Skip to main content
ASICS GT-2000 12  running shoes
ASICS GT-2000 12  running shoes

Test

ASICS GT-2000 12 – En pålitlig allrounder som är helt förnyad?

Kliv in i ASICS GT-2000 12 och upplev en ny nivå av bekvämlighet och stöd i en allround löparsko. Det nya tillskottet till ASICS-familjen följer innovationerna som introducerats i Kayano och Nimbus. Upplev en mjuk Flytefoam Blast Plus-dämpning i kombination med 3D Guidance-stödet. Men var är gelen? Denna är nu gömd i själva sulan och heter nu PureGEL. Kommer du snart att ta på dig GT-2000 12 för dina dagliga träningspass?

Shoppa modeller för damerShoppa modeller för herrar
ASICS GT-2000 12

3skäl till att ASICS GT-2000 12 passar just dig

Opsomming 1

Du är en mitt- till hällandare

ASICS GT-2000 12 har PureGEL-teknologin i hälen. Tack vare detta absorberas effekten vid hällandning väl. Gelen är nu 65% mjukare och ger målinriktad komfort, eftersom den nu ligger direkt under hälen. För första gången är gelen inte längre synlig på utsidan, utan har integrerats i mellansulan. Denna löparsko har också fått en rundare form, så att en mitt- och hällandare kan ha en smidigare stegavveckling.

Opsomming 2

Du letar efter allround löparskor med lätt stöd

Stödsystemet i GT-2000 12 har förnyats helt med 3D Guidance System. Det finns inget traditionellt korrigeringsblock i löparskon. Denna modell ger stöd istället genom kombinationen av 3 olika egenskaper som är; den breda basen, stabila geometrin och stödjande ovandelen. Hälkappan är till exempel relativt smal så att din fotled får mycket stöd. Alla dessa teknologier gör GT-2000 12 lämplig för löpare med lite överpronation.

Opsomming 3

Du vill ha en något smalare löparsko

Normalt sett har ASICS löparskor alltid en aning tightare och smalare passform jämfört med andra löparmärken, vilket också är fallet med ASICS GT-2000 12. Detta beror på att ASICS är ett asiatiskt märke och de flesta asiatiska fötter är relativt smalare än europeiska och amerikanska fötter. Hälkappan är också något smalare jämfört med andra löparskor. Om du har en bred fot är det då bättre att välja ASICS Gel Kayano 30.

ASICS GT-2000 12
ASICS GT-2000 12 womens running shoes
ASICS GT-2000 12 anti pronation
Den här löparskon överraskade mig positivt, eftersom den är lätt och har samtidigt ett lätt stöd.

Daan Glorie – Produktexpert

Visste du att…

…GT-2000 12 är veganvänlig? Inga material av animaliskt ursprung har använts för denna produkt i varken design- eller produktionsfasen, inklusive garn, lim och andra sorters klister som applicerats på produkten.

ASICS GT-2000 12 i detalj

ASICS GT-2000 12
Ovandel i jacquard mesh

som är tillverkad av 50 % återvunnet material.

Reflexelement i ovandelen

för bättre synlighet i mörkret.

PureGEL i hälen

för mjuka landningar och lätt dämpning.

Flytefoam Blast Plus-dämpning

över hela sulans längd ger en energifylld känsla under fötterna.

AHARPLUS-gummi

på hälen som förbättrar skons hållbarhet.

Vad är historien bakom GEL teknologin?

ASICS utmärker sig genom att använda GEL-dämpning. GEL-teknologin utvecklades år 1986, men blev modernt på 1990-talet. Forskare bevisade att silikongeler kunde även skydda råa ägg från 18 meters fall. Detta gjorde att ASICS bestämde sig för att använda GEL för att absorbera löpstegets stötpåverkan på knäna. PureGEL är den senaste generationen gel som nu är ännu lättare och 65% mjukare än GEL-teknologin som användes tidigare. För första gången är GEL i GT-2000 12 inte längre synlig utifrån, utan har integrerats direkt under hälen för en mer riktad bekvämlighet.

3egenskaper i ASICS GT-2000 12

Opsomming 1

Ovandel i Jacquard Mesh

Ovandelen är gjord av Jacquard mesh och dess andningsförmåga håller dina fötter bekväma och torra. Detta mesh består av 50 % återvunnet material. På så sätt försöker ASICS göra sina produkter allt mer hållbara samt klimatsmarta. Reflexelement har applicerats på ovandelen så att du syns tydligt i mörkret.

Opsomming 2

Flytefoam Blast Plus och PureGEL dämpning

Hos den tidigare versionen bestod mellansulan på GT-2000 fortfarande av den traditionella Flytefoam och den nya Flytefoam Blast Plus. Men detta har nu anpassats helt! Mellansulan består nu i hela längden av det spänstiga och mjuka Flytefoam Blast Plus dämpningsmaterialet. Detta skum ger bra dämpning och energiåtergivning. Tack vare detta upplever du en superbehaglig känsla under dina fötter. För att öka bekvämligheten har ASICS valt en OrthoLite X-30 innersula som gör det väldigt behagligt att kliva in i löparskon. PureGEL har placerats under hälen för att absorbera väl stöten av hällandning.

Opsomming 3

AHARPLUS-yttersula

Yttersulan på GT-2000 12 är gjord av en kombination av AHARPLUS och ASICS LO-HRD gummi. Hälen är gjord av AHARPLUS-gummi som är tre gånger mer hållbart än vanligt gummi. ASICS LO-HRD gummi används under mellan- och framfoten och är mycket lätt. Det finns lite mer gummi på insidan av skon för stabilitet. Denna yttersula ger bra fäste och grepp i både vått och torrt väder.

Vad är historien bakom GEL teknologin?

ASICS utmärker sig genom att använda GEL-dämpning. GEL-teknologin utvecklades år 1986, men blev modernt på 1990-talet. Forskare bevisade att silikongeler kunde även skydda råa ägg från 18 meters fall. Detta gjorde att ASICS bestämde sig för att använda GEL för att absorbera löpstegets stötpåverkan på knäna. PureGEL är den senaste generationen gel som nu är ännu lättare och 65% mjukare än GEL-teknologin som användes tidigare. För första gången är GEL i GT-2000 12 inte längre synlig utifrån, utan har integrerats direkt under hälen för en mer riktad bekvämlighet.

Tips för ASICS skorotation

Skorotation innebär att man växlar mellan minst två olika par löparskor för att förebygga skador. Dessutom har varje löparsko ett specifikt syfte, nämligen att springa en lång distans eller tempolöpning. ASICS GT-2000 12 är en riktig allrounder. Med denna sko kan du köra lugna pass, långa uthållighetspass och tempoträning. Letar du efter en riktig temposko? Då bör du definitivt överväga ASICS Magic Speed, eftersom den modellen har en kolfiberplatta och ett mycket lyhört skum. Planerar du att slå ditt personbästa snart? Välj då ASICS Metaspeed Edge+. Denna tävlingssko har en kolfiberplatta och ett tjockt lager Flytefoam Blast Turbo för maximal energiåtergivning.

ASICS schuh-familien

ASICS GT-2000 12 in testet

Våra skor är testade av våra egna experter. Läs Daan Glories omdöme här.

Daan Glorie 21Run

Daan Glorie

Produktexpert

Daan Glorie 21Run

Daan Glorie

Produktexpert

Tekniska specifikationer ASICS GT-2000 12

Drop
8 mm
Vikt herrsko
Ca. 275 gram
Vikt damsko
Ca. 235 gram
Typ av löpare
Löpare med överpronation
Typ av sko
Allroundlöparskor

Passform

“Ja, den här skon är så bekväm att jag inte vill ta av mig den! Plösen är fin och tunn som hos en tävlingssko och omsluter mina fötter bra. Hälkappan är smal, invändigt förstärkt och formad från vaden. Tack vare detta är det ingen press på min akillessena. Under löpningen hade jag inte problem med “hälglidning”. Som alltid är GT-2000 lite smalare jämfört med andra löparskor. Det tyckte jag inte var störande, men jag skulle inte rekommendera denna sko för löpare med bred fot. Ovandelen i mesh andas väl och mina fötter blev inte varma i sommarvärmen.”

ASICS GT-2000 12 fit

Steg

“Jag tycker att ASICS GT-2000 12 är väldigt smidig under övergången. Min häl är närmare marken jämfört med ASICS Kayano 30, vilket gör att jag kan skjuta ifrån snabbare. För mig är Kayano 30 den sanna “återhämtningsskon” medan GT-2000 12 är den ultimata allroundern. Med den här löparskon kan du också köra fantastiska tempolopp tack vare dess låga vikt och dynamiska karaktär. Med PureGEL i hälen känner jag mycket dämpning vid landning, vilket är skönt när jag springer längre sträckor. Under tempoträningen märker jag att denna löparsko har lite mindre dämpning i framfoten och därför upplever jag mer markkontakt. Den här skon överraskade mig positivt, eftersom den är lätt men ger samtidigt också ett lätt stöd.”

ASICS GT-2000 12  stride

Stabilitet

“Nu finns det inget traditionellt block i GT-2000 och det har tillfört skon en hel del. Detta gör skon lättare, mer dynamisk och mycket smidigare. GT-2000 12 får sin stabilitet av 3D Guidance System. Jag känner mycket stöd runt fotlederna tack vare den invändigt förstärkta hälkappan. Hälen på GT-2000 är något upphöjd och framfoten är nu bredare för ge en stabil bas. Jag tycker att det är positivt att jag inte kände av korrigeringen för mycket, för då irriterar inte stödet och ger inte blåsor heller. Den här skon konkurrerar med bland annat Saucony Guide, adidas Solarcontrol och Nike Structure. Alla dessa är lätta allround löparskor för löpare med överpronation.”

ASICS GT-2000 12  stability

ASICS överpronation skokollektion

Din överpronationsgrad avgör vilken ASICS löparsko som passar dig. Detta, i kombination med dina löpambitioner, säkrar att du väljer den bästa löparskon för just dig. ASICS Kayano har till exempel mest dämpning och stöd, vilket är perfekt för löpare med mycket överpronation eller om du ska springa ett (halv)maraton. Behöver du bara lite stöd för dina knän och vrister? Välj då ASICS GT-2000, för den har även GEL-teknologin i hälen samt lätt stöd. GT-4000 lämpar sig mest för tyngre löpare, eftersom denna modell har ett något fastare skummaterial i mellansulan. Nybörjare med överpronation kommer till rätta med ASICS GT-1000, som också har en behaglig GEL-dämpning.

Slutspurt

Tack vare alla förändringar har GT-2000 12 nu blivit en lättare, bekvämare allrounder för löpare med överpronation. I år såg vi betydande förändringar i ASICS Gel Kayano och Gel Nimbus och dessa uppdateringar har nu även tillämpats hos den 12:e versionen av GT-2000. Denna modell har därför blivit mycket mjukare tack vare Flytefoam Blast Plus i hela mellansulan i kombination med PureGEL i hälen. GT-2000 12 är en riktig allrounder, men är mindre lämplig för snabba tävlingar. Denna löparsko är inte heller gjord för löpare med väldigt bred fot.

ASICS GT-2000 12 kan jämföras med adidas Solarcontrol och Saucony Guide som också är allround löparskor med lätt stöd.

Blev du lika intresserad som vi? Se då ASICS GT-2000 12 i vår webbshop. Har du några frågor? Kontakta gärna någon av våra produktexperter via vår kundtjänst.