grepp och är otroligt slittålig. På områden som är extra utsatta för slitage, som exempelvis hälen, ger NDurance-tekniken extra skydd så att skon håller längre. Yttersulan gummiinslag är vertikalt placerade och följer fotens anatomi. Tack vare denna nya utformning av yttersulan får du en smidig övergång från häl till framfot.

Bra skor + bra strumpor = förebygger blåsor

Om du väljer New Balance Fresh Foam X 860v14 rekommenderar vi att du även använder ett par bra löparstrumpor. Run Flat Knit No Show Socks är tunna strumpor som känns bekväma vid både träning och tävling. Strumporna har en flatstickad konstruktion som gör att du knappt känner att du har strumporna på dig. De är också låga, vilket betyder att de inte syns ovanför löparskon. Slipp blåsor och skavsår genom att välja bra löparstrumpor!

New Balance Fresh Foam X-familjen

Vill du välja den bästa löparskon från New Balance? Ta då först reda på om du är en neutral eller överpronerande löpare. Detta kan du enkelt göra med vår Shoe Advisor.

New Balances Fresh Foam X-familj är en serie löparskor som är avsedda för vardagsträning. Här handlar det om komfort och stabilitet snarare än att springa på snabba tider. 880v14 och 1080v13 lämpar sig till exempel bäst för den neutrala löparen medan 860v14 och Vongo v5 vänder sig till den överpronerande löparen. I “FuelCell”-familjen hittar vi de snabba skorna för intervaller och tävlingar, bland annat New Balance Rebel och SuperComp Elite. Tänk över vilket mål du har och välj utifrån det en lämplig New Balance-löparsko för varje syfte.

Exempel på skorotation med New Balance

Skorotation innebär att man skiftar mellan minst två olika löparskor för att belasta kroppen på olika sätt och därmed undgå skador. Dessutom fyller varje löparsko ett specifikt syfte, nämligen att springa långt eller att springa snabbt. Nedan följer våra råd om du vill växla mellan olika löparskor från New Balance.

Allround – New Balance 860v14 / New Balance Vongo v5
Tempo/intervallNew Balance Rebel v4
Tävling – New Balance SuperComp Elite v4

Test av New Balance Fresh Foam X 860v14

Alla löparskor testas av våra egna experter. Här kan du snart läsa vad Daan Glorie kommit fram till.

Daan Glorie 21Run

Daan Glorie

Produktexpert

Daan Glorie 21Run

Daan Glorie

Produktexpert

Tekniska specifikationer New Balance Fresh Foam X 860v14

Typ av sko
Allround löparskor
Typ av löpare
Neutral
Drop
8 mm
Vikt
Ca. 245 gr dam / 306 gr herr
Typ av dämpning
Fresh Foam X (med 3 % biobaserat material)

Förväntningar

„New Balance 860v13 var kanske en av de bästa stabilitetsskorna förra året. Både i våra butiker och online blev skon otroligt populär eftersom den gav stabilitet och samtidigt den nödvändiga komforten för både korta och långa distanser. Jag är väldigt nyfiken på förbättringen av Fresh Foam X-dämpningen och stabilitetsramen i mitten av sulan. 880v14 gjorde mig redan positivt överraskad med den lätta och energiska känslan under foten, så jag hoppas det blir samma sak med den nya 860.“

Slutspurt

New Balance Fresh Foam X 860 har genomgått en rejäl uppdatering, vilket har resulterat i en modern och stödjande löparsko. Det klassiska korrigeringsblocket hör nu definitivt till det förgångna och från och med nu blir foten styrd istället för korrigerad. Tack vare detta får foten en naturligare stegavveckling. Med ett lägre drop och en EVA-platta i mellansulan erbjuds löpare med överpronation en bra och stabil löparupplevelse med 860v14. Också långdistanslöpare med en neutral fotställning kan med fördel välja den här skon eftersom den ger stabilitet när du blir trött under löprundan.

Skor som liknar New Balance Fresh Foam X 860v14 är ASICS GT-2000 och adidas Supernova Solution. Båda dessa är allroundlöpskor med minimalt stöd mot överpronation. Om du vill öka på tempot rekommenderar vi New Balance Rebel och SuperComp Elite då de innehåller superfoam.

Tycker du det är lika spännande som vi? Ta då en titt på New Balance Fresh Foam X 860v14 i vår webbshop. Har du fortfarande frågor? Då är cu välkommen att kontakta våra produktexperter via vår kundtjänst.