Skip to main content

Test

Brooks Ghost 16 – Populär löparsko med en rejäl uppdatering

Med Brooks Ghost 16 får du en bekväm och pålitlig löparsko. Denna populära allroundsko kan du använda dagligen. Tack vare uppdateringen till DNA LOFT v3 har skon blivit lättare, mer elastisk och dynamisk än någonsin förr. När ska du ge dig ut på din nästa löparunda?

Vad är nytt?

  • Ny ovandel
  • DNA LOFT v3-skum
Se dammodellerSe herrmodeller

3skäl till att Brooks Ghost 16 är rätt sko för dig

Opsomming 1

Du letar efter en bekväm allroundsko

Har du planer på ett kort eller långt träningspass? Brooks Ghost 16 kan du använda för alla typer av löpträning. Mellansulan utgörs av den nya DNA LOFT v3, som ger mer dämpning än sin föregångare och dessutom gör att skon väger mindre. Den dämpar effektivt stöten vid nedtrampet samtidigt som skummet är otroligt responsivt när du vill öka tempot.

Opsomming 2

Du landar på hälen eller är nybörjare inom löpning

Brooks Ghost 16 har ett drop på 12 mm. Med drop avses skillnaden i höjd mellan hälen och framfoten. Detta gör skon perfekt för hällandare eftersom den har extra dämpning just under hälen. Även nybörjare landar ofta på hälen eftersom de tränar upp sin löpning med hjälp av promenader – när man promenerar sätter man ju alltid ned hälen först. Med Ghost 16 har du en pålitlig och stabil löparsko på foten.

Opsomming 3

Du har smala eller breda fötter

Brooks Ghost erbjuder varje år en extra smal och en bred version av skon. Därmed kan alla löpare hitta en Brooks Ghost som passar deras fötter. Brooks Ghost narrow (2A) är en löparsko för kvinnor med en extra smal fot. För män finns Brooks Ghost till och med i två bredare varianter, nämligen Wide (2E) och Extra Wide (4E). Om du har problem med hallux valgus eller har en extremt bred fot får du en bekväm passform med de breda varianterna av Brooks Ghost 16.

"Brooks Ghost 16 har genomgått spännande förändringar. Ett helt nytt dämpningssystem gör den mjukare samtidigt som den är betydligt lättare."

Daan Glorie – Produktexpert

Visste du att…

Mellansulan på Brooks Ghost 16 är injicerad med kväve. Kväveinfusion är en metod som är mer känd från branscher som inte har med sport och löpning att göra, till exempel kaffebranschen. På Brooks insåg man att man med kväveinfusion kan skapa mer dämpning utan att öka materialets vikt. Därmed får du som löpare mer dämpning samtidigt som hållbarheten inte försämras.

Brooks Ghost 16 i detalj

Ovandel i Engineered mesh

omsluter fötterna och ger bra stöd från hälen.

Die DNA LOFT v3-dämpning

ger dig ett mjuk nedtramp och en lätt känsla på foten.

RoadTrack rubber

ökar slitstyrkan och ger även bra grepp i alla slags förhållanden.

Segmented Crash Pad

är integrerad i yttersulan så att stöten vid landningen absorberas optimalt.

Brooks Ghost 16 eller Brooks Glycerin 21?

Brooks Ghost och Glycerin har funnits sida vid sida i flera år. Glycerin har alltid haft lite mer dämpning än Ghost, och detta gäller även för de senaste versionerna. De är nu ännu mer lika varandra eftersom de båda har samma DNA LOFT v3-skum. Den stora skillnaden är drop, rocker och mängden dämpning. Glycerin har en lägre drop på 10 mm medan Ghost har 12 mm skillnad mellan häl- och framfotshöjd. Därmed lämpar sig Ghost mer för nybörjaren eftersom den också är aningen mer stabil. Glycerin 21 kommer till sin rätt under långa distanser och är perfekt för erfarna löpare som springer flera mil i veckan.

3utmärkande egenskaper hos Brooks Ghost 16

Opsomming 1

Ovandel i Engineered Mesh

Ovandelen i Engineered Mesh är otroligt ventilerande men ger också rejält med stabilitet. Detta tack vare den invändigt förstärkta hälkappan i kombination med snörningssystemet och den bekväma plösen. Hälkappan har ett mjukt foder så att skon ger en bra omslutning kring fotleden. Och bredden på framfoten behöver du aldrig bekymra dig om eftersom denna finns i olika bredder.

Opsomming 2

Förnyad mellansula

Den största uppdateringen av Brooks Ghost 16 hittar vi i mellansulan. DNA LOFT v3 är mjukare och lättare än LOFT v2 som användes i Ghost 15. Detta skummaterial har injicerats med kväve, vilket ger mjukare dämpning under foten men också minskar vikten. Detta resulterar i att Ghost 16 är cirka 20 gram lättare än den tidigare versionen. Upplev mjuk dämpning när du springer långa distanser, och få också ett responsivt avtramp när du springer tempolopp.

Opsomming 3

Stabil och jämn stegavveckling

Den mjuka dämpningen och yttersulans mönster (även kallad Segmented Crash Pad) ger dig en jämn stegavveckling från häl till framfot. I framfoten finns 6 stora flexskåror så att den främre delen av skon blir lätt att böja.

Bra skor, bra strumpor

Brooks Crew Socks är fantastiska löparstrumpor att använda ihop med Brooks Ghost 16. Strumporna passar bra vid långa löprundor och tävlingar, både för dam och herr! Strumporna ger mycket dämpning, är mellanhöga och ger extra stöd för hålfoten.

Brooks löparkläder

Har du bestämt dig för att köpa Ghost 16? Då kan du också komplettera din outfit med Brooks löparkläder. I High Point-kollektionen hittar du funktionella löparkläder för traillöpning, men självklart kan du även använda dem under dina dagliga träningsrundor. Superpraktiskt, eftersom byxorna i High Point-kollektionen ofta har fickor för nycklar, sportnäring och mobil. Ge dig ut och spring i dina favoritlöparkläder utan att behöva bära med dig något i händerna.

Shoppa Brooks löparkläder

Brooks allround-löparskor

Vill du välja den bästa Brooks-löparskon? Ta då först reda på om du är en neutral eller överpronerande löpare. Detta kan du enkelt göra via vår Online Shoe Advisor.

Brooks har olika typer av löparskor för neutrala löpare. Ghost och Glycerin, till exempel, är de mest populära skorna för korta och långa distanser. Ghost 16 har Adrenaline GTS som en version med stöd, medan Glycerin har en stabil partner i Glycerin GTS. Tänk över dina mål och välj därefter den Brooks-löparsko som lämpar sig bäst för dina olika träningspass.

Exempel på skorotation med Brooks

Skorotation innebär att man växlar mellan minst två olika löparskor för att belasta kroppen på olika sätt och därmed förebygga skador. Dessutom fyller varje löparsko ett specifikt syfte, nämligen att springa långt eller att springa snabbt. Nedan följer våra råd om du vill växla mellan olika löparskor från Brooks.

Allround – Brooks Ghost
Tempo/intervallBrooks Hyperion Max
TävlingBrooks Hyperion Elite

Test av Brooks Ghost 16

Alla löparskor testas av våra egna experter. Här kan du snart läsa vad Daan Glorie kommit fram till.

Daan Glorie 21Run

Daan Glorie

Produktexpert

Daan Glorie 21Run

Daan Glorie

Produktexpert

Tekniska specifikationer Brooks Ghost 16

Typ av sko
Allround löparskor
Typ av löpare
Neutral
Drop
12 mm ( 36 mm häl / 24 mm framfot)
Vikt
Ca. 240 gr dam / 269 gr herr
Typ av dämpning
DNA LOFT v3

Förväntningar

„Brooks Ghost har varit en mycket pålitlig löparsko i många år nu. I våra butiker är skon otroligt populär tack vare sin stabilitet och allroundkaraktär. Jag tycker bäst om skor med lite mer dämpning, som Glycerin och Ghost Max, så jag är nyfiken på att se om den nya Ghost 16 även passar för min långdistansträning. Jag springer ett helt maraton varje år och då är det skönt att kunna byta skor. Vem vet, jag kanske börjar använda Ghost 16 under mina dagliga träningspass i de låga pulszonerna som zon 1 och 2. Jag ser fram emot att testa skon.“

Slutspurt

Vi gillar den nya uppdateringen av Brooks Ghost. Under de senaste åren har vi mest sett mindre justeringar av ovandelen och dämpningsmaterialet. Men nu med innovationen i DNA LOFT v3-skummet får löparna mer komfort och energiåtergivning vid alla typer av träning. Den här skon lämpar sig för både nybörjare och erfarna löpare. För oerfarna löpare kan den också fungera som en stabil tävlingssko för till exempel10 km eller halvmaraton. Den mer erfarna löparen kan med fördel använda skon när tröttheten ger sig till känna efter tempoträning eller långa uthållighetsrundor.

Brooks Ghost 16 påminner om ASICS Cumulus 26 och New Balance Fresh Foam X 880v14. Dessa är båda neutrala och väldigt allsidiga löparskor. Oavsett om du är på väg ut för en kort eller lång löprunda är det alltid lika rätt att sätta ner foten i ett par Brooks Ghost 16.

Är du lika förväntansfull som vi är? Ta då en titt på Brooks Ghost 16 i vår webbshop. Har du fortfarande frågor? Då kan du kontakta våra produktexperter via vår kundtjänst.