Skip to main content
adidas Adizero Prime X 2 Strung running shoes
adidas Adizero Prime X 2 Strung race shoes

Test

adidas Adizero Prime X 2 Strung – Den ultimata skon för maratonlöpning

adidas Adizero Prime X 2 Strung tar din hastighet till nästa nivå. Med ny dämpning i framfoten och två kolfiberplattor är detta en av de allra snabbaste tävlingsskorna. Låt dig förundras över denna innovativa racer och gå fullt in för ditt personbästa. adidas Prime X 2 spränger alla gränser så att du får maximal energiåtergivning och full fart framåt. Redo att lyfta?

Shoppa Adizero Prime x 2 Strung
adidas Adizero Prime X 2 Strung running shoes

3skäl till att adidas Adizero Prime X 2 Strung är rätt för dig

Opsomming 1

Du letar efter en kolfibersko för halv- eller helmaraton

adidas Prime X 2 Strung är utformad för halv- och helmaraton. Den 50 mm tjocka mellansulan erbjuder inte bara massor med dämpning, utan också rejält med energiåtergivning. Detta är perfekt när du springer långa distanser som halv- och helmaraton. Jämfört med den tidigare versionen är Prime X 2 betydligt mer stabil med sina två kolfiberplattor och sin bredare yttersula. Den ger dig också bra skjuts framåt om du känner att energin håller på att sina.

Opsomming 2

Du är ständigt på jakt efter de senaste innovationerna som får dig att springa snabbare

Skon inte bara ser väldigt innovativ och snabb ut, den är det verkligen också! adidas Adizero Prime X 2 Strung har två kolfiberplattor, tre lager Lightstrike Pro-skum och ett innovativt Energy Core-skum i framfoten. Tack vare detta får du maximal energiåtergivning vid ditt avstamp. Lightstrike Pro dämpar effekten vid nedtrampet och du känner dig betydligt mindre trött efter en lång löprunda.

Opsomming 3

Du är en neutral löpare med en hel del erfarenhet av löpning

Med sin tjocka mellansula och mycket responsiva Lightstrike Pro-dämpning lämpar sig denna kolfibersko något sämre för löpare som behöver mycket stöd. Vi rekommenderar den här tävlingsskon för neutrala löpare med en del erfarenhet av halvmaratonlöpning. En mer erfaren löpare har bättre belastningsförmåga och kan därför använda Prime X 2 Strung under sina tävlingslopp.

adidas Adizero Prime X 2 Strung
adidas Adizero Prime X 2 Strung running race shoes
adidas Adizero Prime X 2 Strung running race shoes
Adidas Adizero Prime X 2 Strung har två kolfiberplattor, tre lager av Lightstrike Pro-skum och ett innovativt Energy Core-skum i framfoten.

Daan Glorie – Produktexpert

Visste du?

Triathleten Patrick Lange kom tvåa i den prestigefyllda 2023 Challenge Roth, en Ironman där deltagarna simmar 3,8 km, cyklar 180 km och slutligen går i mål i ett maraton. Patrick Lange sprang i en prototyp av adidas Prime X 2 Strung på den snabbaste maratontiden någonsin i en Ironman. Han avverkade de 42,2 kilometerna på rekordtiden 2:30:27, vilket var 5 sekunder snabbare än det tidigare rekordet. Tiden godkändes trots den tjocka sulan eftersom man fortfarande har andra regler för skor när det gäller triathlon.

adidas Adizero Prime X 2 Strung i detalj

adidas Adizero Prime X 2 Strung
Innovativ Strung-överdel

gjord av 50 % återvunnet material för en flexibel och lätt passform.

Tre lager Lightstrike Pro-skum

för maximal energiåtergivning.

Kolfiberplatta i hälen

och EnergyRods i framfoten som ger ett energifyllt och reaktivt avstamp.

Continental-yttersula

ger bra grepp och spänst på alla underlag.

adidas har ordet

“Prime X 2 Strung kännetecknas av innovativ teknik och är utformad så att den inte begränsas av internationella bestämmelser, och därför kan denna tävlingssko erbjuda mer prestandainriktade funktioner.” Kort sagt, adidas har utnyttjat hela sin arsenal av innovationer för att skapa den ultimata löparskon, och det här är utan tvekan en av årets mest innovativa löparskor!”

4utmärkande egenskaper hos adidas Adizero Prime X 2 Strung

Opsomming 1

Strung-överdel

Vad är egentligen Strung? Strung är en textil innovation där nylontrådar läggs ovanpå varandra på ett särskilt sätt för att ge en optimal passform. Den främsta fördelen med Strung är att den är lätt och samtidigt väldigt stark. Resultatet blir en sömlös passform runt foten med effektivt stöd. Strung har utvecklats med hjälp av ett stort antal fotskanningar och studier. Det innebär att alla löpare märker av förstärkningen runt mellanfoten och hälen, men också flexibiliteten i framfoten. Ovandelen är sammansatt av olika återvunna material och består till minst 50% av återvunnet material. Sist men inte minst har Prime X 2 Strung en stickad plös som har utformats så att foten inte kan glida i skon.

Opsomming 2

Lightstrike Pro och Energy Core-skum

Adizero Prime X 2 Strung har inte mindre än tre lager Lightstrike Pro-skum, vilket gör sulan hela 50 mm tjock. Enligt den officiella internationella friidrottsorganisationen är detta inte tillåtet att använda, så tänk på detta när du vill slåss om titlar och rekord under tävlingslopp. Vad gäller dämpningsmaterialet känner vi igen det från bland annat Adios Pro 3, ett material som ger den högsta energiåtergivningen i hela adidas kollektion. I framfoten finns ett helt nytt skum som adidas aldrig har tidigare  använt. Detta skum kallas Energy Core och är placerat i framfoten mellan två lager Lightstrike Pro. Energy Core är till och med något lättare och mer responsivt, så du kommer uppleva extra mycket framåtdriv i framfoten.

Opsomming 3

Två kolfiberplattor

Prime X 2 Strungs mellansula har förstärkts med två kolfiberplattor kring mellanfoten och vidare till framfoten. Kolfiberplattorna är konstruerade för att bilda en plattform som ger extra responsivitet. Också här avviker adidas från Internationella friidrottsförbundets regler då det bara får finnas en kolfiberplatta i en löparsko. Den här konstruktionen ger dig dock en extra fartboost under långa och intensiva träningspass.

Opsomming 4

Yttersula i Continental-gummi

adidas har i flera år arbetat tillsammans med Continental för att ta fram den bästa yttersulan. Detta gäller också adidas Adizero Prime X 2. Lärdomarna från Adios Pro 3 har varit till hjälp för den andra versionen av Prime X. Vi ser att yttersulan har blivit bredare för att ge bättre stabilitet och att Continental-gummit innebär optimalt grepp och lång hållbarhet. Använd den här snabba skon inte bara på det viktiga tävlingsloppet utan också under intervallträning och långa och snabba uthållighetsrundor. Och du behöver inte oroa dig för att sulan slits ut i första taget.

adidas Adizero Adios Pro 3 versus Adizero Prime X 2 Strung

Adizero Adios 3 och Prime X 2 är båda tävlingsskor som passar för halv- och helmaraton. Men vad är skillnaden mellan dem? Adios Pro 3 har en 39,5 mm tjock mellansula, medan den är hela 50 mm i Prime X 2. Det innebär att Prime X 2 erbjuder ännu mer dämpning och energiåtergivning. Prime X 2 Strung har också ett något tjockare lager av Continental-yttersulan vilket gör den aningen mer slitstark. Adios Pro 3 är lite lättare och mer flexibel så den skon kan du använda för alla distanser.

Tips för rotation av olika adidas-skor

Skorotation innebär att man växlar mellan minst två olika löparskor för att kroppen ska belastas på olika sätt och därmed undgå skador. Dessutom har varje löparsko ett specifikt syfte, nämligen att springa långt eller springa snabbt. Vi rekommenderar adidas Ultraboost Light för långsamma träningspass och längre distanser. adidas Solarglide 6 är den perfekta allroundskon för både långsamma och snabba löprundor. Letar du efter en sko för intervallträning och snabba uthållighetsrundor? Då bör du definitivt överväga adidas Boston eftersom den här modellen har integrerade Carbon Energy Rods (kolfiberstavar) som gör skon superlätt och otroligt responsiv. Eller har du planer på att snart slå ett nytt personbästa? Då ska du välja adidas Adios Pro 3. Den här tävlingsskon har Carbon Energy Rods och två lager Lightstrike Pro-skum som ger dig maximal energiåtergivning. Tack vare de stabila egenskaperna kan du använda den här tävlingsskon för alla distanser.

adidas Adizero Prime X 2 Strung i testet

Våra skor testas av våra egna experter. Här kan du snart ta del av Daan Glorys resultat.

Daan Glorie 21Run

Daan Glorie

Produktexpert

Daan Glorie 21Run

Daan Glorie

Produktexpert

Tekniska specifikationer adidas Adizero Prime X 2 Strung

Drop
6,5 mm
Vikt
Ca. 315 gram
Typ av löpare
Neutrala löpare
Typ av sko
Tävlingssko
Höjd vid hälen / Höjd vid framfoten
50 mm / 43,5 mm

adidas Adizero skokollektion

Kollektionen av adidas Adizero-skor omfattar snabba löparskor för träning och tävling. adizero SL är en prisvärd temposko som du också kan använda för dina dagliga träningsrundor. Skon har Lightstrike Pro i framfoten så du får massor med energiåtergivning vid avstampet. Föredrar du en temposko med kolfiber? Välj då Adizero Boston 12 eftersom den här modellen har Energy Rods i kolfiber. Denna snabba löparsko har en aning mer Lightstrike Pro än SL, vilket gör den något bekvämare för långa tempolopp och intervaller. Adios Pro 3 och Prime X 2 Strung är “raceday”-skor med kolfiber, gjorda för att överträffa tidigare rekord.

Slutspurt

Med uppdaterad dämpning i framfoten, två kolfiberskivor och en innovativ överdel i lättviktsmaterial är Prime X 2 Strung verkligen ett mästerverk när det gäller tekniskt nytänkande. Den förbättrade stabiliteten gör den här snabba skon lämplig för en mängd olika löpare. Vi rekommenderar dock inte Prime X 2 Strung för långsam uthållighetslöpning eller nybörjare.

adidas Adizero Prime X 2 Strung kan jämföras med med Nike Air Zoom Alphafly Next% och New Balance FuelCell SuperComp Trainer V2. Också dessa är tävlingsskor med något mer dämpning och en kolfiberplatta. Alla dessa löparskor med kolfiberplattor lämpar sig för snabb träning och tävling.

Är du lika förväntansfull som vi? Ta då en titt på adidas Adizero Prime X 2 Strung i vår webbshop. Har du fortfarande frågor? Kontakta då en av våra produktexperter via vår kundtjänst.